Utfordring! Dette er virkelig godt og enkelt brød og alle kan få dette til. Det krever minimal innsats. Du bare rører alt sammen med en sleiv.
Du trenger: 1 vanlig brødform og en bakebolle og ei sleiv
På kvelden rører du sammen:
12 dl mel/korn for eksempel 6 dl hvetemel + 6 dl blanding av annet mel (mel til grovbakst f.eks, eller rugmel osv, og korn (f.eks havregryn, sesamfrø, linfrø, kruskakli osv. Ta det du har.
1 ts tørrgjær og 1 ts salt
6 dl kaldt vann
Bland alt sammen. Det skal være en klissete deig. Det er ikke nødvendig å elte.
Neste dag: smør brødformen med litt smør og rør litt i deigen i bakebollen og tøm oppi formen. Fordel utover i brødformen. Etterhev i 1-2 timer.
Skru etterhvert steikeovnen på fullt. Når du setter inn brødet på nederste rille, hiv inn et glass vann og skru ned til 200 grader. Steik i 40 min, ta brødet ut av forma, steik det i 5-10 min til. Da er det sikkert ferdig - prøv å banke på brødet under. Det skal være en hul lyd, hvis det ikke er ferdig, steik det litt lenger.
Rør sammen omtrent samme deig (min er litt mindre og basert på 600 gram mel/korn, 5 dl vann, en spiseskje sukker og litt olje i tillegg til gjær og salt) la stå over natta, måk hele greia over i en smørefri brødform, sett i kald ovn, skru på 200 grader og ta ut etter 55 minutter. Voila.
Avkjøles på rist, blir deretter slukt av husstanden.
Jeg satte nettopp kveldens brøddeig. Jeg steker et brød nesten hver eneste morgen (jeg jobber lite og kun hjemmefra). Vanligvis mikser jeg en deig av ca 650 gram mel, frø og hva jeg måtte ha, 1/2 teskje tørrgjær og ca 5-6 dl kaldt vann. Jeg rører det sammen, setter det på benken i bolle med lokk og lar det stå til neste morgen. Før jeg går på badet om morgenen setter jeg en emaljert jerngryte i ovnen på 250 grader. Når ovnen og gryta er varm, tømmer jeg deigen i gryta, setter på lokk og putter den i ovnen. Jeg senker tempen til 230 grader og steker 30 min. Deretter tar jeg av lokket, øker tempen til 250 grader og steker 15 min. Dette blir fantastisk godt brød!
I kveld brukte jeg en pose ferdig brødblanding, 1/2 Ts gjær og 8-9 del vann. Det er enda kjappere og blir også godt.
Har jeg det ekstra travelt, trykker jeg deigen flatt ut på et stekebrett som en foccacia og steker ca 20 min. Dette blir også luftig og godt brød, men passer best med fine deiger med hovedsaklig hvetemel, synes jeg. Supergodt med pesto, salami og tomat!
Satt nettopp deigen til morgendagens brød til heving. Ikke testet det før, men havrebrødet i Mat på Bordet-Ina sin nye bok Eltefri bakst. Brødet har honning i seg og jeg har honning to spare :knegg: Krysser fingrene for godt brød i morgen.
Har testet både monkey bread og kanelsnurrer som eltefritt i det siste. Veldig godt!
Første brød er i ovnen. Takk for oppfordringen. Jeg har tenkt på dette tidligere, men aldri testet.
Jeg forsøker spise sunt nå. Jeg har det med å trøstespise når jeg er hjemme. Nå må jeg la vær med det, men forsøker spise godt og sundt det jeg spiser.
Mitt ble veldig godt, delvis hjulpet av noen valnøtter bakerst i skapet best før 2018, som det virkelig ikke var noe i veien med. Tørrgjæren i åpnet pose kan ikke ha vært i sin beste form, men brødet er godt. :ja:
Jeg ante ikke at dette var så enkelt og så godt. Konsistens og skorpe blir helt supre. Jeg trodde dette skulle bli et brød med voldsom skorpe, den blir derimot veldig god. Passe tykk. Jeg steker i jerngryte.
Jeg må innrømme at halve grunnen til at jeg baker brød selv er at jeg digger de 40-60 minuttene jeg bruker på å jobbe deigen sammen for hånd, det er mental terapi for meg. Deretter former jeg brødene og har dem i former. De stekes etter omtrent tre timers heving.
Som nevnt lenger opp var den åpnete gjærposen i dårlig form, så litt kompakt. Nå selger butikken her gjær i egenpakkede bokser (tipper det er fra storkjøkkenforpakning) og har satt en deig i kveld, så da krysser vi fingrene for gjæren. :ja:
Jeg har til og med testet med 1,2,3-pose! Økte bare mengen vann fra 6 dl til 10 dl og hadde i mindre gjær (og tilsatte litt gryn og frø for å gjøre den litt mer fullkorn. Funket som fjell. Det ble 2 store brød.
Nå har jeg prøvd to dager på rad, forskjellige varianter, og Andas versjon ble veldig bra. Det var dagens test. Jeg laget to, ett med mye grovt i og ett med 1/3 havremel og resten hvetemel. Ikke helt loff, men litt lysere. Den tok jeg et egg i også i tillegg til vann, salt, sukker, gjær og olje.
Har noen prøvd å bake med melk? Blir det dårlig kanskje når deigen står fremme i så mange timer?
Jeg mener Mat På Bordet-Ina anbefaler at deiger satt med egg og melk settes i kjøleskapet for å godgjøre seg, og tas frem noen timer før bruk. Det er det jeg har gjort når jeg har laget bolledeigene hennes. De kan kan stå i kjøleskapet i inntil fire dager før bruk.
Brødet er jo like godt på dag 2. :D Jeg pakket det inn i et kjøkkenhåndkle, så skorpen er knasende i dag også, og brødet er saftig og godt. Barna likte det også, så jeg setter en ny deig i kveld.
Hjemmekontor igjen. Nå blir det mer eltefritt. :D Jeg må lage meg noen fine lommer i løpet av dagen. Passe en deig og spise ferskt brød er noe av det fine fra i vår.
Tenkte jeg skulle minne om denne tråden om eltefritt brød, det er jo så enkelt at det bare må anbefales på nytt! Siden sist kan jeg fortelle at jeg har eksperimentert med å sette deigen i kjøleskapet, i 4-5 dager og det funker kjempebra, du kan altså røre sammen en deig og ha den på lur til den dagen du vil bake det ut. Jeg bruker en loftsbod som er ca kjøleskapskald om vinteren. Jeg baker også rundstykker, det er jo bitte litt mer krevende enn å tømme deigen i en brødform, men det går fint det og, jeg steker rundstykkene på varm steinplate (pizzasteinplata), og jeg bruker en deigskrape til å forme rundstykkene. Dette gjør jeg til helgefrokosten.
En av disse bakebloggene har en oppskrift på brød/rundstykker der deigen kan stå i kjøleskapet i inntil 14 dager. Så kan man bare klippe av litt deig, og lage akkurat så mange rundstykker man vil ha.
Har gått over fra rundstykker til brytebrød på de eltefrie oppskriftene. Bare smører deigen ut over et bakepapir, ruter opp med kniv (litt mel på bladet), etterheve, gå over rutene med kniv igjen, og inn i ovnen.
Glemte å rute opp en gang. Skar opp brødet i ruter, men da får du snittflater på sidene av alle stykkene, så da mister det nok mer fuktighet. Best å rute opp før steking.
Det har jeg aldri tenkt på! Skal helt klart prøves.
Syns fru Timian bruker litt mye gjær i sine langtidshevede oppskrifter, det tenker jeg ikke er nødvendig jeg da. Men jeg skal helt klart teste ut å ha deig stående lenger, er veldig praktisk.
Jeg lager helt basic eltefritt brød med lyst hvetemel, salt, vann og tørrgjær, og steker i varm jerngryte. Ungene elsker det, inkludert den ekstremt småspiste, så jeg tør knapt å eksperimentere. Går det like fint å bruke fullkornhvetemel for å få brødet like fluffy, eller vil det ødelegge hele greia? Poenget er nok at det får den fine, porøse innmaten samtidig som at skorpen er sprø, og et mer kompakt brød ville neppe slått an like godt.
Tips? Jeg bruker 500 gram hvetemel og 400 gram vann, samt salt og veldig lite tørrgjær, og deigen hever stort sett i 18-24 timer.
Nera: jeg vet ikke hva fullkornshvetemel er, men jeg ville prøvd å ersatte vanlig hvetemel med litt av det, prøv deg fram! Prøv med 1/4 del fullkornhvetemel f.eks. Jeg tror du får like fin porøs innmat og sprø skorpe.
Har byttet ut deler av melet med sammalt eller noe annet jeg har, og det blir ikke det samme. Sunnere, men jeg synes ikke det blir like «bra». Har inntrykk av at det suger mer væske når det er grovt i, men har ikke knekt koden for å balansere. Det hender jeg gjør det likevel, da. Men får mest velsmakende og vellykket resultat med kun hvetemel.
Edit: ser Magica nevner grovbakst-melet, da jeg erstattet litt av hvetemelet med det, skjedde det samme. Fikk ikke like mye skryt for godt brød. :sukk:
Jeg prøvde med litt fullkornhvete nå, kanskje 100 gram til 400 gram vanlig hvetemel, rett og slett fordi jeg ikke orket å gå for å hente en full pakke vanlig hvetemel i boden. Jeg får se hva dommen blir i morgen kveld, tenker jeg. Fin sammalt hvete gav i hvert fall et mer kompakt brød som ikke var like populært.
Dette er altså min tredje deig denne helga, jeg har ulver i hus.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.