Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kule turer i naturen på østlandet som er litt utenfor rushet?

#1

Tallulah sa for siden:

Innser at det blir sommerferie på hjemlige trakter i år, og kanskje dette er året vi skal prøve ut våre 71 grader nord-skills, og overnatte ute i naturen. Jeg har ikke sovet i telt siden barndommen, aldri på fjell eller vidde, og er fullstendig noob. Mørkredd er jeg også, og redd for sau og ku.

Men la oss si at vi skal bli friluftsfamilien i år, hva kan vi satse på uten at det blir sendt ut redningspatruljer etter oss, samtidig som vi ikke går i kø med Alle Andre som også har hjemmeferie?

Så jeg trenger tips til to ting:

  1. utstyr. Hva ma en familie på tre ha for å ha en behagelig natt ute i norsk natur i sommer?

  2. hvor? Hvor er det fint å ta en tur som er i grei bilavstand fra Oslo?


#2

Neket sa for siden:

Kjekstadmarka har god plass hvertfall. Tenker dere nå? I såfall er det jo litt snø igjen, og veldig vått noen steder.

Blåfjell har mange fine områder:

ut.no/turforslag/115743/rundtur-ved-blafjell-i-hallenskog Begrenset parkering ved hytta, eller parkering ved Heggedal Stasjon.

Vardåstoppen er også fin. Hvis du går opp fra Dikemarksiden går man opp et gammelt steinras, det er gøyere enn andre siden. Flott utsikt fra toppen. Litt dårlige parkeringsmuligheter, men man kan parkere på Solberg skole i helgene (eller når som helst nå vil jeg tro), og gå bort til Hauger gård, omtrent der går det en trapp opp til stien.

Småvannsbu - i området rundt der er det veldig fint, men jeg tipper det er snø og vått fortsatt, det ligger på skyggesiden på ettermiddagen.


#3

Tallulah sa for siden:

Nei, sommerferien. :)


#4

noen sa for siden:

Imponert over ambisjonene. :knegg:/:hjerter:

Jeg må legge inn et punkt 0. Det er veldig mye triveligere å være friluftsfamilie i oppholdsvær enn i mye regn, så noe av det viktigste er å følge med på værmeldingen. Telttur i mer enn én natt i mye regnvær kan ta knekken på humøret ganske så raskt med mindre man er spesielt interessert.

  1. Her har det jo litt å si hvor man legger lista for behagelig. Hvis man er litt nøye på punkt 0 og planlegger tur uten plaskende regn, synes jeg det er skikkelig fint å sove i hengekøye. Men det krever at man klarer å holde varmen (underlag har stor betydning), henger opp køye på riktig måte så man slipper å sove i bananstilling hele natten (det går an å sove på siden i en riktig opphengt hengekøye) og har en tarp/presenning over i tilfelle duskeregn. Og myggnetting hvis man er på et myggsted.
    Telt er også fint. Hva slags telt er avhengig av om du kjører til dit du skal sette det opp, gå kort eller bære det lengre. Hvis man kjører (nesten) helt fram og har stort nok telt, går det fint an ha med en litt bedre madrass å sove på.

  2. Skogen, sjøen, fjellet? Har det noe å si?
    Jeg har et par tips i nabolaget her som jeg kan sende deg (kan ikke røpe dem til «alle»).
    Nå kommer det litt an på hva som åpnes og ikke og hvor langt dere gidder å kjøre, men å telte et par netter på Raubergstulen (husk å stoppe i Lom og kjøp med godsaker fra baker og ellers) er supert. Da går det an å bli med på tur til Galdhøpiggen (som alle friskusfamilier med respekt for seg selv gjør :knegg: ), prøve klatreparken rett over veien (fantastisk utsikt!), bli med under breen osv. osv.


#5

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg tenker at vi må unngå regn. :knegg: Og om det er i grei kjøreavstand så kan vi jo dra ganske umiddelbart om været er bra.

Jeg har tenkt på hengekøye. Hiawata har allerede en ticket to the moon som han fikk til konfirmasjonen, og jeg ser det er mye å finne på Finn. Problemet er at jeg tror jeg vil være litt (les: veldig) redd når jeg må sove helt alene oppi en, og de andre henger andre steder. :sparke: Samtidig ser jeg ikke for meg at jeg vil få sove noe særlig om vi sover flere i en heller.

Om vi skal ha telt ser jeg for meg at vi må kunne bære det litt, altså ikke sette det opp rett ved bilen.

Hvor har ikke noe å si, men jeg liker utsikt da. Ser for meg ganske lavterskel, egentlig. Kanskje to netter ute på turer lenger bort enn Nordmarka (men kan være flere av dem, men ikke lenger enn to netter av gangen), og kanskje en og annen enkeltnatt i Nordmarka. Jeg tror ikke vi kommer til å planlegge noen turer med opplegg i år, jeg tror det enten vil være stengt, eller overbefolket. Vi har årskort i Tryvann i år (heh), og det gjelder for klatreparken også, så om den er åpen så kommer vi nok til å bruke den så mye vi kan for å veie opp for manglende vinterbruk.


#6

Tallulah sa for siden:

Takk for gode tips, vi sjekker dem ut til sommeren, tenker jeg.



#8

Tallulah sa for siden:

Ja, det har jeg tenkt på i flere år, faktisk! :hyper:


#9

Minerva sa for siden:

Så stilig! Den turen har jeg lyst til å prøve med familien.


#10

Input sa for siden:

Vi låner gjerne bort hengekøyer om dere kunne tenke dere å teste det. Vi har tre stykker med integrert myggnetting. Kan også låne bort soveposer og liggeunderlag (som funker i hengekøye). Tursekker har vi også.


#11

Tallulah sa for siden:

Tusen takk, input! Det er hyggelig av deg. Sier i fra om det trengs!


#12

Input sa for siden:

Garantert smittefritt, siden det har vært pakket vekk siden i sommer. :knegg: Og pga. babyen kommer det sikkert til å være pakket bort i et år, minst.


#13

Tallulah sa for siden:

:humre:

Veldig fint å kunne låne. :nikker: Satset på det, eller finne brukt, siden det er litt fram i tid. Veldig dumt å kjøpe splunka nytt utstyr som potensielt bare blir liggende.


#14

Snippa sa for siden:

Lavterskel i kort avstand: kanotur på Vansjø, overnatte på en øy. Det er kanoutleie i Nesparken (Mossehallen), og veldig mange fine øyer der du kan være helt alene. Sandstrender eller svaberg -du finner begge deler.


#15

Tallulah sa for siden:

Oj, så kult. Det visste jeg ikke. Det virker som en fantastisk ting å gjøre! Og kanskje jeg ikke hadde vært så redd alene på en øy. :knegg: Ingen sauer, kuer eller zombier. Eller øksemordere.


#16

noen sa for siden:

Der er det også flere gapahuker som man kan sove i.
www.dntvansjo.no/gapahuker/


#17

Isprinsessen sa for siden:

Vi har samme plan, men på en litt annen kant av landet. Sovepose tilpasset temperatur og om du er en varm eller kald person. Jeg må ha mye varmere pose enn mannen. Liggeunderlag som er godt å ligge på. Tarp, telt eller hengekøye. Noe å lage mat på og med. Lettere enn å være avhengig av å fyre bål.


#18

Tallulah sa for siden:

Ja, et fyreapparat bør vi ha. Anbefalinger?


#19

Candy Darling sa for siden:

Jeg skulle også inn og si Vansjø, siden mannen er mossing har vi også det på radaren. Men så var det den hytta, da. :knegg:


#20

Isprinsessen sa for siden:

Vi har primus omnifuel, bruker den med gass på sommeren og bensin på vinteren. Har litt lyst på jetboil, men den er mest til å bare koke vann med så om dere digger real turmat er jo det genialt.

Jeg har også en pocket rocket og selv om den er veldig lett er den ganske så ustabil.


#21

Tallulah sa for siden:

Jeg skjønte ingenting av innlegget ditt, isprinsessen. :latter: Real turmat har jeg aldri smakt.


#22

Isprinsessen sa for siden:

Real turmat er frysetørket mat på pose som man tilsetter kokt vann, lar det stå noen minutter og så spiser man fra posen.

Primus omnifuel er en gassbrenner du kan bruke til å koke og steke mat på. Den kan også brukes med annet brennstoff enn gass, f eks bensin eller parafin.

Jetboil er en type gassbrenner som er fin å koke opp vann med.

Pocket rocket er en veldig liten gassbrenner.


#23

Tallulah sa for siden:

OK, takk! Tipper vi bare trenger én sånn dings. Vi bedriver ikke mer enn sommerlige søndagsturer, men til dem er det også kult å kunne lage mat.


#24

polarjenta sa for siden:

Jeg har ikke peiling, men jeg tenker at dersom jeg skulle får sånne lyster så kommer jeg til å låne utstyr i første omgang for å se om det er noe jeg liker. Her har frivillighetssentralen noe som heter Bua. Der kan man låne det man ønsker av utstyr.


#25

Tallulah sa for siden:

Ja, som jeg skriver over her satser jeg på å låne eller kjøpe brukt. En primus har jeg ønsket meg lenge, så det kan det hende vi kjøper (fortrinnsvis brukt). Hyggelig med litt varm mat i skogen på småturer også, ikke bare brødskiver.


#26

Input sa for siden:

Vi kan låne bort det også. Vi bruker bare gassbrenner uavhengig av årstid.


#27

venla sa for siden:

Hvis det er noe Input ikke har går det an å bruke turleie.no eller utstyrssentraler.


#28

Martis sa for siden:

Vi har leid kano på Fjorda og teltet, det var utrolig gøy og er på planen for sommeren. Ellers så vurderer jeg Galdhøpiggen iom at leirskolen til minsten sikkert blir avlyst og han gleder seg veldig til fjelltur og rappellering. Mulig det ikke er like kult med familien. :knegg:


#29

Martis sa for siden:

Vi var innom 4 vann i Lillomarka i dag og når vi var ca 200 mtr fra Lomtjern så syns minsten det lukter så godt og jeg kjenner ingenting og tenker han fantaserer siden vi hverken hadde vann eller niste. :knegg: Men ved vannkanten er det en liten familie som steker pannekaker på primus. Så primus er veldig anvendelig!

Utrolig mye folk på tur, så det kan bli kamp om teltplasser og fiskeplasser på de mest nærliggende plassene i sommer.


#30

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg tror vi skal spandere på oss et turkjøkken. :nikker:

Og finne noen avsidesliggende turer.


#31

Gerbera sa for siden:

Man kan stå på en øy i Vansjø med et brød og en boks Nugatti på 4 personer, fordi noen tror at den andre har tatt med resten av maten. Har jeg hørt.

Lykke til med turplanlegging, jeg henger i tråden for tips!


#32

Tallulah sa for siden:

Man skal ikke undervurdere nugatti! :latter:





#36

Gerbera sa for siden:

Brødskive med Nugatti smakte helt fortreffelig når det var eneste alternativet faktisk :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.