Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Syr dere munnbind?

#1

Einhyrningur sa for siden:

Ser at det kan hende at vi må bruke munnbind vi og, og i den forbindelse må man vel sy selv. Noen av dere som allerede har gjort det? Blir det noe tess?


#2

Heilo sa for siden:

Jeg har ikke gjort det, men har studert en oppskrift og konkludert med at jeg kan gjøre det med materiale jeg har hjemme, dersom det blir nødvendig. Nå synes jeg det ser ut som det begynner å bli på tide å finne frem symaskina...

Det jeg lurer på er hva slags stoff man skal bruke, og hvor mange lag? Ser at det blir brukt to lag med "sykehuslaken" i Bardu kommune, kan man da bruke vanlig sengetøy i 2-3 lag? Janus-fabrikken produserer i ullstoff med 5-6 lag som kriselager til sykehus, det gir visstnok veldig høy tetthet, men blir kanskje litt voldsomt for hjemmebruk.

Ser for meg at hvis vi skal bruke hjemmesydde munnbind må vi ha en stor bunke som vi vasker mellom hver gang.


#3

Lhi-My sa for siden:

Jeg har sydd 75 som en del av en lokal dugnad. De skal brukes av personell på aldershjem o.l i ikke-smittesituasjoner. De ble sydd av dobbelt, tettvevd bomullsstoff og skal kokevaskes mellom bruk. De funker helt greit, men de blir jo ikke like smittebeskyttende som kirurgiske munnbind. Jeg hørte FHI si at stoffmunnbind antakelig beskytter ca 50% dårligere enn kirurgiske munnbind.

Det finnes mange syveiledninger på nett. Tine Solheim sin nettside har videoinstruksjoner. Jeg sydde etter mønster fra en dyreklinikk som jeg fikk fra de som organiserte dugnaden, men jeg forenklet litt sømteknisk for å kunne sy mange effektivt.


#4

Lhi-My sa for siden:

Det tetteste er bomullssateng, så om har satengsengesett som kan ofres, er det ypperlig. Vask på 95 grader før du klipper, sy av dobbelt lag og bruk strikk som også tåler kokvask.


#5

Divine sa for siden:

Jeg kan knapt sy, så hvis dette blir et krav, kommer familien min til å slite.


#6

Tallulah sa for siden:

Her er den type som kan klippes ut av en t-skjorte:
www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html

Jersey er ikke like tettvevd som sateng, men med et par lag så duger det greit. Jeg har sett diverse japanske sider som dytter et kaffefilter inni dem også, men aner ikke om det er har noen hensikt, egentlig.


#7

Anne C sa for siden:

Jeg kan ikke se for meg at jeg klarer å lage det. Men det går mest på viljen egentlig. Jeg har tross alt sydd gardiner og forklær lzm.


#8

My sa for siden:

Signerer Divine. Har gudskjelov hatt korona, et eventuelt munnbind blir da bare "til pynt" for fremmede jeg tilfeldigvis møter, som ikke vet at jeg er ferdigsmittet.



#10

zinatara sa for siden:

Jeg har sett at enkelte syr med lommer slik at man f.eks. kan legge kleenex lommetørkler eller oppklipte støvsugerposer oppi. Tror det var de posene som sto HEPA på som funket til det. Da kan man vaske masken og bytte filter inni. Og så kan man bruke piperensere eller blomsterstreng til å ha øverst slik at man kan brette masken tett rundt nesen.

Ellers satt jeg og så en youtube video laget av en lege som hadde testet ut ulike hjemmelagde løsninger. Dette var da til sykehusbruk og de sydde av steriliseringsklede. www.youtube.com/watch?v=DZBbkn-g-vE


#11

Blondie sa for siden:

Det kan bli en interessant øvelse. Jeg har ikke symaskin, nål og tråd eller et fnugg av vilje til å få det til. Det må nok outsources til tolvåringen.



#13

Malama sa for siden:

Har ikke gjort det nei... Skal nok klare det om det oppstår et reelt behov om det, at vi får beskjed fra myndighetene at vi skal. Altså. Av ofret sengetøy i noen lag med lomme til kleenex eller noe sånn.

Men inntil det sies på en pressekonferanse eller lignende at vi skal det. Så har jeg ikke prioritert å ta frem symaskin nei. Jeg har ikke sydd på noen år, men så en b
Video på 5 min craft som har en egen tendens til å dukke opp på snap etc hos meg. Jeg trenger nok langt over 5 min, men skal nok klare det.
. Men da må det være en vits i det.


#14

frukt sa for siden:

Det skulle jeg nok klart. Men enn så lenge har jeg hverken mulighet eller behov for det.


#15

Anne C sa for siden:

Jeg har symaskin og sånt, men ikke viljen. Ikke har jeg noen i huset som kan tenkes å inneha vilje til det heller.


#16

Addison sa for siden:

Har symaskin, men kan ikke bruke den. Og vil ikke. Har dog noen munnbind fra apoteket i uåpnet emballasje, samt en pakke fra Japan kjøpt på gøy i fjor. Det blir IKKE hjemmelagde munnbind i denne husholdningen.


#17

Neket sa for siden:

Nei. Ser ikke helt at jeg trenger heller, med unntak av på butikken kanskje? Jeg er jo bare hjemme eller i skogen.


#18

Strå sa for siden:

Nei jeg kommer ikke til å sy munnbind. Jeg har stoff og Helten har en symaskin jeg ikke forstår. Mao. trenger vi å sy munnbind, da blir det Heltens jobb. Ev. kan Eldste sy for oss.


#19

C3PO sa for siden:

Ingen planer om å sy, nei. Når det er snakk om noe så enkelt som tøymaske, kan man ikke bruke buff?


#20

tink sa for siden:

Nei, men vi har blitt flinkere til å vaske buffene våre etter tur. Bruker de foreløpig ikke som munnbund, men tenker at jeg i første omgang vil starte med å legge dem dobbelt over nese og munn.

Kan i teorien sy, har stoff og symaskin, men foreløpig ikke vilje til å sy akkurat munnbind.


#21

LaBanga sa for siden:

Jeg har sjekket ut diverse mønstre, og har masse sengetøy jeg kan ofre som har blitt hull i, og som jeg uansett ikke har kastet for sengetøy-stoff er genialt til masse rart.

Men symaskina trenger en fiks da, så kanskje få fikset den slik at jeg er klar om jeg må. Men gidder ikke gjøre det før en må.


#22

mammaugla sa for siden:

Nei, ikke før jeg er nødt.

Er en del i strøket der jeg bor som går rundt med munnbind, men etter å ha sett en opplysningsvideo fra OUS om riktig bruk av munnbind ser jeg jo at flesteparten som bruker dem i strøket her bruker dem feil.


#23

Fluke sa for siden:

Jeg skal sy om det blir anbefalt å bruke. Gidder ikke gjøre det før jeg må.


#24

Lhi-My sa for siden:

Jeg kom nettopp fra fastlegen. Der måtte alle, både pasienter og ansatte, bruke munnbind. Det er så ubehagelig å ha på at jeg er glad jeg stort sett bare er hjemme. Det var forøvrig ei som kom med hjemmelaget munnbind, men hun fikk beskjed om å legge det i lomma og ta på engangs.

Det florerer av folk som syr og selger, så det blir nok fullt mulig å få kjøpt hvis man vil. Jeg så nettopp på Facebook at Rainbow tekstil selger ferdig sydde for 75 kr. Tine Solheim selger vel også i ganske stor stil.


#25

Noba sa for siden:

Jeg er skeptisk. Munnbind er jo en måte å begrense smitten ved kilden på og har sånn sett en funksjon. Men de beskytter jo ikke mot å bli smittet. Jeg er redd folk dels tror de blir beskyttet med munnbind på og derfor ikke er like nøye med å holde avstand og dels tror jeg det med kontaminasjon er en risiko (samme med hanskebruk). Munnbindet klør og irriterer og løsner kanskje litt så man tar på det og kan da få smitte på hendene. Jeg stoler heller ikke på at folk ikke bruker de om igjen. Tror og at munnbind gjør at folk blir mindre forsiktige med å holde seg hjemme når de har luftveissymptomer, men at hjemmelagede munnbind klarer å stoppe dråpesmitte fra nys/host like godt som et som er laget etter NS-EN 14683 er jeg skeptisk til.

Det er veldig mye forvirring og feil ordbruk ute og går i forhold til munnbind og åndedrettsvern, les gjerne denne kronikken her: nordnorskdebatt.no/article/hva-egentlig-et-munnbind


#26

Fløyel sa for siden:

Ja, men mest for å få noen fancye. De tar 10-15 min å sy. Mamma og gamletantene bruker de på butikken, penere en buff. Stoff er ingen mangelvare hos meg. Syr i bomullsstoff.


#27

Moia sa for siden:

Jeg har sydd til alle i huset for å være føre var/ ha muligheten til å bruke. (Oppskrift I even tråd.)


#28

star sa for siden:

Har sikkert det som trengs i hus, men har ingen planer om å bruke symaskina til det bruket enda.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.