Jeg hører lydbok fra Fabel nå. Boken er skrevet av en dansk forfatter, Hanne Vibeke Holst, og ble utgitt høsten 2018.
Plottet er at det dukker opp en ny influensa som man ikke har vaksine mot, og som etterhvert utvikler seg til en global pandemi. Hovedpersonen er en dansk lege ansatt i WHO i Geneve, med jobb som koordinator for pandemibeskjempelse.
Det er fascinerende å høre denne historien, for det er så mange fellestrekk med det vi opplever nå. WTO sporer opp de første smittetilfellene, hvert land utarbeider ulike tiltak for å begrense smitten, det arbeides iherdig med å utvikle en fungerende vaksine samtidig som de overvåker mutasjoner og om deler av befolkningen viser seg å være mer sårbare for smitten enn andre.
Jeg vet ikke om boken hadde fenget før februar 2020, men nå syns jeg det er utrolig interessant å høre hvor mye beredskap og planlegging som har vært gjort for det som tross alt har vært en varslet katastrofe: En global influensapandemi man ikke har vaksine mot. I tillegg beskriver den WHOs rolle i et slikt utbrudd.
På kjøpet får man noen mer eller mindre troverdige og fengende bihistorier, men i alle andre scenarier enn akkurat der vi er i dag så ville nok det vært nødvendig for å holde på leseren. Hovedplottet ville jo vært FOR usannsynlig.. :sukk:
Min mest korona-engstelige kollega hadde lest denne lenge før dagens pandemi brøt ut, og hun likte den godt. Hun starta å lese den på nytt for noen uker siden, like før det braket løs for alvor. Hun synes altså boka er god - såpass god at hun ville plage seg selv med den nå, altså. Tror ikke jeg vil anbefale å gjenta den suksessen.
Enn så lenge syns jeg ikke den er så fæl. Den er bare skremmende realistisk. Det skal sies at jeg har igjen en tredjedel av boka, men bøker pleier jo å ha en slags happy ending, gjør de ikke? : optimist :
Jeg leste den da den kom ut, og leser den igjen nå. Synes Hanne-Vibeke Holst traff ganske godt da hun skrev den. Mye av det hun beskriver, er jo akkurat hva vi har sett av tiltak og mekanismer som slår til nå. Jeg trøster meg med at Covid-19 ikke først og fremst tar livet av de yngste, slik viruset som beskrives i boken gjør.
Jeg liker å ligge ytterst på brygga om sommeren og lese Haisommer, og jeg er morbid nok til å lese Rosemary’s Baby når jeg er gravid. Men Pesten, midt i en pandemi, det blir for påtrengende realistisk! :skremt:
Jeg var kjapt innom det lokale senteret i dag og oppdaget i sidesynet, da jeg gikk forbi bokhandleren, at det var helge-kupp på denne boken. Hardback til kr. 79,- . :hyper: Så nå skal jeg også lese denne, så snart jeg er ferdig med boken jeg leser akkurat nå.
Jeg leste den i sommer og på mange måter beskriver den jo scenario som ikke er like inngripende som vi så i mars. Bemerkelsesverdig treffsikkerhet i spådommen hvertfall, jeg likte den godt.
Jeg leste den i sommer, og leste politikk-trilogien hennes på nytt - jeg synes hun skriver gode bøker. Den ga et dytt til å se på diskusjonen rundt vaksiner og fordeling fra flere sider, og en følelse av at ting kunne vært verre.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.