Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Grønnsakstråd 2020

#1

Floksa sa for siden:

Vi (les jeg) må ha et sted å skryte, spørre, mase og skravle om årets (planlagte) avling!
Så her er muligheten. Hva skal du dyrke i år? Hvordan skal du dyrke det? Har du sådd noe enda? Hva sår du i? Hvordan ser hagen/terrassen/vinduskarmen din ut?


#2

Floksa sa for siden:

Her er det fortsatt 1 m snø og drivhuset er ikke mulig å nå uten ski.
Men inne har jeg sådd litt salat, persille og tomater. Jeg sår i en blanding av plantejord (fra FK) og hestemøkk. 1/4 tenker jeg. Lukter deilig!!


#3

GinaK sa for siden:

Bra tips. Nå som vi skal være hjemme i hele sommer så kanskje jeg skal spa opp en del i hagen og så grønnsaker. :)
Da må jeg google litt for det har jeg ikke noe greie på. Hva er enklest som bare kan vokse i jorda uten for mye skjerming og dilling og som kommer opp rimelig raskt? :cool:
Salat, gulrøtter?


#4

frukt sa for siden:

Har masse frø liggende, men vet ikke om det blir noe såing i år. Physalisene jeg sådde i fjor har overlevd vinteren, og skal få lov til å komme ut snart. Så får vi se om det blir bær i år også.


#5

Albertine sa for siden:

Jeg skal flytte fra drivhuset mitt. :hylgrine: Det betyr at jeg ikke kan så noe som helst, hvis jeg ikke vil drasse med meg haugevis av småpotter som jeg aldri kommer til å få plass til.


#6

frukt sa for siden:

Salat er enkelt, men gulrøtter synes jeg er vanskelig. Får ihvertfall aldri dreisen på det. Reddik og hvitløk har jeg hatt mer suksess med. Squash også, men det var i England der det var veldig solrike somre.


#7

Magica sa for siden:

Gulrøtter bør sås i melkekartonger, og så må de settes i jorda etterhvert når gresset på gulrota er ganske høyt. Ta vekk bunnen av kartongen.

Jeg har sådd mye ute i plastkasser med lokk. Gulrot, persille, purre og en del blomster. I det kalde drivhuset mitt med flere minusgrader om natta spirer spinat, reddik og solsikker allerede (sådde for et par uker siden). Inne har jeg masse tomatplanter og en chili. Har også sådd salat i det kalde drivhuset - og har noen salatplanter inne og.


#8

Floksa sa for siden:

I dag har jeg fått knutekål, agurk og purre i jorda. Inne altså.
Skjønner ikke hvorfor jeg stadig prøver meg på agurk. De fryser hvert år. Inne i drivhuset.....i juli.


#9

Lhi-My sa for siden:

Jeg har foreløpig ikke sådd annet enn diverse blomster, men skal så gulrøtter, knutekål, grønnkål, tomater, agurk og paprika. Dvs jeg sår vel omtrent halvparten av dette og bytter småplanter med en venninne.

Agurk, paprika og tomat har jeg i et lite drivhus. Det andre i bed og pallekarmer. Grønnkål er utrolig takknemlig, det vokser som bare søren, kan høstes av fortløpende og ganske tidlig og kan gjerne stå ute ut over vinteren. Vi høstet vår siste i nyttårshelgen, spadd fram fra snøen.

Eneste minuset med kålplanter er kålflua. Jeg hadde alt tildekket i fjor og lettet ikke på duken en eneste gang (vannet gjennom), men likevel spiste flua mye!


#10

veobra sa for siden:

Har dere tips til noe enklet for en som ikke får til gulrøtter engang? Har pallekarm ute.


#11

Strå sa for siden:

Hvitløk er superenkelt. Man tar en passe dvask hvitløk, en sånn som egentlig ikke er så god i mat lenger, deler opp i feddene og stikker de fem centimeter ned i passe løs jord. Til høsten har hvert fedd blitt til en knoll med mange fedd. De kan stå over vinteren på Østlandet om man ikke bruker alt.

Grønnsaker blir det neppe på meg, det har jeg ikke tålmodighet til, men jeg skal plante urter i nyhagen i løpet av påsken.


#12

Anne C sa for siden:

Jeg har sådd noen blomster jeg har tenkt å ha i krukker. Jeg var veldig ivrig på planter og sånt for endel år siden, og jeg tror jeg skal ta opp det igjen i år. Jeg skal så blomsterengblomster og kanskje noe grønnsaksgreier også. Men har ikke kommet så langt med den tenkingen.


#13

millact sa for siden:

Barna har sådd tomater, salat og gulerøtter. Salat har vi god erfaring med.


#14

Magica sa for siden:

Reddik og salat :) kan sås allerede. Og det vokser fort. Bondebønner.


#15

veobra sa for siden:

Takk, skal teste. Du mener at det skal sås inne. :blånn:


#16

Magica sa for siden:

Nei, jeg mente egentlig så ute - se mine innlegg i denne lenka: www.foreldreportalen.no/forum/showthread.php?t=201205

Fordelen med å så ute er at du slipper alt styret med å herde plantene og vente med å sette det ut til langt uti mai. Men du kan så salat inne også, reddiker ville jeg bare sådd ute. Du kan også så sukkerter og gulrot i melkekartonger inne, for å på sikt plante det ut. Purre også. Dette passer jo fint i pallekarm.


#17

Heilo sa for siden:

Jeg er rookie og prøver meg for første gang i år. Har sådd tomater, paprika, agurk, basilikum, oregano og rosmarin. Alt står foreløpig i minidrivhus i vinduskarmen på kjøkkenet eller foran vinduet på soverommet som er litt kaldere. Burde nok ideelt sett hatt kaldbod med plantelys. Kanskje det blir til neste år? Skal også så gulrøtter i melkekartonger oppi plastkasser ute, må bare samle nok kartonger først. Til våren skal jeg lage pallekarmer. Har også tenkt å sette poteter bare jeg får tak i settepotet.


#18

Floksa sa for siden:

Det kommet jo veldig an på hvor man bor. Her kan ingenting såes ute før st.Hans. Og da blir det ikke mye salat :knegg:


#19

Eia sa for siden:

I slutten av mars sådde jeg tomater, rotselleri og basilikum. Alt ute i uoppvarmet drivhus, så vi får se hvordan det går. Det gikk fint i fjor, men da var jeg litt senere ute.

Fra før vokser det spinat og vinterportulak der ute. De sådde jeg i februar, rett i pallekarm i drivhuset. Snart sår jeg også første batch med salat, for det har jeg tenkt å serieså i år. :jupp:

Agurk tror jeg at jeg skal ha i vinduskarmen inne i år, så den sår jeg i mai.


#20

Magica sa for siden:

Jo, du kan så det ute i plastkasser ute i januar. Det spirer når det er klart og blir mye bedre herdet enn hvis man sår det inne da det venner seg på klimaet. Uansett hvor du bor. Selv om det kanskje ikke spirer før st.hans hos noen da. Men det er gøy å både så ute og inne.

Jeg har tomat og chili. Må vel så agurk men venter litt. Har tenkt å prøve gresskar i år men har plantet ett frø som ikke har spirt, skal gi det noen dager til ellers må jeg så nye frø. Må jo prøve seg litt fram.


#21

Floksa sa for siden:

Her overlever ikke løker plantet i jorda engang :lol:
Men jeg kjenner jeg er misunnelig på konseptet.
Det å så i plastkasser med lokk har jeg adoptert. Tenkte å så gulrøtter slik og se om vi får dem modne i kassa. De blir boende inne lenge da. Vurderer også poteter. Mest for moroskyld.


#22

Eia sa for siden:

Gulrot kan du så kaldt i pallekarm/plastkasser med lokk. Sara Bäckmo har sådd i februar og dekket med snø, så får frøene vann når snøen smelter, og spirer når det er varmt nok. De blir herdet slik, sier hun. Har ikke prøvd selv, men tenkte å prøve neste år.


#23

Magica sa for siden:

Jeg har gjort dette i flere år, det funker fjell. :)


#24

Floksa sa for siden:

Vi er i april. Å så noe som helst nå betyr bruk av gravemaskin og sprengstoff. Først for å grave bort snøen også for å sprenge bort telen.
Og det er i april. Jeg måtte la sekken med plantejord stå inne i 2 hele døgn før den var såpass tint at den kunne brukes. Men jeg vet at man med hell kan så gulrøtter om høsten. Da får man samme effekt. Men vekstsesongen blir så kort at de rekker ikke å modnes.
Det er ikke hvert år bringebæra rekker å bli rød her :knegg:


#25

Luftslottet sa for siden:

Potet er min klare anbefaling til nybegynnere. Det blir ikke enklere, nærmest garantert suksess. Bare pass på å bruke settepotet og ikke noe fra kjøleskapet. Sukkererter er også veldig bra!

Jeg hadde planlagt at årets ferie skulle være Italia i påsken :hylgrine:, så her er det trøstesådd en del for lengst. Vi hadde planlagt å være hjemme med valp hele sommeren, men å kjøpe småplanter på hagemessa i stedet for å så selv i år.

Jeg har sådd åtte slag frilandstomat, to typer gresskar, dill, to typer persille, bittelitt blomkål, kålrot, broccoli og grønnkål inne, samt et lite brett med plukksalat til innendørsbruk, siden det er plass under plantelyset.

Ute har tæla faktisk gått i mange av pallekarmene allerede, så jeg har sådd litt spinat, reddik og rapini, under lokk med byggeplast. De siste dagene har jeg har spadd, luket og fylt på med kompost, har litt igjen å gjøre der (mange pallekarmer :svett:), men skal sette jordskokk og så bondebønner i dag. :glis:


#26

Magica sa for siden:

LUftslottet: sår du bondebønnene rett ut eller?


#27

Floksa sa for siden:

Hvor kjøper du settepoteter? Jeg søkte litt rundt men fant ikke noe sted med godt utvalg?


#28

Luftslottet sa for siden:

Jeg har pleid å kjøpe settepotet på hagemessa, men den er avlyst i år. Felleskjøpet har, men stort sett bare i 2,5 kilos kasser.

Det beste er kanskje å gå sammen et par stykker og spleise på noen typer.


#29

Luftslottet sa for siden:

Ja, de går i gang selv om det er ganskr kaldt, så da gidder jeg ikke å dille med herding. Jeg har både plastlokk og fiberduk i sving så tidlig på året da.


#30

Floksa sa for siden:

2,5 kg er ikke så mye? Det eneste jeg har funnet er sekker á800kg. Det er litt mye.
Er det bestillingsvare? Finner det ikke i sortimentet?


#31

veobra sa for siden:

Jeg har liten hage. Satt ett år fire poteter. Det var perfekt for oss. Vi snakker litt ulik skala her. :knegg:


#32

Malama sa for siden:

2,5 kg et litt mye for meg også. Men det kan gå om jeg ikke får noen til å dele med meg. Lyst å prøve

2,5 selges altså ikke til bønder. Men for hobby-folket på felleskjøpet og plantasjen og hageland, da altså i jobbydelen av fk, ikke på bonde-innlogging-sidene.


#33

Floksa sa for siden:

Haha. Ja jeg fant dem da jeg logga ut.


#34

Malama sa for siden:

For en potetbonde er jo 2,5 kg lommerusk selvsagt
Så du måtte nok logge ut ja.


#35

Floksa sa for siden:

Vi setter vanligvis rundt 25 kg. Men jeg vil prøve mer enn mandel. Og da er det viktig å bruke sertifiserte poteter. Normalt kjøper vi av en lokal potetbonde. Men de har bare mandel.


#36

ingling sa for siden:

Vi driver og planlegger ny hage nå, har revet opp makkverket av en terrasse og skal bygge den om /ut, og planlegger å ha pallekarmer. Jeg har ikke peiling på såing og forkultivering og whatnot, så får ha litt lave ambisjoner tror jeg. Har kjøpt paprika- og tomatfrø som jeg har tenkt å så inne (de må vel bli inne ganske lenge og), men kan jeg for eksempel så salat inne nå og sette de ut når vi har noe å sette dem i om en stund? Gulrøtter er jo også fint. Det var så fullt på Plantasjen akkurat foran frøene, så jeg bare plukket litt vilkårlig i går. Mange som sår litt ekstra i år, kanskje.


#37

Heilo sa for siden:

Jeg har bestilt settepoteter fra Hageglede. Spent på om de faktisk dukker opp i posten.


#38

Heilo sa for siden:

Jeg har også bestilt tre sånne potet-potter. Tror dere at det er mulig å sette poteter innendørs i sånne nå på våren og tyvstarte på nypoteter?


#39

Floksa sa for siden:

Jeg tenker å sette poteter i plastbakker inne ganske snart. Har en del slike store og håpet er å ha nypoteter hele sommeren!!


#40

allium sa for siden:

Jeg sådde salat, spinat og koriander i høst. Litt for sent, for det rakk bare såvidt å spire. Jeg satte pottene inn i drivhuset. Nå sjekket jeg - de har overlevd og vokser.


#41

Zulu sa for siden:

Har sådd salat, reddik, tomat og aubergine i sånne vinduskarmdrivhus. De skal etterhvert ut i minidrivhuset. Men jeg mistenker at det er litt for varmt for dem i vinduskarmen på kjøkkenet, det er for tidlig å flytte dem ut, sant?


#42

Magica sa for siden:

Det spør jo hvor du bor. Tomat og aubergine er alt for tidlig. Men salat og reddik tåler mer. Jeg har sådd reddik ute allerede og det spirer (i drivhus). Men de som er vant med å være inne får jo sjokk hvis det brå-flyttes ut. Hvis du bor et sted med plussgrader ville jeg vurdert å gradvis flyttet reddik og salat ut, så lenge du har de i et vinduskarm-drivhus eller mini-drivhus. Med gradvis mener jeg at du har de uten på dagtid og inne på natt f.eks.


#43

celebelen sa for siden:

Jeg har sådd tomater, fennikel, minimelon, frilandsagurk, stangselleri, paprika og litt krydder. Også ligger det settepoteter til lysgroing i vinduskarmen (kjøpt på nettbutikken til Garden Living). Hvitløk har jeg også satt, de gror fint inne foreløpig.

Foreløpig har jeg ikke så mye plass ute, men over påske skal det komme en mann med gravemaskin og ordne opp.


#44

Floksa sa for siden:

Dere som sår/sette hvitløk. Hvordan gjør dere det?



#46

Trulte sa for siden:

Hvordan orker dere å ha møkk inne? Er det en separat del av huset dere ikke oppholder dere? Det er vel ikke sterilt heller? Jeg er byjente, og skjønner meg ikke på slikt.


#47

Malama sa for siden:

Møkk?

Jeg sår i jord, ikke møkk.


#48

Floksa sa for siden:

Blander med plantejord. Hestemøkk altså. Og jo, plantene står på kjøkkenet og vi spiser jo det som vokser der. Det lukter svært lite (igjen det er hestepærer, ikke hundebæsj) og ungene er såpass store at de ikke leker i plantene lengre. Så noen smittefare er det ikke snakk om. Hestemøkk inneholder uansett ikke så mye farlig (unntatt stivkrampe).


#49

Einhyrningur sa for siden:

Jeg sliter sånn i år, katta åt toppen av alle tomatplantene så de har stoppet og vokse. Lurer på å så noen nye, eller bare kjøpe noen hos gartneren. :sukk:


#50

Floksa sa for siden:

Å nei!! Så kjipt.

Her ble jeg så inspirert av de som sådde i plaskasser ute at jeg haar adoptert løsningen. Kan sette kassene inn i den stua vi har som ikke brukes. Nå er den kald, men frostfri og den har MASSE lys. Så det tror jeg kan blir veldig bra!


#51

Blånn sa for siden:

Agurkene mine har spira (tror det er agurk - har merket feil på en av kassene). Woho!


#52

sindrome sa for siden:

Jeg har sådd paprika, tomat, jordbær, gulrot og en del blomster/stauder inne. Har koriander, settejordskokk, isbergsalat og ruccola ute. Har en pllekarm som skal dedikeres til gulrøtter snart. Tenker å så koriander flere ganger med jevne melllomrom sånn at jeg har jevn tilgang. Elsker koriander!! Ellers har jeg oppdaget at veldig mange av plommesteinene jeg har kastet nedover skråningen i hagen min har blitt til trær.... Så nå har jeg gravd opp mange og plassert dem slik at de skal bli en toradershekk i nevnte skråning. Det blir spennende!! Syrinen som jeg kjøpte på finn for et par år siden ser ut til å komme med blomster for første gang i år og jeg går og ser på den hver dag!! Det er lilla i tuppen av flere av skuddene!!


#53

Heilo sa for siden:

Jeg lurer på en ting: Når frøene har spiret og skal flyttes over fra stuetemperatur til kaldere rom, da er det også lurt å ta av drivhuslokkene/plastposene, ikke sant?

Jeg har nå masse tomatspirer, og dessuten agurk, basilikum og oregano som har spiret. Men paprikafrøene vil visst ikke, der er det kun én spire tilsammen i 14 potter...

Så noen tomatkrukker med innebygget klatrestativ og vanningssystem på nett i dag. De var dyre, men er det verdt det? Er det vanskelig å binde opp tomatplantene etterhvert?


#54

Magica sa for siden:

Heilo: Det er ikke SÅ farlig at det er kaldere rom nå som det er så mye lys - men det er uansett greit å ikke ha plantene i solsteiken. Jeg ville tatt av plasten over når planten når opp til plasten. Lokk hadde jeg tatt av.

Det er ikke vanskelig å binde opp tomatplanter, bare å bruke vanlige pinner. Noen trenger ikke oppbinding. De trenger mye jord og store potter for at du skal slippe å vanne deg i hjel.

Jeg har satt poteter ute i dag. :)


#55

Floksa sa for siden:

I dag har jeg sådd grønnkål, blomkål, brokkoli og mainepe i store plastkasser og satt i «stua». Tipper det er 10-12 grader der nå og kryper fort ned på 4-6 grader når det er minus ute og masse lys men ikke direkte sol. Kjenner at jeg er spent. Men jeg tror det skal bli bra!!


#56

Magica sa for siden:

Det blir sikkert bra! Pass på at det er vannet passe.


#57

celebelen sa for siden:

Som disse? plukkselv.no/produkt/hage/potter/potter-med-selvvanningssystem/selvvannende-gropotte-tarn-11-l-med-1-5-m-aluminiumsstotte-gra

Jeg har sånne, synes de er veldig kjekke både til tomater og chili. Med vann nederst blir de litt mer stødige, og det er ikke så krise om jeg glemmer å vanne et par dager.


#58

Anne C sa for siden:

I går sådde jeg tomater, salat og agurk. I tillegg til ulike blomster som jeg sådde for et par uker siden. Jeg bare prøver meg frem, og så får vi se hvordan det går. Tomat og agurk skal sikkert ut i det lille pallekarmdrivhuset etter hvert.


#59

veobra sa for siden:

Jeg har praktvindel inne. De begynner å kommer over 10 cm. Men de skal ikke stå i direkte sollys? Får finne en lys plass uten så mye sol, stuevinduene vender mot vest.

Jeg har sådd ute under lokk også, i plastkasse. Spent på hvordan det går. Det spirer ikke, men er under en uke siden vi sådde.


#60

Anne C sa for siden:

I dag har jeg pottet om blomkarsen, og sådd gressløk. Mannen ønsket seg gressløk. Spisestuebordet får være drivhusplassen enn så lenge. Sammen med alle skolebøkene.

Jeg gleder meg til å komme i gang ute. Det er mange år siden jeg hadde glede av å plante og styre i hagen. Eller mest på terrassen, i hagen vil stort sett bare mose vokse.


#61

Malama sa for siden:

Bare du ikke gjør som det året ungene hjalp meg å så også merket jeg etterpå etter hukommelsen. Der jeg satte merket om gressløk lignet det ikke på gressløk det som kom opp. Og det var ikke så rart siden det jo tross alt var den eneste posen som enda ikke var åpnet av de de skulle så den dagen. Jeg husker ikke. Tror det var salat som var sådd der...

Vi har gressløk i "hagen" da. Hermetegn, for reelt kommer den opp i en sprekk mellom asfalten og stein uren, skillet mellom parkeringsplass og hage. Den høstes ikke og brukes i mat, ettersom den altså vokser egenelig på parkeringsplassen vår. Men vi bruker ikke løk heller så jeg vet ikke hvorfor jeg skulle så det.


#62

allium sa for siden:

Gressløk sår jeg ikke, jeg bare kjøper en plante til 14,90 i matbutikken og graver ned. Fjorårets er på god vei opp nå.


#63

Anne C sa for siden:

Jeg kommer nok til å gjøre det også. Men fikk lyst til å teste det likevel. Jeg tester både det ene og det andre.


#64

veobra sa for siden:

Vi har både gressløk og persille på vei ute. De overlever i store potter ute.


#65

gajamor sa for siden:

Siden det ikke blir noen ferietur i år, så bruker vi feriebudsjettet på hagen. Har plantet bringebær, rips og blåbær, satt poteter til lysgroing, laget til en pallekarm der det er plantet løk, hvitløk, gressløk, og gjort rom for litt mer, og sådd tomater og litt diverse. I tillegg har vi en stygg garasjevegg som skal dekkes med klatreplanter, der skal det sukkererter i tillegg til roser og klematis. Driver og grubler på trær - har plass til noen frukttrær i en skråning bak huset. Har lyst på plommer og hasselnøtter. Og kanskje valnøtter?

Det er veldig uvant å bo på et sted med varme somre. Nesten så jeg lurer på om man kan dyrke agurk og melon ute. Det store problemet her er ofte vann. Er ofte vanningsforbud om sommeren, så jeg prøver å overtale husbonden er å ha vanntønner under takrenne-nedløpene. Har fått opp en ved garasjen, men han er skeptisk til å ha vanntønner ved inngangspartiet.


#66

Tallulah sa for siden:

Jeg kom litt sent i gang i år, først når det ble bekreftet at den lange sommerferien vår til Asia ble kansellert. Men nå har jeg sådd en masse. Noe er nok litt i seneste laget, som tomat og chili (sådde for tre uker siden), men det vokser godt, og chilien tenker jeg at skal få bo inne.

I tillegg kjøpte jeg seks planter fra Heat of Norway, og der har det allerede begynt å komme frukt. Så nå har jeg habanero, cayenne, en sort fra Angola jeg ikke husker navnet på, en mild fra Bulgaria, en fra Albania, en chilhuacle negro, en superchili, en japansk hawk claw, en vampire, en burning bush og en aji pineapple. :latter:

Alt i stuevinduet ...

I tillegg har jeg to typer broccoli som skal få flytte ut i juni, to typer tomat, gresskar, knutekål, rosenkål, fennikel, beter, grønnkål, redikker, gulrøtter, vårløk m.m. Noe er sådd inne allerede, andre venter jeg litt med eller sår rett ut.


#67

allium sa for siden:

Jeg sådde et pluggbrett med vårløk, pak choi, persille og salat. Så ble jeg akuttinnlagt på sykehus før noe hadde begynt å spire. Det er ikke noe liv i brettet, kan det være håp hvis jeg vanner nå?


#68

Heilo sa for siden:

Oi, Allium, går det bra med deg nå?

Det skader vel ikke å forsøke, jeg ville vannet og gitt det en uke...


#69

Heilo sa for siden:

Kult med tropiske vekster på stua Tallulah!

Jeg har akkurat kommet i mål med første runde ompotting av alt jeg har sådd. Det holdt hardt, nå er alle mulige gjenbruksemballasjemuligheter brukt opp tror jeg. Stor forskjell på hvor enkelt det var å bore dreneringshull i ulike plastbeholdere. Ute snør det store filler og vi har vel omtrent halvannen/to meter snø i hagen så det blir innehage lenge enda ser det ut til. Jeg har en stoe kjøpmannsdisk på kjøkkenet som er breddfull nå. Hvis jeg skal potte om en gang til før jeg kan sette ut sliter jeg litt med plassen.


#70

Malama sa for siden:

Tomatene mine fra første runde ble bare to, de er Potter om en gang. Så sådde jeg noen ekstra frø, og en av de fra første runde spirtez så jeg har fire eller fem bittesmå til, mens et spørs om jeg rekker få tomater på dem i år. De er sånne som bare blir en liten meter så de kan vet stå inne i høst og modne


#71

allium sa for siden:

Takk, det går bedre, men jeg er nokså slapp. Håper det skyldes antibiotikaen også, for jeg tar de siste pillene (to typer) i dag.


#72

Anne C sa for siden:

Jeg har pottet om endel i dag, håper de overlever den strabasen. Noen av de ser litt slappe og triste ut akkurat nå. Men jeg får gi de mer enn 10 minutter tenker jeg.


#73

Frk_Fryd sa for siden:

Jeg har sådd reddiker direkte i pallekarmen. Nå spirer de, men de kommer veldig tett! Bør jeg luke ut noen spirer, eller lar man dem gro fritt?


#74

Tallulah sa for siden:

Ja, det er gøy, men lurer litt på hvordan det skal gå med plassen etterhvert. Seks chili er pottet om i større potter, og tar dermed opp omtrent halvparten av vinduskarmen. Også har jeg 11 til. :latter:


#75

Matilda sa for siden:

Er det bare grønnsaker man får så i år? :knegg:

Jeg sådde seint i år, men har i alle fall fine småplanter av chili, paprika og melon, samt kjempeverbena og pelargonier. Har også sådd ymse sommerblomster, agurk og jungelagurk, og så får jeg tomater av mamma. Hun lurte litt på om jeg kunne overta mine snart, for hun har vel rundt 100 tomatplanter hun driver og vanner på...

Jeg har rett og slett ikke hatt tid til å så noe ute ennå, enda det kunne jeg fint gjort i påsken, men i helga skal jeg så reddiker, gulrot, sukkererter, erteblomster, ringblomster og sette rødløk og kepaløk.


#76

Blå sa for siden:

Jeg har sådd direkte ut gulrøtter, reddik og vårløk. Og så har jeg plantet inne brokkoli, erter, rødbeter og tomater.

Så får vi se. Det er blitt kaldt igjen, men jeg tror ikke at det er kaldere enn at det skal gå bra.


#77

Malama sa for siden:

Sår du ute eller inne disse du skal så til helga?

Ringblomst, sukkererter og blosntererter og gulrot har jeg jo liggende frø av. Rett nok bare blosntererter som er fra i år, de kom i en reklame, jeg har ikke kjøpt frø i år. Men det har pleid å gå bra å overvintre frø før så jeg tenker jeg prøver.
. Langhelg. Så da må jeg vel rekke litt.

Jeg pleier også en liten håndfull stiklinger ("juks" pleier mannen å si når jeg kjøper disse på plantasjen) av pellargonia og fushia i tillegg til tomat som er det eneste jeg har sådd i år. Og altså bomma jeg med en måned så de er kort kommet.
Forresten har jeg basilikum ogdå. Kan klippe "ekte bladpar nr to" av dem nå sånn at de sprer greiene og vokser seg sånn de skal. Klipper stort sett altså over det førte og deretter ca annethvert bladpar i starten.


#78

gajamor sa for siden:

Plantet ut tomatene i et minidrivhus i hagen i går, og nå angrer jeg litt. Håper de overlever når det bikker ned mot 0 i løpet av uka. Hvis ikke får jeg bare kjøpe til erstatninger etterhvert.

Plantet også ut gulrøtter, og løken har begynt å spire. Sådde beter, spaghetti-squash, agurk og gresskar. Betene spirte veldig fort, de andre har jeg ikke sett noe til ennå.


#79

Matilda sa for siden:

Hvis du spurte meg, Malama, så sår jeg ute. Det kommer kanskje ikke i gang helt med en gang, om det blir kaldt igjen en periode nå, men det klarer seg. Utplanting av småplanter venter jeg med til mai/juni. Jeg har en Ivar-reol med lysrør der sådd og småplanter står, der bærer jeg etter hvert brettene ut når det er finvær, tar dem inn etter noen timer, og så utvider jeg litt og litt til de kan stå ute hele dagen. Det pleier å funke fint.

Jeg kommer til å så litt i pluggbrett i drivhuset også når jeg får tid, salat, blant annet. Da er det lett å starte det opp der og flytte ut i pallekarm etter hvert.


#80

celebelen sa for siden:

Etter nesten en uke med gravemaskin i hagen, og et par dager med sjauing, har jeg kjøkkenhage med pallekarmer! Det skal et par karmer til på plass, og mer jord (jeg tømte en henger for to tonn jord torsdag...), men jeg er i gang! Foreløpig har jeg satt sølvløk og hvitløk, og flyttet stikkelsbær og bjørnebær fra potter til fast plass. Også har jeg fått meg svarthyll, en rødbladet versjon som skal gi rosa blomster - som kan bli til rosa saft. :lykkelig:


#81

Malama sa for siden:

Var deg jeg mente spørre ja

Jeg har ikke drivhus. I teorien to hyller på fryserboda med lysrør under, men de er fulle av annet.

Stiklingene mine bærer jeg ut noen timer for dagen nå, tomatene står inne enda.

Jeg har ikke en plan om plass til alt det jeg har frø til ute da..


#82

Matilda sa for siden:

Man klarer seg fint uten drivhus! Jeg har jo vinterhage (med Ivarhylle) OG drivhus (med mulighet for vifteovn og frostvakt), men jeg har ikke pleid å så i drivhuset før det uansett er varmt nok ute, og vinterhagen står åpen mot stua og har vanlig innetemperatur fra mars til oktober. Jeg sådde på samme måte før jeg fikk drivhuset, men hadde selvsagt mindre plass. Men i pallekarmene ute - der sår jeg altså så fort jorda er tint nok. (Eller når jeg får tid, som er et større problem nå med 60 timer + i uka.)


#83

Malama sa for siden:

Jeg har et sterkt ønske om drivhus og mannen lovet meg et i vitners nærvær for noen år siden, men det er ikke kommet opp enda. Noe av utfordringen er at vi bor vindfuøt til så det på tåle en storm eller ti..

Jeg har en pallekarm nedenfor garasjen, med jordbær i. Tomater pleier jeg ha i bøtter med eller uten et ant plasthus over, disse som blåser istykker et i året.

Men jeg skal finne en plan :)


#84

ingling sa for siden:

Jeg begynner å få et plass- og lysproblem. :humre: Men nå ser vi på hylle e.l med plantelys, siden vi har én ikke veldig brei vinduskarm på stuen og ikke så mange andre egnede rom til ymse vekster. Har fått plantet om tomat og solsikke, paprikaen er litt liten men må snart oppgraderes den og. Og så har jeg gulrøtter som jeg skal så ute i en plantekasse jeg drasset med meg hjem i går. Og, eh, frø til krydderplanter. Dette går aldri bra. :knegg:


#85

gajamor sa for siden:

Jeg har plantet tre frukttrær (to plommer og en morellbær) og nå har jeg lyst på et par storhassel-trær. Hvor tett kan disse stå? Ingen av dem blir vel veldig store, så trenger de tre meter avstand i alle retninger?


#86

Luftslottet sa for siden:

Heldiggris, det høres gøy ut! Jeg vet ikke noe om storhassel, dessverre, jeg har ikke egentlig plass til noe særlig mer trær.

Her jobbes det på spreng i det mest ugressbefengte hjørnet av tomta for å renske opp før det kommer drihus neste uke (og valp neste helg!). :hyper: :eek:

Jeg har handlet bittelitt planter, og har noen frøsådder i Ivar-hylla på vaskerommet. Jeg har sådd tomat, broccoli, blomkål, knutekål, gresskar, et par agurktyper, et par squash-typer og en hel masse gulrot i melkekartong. Ute spirer det (til snø i dag) bondebønner, rapini, spinat, gulrot, asparges og så er en del av de flerårige urtene i full sving (oregano, løpestikke, timian, luftløk, spansk kjørvel, rosmarin).

Jeg har kjøpt et par chilliplanter, stjernemelde, musemelon og tomatillo, så det blir spennende, og planlegger å kjøpe et par ferdigplanter med bifftomat, siden jeg ikke visste at det ble drivhus før det var for sent å så.

Planene er uendelige i år. :knegg: Jeg har også satt 20 flere aspargesplanter.


#87

Tallulah sa for siden:

www.efferus.no/Corylus%20maxima.html

Tror jeg hadde satset på tre meter, ja. :humre:


#88

GinaK sa for siden:

Man skal ikke undervurdere det å lage grønnsakshage. :p Puh altså.
Jeg har fått tak i 4 pallekarmer og satt igang med å grave vekk gressplen. Tok sin tid men nå er jobben gjort og jeg har fyllt i 400 liter jord, litt sand og har plantet to sorter jordbær, gressløk og salat. Har sådd reddik, gulrot og skal plante poteter. Har også sådd tomater, chili og paprika inne som må stå inne litt lengre.
Det er godt med løs jord nedover i bakken og må få tak i litt mer jord i den doble.

Beiset pallekarmene med terrassebeis og ble så ivrig så jeg glemte å putte beskyttelse rundt veggene på pallekarmen. Usj. Må prøve å få stappet det langs kantene etterhvert... må også få tak i noe strie som kan ligge under jordbærene.
Eller hva bruker dere?
Får se om jeg får til å legge ut bilder. :)


#89

ingling sa for siden:

Vi skal endelig få has på rotehagen, så på fredag kommer det en mann med gravemaskin og graver og legger gress og grus og jord og alt. Så nå er vi i full gang med å planlegge hvor hva skal være i hagen. Vi får antakelig et bed med litt skygge, hvilke grønnsaker kan vi ha der mon tro? Jeg har litt lite plass til å så mer nå, men må snart plante om tomatene igjen, så det åpner litt opp. Jeg har begynt å se på hageprogrammer og greier, nå. :humre:


#90

GinaK sa for siden:

Litt skygge eller mest skygge? De fleste grønnsaker trenger endel sol ila dagen.


#91

Floksa sa for siden:

Hvordan gikk sesongen?
Frøkatalogen for 2021 kom i dag
På tide med en ny tråd!!


#92

Luftslottet sa for siden:

Ny tråd! :hyper:

Noe gikk bra, noe gikk dritt, helt som vanlig. :knegg:


#93

Malama sa for siden:

Det gikk ganske adundas i 2020

Jeg hadde ikke ord, energi, hukommelse, tiltak til å følge opp noe særlig, rett og slett. Toamtplantene står ute enda, vi fikk inn en lilten håndfull tomater, nå er selvsagt plantene døre, jeg får tømme pottene til våren og prøve på nytt.


#94

Floksa sa for siden:

Fjor-Årets avling i insta-versjon


#95

Matilda sa for siden:

Det gikk litt både og. Jeg hadde fullt drivhus, men la ikke helt sjela mi i det, så det føltes mest som ork i fjor. Det litt dårlig tomatavling, passelig mye chili oh sjukt mye paprika, men veldig seint på sesongen. Både gulrot, løk, hvitløk og erteblomster leverte dårlig, mens vi fikk masse jordskokk. La mer energi i bed med ikke-spiselige vekster i fjor, og gjør nok det samme i år. Skal dog freshe opp og gjødsle pallekarmer og direkteså et eller annet i år og, og så blir det agurk, tomat og kanskje noe mer i drivhuset.


#96

Floksa sa for siden:

Jordskokk har jeg lyst til å prøve meg på. Også har jeg sikta meg inn på settepotet av gulløye.
Her må squash bo i drivhus men det funka tålelig bra i fjor. Måtte trimme planten en del så vi ikke skulle drukne i bladverk. I år skal det (i teorien) bli et større drivhus, uten varme til squash, mais, bønner og slikt og det tror jeg blir veldig bra!


#97

GinaK sa for siden:

Så flott, Floksa.
Jeg plantet 8 Beatepoteter rundt 17mai og uka etter konfirmasjonen, rundt 15september, tok jeg opp potetene. Jeg trodde noen tullet med meg for jeg gravde og gravde og fant DE store perfekte potetene. Det ble over 7kg poteter. Utrolig gøy.
KAn legge ut bilde når jeg kommer hjem.

Plantet salat og jordbær. Puttet ned vårløk og purreløk og de grodde videre så jeg klippet av de hele sommeren og langt utover i oktober.
Sådde gulrøtter og reddik i 3 omganger.

Jordskokk hørtes morsomt ut. Skal google. :)


#98

GinaK sa for siden:

Håper frøkatalogen ligger i postkassen min nå da. Jeg fikk mail nå om katalog på nett.


#99

Malama sa for siden:

Hvilken frøkatalog snakker dere om? :vil ha:


#100

Floksa sa for siden:

Botanisk verden.
Den kom i fjor samtidig med lockdown. Da alle gikk i panikkmodus. Jeg handlet frø for 1500kr :eek:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.