Jeg har noe som en gang var en liten plen, med sånn passe mengde mose. Nå er den okkupert av 1) latterlige mengder vendelrot (valerian), som jeg en gang sådde i urtehagen og deretter spredde seg på alle mulige måter over alt, 2) tett i tett med marikåpe, 3) scilla som jeg strengt tatt har introdusert sjøl og 4) årets nykommer vårkål, som nå dekker et par kvadratmeter og jeg ikke aner hvorfor er der, jeg har ikke invitert den. Jeg har ingen planer om å få dette til å bli en plen, jeg tror vi går den andre veien og heller introduserer flere planter! Gjerne noen som kan gå i nærkamp med den hersens vendelroten. :mumle:
Altså.
Engfrøblandinger, får man dem til å finne veien ned til jorda? Blander man frøene med litt jord, eller bare strør dem rundt og håper på det beste? Eller krever det direkte tilgang til jord?
Ideer til stauder jeg kan plante i utkanten av plenen og kanskje vil spre seg innover? Moren min har foreslått kornblomster siden hennes sprer seg (mot hennes vilje), der jeg bodde før tok mynten helt av, er det verdt et forsøk? Gjerne noe humlevennlig!
Jeg har sådd en pose engfrø direkte i gress sånn mot slutten av sommeren i fjor, men er veldig usikker på hva det vil gi, hvis noe. Så i år sådde jeg en pose i en kasse som er 70 x 40 eller noe sånt, som hadde jord fra i fjor i seg (siden engfrø ikke vil ha så næringsrik jord) og der spirer og gror det. De skal plantes ut i plenen der jeg vil ha eng i stedet for gress. Det var en bedre måte å gjøre det på og ha litt kontroll på prosessen synes jeg. De ble plantet ute, i samme forhold som de vil få når jeg planter dem ut.
Litt usikker. Jeg driver med motsatt prosjekt og prøver å få mer gress. :D Men det jeg gjør for å spre de frøene jeg ønsker. Jeg luker vekk de plantene jeg ikke ønsker (løvetann og skvallerkål), og når det regner legger jeg en blanding av jord og gressfrø ned i de hullene jeg har skapt. Jeg vil tro at det også fungerer med engfrøene. Altså blande frø og jord og spre det der du ønsker mer av engen.
Kornblomster er nydelige og humlene liker dem veldig godt. Problemet er at bladene og stenglene blir stikkete og glatte utover sommeren. Jeg har et område med kornblomster og fjerner blader og stilker så snart blomstringen er over. Og sprer jord og gressfrø der også. :D Fordelen med det er at jeg slipper de sleipe bladene dersom det blir en våt sommer (jeg bor tross alt i Bergen) og at det gjerne kommer en ny runde med kornblomster om høsten. Ikke så stor som den om våren, men likevel.
Jeg ville ikke introdusert sneglemat (løvetann og hosta). Jeg ville fjernet gresset i et hjørne/en del av hagen og sådd engblanding. Da ser du lett hva som trives best hos deg, og kan ta frø fra disse selv. Forhåpentligvis sprer de seg uti hagen på egen hånd også i løpet av noen sesonger. Samtidig som du kjører eng-oppstart kan du pløye/så hvitkløverfrø ned i det du allerede har av gress. (Hadde du ikke hatt så mye ugress allerede ville jeg anbefalt å kun gå for det). Humler elsker kløver og den hvite sorten holder seg lav og fin og lett å klippe nårman har lyst. Hvitkløver blomstrer i juli-ish, så å supplere med blomstereng som blomstrer før og etter er fint for insektene.
Foreslår at du deler hagen inn i soner der du forsøker ulike ting, neste årkan du vestemme hva som funket best og gjøre mer av det.
som det er
blomstereng
hvitkløver
mynte/urter
For å få frø til å spire må de ha kobtakt med jord. Hageer ingen quickfix, det tar tid å prøve og feile. Mulig naboene dine for all fremtid vil hate deg om du planter mynte i plenen...
Mei har et godt poeng om snegl, som jeg glemte. Sneglene elsker kornblomstene. Som er en av grunnene til at jeg fjerner bladene så raskt som mulig.
Jeg har krypfredløs i deler av plenen min. Den sprer seg veldig og noen synes at den er et ugress. Men den er veldig pen og holder seg fin og grønn. Jeg vet ikke i hvor stor grad humlene liker den da.
Hvis det ikke er plen, hadde jeg nok prøvd å hive ut en pakke frøblanding og bare sett hva som skjedde, ja. (Jeg har en skråning som skal få garasje i seg med tida, der jeg vurderer å gjøre det.)
Ellers har jeg masse kjip krypsoleie i hagen, og korsknapp! Pen nok til ugress å være, men den lurer seg inn i bedkassene mine og tar helt over, om jeg ikke tukter den. Også enig i at mynte bør begrenses. Jeg satte én sånn liten butikkjøpt potte i en pallekarm for to år siden, og nå har den tatt helt over og sprer seg vel snart til resten av karmene, om jeg ikke får gravd den opp. Korsknapp er lettere å luke, tross alt.
Er glad i ting som kan spises, for min del. Rabarbra er flott. Poteter skal etter sigende kunne plantes oppå jorden, ved å legge avispapir på, deretter settepotet og så jord. Det påstås at man får poteter og at jorda etterpå blir fin til andre planter? Husk at man kun skal bruke settepoteter som er sertifisert, ikke bruke dem fra matbutikken. Kunne tenke meg å prøve selv, så rop ut om noen vet om dette stemmer. Jordskokk sprer seg visst veldig, men den blir ganske høy. Får gule blomster, litt mindre enn solsikkens.
Mynte sprer seg veldig, det lukter jo godt, da. Har selv satt ut masse krokus, men klart ,de sprer seg men ikke så fort, og begrenses til en tid på året. Så det bør kanskje planlegges, så man har blomster for ulike tider.
Hosta er sneglegodteri, ja. Man kan i grunnen se på en plante om den er sneglegodis, er den myk og saftig eller strenglete og hard :jupp:
Jeg elsker fredløs, og den fyller kravene dine og vil spre seg til hele nabolaget. Den er vel imidlertid rødlistet og uønsket i norsk natur. Det tenker jeg også er noe du vil ta hensyn til? Vet ikke om det gjelder krypvarianten.
Vanlig fredløs ville jeg prøvd å unngå. Den er pen når den blomstrer, men den blir så høy og voldsom. Fordelen med krypfredløs er nettopp at den er lav og at bladverket er pent også når den ikke blomstrer. Men den kan jo ikke tas inn.
Jeg har fordelen at naboen har fredløs. Det sprer seg akkurat nok inn til meg til at jeg har til buketter i sesongen, men at jeg klarer å holde styr på at den ikke sprer seg videre.
Ellers anbefaler jeg blåbærbusker. De er veldig dekorative, får pene røde blader om høsten og nydelige bær. Og sprer seg ikke i motsetning til bringebær, som jeg nå luker over fire femdeler av hagen min.
Jeg har ikke dyp nok jord til å så busker eller poteter, det er nok mye fyllmasse av stein med litt jord oppå. Plantet noen bukser for 5-6 år siden og de har praktisk talt ikke vokst. Å fjerne "plenen" (mose/marikåpe/vendelrot) er ikke noe prosjekt, det har jeg ikke kropp til.
Denne kan du plante. Tar helt over og er superpoppis humleblomst. Litt hårete blader som kun de tøffeste sneglene gnager på. Lett å få avleggere gratis også. Klipper du den ned midtsommers blomstrer den en gang til.
Jeg har ikke lest alle svar, men du kan få hønsemøkk (med litt høy og spon) av meg som du legger i vann og bruker som gjødsel. Jeg syns ikke det lukter noe. Veldig naturlig.
Honningknoppurt er svartelista den også. Slik er det med mye som sprer seg bra. Jeg har også vært på leit, og har kjøpt myske for å teste om den kan slå ut fredløsen. Tviler, men kanskje. Myske hører hjemme i norsk natur, så det er greit om den spres.
Så fin tråd!
Jeg har samme problem; mose, løvetann og skallerkål. Nesten ingen plen igjen.
Jeg har forsøkt litt forskjellig i ulike deler av hagen. Røsket godt opp i et hjørne og sådde jordbærplanter. Det ser ut til å bli bra. Plantet også en Hosta for å se om den spredde seg litt nederst i hagen. Spent på hvordan den utvikler seg.
Ellers forsøkte jeg med frøblanding i fjor, men det ser ikke ut som det har gitt noe særlig.
Jeg flere fioler i fjor, og en del av disse har kommet igjen i år også. I tillegg har vi fullt av forglemmegei i hagen. Aner ikke hvor de kom fra, men de er jo helt nydelige.
Lamium (tvetann) er en vakker bunndekker som sprer seg villig. Den kommer i flere varianter, jeg har to av dem og de har nydelig bladverk og søte små blomster som humlene elsker.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.