Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Renhold

#1

frukt sa for siden:

Har dere noen rutiner på det?

Jeg er ikke noe glad i å gjøre rent, men liker å rydde, og er nok mer opptatt av å ha det ryddig enn gullende rent. Men samtidig er jeg lei av å alltid gremmes over støv, smuler og flekker.
Jeg har prøvd før å ta alt en dag i uka, men selv om leiligheten er liten synes jeg det blir for mye. Jeg har heller ikke lyst til å gjøre rent etter jobb, og i helgene vil jeg vare slappe av og gjøre andre ting så det blir ganske sjelden. Men det burde da være mulig å få til en rutine på det? Hvis man finner et nivå som er akseptabelt og overkommelig.


#2

meisje sa for siden:

Jeg mener det viktigste er å legge tilrette slik at det er raskt å holde det rent. Det vil si, møblere slik at man har ting inni skap, bak dører, sånn at flatene som skal tørkes stort sett er tomme.

Vi har vår venn Dusty holder det støvfritt hver dag i oppholdsrommene, sånn at total mengde støv er relativt lav. I tillegg til dette vasker vi gulvene og støvsuger vi resten av huset 1x hver 14 dag. Støvtørking av lister, vinduer, og dører gjør jeg utenom ca 2 ganger i året. Når barna var mindre ble dette gjort oftere.

Støvtørking oppå og inni skap når det blir for ille, kanskje 1. i året.


#3

frukt sa for siden:

Enig i det første der, men jeg bor på 63 kvm så det får jeg ikke til uten å kvitte meg med ting. Skulle gjerne hatt robotstøvsuger, men den hadde nok bare kjørt seg fast tipper jeg.


#4

Fersken sa for siden:

Smuler og flekker fjernes når vi (mannen) oppdager de. Støvtørking skjer med (u)jevne mellomrom på de flatene som det vises godt på.

Det støvsuges også (nesten) hver uke, gulvene vaskes mye sjeldnere.


#5

My sa for siden:

Omtrent sånn. Og vi tar aldri hele huset på en gang. Det ble kun gjort i de periodene vi hadde vaskehjelp. Badet vaskes minst en gang hver uke da. Ikke fordi det er noen rutine på det, men fordi vi vasker når det er behov for det, når det begynner å se skikkelig utrivelig ut, og det gjør det i løpet av ei uke, gjerne før også. Behovet økte sterkt da vår tenåringsdatter nærmest flyttet inn på badet, og ser ut til å betrakte det som sitt rom, som vi andre i familien aller nådigst får låne en gang i mellom. :gal:


#6

Pebbles sa for siden:

Jeg er veldig glad i engangs-tørrmopp! Det går superfort og hybelkaninene nærmest hiver seg på. :)


#7

allium sa for siden:

Jeg har kjøpt trådløs støvsuger. Så mye enklere å ta frem og dra raskt over gulvene, det er mye renere her.


#8

Karamell sa for siden:

Hvilken? Hva anbefaler du? : på utkikk:


#9

Lyppa sa for siden:

Jeg kan anbefale å gjøre et forsøk på å innføre 15 minutter med rydde/renholdstid hver ettermiddag/kveld. Da setter du klokka på ringing, og gjør så mye du klarer på de 15 minuttene. Hvis det er mest praktisk å få ungene med på det så gjør du det. Når klokka ringer er dere ferdig :) . Det er faktisk gøy når man er flere som gjør det sammen, og man kan få mye gjort på 15 minutter når man kjapper seg for å få gjort mest mulig. Ikke er det lenge heller, så det er helt overkommelig når man får rutine på det.
Vi gjorde det i vårt tidligere hus, og alle i familien var med. Det fungerte veldig bra. Fant forslaget på nett.


#10

Magica sa for siden:

Den ene tenåringen vasker i teorien huset hver fredag. Det betyr støvsuging og gulvvask og badet og kjøkken. Det mest kritiske er når sola kommer inn nå og er lav og man ser et støvlag og guff på gulvet. Det er da man fort ser støvlaget oppå sjenken og bord osv. Jeg er en rydder, så jeg outsourcer støvsuging og vasking til andre i familien. Vel, det hender jeg tar badet.


#11

allium sa for siden:

Jeg har denne:
www.elkjop.no/product/hjem-og-husholdning/stovsuger-og-rengjoring/tradlos-stovsuger/BCH3ALL25/bosch-flexxo-tradlos-stovsuger-bch3all25

Den var på tilbud til 1495, så jeg kjøpte for å prøve, og dessuten tenkte jeg da å bruke litt på robotstøvsuger også. Det tror jeg ikke at jeg kommer til å gjøre, det fungerer utmerket bare med denne.

De dyrere har støvbeholderen øverst. Det er nok greit med tanke på å komme til under møbler, men jeg har såpass høye møbler at det går bra uansett.


#12

Blondie sa for siden:

Jeg har bare en liten leilighet nå, så da tar jeg rydding og vasking litt hele tiden. Jeg blir stadig overrasket over hvor kort tid det tar, over et år etter at jeg flyttet fra en stor enebolig.

Jeg har dessuten store barn, så de slipper ikke unna.


#13

-ea- sa for siden:

Lær barna å vaske. De kan fint være med på husarbeid. Tørke støv, rydde sine egne rom og litt til. Brette klær og legge på plass kan de også lære. Så slipper du kanskje følelsen av å drive fullservice hotell senere.


#14

Strå sa for siden:

FØR: Barna tok hver sine oppgaver på fredag etter skolen. Mutter'n halp til/lærte bort triks. Alle ryddet etter seg selv og tok ev flekker de forårsaket.

NÅ: Alle 3 i husstanden rydder etter seg og tar ev møkk med en gang. Støv tørkes hver annen uke (les en g/mnd). Jeg feier bøss og sand opp fra gulvene når det trengs. Støvsuging kan andre gjøre når jeg ikke er der. Kjøkkenflater tas av brukeren før det forlates. Flekker på gulv o.l. tas av den som ser det.


#15

Karamell sa for siden:

Takk, jeg må begynne å følge med på salg, tror jeg!


#16

Karamell sa for siden:

Mitt triks er å ha kost på kjøkkenet for smuler og matrester som faller ned. Og så sveiper jeg litt på badet mens jeg likevel er der. Har tilgengelig litt vaskesaker der alltid slik at jeg slipper å gå ned på vaskerommet for å hente. (For vanlig renhold har vi vaskehjelp hver fjortende dag, så det er det som kommer i mellom jeg tar på denne måten).
Vi er ganske rotete av oss alle sammen, så er tar ryddingen mest tid.


#17

frukt sa for siden:

Takk for gode tips. :blomst:


#18

frukt sa for siden:

Jeg har forresten et tips i forhold til støvtørking. Støvkost fra for eksempel Obs fungerer overraskende bra.


#19

Candy Darling sa for siden:

Fascinerende. Jeg har knapt vært mer misfornøyd med et kjøp noensinne enn med denne. :knegg: Min søster og mor har også kastet sine.


#20

Maverick sa for siden:

Jeg har innført fast ukesdag for å vaske badet, og fast ukesdag for å vaske gulvet. Med påminnere i kalender. Ingen krise om det droppes en dag fordi jeg er opptatt, men da tas det hvertfall uken etter.

Støvtørker med fjærkost ad hoc. Fin fireåringoppgave. Guttene har oppvaskmaskin og kjøkkenvasking og søppeltømming på oppgavelistene.

Det er på ingen måte strøkent, men det er ikke krise heller.


#21

Avatar sa for siden:

Jeg er vel en av få som faktisk liker å støvsuge og vaske. :knegg: Det er litt terapi på en måte. Så jeg har ingen gode tips egentlig, annet enn å bare gjøre det. Jeg støvsuger og tørker støv hver uke. Bad og do tas når jeg er der og jeg ser det trengs, samme med kjøkken. På den måten samler det seg aldri opp. Vi kan alltid få uanmeldt besøk uten at jeg føler det ubehagelig på noen som helst måte. Sengetøy byttes en gang i uka (som regel i helgen). Barna sitt litt sjeldnere. Vasker det når de reiser til faren (de er her 14 dager av gangen). Vi bor i leilighet på 100 kvm, to etasjer. Et tips er forresten å ha en støvsuger i hver etasje. Det er gull!


#22

Tjorven sa for siden:

Jeg har en venninne som også liker å gjøre rent. Hun støvsuger 3 ganger om dagen og mener helt oppriktig at det trengs. Men så lenge det er en aktivitet hun liker, så får hun bare holde på. :knegg:

Jeg synes det fungerer når familien gjør en avtale og vi jobber alle sammen samtidig. Og da har vi alltid avtalt hvor lenge vi skal jobbe slik at vi vet at det tar slutt om ikke så altfor lenge (på en time får vi 4 gjort ganske så mye). Ungene har fått/måttet bidra fra de var ganske små, men med alderstilpassede oppgaver (sokkesortering/-bretting, støvsuging, gå ut med søppel). Og etterhvert har de blitt relativt kapable til å gjøre det aller meste.


#23

Hyacinth sa for siden:

Jeg liker også å gjøre rent. Ikke absolutt alle ting, da, det er ikke superspennende å vaske do. Men jeg elsker følelsen av skinnende flater, så jeg gjør det likevel. Trives bedre da. Mannen gjør mye av grovrengjøringen, som støvsuging og evt gulvvask (sistnevnte skjer sjelden). Jeg synes strengt tatt at støvsuging trengs temmelig ofte, men tre ganger til dagen er til og med langt over min fatteevne. Hvordan er det mulig? Tre ganger i uka er passe for min standard. I praksis er det en til to. Jeg har en støvmopp på kjøkkenet som brukes veldig ofre, men det er jo bare et par drag over kjøkkengolvet, liksom.


#24

My sa for siden:

Mamma sier også at hun vasket gulvene to ganger hver dag da jeg og søstrene mine var små. Helt gåtefullt for meg at vi deler genmateriale. Ja, for du vet, vi kravlet jo rundt og lekte på gulvet, og gud forby at klærne våre skulle få merker eller flekker. :gal:


#25

frukt sa for siden:

Jeg liker på en måte å gjøre rent, men jeg er litt perfeksjonist og blir stresset av at det aldri blir rent nok. :gal:


#26

Hyacinth sa for siden:

Jeg ser, og kanskje særlig når jeg er på besøk hos andre, at det er forskjell på hvordan folk lever livene sine. Vi lever nok på en måte som genererer lite møkk. Ikke bare tørker vi opp kontinuerlig, men vi søler generelt lite og er nok ubevisst veldig påpasselige. Jeg registrerer jo at mange andre vi kjenner er nokså «grisete» (og da mener jeg ikke som i noe negativt, men i at de ikke er så nøye. De søler, tråkker gjerne inn på sko og er generelt lite nøye på hvilke aktiviteter de gjør hvor. Og det er jo helt greit, jeg er sikker på at det ikke går ut over trivselen deres, men det blir jo fort mer behov for rengjøring enn for eksempel hos oss, hvor vi liksom «følger mer med», eller hva jeg skal kalle det. Og det er bare sånn jeg er, jeg mener ikke at det er bedre enn noe annet.


#27

frukt sa for siden:

Svart, ruglete kjøkkenbenk er forøvrig djevelens verk. :mumle:


#28

frukt sa for siden:

Ja, det er helt klart forskjell på folk, Hyacinth. Jeg er også nokså påpasselig, men har barn som definitivt ikke er det.


#29

Blå sa for siden:

Det tenker jeg er litt viktig å jobbe med frukt. For det er helt sikkert alltid noe man kan gjøre noe mer med. Men man må tillate seg selv å slappe av.

Les 50 talls klassikeren Støv på hjernen, som er en morsom parodi om superhusmødre som ofrer alt på det rene hjemmets alter.


#30

Hyacinth sa for siden:

Jeg mener på ingen måte at man skal vaske seg ihjel. Men for noen år siden oppdaget jeg at jeg måtte godta at jeg ER en person som liker å ha det rent og ryddig (spesielt ryddig), og at jeg var lei av å føle at jeg burde vært annerledes. For selv om folk ikke ha sagt det direkte til meg, så er jo matraet absolutt alle steder at man ikke skal være opptatt av sånt, og jeg har fått dårlig samvittighet over å være som jeg er. Å «tillate seg å slappe av» handler ikke om å la være å rydde for meg, snarere tvert imot. Og folk bruker dette uttrykket kun på én måte. Folk latterliggjør den ene ytterligheten, men aldri den andre. Dette jobber jeg nå med å løsrive meg fra, og jeg jobber med å like å være på den måten jeg er. For det er meg, og slik trives jeg. Jeg regelrett driter i hvordan andre har det i sitt hus, selv om noen later til å tro det motsatte.


#31

Hyacinth sa for siden:

Men dette var en stor digresjon. Sorry.


#32

Tjorven sa for siden:

Hyacinth: Jeg er helt enig i at folk skal få ha det ryddig rundt seg hvis de ønsker det, men man må se på hva det koster også. Hvis det er "rent/ryddig nok" og man allikevel bruker masse energi på å tenke på at man burde gjort mer, så er det kanskje den følelsen man bør jobbe med. Heller enn å rydde mer.

Og så kan man ikke forvente at resten av familien skal holde tritt hvis man ønsker en svært høy standard for ryddig og renhold. Da blir det den som ønsker det sånn som "eier problemet", og som bør stå for en større del av jobben.


#33

Hyacinth sa for siden:

Ja, selvsagt. Enig. Og det gjelder jo også motsatt vei. Det glemmer veldig mange, føler jeg. Og egentlig er det litt av poenget mitt.


#34

Maverick sa for siden:

Jeg hadde gifta meg med deg på flekken, Hyacinth!


#35

Hyacinth sa for siden:

:elsker: :dulte:

(Tror stengt tatt det er mannen min du vil ha, ikke meg. :knegg: )


#36

Candy Darling sa for siden:

Jeg har en mann som er som deg, Hyacinth, og det er 90 % blessing og 10 % curse. :knegg:


#37

Hyacinth sa for siden:

:knegg:

Jeg har vokst opp med følelsen av at jeg er «feil», så jeg sitter med en kronisk dårlig samvittighet for å være sånn. Nesten på grensen til skam. Moren min sa en gang at gulvene mine er så reine at man kunne spist på dem (og jeg oppfattet det ikke som et kompliment). Det er de ikke. De blir ytterst sjelden vasket, men de ser nok reine ut fordi det ellers er ryddig og fordi vi ikke lager så mye flekker på golvene. (Pluss at de har ujevn overflate og matt lakk. Det hjelper.)


#38

Tjorven sa for siden:

Jeg har hatt en sånn mor, og det er sikkert derfor jeg ikke er sånn.

Da jeg flyttet på hybel som 19-åring så visste jeg ikke hva en hybelkanin var og jeg var vant til at trusene mine ble strøket med strykejern før de ble lagt i skapet. Knerten var ca 5 år da han skapte mye latter på Elkjøp da han utbrøt: "HÆ? HVA I ALL VERDEN BRUKER MAN DETTE TIL?" og pekte på et strykejern. :flau:

Men det er ikke så ille hos oss. Jeg har dog klart høyere standard enn mann og barn, men særlig førstnevnte innser at det kan være lurt å høre på meg når jeg sier at det trengs en vask av hjemmet. Selvfølgelig er jeg enig i at det bør være en respekt begge veier.


#39

Hyacinth sa for siden:

Mulig jeg uttrykte meg klønete, men moren min er altså omvendt av meg.

Men jeg stryker ikke. Det skal jeg ha. Aldri. :knegg:


#40

frukt sa for siden:

Jeg stryker bare Hamaperler.


#41

Tjorven sa for siden:

Nei, du uttrykte deg helt klart. Med n=2 så tyder det på man blir en motreaksjon mot sin egen mor/forelder.


#42

Hyacinth sa for siden:

Ja, det tror jeg. Min mormor var mer lik meg. Moren min er ingen slurve, altså, men temmelig normal. Jeg er dog mer ryddig enn henne, og jeg liker godt at det er «delikat», på en måte. Bad og kjøkken, iallfall. Er ikke så opptatt av å tørke støv, egentlig.


#43

My sa for siden:

+1 :nemlig:

Mer sant jo lenger mot den ene eller andre ytterkanten forelder er, tenker jeg.


#44

ingling sa for siden:

Vi har vel ikke så voldsomt med rutiner, men vi vasker stort sett de to etasjene som bruker mest hver helg. Ikke hver helg vi får vasket gulv, men de fleste. Bad må jeg ta en gang i uken, noen ganger en ekstra gang hvis vi får gjester. Ekle bad er ikke stas. Nå er vi to da, så det er selvsagt lettere, men vi bruker noen timer i helgen og da er det stort sett gjort. Klesvask tas i løpet av uken og brettes sånn innimellom, og så er vi relativt flinke til å grovrydde litt her og der, ta med ting når en likevel skal opp og ned trappen, etc. Jeg brukte en del tid på å etablere litt systemer her og der for et par år tilbake, noen av dem fungerer. :knegg:


#45

Malama sa for siden:

+1 her også. Min mor hadde det ryddig og rent.

Og jeg ser tegn hos min datter til at hun er mer lik sin mormor...


#46

Nextlife sa for siden:

Dette kan jeg signere helhjertet, og jeg mener å huske at jeg og du har vært i tråder her sammen og blitt omtalt litt nedlatende på grunn av vår trang til rydde og reda. :knegg:
Jeg liker å rydde, tørke støv og vaske og få det gullende rent rundt meg. Å drive med nevnte aktiviteter men jeg spiller drithøy musikk er terapi for meg.
Jeg og mannen er like glad i ryddighet, men har hver våre områder vi holder på.
Vi liker ryddige bord og benker, og at ting har sine plasser, og slik blir både daglig og ukentlig rydd og renhold mye kjappere å gjennomføre.


#47

Hyacinth sa for siden:

Åh! :elsker: Endelig en tvillingsjel! Det er flere av oss! :danse:


#48

Charlie sa for siden:

For min egen del liker jeg godt at det er ryddig og gullende rent, jeg liker bare ikke å gjøre det som trengs. Så takk til dem som får oss dit. :ja:


#49

løve70 sa for siden:

:knegg: Her er jeg også.


#50

My sa for siden:

-1 :lol:

#51

Karamell sa for siden:

Jeg skulle gjerne hatt en som ryddet og gjorde alt gullende rent hos meg. Uten å klage på rotet mitt, selvsagt!


#52

Lille meg sa for siden:

Ja! Hvor får man tak i slike? Hvis Hyacinth (eller Nextlife) er i den kategorien, så køer jeg for giftemål, altså! :jupp:


#53

Hyacinth sa for siden:

Dessverre. Jeg klager veldig på de som roter her... :sukk: Mannen er ikke så verst, han roter lite. Ungene roter nok også mindre enn mange, men det blir likevel tidvis litt mye masing.


#54

Lille meg sa for siden:

Hmmm. :gruble:

Det kan være jeg kan akseptere masing hvis det medfører at det blir rent OG ryddig. :jupp:


#55

liefje sa for siden:

Jeg er veldig glad i å rydde og pynte, men kan ikke fordra vasking. Har vaskehjelp en gang i uken. Utover det blir det bare vasking av kjøkkenbenk etc. og evt. bad/toalett hvis vi skal ha gjester. Rydding gjør jeg hele tiden.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.