Prøver å nå ut flere plasser, og fp har mange fornuftige folk.
Selv om det er lite "annen" aktivitet på sykehusene er blodbehovet som før... Det er ikke de planlagte operasjonene som bruker så mye blod. Det er veldig mange kreftpasienter, personer med blodsykdommer og større ulykker som bruker blod. Og disse kan dessverre ikke ta "korona-fri"
Blodbankene er åpne og de trenger blodgivere nå og fremover. Lagrene må fylles hele tiden. Flere enn vanlig må avbestille eller flytte timene sine nå. Både på grunn av strengere reiserregler og på grunn av sykdom. Derfor trenger de dere som er friske, ikke i karantene og tappeklare.
De fleste blodbankene har ikke kapasitet til å ta imot helt nye som vil melde seg nå. Men er du giver fra før, frisk, ikke i karantene og det er over 3 mnd siden du har gitt: Ring blodbanken din! De trenger deg selv om de ikke har ringt deg på en stund. Å ringe etter givere tar nemlig mye mer tid enn at giveren ringer og spør: trenger dere meg?
Er du ikke giver eller kan ikke være giver, så formidle gjerne dette til familie,venner og bekjente som du vet er blodgiver.
J viktig oppfordring. Jeg fikk først 6 mnd karantene pga jeg var i Kenya i høst, fikk telefon en stund etter at jeg kom hjem om at det nå det nå var 12 måneder.
Ringer blodbanken så stiller jeg....
PS Jeg får bare en SMS med foreslått tidspunkt, bekrefter om det passer eller ikke.Fungerer supert.
Er nok forskjellig bookingsystemer/rutiner. Men mange steder er det slik at om du avbestiller en time kontaktes du først bare når det er skikkelig krise.
Noen blodbanker tar malariatest samtidig med blodgivingen hvis det er 4-12 mnd etter du har vært i malariaområde. Tar de ikke den testen er det riktig at du må vente et år.
Takk for påminnelse. Jeg skulle gitt blod midt i kaoset i forrige uke, men da skar alt seg. Nå vil en tur til blodbanken være et trivelig avbrekk fra hjemmekontoret. Jeg ringer dem når de åpner.
Så bra! Jeg var innom, for første gang på lenge for halvannen uke siden. Tenkte da at det var fint å få gitt før "det braker løs". Lite visste jeg at det skulle brake så hardt som nå. Lover å ikke la det gå like lenge til neste gang.
Blodbanken i Bergen er langt mer aktive enn på tlf. Vi får sms med time. Svarer vi nei på den får vi straks tilbud om ny time. Systemet «gir seg ikke» før det får ja. Vi har også egen portal hvor vi kan velge time dom passer selv. Veldig fornøyd med det!
Jeg pleier å få SMS om time, og svarer jeg nei får jeg nytt forslag en uke etter eller noe sånn. Litt avhengig av om jeg svarer "nei. Den dagen går ikke" eller "nei, karantene en uke pga sykdom" etc, så jeg tror det er mennekser inne og vurderer nytt tidspunkt. Ikke helt automatisert system. Jeg forventer time hver 5. Måned (de bruker ikke så mye b+ blod) men har tenkt at jeg nok skal inn før. Om jeg burde ringe dem, da føler jeg at jeg forstyrrer dem, for de sender vel bare en melding via det systemet?
Mange har det. Men erfaringer med sms er at mange folk glemmer å kontakte/svare blodbanken om de ikke kan. Det er ofte ting man vil avklare når der gjelder helsespørsmål, og det er bedre å finne ut det der og da enn å måtte avvise når giveren kommer.
Frøkna har fått en SMS med ekstrainnkalling fra AHus (egentlig 2 uker til ordinær time) , jeg har ikke fått, men etter at jeg var i 6 mnd karantene pga reise kom jeg aldri i gang igjen. Nå er det over 1 år siden jeg ga.
Svanen - kan man bare begynne å gi igjen etter så lang tid eller må man godkjennes på nytt? Vi er friske og raske så vi kan bidra.
Jeg skal gi over påske, etter å ha vært forkjølet de to siste gangene jeg har fått time. Siden jeg jobber i Oslo og tok t-banen på jobb, så er det ikke helt usannsynlig at jeg har blitt smittet. Dog uten symptomer utover vanlig forkjølelse, i så fall. Jeg vil jo gjerne gi, hvis jeg kan..
Det varierer fra blodbank til blodbank. Hos oss kan du gi om det er mindre enn 5 år siden sist. Ring dut og høre med dem.
Ikke for Korona nei.
Så lenge du har vært helt frisk, uten forkjølelsesymptomer de siste 2 ukene kan du nok gi. Og ikke har nærkontakt med noen med påvist smitte
Takk! Da regner jeg med det er gjort en god vurdering på smittefare. Jeg har ikke vært i kontakt med noen som er smittet, men det er jo ikke mulig å vite om jeg har vært smittet selv. Har uansett levd tilnærmet i karantene den siste måneden.
Jeg er universalgiver, så blodbanken er gjerne litt ekstra ivrig på at jeg skal komme. :)
Så dumt! Jeg fikk lov til å gi selv om GBP-operert og står på diverse tilskudd fast blant annet calcigran forte og B12. Jeg måtte slutte å gi blod når jeg startet på Atacand som migreneforebyggende medisin. Litt dumt siden jeg har O neg som blodstype.
Selv om det er en felles veileder for alle blodbanker er det mye som står "vurderes av lege". Så da er det avhengig av hvordan den blodbankens lege vurderer det. Feks godtar vår blodbank noen forebyggende migrenemedisiner (men jeg husker ikke akkurat hvilke hjemmefra altså...)
De begrunner det med at de vil ikke risikere at jeg får for lave verdier av vitaminer og mineraler, ikke på at blodet mitt er uegnet. Så det er jo av hensyn til den opererte slik jeg forstod det.
Ingen av oss er blodgivere, Helten, Broder'n og jeg får ikke lov av ulike årsaker, men har vært før. Filler'n at jeg ikke maste på avkommet for å få de til å registrere seg. Er det ingen som tar i mot nye blodgivere nå for tiden?
Jeg har gitt blod en gang for mange herrens år siden. Siden har jeg fått meg piercing i nesa så da utgår det. Men jeg har AB+ så det er vel ikke et stort tap uansett.
Lurer forresten på hvorfor man ikke kan gi blod når man har piercing i slimhinner? Aldri funnet noe svar på det.
De som har kapasitet gjør det nok. Vi setter opp time til de som melder seg på giblod.no Tror de får time om et par uker nå hos oss. Men dersom vi får mindre kapasitet (trenger mer blod eller blir færre ansatte grunnet karantene/sykdom kan det hende vi må ringe og utsette timene.
Piercing i slimhinne er på en måte et åpent sår, der det kan komme inn ulumpskheter. Og har du åpne sår skal du vente med å gi.
Det var om blodbanken på Haukeland på TV2-nyhetene nå nettopp, de sa at de gjerne tok i mot nye blodgivere nå. :jupp:
Jeg ga for noen år siden, men syntes at jeg brukte så lang tid på å "komme meg" igjen etterpå. Tror jeg var ekstra slapp og sliten i 4 mnd etterpå. Men mye annet har forandret seg siden da, og jeg trenger ikke så mye ekstra energi nå om dagen, så jeg lurer på om jeg skal ringe og høre. Ser på nettsiden til min blodbank at de skriver at de trenger flere givere, men det står ingenting spesifikt om hvordan dagens korona-situasjon påvirker inntak.
Jeg har opplevd en gang å gå helt i kjelleren. Der tror jeg nok at blodgivingen kom på toppen av allerede lave jernlagre, for da jeg sjekket nivået etter flere tøffe måneder så var det altfor lavt.
Nå passer jeg på å spise jerntablettene jeg får med meg, men jeg har uansett ikke merket noen negativ effekt av å gi, utenom den ene gangen.
Jeg får komme! De sjekker bare Hb nivået før de tapper meg, så er jeg good to go. De trengte ikke min blodtype nå, men kunne komme i mai. Så da er jeg i systemet igjen. Takk for påminnelse Svanen.
Jeg har egentlig,prøvd å gi blod i over 15 år, men det har kommet hinder i veien hver eneste gang. For lav på hemoglobin, gravid, amming.... satser på at det blir klaff denne gangen. Er litt familieforpliktet også, mamma jobbet på blodbanken som bioingeniør i alle de år så jeg er vokst opp mellom blod- og plasmaposer. :knegg:
Jeg er blodgiver, men i karantene pga utprøving av Levaxin. Underveis har de funnet ut at "ops, hun har ikke lavt stoffskifte, men høyt!". Så nå skal jeg inn for mistanke om Graves. Under utprøving av Levaxin fikk jeg beskjed om at jeg kunne gi blod når dosen hadde vært stabil i minst 6 mnd. Men jeg finner ikke noe om Graves. Er det helt utelukket å være blodgiver med høyt stoffskifte? Noen som vet?
Jeg tror man kan gi med Graves, men må i så fall sjekke. Det kan som sagt være forskjeller fra blodbank til blodbank. Men hør med din. Greit å være ferdig utredet først da.
Jeg drar opp denne tråden igjen, da jeg har et spørsmål.
Jeg har vært blodgiver i mange år, når jeg meldte meg som blodgiver sa jeg også ja til å være benmargsdonor. Så ser jeg at man må være frisk mellom 18 og 40 for å kunne donere benmarg.
Jeg bikker 50 i år, så mitt spørmål er om man må være mellom 18 og 40 for å bli donor, men kan donere etter fylte 40? Eller er man for gammel over 40?
Jeg kommer ikke til å slutte å gi blod av den grunn altså. Men lurer litt på hvorfor man evt ikke kan donere benmarg etter fylte 40.
Stemmer at man må være mellom 18 og 40 for å melde seg (da som "ubeslektet" giver, jeg vet ikke reglene for beslektet giver, men det skjer utenom blodbankene).
Men man står i registeret til man er 55 år. Lurer på om litt av grunnen er at det er ganske omfattende analyser de kjører, og at skal de først gjøre dem, er det greit at det er en giver som potensielt fortsatt kan stå i registeret i mange år. Men mulig det er flere grunner som jeg ikke vet.
Jeg vet iallefall at de er spesielt ivrig på at unge menn registrerer seg. Jeg tror grunnen der er de da står i registeret lenge, samtidig som at de ikke blir gravide med den pausen det innebærer. :knegg:
Så dumt. Jeg fikk lov til å gi blod selv om jeg er GBP-operert og står fast på jern, b-12 inj, cslcigran forte og multivitaminer. Når jeg startet med migrene forebyggende medisin, Atacand måtte jeg slutte å gi.
Jeg var giver i ganske mange år.
Dessverre måtte jeg gi meg da de strammet inn reglene. Jeg var avhengig av nåler i rygg og nakke (ikke akupunktur) for å fungere og en periode hadde jeg da ikke lov å gi. Så fikk jeg gi en stund men så ble det strengere igjen og jeg kunne ikke gi fordi jeg stort sett har små sår på hendene og omgås husdyr. Så nå gir jeg ikke lenger.
Takk for påminnelsen! Jeg er i karantene nå pga litt for lave jernlagre, men knasker jern og håper jeg snart er i gang igjen! Jeg er universalgiver (0-), så pleier å få innkalling nøyaktig 3 måneder etter forrige tapping. :humre:
Svanen, vet du hvordan det er hvis jeg skulle trenge blod en gang? Er det like god tilgang på blod for min blodtype som for alle andre? I og med at 0- kan gis til alle, mens jeg bare kan få 0-. Jeg håper jo lagrene er ekstra store for 0-, men det har ikke sett sånn ut på oversiktene jeg var sett i Blodbanken her.
Ja, det er annerledes med beslektet giver. Søsteren min (som er min eneste biologiske familie det er naturlig å spørre) ble testet, og hun er noen år over 40.
Takk til alle dere som gir blod, vi er mange som ikke hadde overlevd uten dere!
Det jobbes jo hele tida med å ha passe lager av alle blodtyper. Blodgivere "speiler" jo befolkningen. Det som er mest vanlig er jo stort sett det som er mest av. Men iallefall hos oss er det en litt høyere prosent med 0- blant givere. Kanskje fordi mange har hørt at de er "ekstra ønsket "?
Som mange vet er det 0- som gis hvis man ikke vet blodtypen, og ikke har tid til å vente. Men så fort man vet blodtypen går man over til Rhesuslikt (+ eller -), og har man 2 typinger, tatt på forskjellig tidspunkt, gir man typelikt. Så blodprøvetaking er veldig prioritert i mottak hvis noen trenger blod veldig fort.
Er det lave lager på minus blod prioriteres det. Alle blidbanker har grenser på antall på lager for disse restriksjoner. Da får kvinner i fertil alder (<50) og de med rhesus antistoffer rhesus minus. Andre kan få pluss om de må. Der og da gir det sjelden problemer, men kan gjøre at man ved en senere anledning har dannet antistoffer og da må ha munus.
Alle har tiltaksgrenser på når man skal øke innkalling, jobbe for å få inn mer. I vår HF hadde vi i nov/des en skikkelig dupp i 0÷ lageret. Vi satt flere i mange timer for å få inn en god del ekstra den uka, og de følgende ukene. I tillegg ble det sendt ut oppfordring til ansatte på jobb mail om at etablerte givere skulle kontakte oss. I tillegg skrev flere av oss på våre sosiale medier at det var behov. Kom opp at selv om det tok litt tid og ikke var så moro å være på jobb med mindre enn ønsket.
Angående å få 0- som kriseblod, det er altså ikke "ufarlig" å få blod uten at prøvene er ferdig analysert. Det finnes mange andre blodtyper som man kan ha antistoffer mot. Kriseblod er bare negativ på rhesus (D) og noe som heter Kell (K). Kan være positiv på andre blodtyper/systemer.
Viktig påminnelse. Jeg har gitt i 30 år, men nå får jeg bare gitt to ganger i året. Jeg klarer ikke å få i meg jerntabletter, så da ville de heller ha meg sjeldnere.
Jeg har blodtype 0 rh- (vet ikke Kell), men har Sarkoidose (anfallstype tror de) og står fast på metoprolol, atacand og felodopin. Jeg har alltid hatt suveren blodprosent.
Er det noen som helst sjanse for at jeg kan gi blod? Kan de bytte noen av medisinene feks?
Jeg elsker å se på TV-serier fra sykehusmiljø (:sparke:) og så en episode i serien "Chicago Med" hvor man var ganske aggressiv med å lete i den generelle befolkningen etter mennesker som kunne donere beinmarg. Som du skriver, så er det i Norge slik at kun blodgivere får lov til å stå i register for å donere beinmarg, så jeg ble ganske overrasket over at man hadde andre vurderinger i USA.
Samtidig: Det er ganske andre økonomiske forhold i USA. Jeg har for eksempel notert meg at man har røntgen tilgjengelig på alle undersøkelsesrom, og at CT er overraskende lett tilgjengelig for pasienter "bare i tilfelle". Slik er det jo ikke akkurat på legevakta i Oslo. :knegg:
Jeg må innrømme at det bare føles godt å gi når jeg er så heldig at jeg kan. En annen gang er det jeg som trenger hjelp. Det er mitt bidrag til fellesskapet. Min far fikk transplantert en nyre. Noen andre tenkte som meg og hjalp ham.
Svanen: Er det noen øvre grense på alder for å gi blod? Hvor mye gir man per gang? I USA fikk jeg nøkkelknippe med gallon club. Husker ikke om det var i Connecticut eller Florida. Har vært blodgiver begge steder samt her i byen og i Stavanger.
Det er nok fordi disse seriene er lagt til upscale sykehus der du skal være godt forsikret i utgangspunktet. Men det er enorme egenandeler likevel. Forsikringene medfører enormt mye overbehandling og ikke minst mye overbruk av dyre undersøkelser som CT.
Men det er ikke uten grunn at helseregninger er den viktigste grunnen til at folk går personlig konkurs i usa. Også folk med forsikring.
Nasjonalt er det 65 år. Men noen plasser er det høyere, men da skal det gjøres en årlig vurdering av lege eller noen som har fått delegert oppgaven/opplæring. Hos oss er det feks 75 år, med årlig vurdering.
Man gir 450 ml ved en "vanlig" blodgiving.
Mine foreldre ga blod i USA da vi bodde der på 80-tallet. Jeg var nok med noen ganger, men det eneste jeg husker var at de fikk kjeks og et klistremerke der det sto: Be nice to me, I gave blood today :knegg:
Så lenge blodprosent (hb) ( og jernlageret (ferritin), hvis det måles) er fin så er det ikke sikkert man trenger jerntabletter. Hos oss får man ikke jern om lageret ligger over 60.
Jeg meldte meg som benmargsdonor når jeg gav blod. Måtte slutte som blodgiver da jeg fikk migreneanfall fra et fryktelig varmt sted dagene etterpå.
Men stod fortsatt i benmargsregisteret for jeg fikk spørsmål om utvidet blodprøve mange år etter at jeg sluttet som blodgiver. De skulle da sjekke meg opp mot en bestemt pasient når det gjeldt benmarg. Jeg passet dessverre ikke, men håper personen fikk benmargen han eller hun trengte. FIkk ikke noen imformasjon om personen det gjaldt altså, bare at det var en utvidet sjekk opp mot en bestemt person.
I dag fikk jeg sms fra Blodbanken om at de var i desperat mangel på blod av min type og lurte på om jeg var frisk nok til å gi. Og når det spør sånn skjønte jeg at det hastet. Jeg fikk vaksine i går, men de ville veldig gjerne ha meg inn på torsdag.
Jeg tar veldig sjelden jern, siden jeg har veldig godt jernopptak. Men jeg har noen tabletter med Hemofer stående, og prøver å huske på å ta dem i alle fall uken etter jeg har gitt blod.
Jeg ga i går, og de var virkelig ekstremt takknemlige for at jeg kom. Mye mer enn jeg er vant til. Jeg har alltid tenkt at jeg ikke er aller viktigste blodgiveren, siden jeg har A+. Men det er vel også det de trenger mest av. En av de som ga samtidig som meg hadde visst O-, og der var de helt over seg av begeistring over at han hadde latt seg overtale til å bli blodgiver. :knegg: Han var åpenbart ikke superbegeistret for å gi blod, men sa noe sånn som at han innså at med den den blodtypen han hadde, så var det en samfunnsplikt. Spesielt hvis han skulle trenge blod selv en gang.
Jeg har prøvd to ganger, og blitt avvist pga lavt blodtrykk. Da jeg var innlagt i fjor, så var blodtrykket mitt overraskende normalt (100 over 70, tror jeg, mot tidligere 90 over 60), men det kan jo ha vært fordi jeg var litt oppskjørtet. Måler liksom ikke blodtrykk i eininga, så er det styr for dem om jeg kommer og prøver meg IGJEN og ser om jeg nå duger? Kan jo be dem sjekke blodtrykket først, før de bruker tid på så mye annet?
Poly.
Hos oss kunne vi nok gjort det slik. Vi har lite venteliste på nyregistrering, og hadde du ringt og forklart hadde vi trolig bedt deg bare komme og måle uten å gi deg time. Men er nok litt mindre forhold her enn Oslo, der jeg regner med at du hører til. Men er jo sikkert mulig å ringe og høre. Vet at blodbanken i Oslo ikke tok inn nyregistreringer lenge i begynnelsen av corona, slik at de iallefall nå i november (da jeg var på kurs/samling) hadde laaang venteliste.
Men du er veldig på grensen på blodtrykk, da. (Undertrykk skal være 50-100 og overtrykk 100-180) Grunnen til grensen er at alle får naturlig et lite blodtrykksfall under tapping, så ligger du lavt, så er det større sjanse for at du blir svimmel og dårlig. Vi er veldig obs på de som ligger nær grensen. Passer på at de drikker nok (og har spist godt), sitter lenge nok og at det ikke renner for fort.
Eh ... jeg har aldri fått målt blodtrykk i forbindelse med blodgivning. Er det vanlig?
Men jeg har gitt blod i veldig mange år uten noen fysisk reaksjon (utover at jeg har funnet ut at det ikke er lurt å trene hardt den dagen, for da blir jeg ekstremt trøtt). En stund hadde jeg litt for lav blodprosent, men nå tar jeg jerntilskudd jevnlig og det holder seg bra.
Vet ikke om kravet har vært der "bestandig", og husker ikke selv om jeg ble målt da jeg meldte meg for nesten like lenge siden... Man nå måler vi puls og blodtrykk når giver melder seg. Og en gang i året etter fylte 60 år.
Det var det lave blodtrykket mitt som var årsaken til at jeg ikke meldte meg "før i gamle dager". Legen min mente da at jeg ikke burde gi. Så jeg skal nevne det for dem nå, når jeg drar på første timen. Aner ikke hvor lavt blodtrykket mitt er nå, og hva slags grenser de har der.
Jeg har time uti februar, får bare gitt to ganger pr år, og har utsatt de siste gangene pga. ruskete/snufsete/hosting etc. Men i februar har jeg trua! :nikker:
Nå har jeg vært på blodbanken og blitt intervjuet og tappet litt blod til blodprøver bare, så får vi tro jeg blir godkjent, har første ordentlige time til tapping i midten av februar, så da kommer det forhåpentligvis litt ekstra tilførsel av 0+ til blodbanken! De målte blodtrykket og det var helt greit, 115/80 eller noe, og det er jo ikke spesielt lavt så det går vel bra akkurat det der. B12 mangel var heller ikke noe stort problem (jeg tar tabletter).
Så fantastisk med alle dere som gir! Jeg skal snart få igjen, men ikke helt ennå, for HBen min har bare gått fra 12 til 9 fra mandag til i dag. :knegg:
Jeg har gitt i mange år, og kun reagert en gang (da ble jeg helt tom). Det kan virke som om det funker for meg dersom jeg ikke har de største fysiske utfoldelsene og passer på å spise og drikke godt samme dag som jeg gir.
Gav i dag, og det er virkelig en god følelse å kunne bidra til noe så viktig!
Anbefales ikke å trene det første døgnet etter giving, egentlig. Ikke særlig effektiv trening, og ikke så lurt (litt dumt å svime av...)
Men jeg vet at noen gjør det, og påstår det går helt fint for dem. Min tidligere sjef gjorde det, men så var hun en duracell-kanin. :knegg:
Eneste ulempen er at jeg må spise så gruelig tidlig frokost. Det glemmer jeg alltid når de gir meg en time sånn på morgenen. Det er jo PRAKTRIAK å ta det på vei til jobb. Det er bare det at jeg spiser ikke frokost før jeg er kommet på jobb.
Nå må jeg spise med ungene halv åtte, før jeg ordner matpakker og pusser tenner og stapper dem i bilen, kjører til skolen, levere noe tidligere enn vanlig (standard er levering ca 8.20 så de kan gå rett inn) for jeg har en avtale sånn ca 8.45 på blodbanken og glemte i min hjemmekontorboble av at det er jo KØ på den tiden, og altså ca 15 min å kjøre fra skolen til sykehuset uten trafikk. Jaja. Alt for en god sak.
Jeg er B+, og det er jo ikke veldig stor andel med blodtype B i Norge. Jeg vet at i forkant av transplantasjonen, så fikk blodbanken beskjed om å ha på lager. Det gjør meg litt rørt at det fungerer sånn at folk med rette blodtypen da melder seg for å levere. Jeg fikk også mye blod etter eldstemann ble født.