Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan venne seg til lydbøker?

#1

Millen sa for siden:

Jeg har abbonement hos Fabel for øyeblikket ( mest fordi barna liker det når de legger seg, og det var billig nå).
Jeg prøver også å høre på lydbøker, men jeg mister fokus, klarer ikke konstrere meg, og blir fryktelig rastløs.
Å ikke gjøre noenting mens jeg hører funker ikke. Håndarbeid driver jeg ikke med. Så, hvordan høre på lydbok uten å miste fokus og ramle helt ut.
Hva gjør dere andre når dere hører på lydbok?


#2

Strå sa for siden:

Jeg har det akkurat som deg. Henger her for tips.


#3

Syrinx sa for siden:

I perioder hører jeg lydbøker mens jeg går tur. Da hører jeg stort sett dokumentarer og biografier, siden det ikke gjør like mye om jeg ramler ut en stund da.
Anbefaler Lars Lillo Stenberg sin bok om Ninni Stoltenberg feks.

På ferie, når jeg er bassengvakt, kan jeg høre romaner. Da må det være lett litteratur med god underholdningsfaktor.


#4

millact sa for siden:

Har det som deg.


#5

Dali sa for siden:

Går tur. I dag gikk jeg en mil før øreproppene gikk tom for strøm. Kan ikke kjøre bil, for da sovner jeg.


#6

Strå sa for siden:

Hvis du sovner av lydbøker når du kjører, setter jeg stor pris på at du har sluttet med det.


#7

dharma sa for siden:

Jeg gjør husarbeid, eller går tur, eller hører når jeg kjører bil.
Er som deg, ramler også ut om jeg ikke gjør noe annet.


#8

Malama sa for siden:

Sist jeg prøvde la jeg meg på senga for å fokusere. FO når ejg gjorde andre ting glemte jeg å høre etter. På senga sovna jeg.

Vi pleier høre lydbok i bilen på sommerferie helt uten at jeg sover eller faller av, men da er det jo noe hele familien hører, og ikke akkurat "mine bøker"


#9

Noba sa for siden:

Jeg hører på lydbøker veldig mye. Mest på tur og på bussen (når livet er normalt) og mens jeg gjør husarbeid. Nå står jeg opp før flokken, koker kaffe og hører på lydbok mens jeg drikker kaffe og våkner. Elsker det! Jeg hører definitivt mest på krim, romaner synes jeg er lettest å lese. Tror spenningen i krim gjør at jeg konsentrerer meg bedre om å høre.


#10

Dali sa for siden:

Hehe jeg har kun prøvd som passasjer, fant da ut at som sjåfør må jeg satse på musikk fremfor høytlesning. :knegg:


#11

GinaK sa for siden:

Abonnerer på Storytel. Synes det er fint men jeg ramler ofte ut så jeg tar den ofte tilbake en time eller to.
Har blitt bedre så det er nok en tilvenning.


#12

Stompa sa for siden:

Jeg har gitt opp. Er veldig visuell, og får nesten ikke med meg noe som helst når jeg hører i stedet for å lese.


#13

jolie sa for siden:

Jeg legger puslespill.

Kan anbefale Berlinerpoplene og de etterfølgende bøkene på Fabel. Innleseren er fantastisk!


#14

Blondie sa for siden:

Jeg hører kun på lydbok når jeg går tur. Da er det helt magisk! Jeg har flere ganger opplevd at jeg har gått mye lenger enn planlagt fordi boka er god.

Jeg kjører lite bil, går til alle hverdagsærend og har hund. Det blir mye tur.


#15

Chanett sa for siden:

For meg er det veldig avhengig av hvilken bok og innleder det er. Lydbok og husarbeid er et must. Er boka riktig god kan jeg holde på i timesvis (og jeg hater husarbeid) og ønske familien langt bort.


#16

Floksa sa for siden:

Såpass høy lyd at jeg lett hører hva som leses. Tempoet må være såpass et historien går framover (jeg skrur stort sett opp tempoet til 1.50-1,75) også må jeg drive med noe. Kjøre bil, jobbe, husarbeid, candy crush. Å sitte rolig å høre lydbok funker ikke. Og jeg hører mye lydbok altså. 2-4 bøker i uka.


#17

løve70 sa for siden:

Jeg hører også bare på lydbok mens jeg gjør noe annet; går tur, løper, kjører bil, gjør yoga....Ellers leser jeg bøker.


#18

Pasta sa for siden:

Først må man velge rett bok og innleser. Noen gode bøker blir jo ødelagt av dårlige innlesere.
Jeg hører når jeg går tur, gjør husarbeid og kjører bil.
Det funker ikke for meg heller å høre lydbok når jeg bare slapper av, da er tankene alle steder.


#19

cora sa for siden:

Jeg gjør husarbeid mens jeg lytter, ellers faller jeg ut med en gang.


#20

Hondacrv sa for siden:

Herlighet, de gjer masse husarbeid! Eg hadde fått med meg ein time bok i uka om eg skulle gjort det når eg gjer husarbeid.


#21

Timar sa for siden:

Jeg spiller stort sett mobilspill mens jeg hører lydbok eller podcast. I tillegg hører jeg på når jeg gjør husarbeid, går tur, kjører bil, legger puslespill og lignende. Jeg klarer heller ikke å bare høre lydbok.


#22

Fløyel sa for siden:

Når jeg driver med håndarbeid eller kjører bil.
Jeg er veldig kresen på hvem som leser bøkene. Vedkommende må ha en behagelig stemme. Ikke skarre på r'er eller ha fremtredende s'er f.eks.


#23

Taien sa for siden:

Jeg abonerer på Audible. Hører lydbok når jeg drar til og fra jobb (tar buss), når jeg gjør husarbeid, når jeg sitter ute og soler meg og det hender at jeg spiller mobilspill samtidig.


#24

Strå sa for siden:

Det tenkte jeg også. Om meg, kanskje to timer totalt.


#25

Strå sa for siden:

Det er en del tips her da, men lite relevante for meg virker det som :sær:. Jeg kan prøve når jeg går tur utenfor områder med biler, jeg vil ikke risikere å plutselig gå over veien rett foran en trailer. På toget til og fra jobben leser jeg bøker, så der trenger jeg ikke lydbok. Kanskje jeg bare skal avfinne meg at lydbok er ikke for meg.


#26

Pasta sa for siden:

Ordner frokost, lager middag, rydder på kjøkkenet, mopper gulv, tørker støv, vanner blomster, mokker snø, vasker doen. Jeg er en skikkelig sjuske og lager mye mat med halvfabrikata, men holder på med husarbeid betydelig mye mer enn 2 timer i uken.


#27

Timar sa for siden:

Jeg tok den halvårlige vindusvasken for et par uker siden. Det tar jo noen timer, og blir utrolig mye hyggeligere med en god bok på øret!

Bretting av klær blir og mye bedre med bok. :)


#28

Stompa sa for siden:

Det var lurt å skru opp tempo. Jeg tror et av problemene for meg er at lydbok går altfor sakte. Jeg leser jo så mye fortere selv!


#29

jolie sa for siden:

Å ja - jeg skrur alltid opp tempoet, både på lydbøker og podcast. Ellers går det jo ulidelig sakte. :knegg:


#30

Marla Singer sa for siden:

Jeg har akkurat oppdaget at jeg klarer å høre på lydbok hvis Stephen Fry leser for meg.


#31

Floksa sa for siden:

Haha. Noen av innlederne er jo som sirup å høre på. Ble en helt annen opplevelse da jeg oppdaget at det gikk ann å guffe opp tempoet. Også kan man tilsvarende skru ned tempoet på bøker du vil at aldri skal slutte.


#32

Floksa sa for siden:

Jeg skrur forresten bare på lyden på telefonen og fester den under BH-stroppen. Prøver å minimere bruken av ørepropp til 3-4 timer om dagen.


#33

amylin sa for siden:

Jeg har hørt tre lydbøker, så har ingen råd. Har hørt på dobbelt hastighet, men mister fortsatt tråden. Og selv på dobbel hastighet, leser jeg fortere. Eneste årsaken til at jeg har klart de tre jeg har hørt, er at den ene lydboka var lest inn som en podcast og en annen bok hadde jeg lest før og sett filmen, eneste årsaken til at jeg hørte lydbok var for at ene skuespilleren i filmen leste lydboka.


#34

Bloppy sa for siden:

Jeg kan høre podcast når jeg gjør husarbeid eller lager mat. Men ikke lydbok. Jeg har prøvd et par lydbøker, men tankene farer avgårde, også har jeg plutselig ikke fått med meg noe som helst. Omtrent som når jeg skal sove. :knegg: Begynner bare å tenke på en hel masse rart. Som om pingviner har knær og sånn. :koko:


#35

nokon sa for siden:

Eg merker at lydbok og lesing er to veldig ulike aktiviteter for meg. Og eg må ikkje samanlikne dei to. Lesing er noko eg gjer når eg er samla og konsentrert og rolig. Lydbok er noko eg kan bruke til å stoppe grubling og bekymringer. Eg strikker, pusler, spiller mobilspill eller gjer noko fysisk samtidig som eg høyrer på lydbok.

Det er stor forskjell på kva bøker eg les og kva bøker eg lytter til. For at ei bok skal funke som lydbok, må det vere ei bok med mykje handlingsdriv. Eg lytter til krim, fantasy, spenningslitteratur osv. I tillegg lytter eg til ein del sakprosa og biografier. Bøker som er meir «saktegående», med interessant språk og liknande, er betre som tekst. Dersom ei lydbok ikkje fenger, eller eg ikkje liker opplesaren, har eg låg terskel for å velje ei anna.

Eg justerer hastighet etter innleser. Eg bruker alle nivå, og det er forskjell frå bok til bok. Eg bruker også bokmerker ofte, viss eg er litt ukonsentrert og spoler tilbake til det siste bokmerket om eg ikkje hugser alt.


#36

Malama sa for siden:

Det var et godt poeng. Jeg prøvde å lytte til en bok i samme serie som jeg har lest. Jeg elsket boken jeg leste og vil lese flere. Det funket ikke som lydbok. Jeg falt av og fikk ikke med meg alt det fantastiske som jeg leste.


#37

nokon sa for siden:

Oi. Imponert. Her er det dagleg oppvask, matlaging og rydding av kjøkken etter oppvask. Tre-fire økter i veka med sortering av skittentøy, bretting av reint tøy. Vekentlege økter med støvtørking, vasking av overflater og bad. Støvsuging. Stell av planter. Sporadiske økter med sortering av det som framleis står i boden etter flytting og andre eingangsproskekt.


#38

Eia sa for siden:

Det viser seg at både langtids matlaging, oppvask og rydding, samt å pusle puslespill er fine aktiviteter der jeg samtidig kan høre lydbok. :jupp:


#39

Retz sa for siden:

Jeg forsøkte i flere år å venne meg til lydbøker, uten å knekke koden. En kronisk hornhinnelidelse gjør at jeg blir veldig sliten i øynene, bruker synet mitt «opp» på jobb der jeg stort sett sitter foran pc-en hele dagen. Så lydbøker var jo ideelt for meg. Likevel klarte jeg ikke å venne meg til det, datt stadig ut og konsentrasjonen var bare ikke på plass. Så jeg sluttet å lese.

For noen år siden fikk jeg et heftig tilbakefall på hornhinna. Sår og erosjon gjorde at jeg måtte bandasjere begge øynene, også det friske fordi en hver bevegelse i det utløste sterke smerter i det vonde. Behandlingen varte i tre uker og de første dagene var det bare å ligge musestille på sofaen for å unngå all bevegelse. Jeg fikk lastet ned Storytel, og første boka var Keplers «Stalker». Nå var det ingen forstyrrelser, og jeg klarte å lytte konsentrert. At det ikke var noen optimal bok for en som hadde lyden av stemmen til oppleseren som eneste stimulus, var en annen sak. Kepler holder ikke akkurat tilbake når det gjelder detaljert og blodig voldsbruk, beskrivelsene strekker seg gjerne over flere sider og det hele ble tidvis ubehagelig påtrengende. Splæsj og gørr som trengte seg inn i bobla mi.

Etter det har jeg lyttet til hundrevis av lydbøker, går med to, tre i uka. Alltid når jeg strikker, ofte når jeg gjør husarbeid. Aldri på tur, da. Da vil jeg ha fokus på hunden.


#40

Bergensis sa for siden:

Lyttar berre til lydbok når eg går tur eller gjer husarbeid. Og når eg malar eller gjer hagearbeid ( i praksis betyr det å renske mose).


#41

IzziCreo sa for siden:

Jeg har ikke klart å venne meg til det, men jeg klarer verken podcast eller radio heller og har egentlig bare tenkt at det henger sammen? :vetikke:

Leser tonnevis med bøker da, så jeg har ikke spesielt behov, men allikevel så skulle jeg likt å hørt bøker med mine favorittskuespillere f.eks. som Richard Armitage. Han leser inn mange bøker, og bare stemmen hans er himmelsk :hjerter:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.