Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilke sanksjonsmuligheter hvis koronaanbefalinger brytes?

#1

Candy Darling sa for siden:

Dette er ikke for å finne ut om jeg kan bryte reglene ustraffet. :knegg: Vi har en diskusjon på kammerset her om hva politiet har hjemler for å gjøre hvis folk bryter anbefalingene.

Så vidt jeg har skjønt, var årsaken til at hytteforbudet ble innført nettopp å gi politiet mulighet til å håndheve det som et forbud. Samme hvis man er ilagt karantene eller isolasjon. Det foreligger også et forbud mot arrangementer med mer enn 50 pers, slik at konsertscener og restauranter ikke kan operere som normalt.

Men ref russ som samles i skogen og naboer som har fest i hagen, kan politiet egentlig gjøre noe annet enn å anmode folk om å overholde smittevernsanbefalingene?


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg tror ikke det, men det er vel muligens straffbart å ikke henstille seg etter politiets anmodninger? Altså, at når politiet sier at du skal gjøre noe, og du nekter så regnes det som ordensforstyrrelse eller noe slikt?


#3

veobra sa for siden:

Jeg hørte akkurat på radio (NRK) at hvis feks russ ikke følger politiets pålegg om å ikke samles så kan de bøtlegges. Jeg fikk ikke med meg hvem som sa dette, det var på nyhetene.


#4

Candy Darling sa for siden:

Det tror jeg ikke kan stemme. Det må være forskjell på er pålegg og en anmodning, ellers har jo politiet diktatoriske fullmakter.

Store ansamlinger av russ kan nok komme inn under arrangementsforbudet. Men hva med 9 mennesker i hagen?


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg måtte lese politiloven, og jeg tror de kan ha hjemmel her:

Fra kap. 2:

og videre:

Så de kan muligens si at en ansamling på 9 stykker i en hage er for å ivareta sikkerhet. Men ville de grepet inn? Jeg vil tro at om de kommer til en hage der det sitter 9 stykker, så vil de bryte opp selskapet i all hovedsak på grunn av ro og orden. :vetikke:

Men er det en reell problemstilling? Har det skjedd?


#6

apan sa for siden:

Jeg har nettopp hørt at 6 ungdommer som ble tatt inn telte i skogen fikk 10000 i bot hver.


#7

Candy Darling sa for siden:

Men pålegg og anmodning er ikke det samme, vel?


#8

Tallulah sa for siden:

Det står jo «pålegg, tegn og signaler». Vil tro det dekker ganske bredt.


#9

Polyanna sa for siden:

Jeg mener at smittervernlovgivningen gir ganske utvidede hjemler, og så er det vel vedtatt noen hasteforordninger som også gir det.



#11

ingling sa for siden:

Flere kommuner har vedtatt lokal forskrift for å gi politiet myndighet til å håndheve smittevernloven når det gjelder store forsamlinger som russefester, bryllup, etc. Uten slik forskrift kan de anmode men ikke bøtelegge eller anholde. Slike forskrifter har for eksempel alle kommunene på Nedre Romerike vedtatt, og vil tro det gjelder flere steder i landet.


#12

Candy Darling sa for siden:

Dette var jo litt klargjørende.

Så da er det altså riktig at det kun er brudd på forskrifter som f.eks. hytteforbudet som påtales, ikke anbefalinger. Men lokale forskrifter kan selvsagt også innføres, ja. Ikke lett å navigere i dette, gitt!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.