Jeg fant en bit tynnribbe med ben i fryser'n, hva lager jeg av den?
Jeg er helt tom for ideer. Grille er ikke et tema, det vil blåse i morgen. Jeg har utstyr til å dele den opp og det meste av krydder tipper jeg. Kom gjerne med tips til tilbehør også. Hjelp.
500 g kveitemjøl
2 ss sukker
1 ts salt
1 pk tørrgjær
1 dl vatn
1,5 dl h-mjølk
2 ss olje
Lag vanleg gjærdeig. NB, denne er noko fast.
Heve 30 min.
Del opp i 12 stykker, form bollar og etterhev 30 min.
Kjevle bollane ovale, pensle med olje og brett i to. Legg kvart brød på ein passe firkant bakepapir.
Til å dampe bollane kan du bruke kva som helst av egna utstyr, til dømes damprist i kjele. Kok opp vatn, må ikkje stige over rista, legg på bakepapir med brød og damp ca 14 min.
Soyaglasert tynnribbe.
Salte og pepre ribba og ha litt vatn saman med den i ovnsforma.
200 grader, 1 time med svor ned, snu og 1 time med svor opp. (Svoren fjernar du etter steiking.)
Steik gjerne ribba dagen før.
Skjer kjøtet tynne skiver som vendast og varmast i sausen.
Saus
1 raud chili
2 fedd kvitlauk
2 ts ingefær
2 dl steikesjy
3 ss soyasaus
3 ss fiskesaus
1,5 ss brunt sukker
2 ss koriander
2 ss vårlauk
1 ss sesamfrø
Safta frå 1/2 lime
Fres chili og kvitlauk, hell over ingefær og steikesjy og kok opp.
Ha i soyasaus, fiskesaus og sukker. La koke til det tjuknar.
Bland inn hakka koriander, vårlauk og sesamfrø. Smak til med lime.
Vend forsiktig ribbeskivene inn i sausen.
Juksekimchi
Skjer ein kinakål i fine strimlar. Hell over 1 dl vatn og 1 ss salt. La stå i 2-3 timar.
Hell av vatnet og press ut mest mogleg væske frå kålen. (Hugs at kålen framleis skal vere kål, ikkje mos.)
Steambuns får man nå også i frysedisken. Jeg har bakt mange ganger men nå er steambuns blitt hurtigmat her i huset. Både jeg og mannen elsker det med forskjellig fyll.
De kaller det «pork belly», vi kaller det ribbe. Men godt er det i hvert fall.
1*kg
tynnribbe
uten svor
1*dl
Soya saus
4stk
stjerneanis
K
15stk
Hvit pepperkorn
20g
ingefær finhakket
5stk
hvitløksfedd
1*stk
rød chili
1 ss
Sukker
salt og nykvernet pepper
Slik gjør du
Krydre ribbestykket lett med salt og kvernet pepper.
Legg ribbestykket med fettsiden ned i en ildfast form som er akkurat passe stor til kjøttet.
Skjær ingefær og hvitløk i tynne skiver og finsnitt chilien. Bland soya, sukker, ingefær, hvitløk, chili, anis og pepper i en kasserolle. Kok opp blandingen og la det småkoke et par tre minutter.
Hell «marinaden» over kjøttet og dekk til med aluminumsfolie. Varm ovnen til 150 grader varmluft og stek ribben i 3 timer.
La kjøttet ligge til avkjøling i sjyen som er i pannen, snu litt på det med jevne mellomrom.
Til servering: Skjær kjøttet i tynne skiver på tvers av fibrene. Hvis kjøttet må varmes opp kan du steke skivene lett i en panne og tilsette litt av stekesjyen. Del brødene nesten igjennom som et lite pitabrød. Smør litt hoisinsaus i brødet og legg i et par kjøttskiver. Topp med kinakålsalat, frisk koriander og chilisaus
Fasiten, etter en blanding av Syrinx og kamp sine tips ble slik:
Soyaglasert tynnribbe a la Strå:
Skjær vekk det du får til av bein.
Skjær ruter i svoren.
Salte og pepre ribba og legg den med svorsiden ned i en ildfast form, den du har som er minst, men stor nok. Ha i vann til det (nesten) dekker svoren.
Stek ribba på 200 grader, 1 time med svoren ned, snu og 1 time med svoren opp. Liker du halvsmå ovnsstekte poteter har du dem i formen ved eller rundt ribba. Kjør på med grill hvis du vil ha puffet svoren, i noen minutter med ovnsdøra på gløtt. Ta av svoren, det som ikke ble puffet kastes, resten tas av og knasket av de som liker det. VIKTIG: Kokken har førsterett på svoren.
Skjær kjøttet i tynne skiver og ha dem oppå sausen ved servering.
Sausen og ev annet tilbehør, som f.x. salat, kan stort sett påbegynnes etter at ribba er snudd.
Stråtilpasset saus etter prinsippet "man tager det man haver":
1 finhakket løk
1 rød chili, finhakket
2-3 fedd skvist og finhakket hvitløk
2-3 ts ingefær, finrevet
2-3 dl steikesjy
3 ss soyasaus
3 ss tom yum saus
1,5 ss brunt sukker
2 ss grovmalt koriander
4-5 ss vårløk
Safta frå 1/2 lime
Fres løken litt, rør godt mellom hver gang du tar oppi noe nytt. Start med chili, følg på med hvitløk, deretter ingefær, så malt koriander. Hell oppi den silte stekeskyen og kok opp.
Ha i soyasaus, tom yum saus og sukker. Kok opp igjen og ha i vårløken og smak til med lime.
Server gjerne en salat etter smak og behag til. Ev ovnsstekte poteter serveres ved siden av.