Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Etablere pallekarmer?

#1

tinkadott sa for siden:

16 åringen ønsker vi skal «plante noe». Vi har stor hage med rips, epler og moreller. Jeg kunne tenkt meg bringebær og jordbær. Så var det pallekarmønsket hennes da... kan vi tenke jordbær der? Er det for seint å plante? Hva trenger vi og hvordan fjør vi det? Andre ting vi kan ta der?


#2

Bayone sa for siden:

Vi har hatt jordbær, gulrot, sukkererter og tomat i pallekarmer (doble). Alt det har gått bra :)


#3

sindrome sa for siden:

Kjøp planter på hagesenteret, det er ikke for sent


#4

Lhi-My sa for siden:

Du kan fint dyrke feks poteter i pallekarm også og egentlig det meste av grønnsaker. Hvis hun liker salat, reddiker osv, så er det rasktvoksende og takknemlig førstegangs-grønnsak.

Jeg anbefaler at man legger barkduk i bunnen av karmen for å hindre ugress. Det er også lurt å kle karmen innvendig med knotteplast hvis du tenker at du vil beholde den noen år. De eldste karmene mine er 5-6 år og har ikke knotteplast og de holder max en sesong til før de er råtne.

Mye grønnsaker såes direkte i karmen. Be om råd på hagesenteret.


#5

Blå sa for siden:

Jeg har jordbær i pallekarmer og det er veldig praktisk. Lettere å luke og mindre snegl. Og så kan du jobbe litt høyere opp.

Jeg holder på å lage en ny grønnsakshage i pallekarmer. Jeg har barkduk under hele området og så har jeg lagt grus mellom pallekarmene sånn at det skal bli lettere å holde tørt (bor i Bergen). I pallekarmene har jeg stener nederst sånn at det skal drenere.

Enn så lenge planter jeg inne for så å sette ut. Når det blir litt varmere kan jeg sikkert plante direkte.


#6

veobra sa for siden:

Pallekarmer er gøy. Vi har sådd redik og grønnkål som vi skal sette ut litt senere. Vi har jordbær, de overlever vinteren. Hadde vi hatt jordbær på bakken hadde sneglene spist alt.

Jeg la avis i bunnen og noe småkvist. Mener jeg leste at det var lurt. Da vokser ikke alt gresset opp gjennom jorda. Jeg har også satt pallekarmer der vi fjernet det øverste laget gress før vi satt karmen. Ingen av stedene vokser det mye gress gjennom.


#7

Heilo sa for siden:

Jeg har også planer om å etablere pallekarmer. Ettersom vi fortsatt har halvannen meter snø i hagen føler jeg ikke at jeg er sent ute med å plante. :knegg:


#8

rajraj sa for siden:

Jeg planter i pallekarmer. Har med hell laget kompostbed der jeg har plantet tomater. Da har jeg sluppet å gjødsle gjennom sommeren.


#9

rajraj sa for siden:

Nå driver jeg forresten og flytter to av bedene, før jeg skal plante ut årets avling. Tungt! Det blir mye jord i to pallekarmbed med dobbel høyde altså. Så ett tips er å sette karmene et sted der du vet du vil ha dem en stund.


#10

Magica sa for siden:

Sukkererter, jordbær, bondebønner, salat er noen tips fra meg. Enten sår du selv, eller kjøper små mini-planter på hagesenteret. :)


#11

veobra sa for siden:

Det er ikke så dum å å kjøpe noen miniplanter på hagesenteret. Man må ikke dyrke alt selv. Jeg er ikke så god til å så at jeg får til alt jeg prøver på. Jeg har kjøpt både spinat og salat med stor suksess.


#12

Mex sa for siden:

Jeg prøver meg på brokkoli i år, og har en hel haug med små spirer i et minidrivhus som står på benken her.
Tenker at jeg kjøper noen hjul på Biltema som jeg monterer under europallen, sånn at det er lettere å flytte rundt på.


#13

tinkadott sa for siden:

Pallekarmer er i hus. Skal stå på plen. Bare å hive jord oppi? Må spa opp plen først? Må ha singel? :gruble:


#14

Matilda sa for siden:

Jeg har kledd mine med svart fiberduk og stifta den fast, men man kan ha jorda rett oppi. Jeg veit en del bytter ut dårlige karmer tidlig på våren ved å bare tre dem av den frosne jorda og så tre over nye. Jeg synes fiberduken var praktisk da mine måtte flyttes et år, det var lett å fjerne alt. Ingen spaing, for øvrig, de er satt rett på plenen. Jeg har lagt duk og singla rundt i etterkant, for å slippe å klippe plenen rundt dem.


#15

Magica sa for siden:

Du kan legge aviser i bunnen for å dekke plenen, du trenger ikke spa opp plenen. Du kan også fylle med gammelt løv og rusk/rask fra hagen i bunnen så slipper du å fylle den med jord. Hvor mange skal du ha oppå hverandre?


#16

tinkadott sa for siden:

Mener jeg leste en plass at man bør ha to oppå hverandre? Plana er jordbær, lyst på sukkererter , reddik og en eller annen salatsort også, og rabarbra i alle fall. Har to i vanlig størrelse og to som er dobbel så lang som de i vanlig str.


#17

Magica sa for siden:

Ja ta to oppå hverandre!


#18

veobra sa for siden:

Jeg hsr enkle. Du bør ha doble til gulrøtter bla og en del ting til. Til salat, spinat og sånn holder det med en.


#19

Luftslottet sa for siden:

Kos dere!

Til jordbær er det nok med en, og til mye urter.


#20

Heilo sa for siden:

Hvor kjøper dere pallakarmer? Ser at Plantasjen har en ubehandlet og en svartmalt. Er de svartmalte trygge med tanke på giftstoffer?


#21

millact sa for siden:

Kjøpte på Hageland.


#22

Anne C sa for siden:

Jeg har kjøpt mine pallekarmer på Biltema.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.