Hvis det varierer fra virus til virus, så gjelder det koronaviruset. Men gjerne med info om andre virus også. Jeg har tenkt på bl.a. følgende:
Vi skal vaske hendene for å unngå å sette fra oss virus på gjenstander enten vi er syke eller friske, har jeg forstått det riktig? Og for å ikke putte hender med virus i egen munn (hvis vi er friske fra før men har fått virus på hendene fra et eller annet sted)?
Hvis vi er syke smitter vi andre ved å utskille/avgi virus via "ting", gjennom dråper i luften, ved kroppskontakt?
Hvis vi har vært syke og er friske igjen kan vi gå ut i samfunnet som normal - eller ikke? Jeg skjønner ikke helt at vi skal kunne gjøre det hvis vi kan flytte smitte/virus som andre har avsatt på f.eks. dørhåndtak til folk som ikke har vært syke enda. Selv om vi måtte være immune selv (hvis man blir det)
Hvor mye lettere smitter man egentlig en person dersom man er syk selv, enn hvis man er en immun fysisk transportør av virus fra f.eks. et dørhåndtak til en ikke-immun person?
Jeg tror ikke jeg klarer å få frem hva jeg egentlig funderer på her. Men jeg lurer på hvordan virus smitter fra syke via friske immune til friske ikke-immune, f.eks. Og alt annet også.
Du vil ha virus i kroppsvæsker som spytt og snørr. Noen virus kan også spres i luft, men det er sjelden. Det er ting som tyder på at covid-19 kan leve en stund i dråper som svever etter en stor hostekule, men jevnt over må du få andre menneskers kroppsvæske i deg for å bli smittet. Dessverre ser det ut til at dette viruset overlever lenge på metalloverflater, så hvis en smittet hoster i hånden og tar på stangen på bussen, og du kommer på 10 min senere og tar på stangen, så har du levende virus på hendene. Hvis du da tar deg på munnen eller rundt nesen, så er du smittet.
Når du er immun, er du ikke bærer av levende virus selv. Du kan fortsatt ta det med deg fra en buss til en annen, så det er fortsatt veldig viktig med håndhygiene - for andres del.
Og til den siste; du er jo et reservoar for smitte hele tiden når du er smittet. Hvert host, snufs, hver gang du er opp i ansiktet ditt drar du med det viruset. Det ser ut som dette er veldig, veldig smittsomt.
Også er det vel ikke sikkert hvor immun man blir av dette viruset ennå. Det kan mutere seg og dermed blir man nødvendigvis ikke immun mot den nyere versjonen.
Nest siste spørsmål: Vi må være hjemme ei uke etter at siste syke husstandsmedlem (dvs meg) er symptomfri før vi slippes ut i verden igjen. Da antar jeg at vi ikke kan bringe med oss smitte fra huset og ut i verden lenger.
I Aftenposten junior stod det at bakterier er levende, mens virus ikke er det. Det er nok en forenkling - men hva menes med levende virus?
Og å la en som har vært syk og har blitt frisk gå ut i samfunnet igjen og å la de som ikke har vært syke "gå fritt" utgjør egentlig ingen forskjell for samfunnet, da, bare for den det gjelder som da ikke lenger kan bli smittet selv (forutsatt at man blir immun etter å ha vært syk)? Eller; det utgjør ingen forskjell så lenge man vet at den som ikke har vært syk faktisk ikke nettopp har blitt smittet?
Forskjellen på det siste er vel at de som ikke er immune, kan være smittet uten å vite om det. Ellers kan begge i like stor grad være passive smittebærere.
Når det gjelder det første, er jeg litt ute og sykler, men bakterier kan jo lage koloni også utenfor verten; de trenger bare et medium. Virus tror jeg bare kan overleve, men må inn i verten for å spre seg.
Et spørsmål fra en dummy: Er det en håpløs tanke på gi foreldrene mine litt sjokoladekake som vi har bakt i dag, eller vil den være marinert i virus hvis vi skulle være smittet? (Veldig lite tyder på at vi er det, altså.)
Vil steiking eller frysing ta knekken på evt. virus i mat?
Det er en del kriterier for å kalle noe "levende". Det inneholder definisjoner som at organismen skal kunne: "bli født", "leve", "formere seg", "dø". Alt dette er tvilsomme definisjoner. Det å "bli født" er ikke en entydig definisjon. Virus kan ingen av disse tingen, de er avhengig av "verten" sine celler for "leve". Bakterier kan for eksempel få virus. Her er en artikkel fra forskning som kan være morsom å lese.