Min lille grønne flekk skal hekkes (høhø), og jeg er i dialog med naboene på hver side. Den ene naboen vil svært gjerne ha tuja, jeg vil ha nær sagt hva som helst annet. Jeg ser argumentet med vintergrønt, men den er jo bare en visuell avgrensning (vi bor i firemannsbolig) og det vil jo fungere med hvilken som helst busk.
Noen som har noen alternativer som kan fungere? Jeg vurderer om det er verdt å ta den diskusjonen, jeg må i det minste ha noen gode alternativer.
Barlind sin fordel framfor tuja er at den er mye penere, blank og mørkegrønn - enn daff, matt tuja, og NB: Barlind kan skippertaksklippes, dvs klippes mye tilbake og komme igjen. Det kan ikke tuja. For at tuja skal være fin, må den vedlikeholdes regelmessig.
Både tuja og barlind kommer i flere varianter, og som så ofte ellers, den fineste er dyrest. Tuja brabant er hekkens billigkneip, vil man ha en finere tuja, velg tuja smaragd. Den fineste barlinden heter Hiillii.
For en liten hekk nær huset ville jeg investert i kvalitet. Jeg valgte barlind hiillii, og anbefaler den.
Ellers kan man velge feks spirea, den med masse hvite blomster, buskmure, den med masse gule blomster - rododendron er jo veldig flott og vintergrønn - svartsurbær er også mye brukt, der kan man som bonus lage saft, om man vil. Svartsurbær fins i ulike str., obs. . Men disse er jo mer frittvoksende, så spørs hvor god plass det er, eller om man tenker klippe-hekk.
Vi har aronia, eller svartsurbær som den heter på norsk, utenfor hos oss, og det er ikke en enkel hekk altså. Skal den være pen bør den få vokse seg temmelig stor. Minst et par-tre meter i høyden og godt i bredden. Den er vanskelig å klippe pent, og den ser fort pistrete ut fordi det innerste kvistverket er ganske massivt og uten blader. Så når man klipper den ned og inn, så står det mye kvist igjen uten bladverk.
Vi har barlind, men den bærer ikke bær av en eller annen grunn, så det er ikke så stor fare for at barn skal spise den. Den står forøvrig et sted vi oppholder oss lite, og hunden aldri er alene. Dyr forøvrig er det lite av i hagen vår så vi vurderer denne som relativt trygg sånn sett. Den er veldig fin syns jeg.
Ellers syns jeg også at hekk er vanskelig. Vi skulle hatt en mot veien, og den bør ikke være giftig. Den bør være noenlunde smal, tåle hardt innlandsklima og ikke vokse altfor sakte. Lurer litt på junisøtmispel.
Vi har rådyr som vandrer gjennom hagen, men disse spiser visst ikke barlind (bare alt annet :gal:). Fikk vite at det er størst fare med hest, men det finnes ikke i vårt nabolag.
Barlind har bær, ikke hybridbarlind/Hillii. Vi har kjøpt agnbøk på rot hos en av nettbutikkene, det var uaktuelt med 10 meter hekk til 15 000,-. Akkurat nå er det mangel på hybridbarlind, pluss at den importeres fra Danmark, som gjør den dyr. Vi har også noen syriner som hekk, de må ikke stå så tett.
Alle thuja blir for høye i små hager som vi har, her burde ikke ett eneste tre være over 2 meter. Det er mye å beskjære, avfallet er vondt å håndtere, tungt og det stikker.
Jeg tror det var søtmispel eller en annen mispel vi satte opp utenfor vårt forrige hus. Det tar litt tid før de blir tette, men det blir veldig bra etterhvert. Det ser i alle fall bra ut der nede nå, ser jeg, da det er rett nedi veien. Vi satte det opp i 2008 da :knegg: . Men det har sett bra ut i flere år.
Svartsurbær kommer i to ulike varianter, den som heter "Hugin" blir mindre enn "moskva". De har Moskva på Plantasjen, ser jeg. Den blir altså 2 meter høy, minst, og sikkert også brei og glissen inenrst som Tallulah beskriver.
Hvis pris er en faktor, så kanskje syrin er smart?
Pris er definitivt en faktor, jeg foreslo å få avleggere av ei jeg kjenner. :sparke:
Det er også bittesmå barn + hund som skal ferdes rundt disse buskene.
Syrin, er det en annen plante når den brukes til hekk? (avslører jeg kunnskapsnivået nå?) Jeg er veldig allergisk for syrintrær.
Jeg tenker at det er lurt å velge noe som ikke er giftig. Kan dere spleise?
Avleggere er lurt. Noen busker vil lage nye røtter når man setter en grein nedi jorda. Hekkeplanter som lager utløpere kan sikkert egne seg for å ta avleggere fra. Sånne som setter nye skudd ut fra rota kan man antakelig grave opp og omplassere.
Jeg lurer på hekk selv. Vil helst ha en som blir 2 meter, men ikke mer. Er veldig fint med litt skjerming, men trær som blir 15 meter blir litt i overkant mye jobb med etterhvert. Så jeg kan avbefale selje som hekk...
Vi har hatt laurbærhegg i ti år. Jeg synes svært få hekkplanter er pene, men denne er. Store, blanke mørkegrønne blader hele året. Vokser veldig fort. Jeg liker den best litt «buskete» som hekk, ikke formklippet, liksom. Hvis du skjønner. Den er ikke spesielt dyr heller. Vi har betalt mellom 200 og 250 pr plante. Og vi har vel totalt ti planter, det utgjør kanskje 15 meter hekk? Har ikke målt. Vi plantet ganske tett.
Granhekk er ikke giftig. Tror den krever en god del jevnlig stell for å holde seg pen. Men har sett noen velstelte og fine. De blir skikkelig breie og tette. Vintergrønn og ikke giftig. Billig, kan flytte småplater fra skogen.
Åh, den var skikkelig fin! Det med giftig er en utfordring, nabobarna er ei på to og ei som blir født i sommer. Bikkja mi er også litt uoppdragen når det gjelder det der. Hm.
Vi har en svartsurbær hekk. Jeg liker den, må klippes 1-2 ganger per år, og holder bladene om vinteren, sånn at det ikke blir innsyn. Det tar også lang tid før bladene skifter farge, sånn at den er grønn langt ut på høsten.
Jeg liker at den ikke stikker, hater busker som stikker.
Vi har en fin hekk, men jeg forstår ikke hvilken type det er. Den er forholdsvis vitergrønn, har små hvite blomster og små sorte bær. Det er ikke svartsurbær, vår har ikke mindre bær og ikke dem nydelige fargen om høsten. Den vokser fort, når vi kommer hjem fra ferie har den skudd som er 30-50 cm lange. Den kan klippes kraftig ned og kommer tilbake. Den er ikke så vid, noen busker tar mye plass i bredden. Vår er ca 180 cm.
Jeg har ikke visst at det er giftig. Trodde egentlig ikke den var spesielt giftig heller. Må lese mer om det. Jeg er vokst opp med hageglad mor som lærte oss opp i hva som kan spises og ikke. Det var forresten hun som plantet hekken vår. Vi har hatt hund og småbarn med denne hekken. Har ikke falt meg inn at det kunne være et problem. Uansett har den ikke bær i mer enn noen få uker i året. På vår hekk svært sparsomt, og ikke nederst.
Som sagt, utrolig mye er giftig og man skal ikke spise planter uten videre. Her kan du argumentere mot tuja, forresten. Hvis giftig først skal være et argument:
Jeg er glad i buksbom selv om den er litt saktevoksende da, men den tåler alt, er vintergrønn og kan formes lett.
Vi har en brudespirea-hekk mellom oss og naboen, den er veldig lettstelt. Den er nydelig fra april til oktober, resten av året er den litt stusselig synes jeg.
Jeg har vokst opp et sted såpass langt nord at det ikke var så mange eksotiske vekster å snakke om, vi hadde naturtomt og hagen bestod mest av mose, tyttebærlyng, einer og bjørk, og bortsett fra sopp fantes vel verken giftige planter eller dyr oppi der. Men hver sommer var vi på sommerferie på Østlandet, hos slektninger, og jeg husker godt hvordan vi så på en Gullregn, på naboeiendommen til besteforeldrene mine, med ærefrykt, fordi vi hadde fått høre at den var giftig :sjokk:, og torde nesten ikke å nærme oss. Den hang litt ut over gjerdet, over fortauet, og vi gikk i en bue forbi. :knegg:
Uansett, det hadde likevel aldri falt meg inn å spise av folk sine hageplanter. Har aldri tenkt på det i forhold til mine unger heller, å sjekke om det finnes giftige planter i vår, naboenes eller venners hager, eller i parkene rundt om. De har heller aldri spist planter, i allefall ikke etter at de ble så store at jeg sluttet å passe på dem overalt.
Vår barlind har forresten heller ikke bær. Jeg er usikker på hvilken type det er (vi har tre ulike størrelser, på ulike områder, en "vanlig" størrelse som brukes til hekk, en lavere buskeaktig, som vokser i en skråning, med stauder innimellom, og en som kryper mer langs bakken, lenger ned i samme skråning). Men de er ganske unge enda, så det kan ha noe med det å gjøre. Ungene nærmer seg en alder hvor det er vikgtigere å passe på barskapet enn på hagebuskene, så jeg satser på at det går greit uansett.
Jeg har forresten litt samme opplevelse når det gjelder enkelte vekster. Revebjelle, for eksempel. Eller liljekonvall. Men det er jo enormt mye som er giftig som folk ikke tenker på overhodet. For eksempel helt vanlig engsoleie (smørblomst). Tror faktisk at tulipaner også er litt giftige.m
Rhododendron visste jeg ikke at var temmelig giftig før i dag.
Vi plantet buksbom for noen år siden og jeg synes det er en pen hekk, men den passer ihvertfall ikke hvis du har dårlig tid. Den har brukt lang tid på å bli slik vi ønsket den altså.
Hva slags behov har du da? Jeg tenker at tuja passer veldig godt hvis du ønsker deg en rimelig vintergrønn helt tett vegg som skjermer mot naboen, og du vil ha det raskt.
Rododendron er giftig, men er det egentlig noe som det frister å SPISE? Har hatt en sånn, ingen kids som var sultne eller lekte med den. Men sa fra og at om vi stelte den, vasket vi hender etterpå.
Det er veldig forskjell på giftighet da. Ikke at jeg kan det. Men jeg ville sjekket. Type gullregn går for å være veldig giftig, type bør fjernes, men veldig mange har jo rhododenron da.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.