Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kamera: Hva vil jeg ha nå? Speilløst systemkamera? Eller?

#1

Strå sa for siden:

Jeg ønsker meg et nytt bra og lettere kamera, passe avansert. Nå har jeg et speilreflekskamera type Canon EOS Rebel T3 (≈ Canon EOS 600D). Til det har jeg to objektiver, et vidvinkel og en telelinse. Jeg har elsket det kameraet og brukt det mye. Men ... nå er både kamera og objektivene er blytunge, jeg får vondt i skulderen og har av den grunn brukt det lite de siste årene. Altså ønsker jeg meg et speilløst systemkamera. Ulempen er at jeg også sliter med søking (får vondt i hodet).

Har noen et godt tips til meg? Gjerne med lenke og begrunnelse.


#2

Isolde sa for siden:

Jeg foretrekker å bruke mitt Canon 5D kamera om jeg skal ta bilder hvor jeg skal leke mye med innstillinger. Jeg får det ikke til på samme måte med speilløs.

Jeg har en Sony mellomklasse speilløs som jeg bruker på ferier, kajakken, turer med ungene osv. Den er jeg veldig fornøyd med. Det er et A6000.

Sist jeg tok bryllupsbilder sendte jeg ene assistenten ut med sonyen mens jeg tok hovedbildene. Kom nok veldig fine bilder ut av den også.

Når jeg lekte meg ved bassenget i mørket derimot brukte jeg ekstremt lang tid på å Stille inn riktig. Med speilrefleks hadde jeg nok fiksa det mye fortere. Tok bilder av frosker og gresshoppere. Det handler jo også om at jeg har brukt Canon speilrefleks i 15år.


#3

Strå sa for siden:

Isolde: Takk for betraktningene dine.

Jeg har hatt Canon speilrefleks siden 1992, Rebelen er mitt 3. Du siste årene har jeg brukt det såpass sjeldent at jeg må øve meg på innstillingene hver gang. Da antar jeg at det spiller liten rolle om det er en helt ny metode å sette meg inn i. Eller?


#4

Isolde sa for siden:

Helt nytt er det jo ikke. Men jeg opplever at det oppfører seg anderledes . Jeg har mer kontroll på resultatet med speil. Men jeg kommer aldri til å ikke ha begge deler igjen. Speilløst er genialt lett og enkelt.

Har jo og noe med at kameraene mine er to totalt forskjellige klasser. A6000 er bedre enn ditt, men mange hakk under 5D. Det spiller jo inn på hvordan det oppfører seg i mørket for eksempel.


#5

Strå sa for siden:

Okay, da har jeg mer å gå etter. Jeg tipper Helten ordner bestilling sånn i løpet av uka. Hvis jeg er heldig. Jeg skal i hvert fall sette av litt god tid til å øve.


#6

Hjertensfryd sa for siden:

Kan berre gje ei stemme til for Sony a6000. Sidan det er så lite og lett, er det enklare å ta med seg. Speilreflekskameraet blei ofte liggande igjen heime når eg skulle ut på tur, sidan det var så tungt og stort. Det er ikkje noko problem med sonyen, eg kan ha det med i veska mi viss eg vil. Tar liten plass i sekken viss det er ein litt lengre tur.


#7

Strå sa for siden:

Takk for innspill Hjertensfryd.


#8

Strå sa for siden:

Jeg spør mer jeg, siden dette ble litt glemt av diverse årsaker. Nå som jeg ser hva Sony har ute, lurer jeg på et par flere ting.

Kamerahus A6100 eller A7 II, vil jeg merke noen forskjell? Kan begge anbefales?

Og et-to objektiver er det jeg ser for meg tror jeg. Per i dag har jeg hhv

  • Sigma DC 17-70 mm 1:2.8-4 og
  • Canon 75-300 mm 1:4-5.6
  • (ikke spør meg om jeg vet hva de tallene betyr lenger, det er nå glemt).
    De gir meg til sammen omtrent alt jeg har hatt behov for i de årene jeg relativt aktivt drev med fotografering, dvs. noen år siden nå.

Hva kan passe til de to kamerahusene over? Dvs. kan jeg ha glede av en Sony DT 16-50mm f/2.8 SSM og en Sony DT 55-300mm f/4.5-5.6 SAM?

(Og jeg innser at jeg har mye repetisjonsopplesing og trening/øving om jeg skal få dette inn i fingrene igjen, jeg forstår ikke en gang hva disse tallene og bokstavene til objektivet betyr).


#9

Hjertensfryd sa for siden:

Eg har 16-55 mm (kit objektivet) og 55-200mm. Eg saknar 18-200mm objektivet som eg hadde til speilreflekskameraet mitt. Det er litt upraktisk med to objektiver, men det eg ser er at eg bruker 55-200mm veldig lite.


#10

Strå sa for siden:

18-200 objektiv husker jeg at jeg fikk prøve av en kjenning. Det ble jeg ikke helt venn med. Jeg har erfaring for at jeg bytter gjerne objektiv, det blir ikke så bra å ta nærbilde av en øyenstikker med det samme objektivet jeg bruker til å fange månen eller nordlyset med. Altså to stykk må jeg ha. Tror jeg.


#11

Isolde sa for siden:

Jeg synes det er viktig å ha god blender spesielt på normal brennvidde. F/2.6 fast er supert. Mye bedre enn et som varrierer fra 2.8-4 slik du har i dag. Det sier ofte bie om kvaliteten også.


#12

Strå sa for siden:

Hmm, det du forteller kan muligens forklare de litt pussige tankene jeg noe ganger har fått når jeg har sett på noen av bildeseriene etterpå.

Da kan jeg bestille, ja? Veske/sekk kan jeg vente med til prøving blir enklere, den sekken jeg har nå er gulle god. Sikkert litt over kill, men veldig god på ryggen.


#13

Wix sa for siden:

Er du sikker på at du skal ha systemkamera? De blir jo fort tunge og jeg er litt av å tukle med objektiver også. Jeg har et stort og tungt systemkamera fra før, nå har jeg nettopp bestilt et snertent og avansert kompaktkamera for å ha med meg rundt istedet for å ta dårlige mobilbilder hele tida. Jeg har brukt av pengene vi skulle bruke på reise, til å kjøpe et kamera som er lett å ta med seg rundt.....når vi egentlig ikke skal noe sted. Haha!

Jeg har bestilt fujifilm x100v. Det er bare fast optikk da, men jeg misliker uansett zoom og bruker det aldri. Tar bare bilder av mennesker, hverdag og landskap. Ikke dyr eller sport. Mye viktigere med lysstyrke, og ofte må man velge mellom lysstyrke og zoom.


#14

Strå sa for siden:

Et speilløst systemkamera er vesentlig lettere en et speilreflekskamera, og jeg tar en del bilder av humler og andre dyr. Skal jeg få til fullmånebilder eller nordlysbilder tror jeg ikke kompaktkamera holder. Eller?


#15

Wix sa for siden:

Jo du har nok rett i at det blir lettere uten speil enn med.

Om det blir bra macro og fullmåne med kompaktkamera tipper jeg kommer an på budsjettet ditt. Tipper leica kan fikse det meste, feks. Men det er nok dyrere for samme kvalitet på bilder, om kamera også skal være lett og kompakt.


#16

Strå sa for siden:

Vekten kommer visst an på kameraet og objektivene så da må jeg ta en ny runde med meg selv, hva vil jeg ha og Heltens søke- og undersøkelsesevner. Ja ja.


#17

Wix sa for siden:

Det finnes også kompaktkamera med utbyttbare objektiver. Men de blir fort dyre altså, og ikke alle har så stort utvalg. Hvis jeg ikke kunne søkt og undersøkt selv ville jeg dratt til eller ringt til en proff fotobutikk. Feks scandinavianphoto i Oslo. Og sagt noe om hva behovet ditt er og hva de kan foreslå.


#18

Isolde sa for siden:

Det er vesentlig mindre i det minste.

Det speilreflekskamera du har hatt, sorry for å si det men det er ikke et veldig godt kamera. Det er helt greit men det er dårlig på ISO for eksempel. Du vil ikke oppleve å gå ned i opplevelse av å gå over til et lite speilløst.

Du med opp i 1 stiffer kamera hos Canon for å få et kamera det er vert å bære på av størrelse. 6D for eksempel.


#19

Strå sa for siden:

Det kameraet gjenspeiler min daværende økonomi og at alt var bedre enn det jeg hadde da. Jeg skal forsøke igjen i kveld eller i morgen, med Heltens hjelp.


#20

Strå sa for siden:

Jeg mingler lite med folk for tiden, men jo, jeg liker Scandinavian Photo og tar kanskje en tur dit etter avtale.


#21

Isolde sa for siden:

Jeg har full forståelse for det. Har selv hatt både 350D og 550D før jeg oppgraderte til 5D. Nå får jeg helt fatt av hvor lite lyssterk de andre kameraene er. Selv med gode objektiver. Men sonyen klarer seg overraskende godt.


#22

Strå sa for siden:

Takk Isolde. Jeg lurer på å velge en annen strategi, å lese meg opp på en del ting jeg kunne om fotografering før, og gjøre det før jeg ser mer på kamera. Og øve meg litt mer, fotografering har jeg gjort svært lite av de siste fem årene.


#23

Strå sa for siden:

Og der er jeg plutselig eier av Olympus OM-D E-M5 Mark III. Kit-objektivet er en Olympus 12-200 mm 1:3.5-6.3. Jeg lurer fælt på om jeg har driti på draget. :knegg: Det er, i følge matvekta mi, ca 300 gram lettere enn R-3 med "makroen". Leser bruksanvisning nå, mens batteriet lader.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.