Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan jeg installere lampe selv?

#1

Apple sa for siden:

Jeg prøvde meg i går, men ble litt usikker på hva som er lovlig. Etter hva jeg kan lese må «fast installasjon» utføres av elektriker. Jeg har likevel lest at man kan koble til sukkerbiter selv. I mitt tak var det en lampe fra tidligere eier som jeg koblet fra. Lampen jeg kjøpte hadde sukkerbit. Koblet da den til de to strømledningene (lampen hadde ikke jordingsledning) Er en Ikea- lampe og jeg fulgte bruksansvisningen. Slo på sikring og lys og: voila! Det ble lys! 😄

Men på siden til Ikea står det at denne er «fast installasjon». Har jeg blitt kriminell? :eek:


#2

Molly sa for siden:

I så fall er vi flere som er kriminelle... :dulte:


#3

-ea- sa for siden:

Tror du er litt småkriminell, men når opplegget var der fra før så hadde jeg sikkert gjort det samme.
Ikea må skrive det de gjør for at ikke folk som har null peil og heller ikke opplegget klart (slik du hadde) skal begynne å mekke selv.


#4

zinatara sa for siden:

Egentlig ikke. Derfor er det ofte lurt å installere stikkontakt eller sånn boks med liten stikkontakt der det skal være taklamper. I praksis tror jeg mange gjør det selv, men når vi hadde el-kontroll var det en lampe i kjelleren som ikke var godkjent og vi måtte da ha elektriker til å skifte den for å få papirer på at den nye da var godkjent og få godkjent det elektriske anlegget. Mens vi jo har mange lamper i huset som vi selv har satt opp, men som ble godkjent fordi de var satt opp før kontrollen og man ikke har plikt til å legge ved dokumentasjon på at det er elektriker som har installert dem.



#6

liefje sa for siden:

Problemet er jo ikke at man ikke klarer det, men at man kan få problemer med forsikringer etc. om noe skjer. Det hadde jeg aldri tatt sjansen på selv om elektriker er dyrt.


#7

-ea- sa for siden:

Akkurat når det gjelder å ta ned en lampe, sette på en sukkerbit som burde vært der, og henge opp ny lampe igjen, tror jeg ikke innebærer noen risiko hvis man er litt handy.

Men å henge opp en lampe der det er intet i taket fra før, det bruker jeg folk med el-utdanning til.


#8

Drømmedama sa for siden:

Jeg tror de aller fleste gjør det sånn som du beskriver. Jeg gjorde det slik tidligere jeg også. Da var det lov, mener jeg å huske. Nå er det vel strengt tatt ikke det? Jeg er superpingle når det gjelder sånn, så nå ringer jeg elektriker. Det blir dyre Ikealamper foråsidetsånn. Samler gjerne opp flere ting vi må gjøre, men likevel dyrt.


#9

Bloppy sa for siden:

Jeg tenker at det antagelig er en grunn til at det ikke er lov lenger jeg da. Men her hadde sikkert mannen gjort det selv. :nemlig:


#10

millact sa for siden:

Jeg hadde ikke gjort det. Skal bytte lamper selv og skal ringe elektriker til uken. Det er et par andre ting jeg vil ha sjekket også, så tar det samlet.


#11

Charlie sa for siden:

Ringer ofte og gjerne til håndverkere, men kunne fint satt opp en lampe i en ferdig sukkerbit.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.