Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lær meg alt om turkjøkken

#1

Tallulah sa for siden:

OK, vi skal spandere på et turkjøkken, tenker jeg. Vi går endel søndagsturer i marka allerede, og jeg ser at det blir mer og mer behov for det nå. Sommeren skal vi ha hjemme også.

Men jeg har aldri eid eller brukt et turkjøkken, og ser at prisene spenner fra billig til avsindig dyrt, inneholder forskjellig og jeg skjønner ikke hva jeg trenger. :blånn:

Spec:

  • Lett å bruke
  • Sikkert
  • Lett
  • Bare sommerbruk
  • Til pannekaker, kakao og kaffe i første omgang

Ja, også vil jeg helst slippe å kjøpe det på XXL. Vi trenger på ingen måte det dyreste og mest fancy.


#2

meisje sa for siden:

Er ikke et godt gammeldags stormkjøkken på gas både billig og greit til formålet?


#3

frukt sa for siden:

Jeg har et billig stormkjøkken av ukjent merke som fungerer greit nok. Men det er ikke spesielt solid, og stekepannen er temmelig ubrukelig, så jeg vil anbefale et stormkjøkken fra Trangia. Jeg kjøpte et brukt på Finn i gave til en kamerat, og det er mye bedre enn mitt. Lett og solid, og stekepannen virker. Ellers så bruker jeg rødsprit, og synes det fungerer veldig bra, og i tillegg er det veldig lettvint.
Gass og multifuel brenner er jo andre alternativer du kan se på. Det blir kanskje litt dyrere da. Kameraten som har multifuel brenner plundrer forøvrig alltid med å få gang på den.


#4

Tallulah sa for siden:

Aner ikke? Og hva vil det si? Jeg vet ikke merker, jeg vet ikke forskjell, det finnes jo liksom ikke bare ett stormkjøkken på gass å velge i.


#5

Tallulah sa for siden:

Hva er fordelen med gass vs. sprit og omvendt? Jeg kan virkelig INGENTING.



#7

frukt sa for siden:

Det vet jeg ærlig talt ikke. :blond:
Men her er det noen som vet.
www.fjellsport.no/velge-kokeapparat


#8

Tallulah sa for siden:

Hm. Ble ikke så veldig mye klokere. :knegg: Litt smakssak, kanskje? Er gass ikke så miljøvennlig? :blond: Og rødspriten varmer litt lite?


#9

meisje sa for siden:

Fordel med gas, det har større effekt, sånn at koketiden går ned, og en gassbeholdere har lengre brennetid enn 1 påfylling med rødsprit. Jeg er ikke så veldig glad i å tenne på flytende petroleums produkter, det er både ekslosjonsfare og flammene kan bli veldig høye.

På vinteren kan det bli for kaldt for å bruke gassbeholdere feks, da er det jo bedre med rødspritbrenner.

Vi har triangia, kjøpt ca 1990, og oppgradert med gassbrenner ca 2007. Så vi har dermed 2 brennere og kan velge, men vi har aldri brukt rødspritbrenneren etter at vi fikk gassbrenner i tillegg.


#10

Tallulah sa for siden:

Høres ut som gass er det enkleste da, kanskje. Veldig kjedelig å steke pannekaker i flere timer.


#11

My sa for siden:

Gass er veldig enkelt, praktisk og effektivt i plussgrader, men funker dårlig i mange minus. Du får brennere som kan brukes på både gass og parafin (der sistnevnte krever forvarming av dyse med sprit, for å omdanne parafinen fra flytende til gass, også pumpe opp trykket med en liten innebygget pumpe). Parafin brukes når det er for kaldt til at gass funker skikkelig. Spritbrennere funker i alle temperaturer, men er litt mindre effektivt, og har større sølefare. Skal den brukes først og fremst i plussgrader ville jeg gått for gass.

Jeg har et par ulike typer, min favoritt er definitivt jetboil. Bruker man beholderen som følger med koker det på null komma niks. Den kan også brukes til andre panner ved å sette på en ekstra dings i stedet for beholderen. Og ikke minst har den tilbehør som dette. :rørt: Veldig enkel i bruk og tar liten plass.


#12

Tallulah sa for siden:

OK, så man må ikke bruke den med den koppen? Man kan sette på en stekepanne?


#13

My sa for siden:

Ja, føyde til litt mer i innlegget. Du setter på en ekstra toppdings i stedet for koppen, så kan den brukes til alle slags panner. Og man får kjøpt en kaffepresse som passer i koppen :hjerter:


#14

Tallulah sa for siden:

Ooooh, liker tilbehøret. :jupp:

Men den er ganske dyr. Er det så stor forskjell på dem at den er verdt prisen? Er den lite plundrete?


#15

My sa for siden:

De andre jeg har er omtrent like dyre tror jeg. :gruble: Den er veldig lite plundrete. Brenneren skrus direkte på gassboksen, og vips så er den klar til bruk. Den har også en liten bryter som lager gnist som antenner gassen (men lurt å ha fyrstikker i bakhånd). Det eneste man må huske er å bøye ut de fire sammenfoldbare "armene" på den toppdingsen (den til å ha under stekepanner etc) før man setter den på, ellers passer den ikke i "hakkene" den skal inn i (gir muligens ikke så mye mening når du ikke har den foran deg). Det er det eneste jeg har plundret med, første gangen jeg skulle bruke den. Var egentlig ganske åpenbart da, :flau: jeg var visst ikke helt med.

Det jeg har å sammenligne med er en Primus multifuel (bråker som et jetfly) en Optimus av "gamletypen", dvs en sånn boks som de har brukt i forsvaret i alle år (plundermania) og et Trangia spritapparat (trofast men tregt). Den største forskjellen er hvor fort det går å varme opp vann (når jeg vil ha kaffe så vil jeg ha det fort, og ikke vente en evighet på at vannet skal koke). Så bare det synes jeg gjør den verdt prisen.


#16

Pappalille sa for siden:

Trangia med gassbrenner er effektivt såfremt du ikke skal ut i mange minusgrader, det er kompakt når alt er pakket sammen, det er lett, både å bære og bruke, og du finner muligens noe brukt på finn?


#17

Pappalille sa for siden:

For øvrig har Trangia en multifuel brenner, så da kan du jo velge det om du tror dere skal på tur i minusgrader. En annen fordel med Trangia er at den er stødig, skal den velte så må du nesten gå inn for det.


#18

Pappalille sa for siden:

Lese før man svarer, ja... Det står jo spesifisert at dette er til sommerbruk. :flau:


#19

apan sa for siden:

Vi har en Trangia med gassinnsats. Den er 16 år gammel og like god. Jeg anbefaler det. Fint å slippe å dra på rødsprit. Vi bruker den til helt enkle ting. Pølser, egg, bacon, pannekaker. Vi har også brukt den oppvarming av mat.



#21

annemede sa for siden:

Vi har trangia med gassbrenner, og så om vi skal på tur i minusgrader så tar vi med noe å varme gasstanken med. F.eks. sånne små håndvarmere eller fotvarmere som man får kjøpt. Eller bare ha den i hendene.


#22

Pappalille sa for siden:

Smart!


#23

tink sa for siden:

Trangia med gass fungerer til alle våre turer. Vi er sjelden ute i mange minus, og da prioriterer vi uansett ikke å sette oss ned for å kose oss med pølser/pannekaker/kaffe eller gryterett.

Vi har med kaffekanne, to kjeler og stekepanne. Tror vi har byttet ut stekepanna en gang på 10 år.

NB: husk fyrstikker, jeg ble nesten utstøtt fra familien da jeg glemte det sist helg...



#25

annemede sa for siden:

Vi har en lighter som bor fast i kaffekannen. :lurt:


#26

millact sa for siden:

Har det ikke vært en del ulykker med rødsprit? Vet flere friluftslinjer forbyr det nå etter stygge brannulykker med brannskader hos elever.


#27

frukt sa for siden:

Det kan fort bli gressbrann om man heller oppi rødsprit og tenner på etter at man har satt på vindskjerrmen. Har jeg hørt ...

Neida, jeg har aldri startet en brann, men det kunne fort ha skjedd.


#28

frukt sa for siden:

Det tar forøvrig ikke timesvis å steke pannekaker på rødsprit altså. Det blir ganske fort varmt, men gass er jo helt klart mer effektivt.


#29

Floksa sa for siden:

Gass vs rødsprier er ca 10-0 til gass.
Med rødsprit kan du virkelig lage kaos om stormkjøkkenet velter. Da renner nemlig rødpriten ut, brennende...
Du må posjonere godt, for det er litt plundrete å slukke om du ikke bruker opp alt og du har plutselig en beholder med rødsprit som er dritvarm og som du må vente til kjøler seg ned før du kan gjøre noe som helst. Og enda verre om det går tomt før du er ferdig. Da skal du altså fylle rødsprit i en goldvarm beholder og tenne på uten å lage dampsky som eksploderer.....
Dere vil ha gass. Vi har et vanlig stormkjøkken fra xxl med gassinnsats. Har stekt pannekaker og kokt kaffe og det funker fint til det. Det ligger mange på finn ser jeg.

Slike bokser med gass og kokeenhet oppå ville jeg styrt unna. De ser veldig "vaglete" ut og jeg tørr ikke bruke slike.

Dette er jo den optimale primus, men den krever litt kjærlighet, litt dedikasjon og at du øver litt før dere drar på tur. Men er du først venn med en optimus 111 har du en venn for livet. www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=173800842


#30

annemede sa for siden:

Du vil virkelig ikke ha optimus, med mindre du er utrolig stødig på hånden når du pumper, har full kontroll med rødspriten, og ikke er redd for primusbål.
Heller rødspritbrenner enn optimus altså.


#31

apan sa for siden:

Avhenger jo også av mengden. Vi bruker timevis på å steke pannekaker på gass til vår familie :knegg: .


#32

Malama sa for siden:

Jeg skulle så definitvt lest en slik tråd før jeg kjøpte til min svigerinne i julegave... jaja, jeg la med byttelapp og sa de fikk bytte til noe mer egnet om jeg bommet, for dette kan jeg ikke. Ikke husker jeg helt hva de fikk heller, men noe med gass er jeg rimelig sikker på/håper jeg...


#33

Tallulah sa for siden:

Takk Floksa. Jeg skal ikke bli Hun Som Brant Opp Nordmarka. :skremt: Gass it is!

Men gass og koke-enhet oppå, mener du da også en sånn jetboil-sak som My viser til, eller de andre? Syns den Jetboilgreia så ganske stødig ut. :blånn:


#34

annemede sa for siden:

Rødspritbranner er veldig lette å slukke, så lenge det ikke tar fyr i annet enn rødspriten.
(Vi helte rødsprit på oss selv,utenpå bomullsklær under øvelser.)


#35

Floksa sa for siden:

Ja, slike jeg tenker på. Men min turhverdag er jo preget av fire unger i ditto alder og at jeg er hysterisk redd for at slikt kan velte. (brent barn osv) Så om noen med erfaring sier at de står støtt på ujevnt underlag så bøyer jeg meg for det altså.


#36

My sa for siden:

Ja, hvis du er veldig glad i plunder og heft, så velger du denne. :nemlig: Hvis du i tillegg digger å ha med to ulike brennstoff, parafin til tanken (husk trakt for å få parafinen ned i den mikroskopiske åpningen) og rødsprit eller tennpasta til å forvarme brenneren med, før du kan tenne på gassen, så er dette apparatet for deg. Prikken over i-en er muligheten til å bruke en rensenål for å stikke opp en dyse som stadig soter igjen. :hjerter: God tur! :knegg:

Det var denne jeg beskrev som den gammeldagse forsvarets-, som ett av alternativene jeg har å sammenligne med.


#37

My sa for siden:

Den jeg har står ganske støtt på ujevnt underlag, på den oransje greia med tre støttearmer til å sette gassboksen oppi. Men jeg bruker heller ikke de høyeste boksene. Men klart, den velter sikkert lettere enn et Trangiakjøkken (men har ikke flytende brennstoff som kan renne utover, men flytende mat kan den jo ha). Min har aldri bikket.


#38

Floksa sa for siden:

Du har aldri opplevd ekte vennskap med en optimus 111 du. Du er bare misunnelig :nemlig:
Parafin har du på tanken, litt tennpasta på tube. Og den soter ikke om du behandler den med den kjærlige omtanken den fortjener.


#39

Isprinsessen sa for siden:

Opplevd fars vennskap med en slik, og bannskap. :knegg:


#40

Tallulah sa for siden:

Jeg skjønner at det er mye følelser knyttet til turkjøkken. :humre: Jeg har landet på gass, men jetbilen får dårlig kritikk på pannekakesteking, så jeg har fått tips om å se etter en med bredere gassbrenner, for å spre varmen bedre utover.


#41

Isprinsessen sa for siden:

Ja jeg tror ikke jetboil er så god å steke pannekaker på.


#42

Kaprifol sa for siden:

Du vil nok ha gassbrenner.

Optimus har varmet meg mang en natt i telt. Det er en solid sak som gir mye varme i et telt om vinteren. Og som samtidig har en brenner som krever litt kjærlighet. Men den er ikke så grei for nybegynnere, og det er mye enklere og lettere å ta med en liten gassbrenner på dagstur.


#43

My sa for siden:

Jeg har stekt pannekaker på min mange ganger jeg altså, og det fungerer helt fint. Men de blir nok litt mørkere på midten enn rundt kantene ja, men har aldri tenkt på det som et problem. Men det finnes sikkert brennere som fordeler varmen bedre utover.

Hvis jeg skulle hatt en annen enn jetboilen (i tillegg til de andre jeg har selvsagt :knegg: ) så tror jeg at jeg hadde valgt Trangiakjøkken med gassbrenner. Min primus multifuel fungerer også bra (men tror den var enda dyrere enn jetboilen i innkjøp). Det jeg ikke liker med den er at den bråker så fælt at man nesten ikke kan snakke sammen når man sitter ved den, og at den har en sånn vindbeskyttelse i mykt metall som er litt upraktisk og dessuten fort blir fettete og ekkel. Kan hende andre eller nyere typer har bedre løsninger.

Jeg har faktisk en Hiker 111, men den hater meg. :mumle: Har vært på mang en tur med kompiser som sverget til denne som det eneste anstendige kokeapparatet, for deretter å bruke hele resten av kvelden til å sitte og mekke på den, mens vi andre har spist kald mat. Hvis jeg først skal mekke velger jeg heller en HipoLito, av ren koienostalgi. :hjerter: Men vil ikke anbefale den til turbruk akkurat. :knegg:


#45

My sa for siden:

Den ser jo veldig bra ut Tallulah. :jupp:

Her er forresten dokumentasjon av pannekakesteking på Jetboil. :nemlig: Så det går helt fint, men er enig i at den du lenker til ser bedre ut til akkurat det formålet. Jeg har blitt avhengig til hurtigkokemuligheten på min, og tåler derfor litt ujevn pannekakesteking. :kaffeavhengig:




#48

Tallulah sa for siden:

Ja, har sett at jeg kan få den billigere. :nikker:

For oss er nok pannekaker viktigere enn hurtigkoking. På dagsturer lager vi nok kaffe hjemme og tar med uansett. Og det var bare noen få minutter å koke vann på denne også.

Ser veldig koselig ut, My! Gleder jeg til vår første turkjøkkentur!


#49

My sa for siden:

Ja, turkjøkken er gull verdt! Brukte det mye da ungene var små, da stekte vi pannekaker "overalt". På stranda, i skogen, i parker m.m. Veldig koselig, og noe ungene snakker om som gode minner fra de var små.

I tillegg er det selvsagt uunnværlig på teltturer, campingturer etc, som vi jo alle skal drive med nå som vi ikke kan reise utenlands eller ligge på hotell. :nemlig:


#50

My sa for siden:

Utrolig hvor mye primusreklame jeg får om dagen. :knegg:


#51

Tallulah sa for siden:

:latter:

Jeg har nå bestilt en primus, en stekepanne og har kjøpt et brukt sett med gryter og skåler. Nå er vi klare!


#52

Tallulah sa for siden:

Wow, dette gikk fort. Bestilte i går, ankommet postkontoret i dag! :what: Noen vil at jeg skal bli villmarkens datter, tydeligvis. :nemlig:


#53

Ru sa for siden:

Hva endte du opp med?

Vi har Trangia, med begge typer brennere. Brukes også på camping. Har og et bittelite sett, men det troendes aldri har vært brukt, og jaggu vant ikke frøken fryd noe greier i fjor også. Vi er med andre ord dekket for større kriser enn denne. :knegg:


#54

Tallulah sa for siden:

Primus gravity III.


#55

daffy sa for siden:

Er du fornøyd med valget, Tallulah?


#56

Tallulah sa for siden:

Har ikke fått testa. :knegg: Det ble plutselig advarsel mot både bål og turkjøkken i Oslomarka, og det blåste en del i påsken. Nå i helgen kunne vi testet, men fikk ikke planlagt. Nå skal det regne en uke, men SÅ! Primustime! :hyper: Nå har jeg alt jeg trenger.


#57

Tallulah sa for siden:

Endelig har vi fått testet! Og ble meget fornøyd med pannekakene. :glis:


#58

Malama sa for siden:

Så bra... Vårt trangia-sett med gasstilbehør som vi fikk av svigerfar for mange år siden har stekt små pannekakelapper på skitur en påske for lenge siden. I år var det med på ferie og fikk steke ferdig kyllingen når grillen gikk tom for gass, koke ris, steke egg, jahh, sikkert 10 år etter vi fikk den, har jeg blitt glad i den.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.