Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nyhetsdekning fra rettssaken om Johanne?

#1

Charlie sa for siden:

Hvilken avis har best dekning av saken om drapet på Johanne? :vetikke: Gidder ikke skrive navnet på stebroren.

Er det noen som har en god dekning av forklaringene som blir gitt i saken?


#2

Adrienne sa for siden:

Tror dessverre ingen har god dekning av drapet. De er veldig gode på å dekke alt annet, men jeg synes Johanne har blitt godt og grundig glemt i jakt på sensasjonsoverskrifter. :sukk:


#3

Tallulah sa for siden:

Aftenposten og VG kjører daglige referater fra rettssaken.

Her er VGs samleside (først fakta med tidspinje, alle saker nederst)

Siste artikkel i Aftenposten, med alle saker nederst.

Ellers syns jeg det også er verdt å ha med at det i tillegg til drapet på Johanne, handler rettssaken om angrepet på moskeen. Det er kjempeviktig å ikke glemme Johanne, for vold og drap på adopterte er noe som ofte overses og underkommuniseres, men i det gjør angrep på muslimer også.


#4

Pøblis sa for siden:

Budstikka.

De nevner navnet hennes i tre overskrifter på forsiden sin nå.


#5

Charlie sa for siden:

Budstikka har live-rapportering om man klikker innover. Tusen takk!


#6

meisje sa for siden:

Forholdet til Johanne har tydeligvis vært nært i barndom og tenårene. Syns det var fælt å lese om meldinger hun har sent til kjæresten sin om at hun var redd for broren sin.

Moren hennes sin forklaring er hjerteskjærende. Far og brødre og tante fikk lukket rett, så der får vi nok ikke noe innblikk. Faren oppsøker sønnen i varetekt, og som jeg antok er det veldig vanskelig å fortsette samlivet etter en sånn opplevelse.


#7

Niobe sa for siden:

Vi må aldri glemme Johanne.

Mange ganger virker det som folk tror at adopterte går klar rasismen.


#8

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg syns det er veldig tydelig i de sakene der adopterte har blitt utsatt for vold eller drap, så kvier retten seg (enda mer enn vanlig) å ta i bruk rasismeparagrafen. Her er jo rasismen uttalt, men lenge omtalte avisene drapet på Johanne som fristilt fra angrepet på moskeen, når det egentlig er et fryktelig resultat av samme ideologi.


#9

him sa for siden:

Litt usikker på hvordan det norske rettsystemet virker? I USA får man jo staff for "alt" (og kan jo derfor få straff på 300 år ...) I Norge har vi maksimalstraff og slik sett blir den "groveste" forbrytelsen vurdert?

Tror feks ikke ABB ble dømt for drapene og skadene han forvoldte, men for terrorhandlingen. Samme gjelder Barneheia, de ble dømt for drap. Vil tro det samme gjelder her? Det er terrorhandlingen som skal vurderes: Ikke drapet på Johanne eller angrepet på Moskeen, men begge under ett som terrorhandling?

(Jeg er ikke sikker, dette er bare noe jeg tror)


#10

Tallulah sa for siden:

Nei, han er tiltalt for drap og terrorhandling. Poenget mitt var for øvrig ikke rent teknisk hva han er tiltalt for, men hvordan vi ser på handlingene. I starten fikk terrorhandlingen i moskeen mest fokus, og drapet på søsteren ble omtrent bare nevnt i en bisetning, og ble behandlet som "familietragedie", ikke som ledd i det han har beskrevet som en rasekrig. Heldigvis har offentligheten greid å gi Johanne oppmerksomhet også, slik at drapet på henne har fått et økt fokus for hva det faktisk var. Et rasistisk drap. Derfor er det viktig å se handlingene under ett som rasistisk motiverte terrorhandlinger, for det gir også drapet på Johanne rett kontekst. Om vi gjør dette kun til en sak om drapet på henne, så blir saken "mindre", om du skjønner hva jeg mener. Både adopterte Johanne og moskeen er ofre for rasistisk terror, og begge er en del grupper som når de blir angrepet ofte blir forbigått av medieoppmerksomhet, og også rettssystemet. Så min kommentar var mer til overskriften på denne tråden.


#11

nolo sa for siden:

Nei, vi må aldri glemme. Og jeg husker også Arve Beheim Karlsen. Adopterte er definitivt også utsatt for rasisme.


#12

-ea- sa for siden:

NRK har også referat fra rettssaken. Har bare lest litt der i formiddag, så vet ikke hvordan de er i forhold til de andre avisene (som jeg ikke har lest i det hele tatt).


#13

meisje sa for siden:

En gutt jeg kjenner er adoptert fra Nigeria og han er jo derfor veldig mørk. I løpet av vinteren opplevde vi en meget stygg bemerkning fra motspiller i kampsituasjon, i en ganske så hvit vintersport. Heldigvis var lagledelsen mottagelig for innspill, så ved neste treff gikk det uten noen sånne hendelser.


#14

Tjorven sa for siden:

Dette er så uforståelig for meg. Jeg tenker at folk blir rasister fordi de ikke vet bedre og at det er noe ukjent. Da jeg hørte at han drepte søsteren sin tenkte jeg at det skjedde fordi hun hadde funnet ut noe om angrepet og derfor han dro til moskeen «en dag for tidlig» (han ville jo fått drept langt flere hvis han hadde dratt dagen etter når det faktisk skulle være stor feiring der). Men denne fyren har rett og slett drept søsteren sin fordi hun hadde feil hudfarge.

Det er så ondt!


#15

Strå sa for siden:

Det ville være like ondt om motivet var å holde en plan om drap på folk med en annen hudfarge enn hans egen og annen religion enn han kan akseptere hemmelig i en dag til.


#16

Neket sa for siden:

Når jeg var meddommer i en sak med mange siktelser så sa de at man fikk straff ut fra det groveste, og jo mer tilleggsgreier jo høyere på strafferammen gikk man. Tror jeg. Men de sakene var jo typ tyveri fra butikk og bæring av kniv og sånt, ikke i nærheten av dette.


#17

Charlie sa for siden:

Enig i det Tallulah sier, men da jeg spurte ble posten skrevet litt for at det ikke skulle gi stebroren oppmerksomhet på nett, og overskriften litt... «nøytral» av den grunn. Mht Johanne spør jeg meg om det innledningsvis ikke var kunnskap (nok) om motivet, og at det først senere ble klart at det var et bevisst, rasistisk motiv.


#18

Polyanna sa for siden:

Jeg vet ikke. Det er ondt å ville drepe folk med annen kultur eller hudfarge pga det, men det er noe som blir med dyptgående ondt når man ikke "bare" (enorme hermetegn) kan drepe fremmede, men også setter hudfargen foran en relasjon man har, hvis det gir mening? Mange rasister er jo sånn "ja, jeg liker jo egentlig ikke jøder/muslimer/svarte, men DU er jo grei!".

Jeg syns morens vitnemål var helt hjerteskjærende.

Og så er jeg så rystet av at noen kan gå fra tilsynelatende normalt utrustet til så ond! Med ABB var det litt mer en varslet katastrofe, føler jeg, helt fra han var liten.

Kan rus gi sånne paranoide forestillinger og overbevisninger, og personlighetsforandringer?


#19

Tallulah sa for siden:

Anbefaler Klungtveits bok "Nynazister blant oss". Jeg har ikke lest den selv, men kjenner jo til forfatteren og den har fått veldig gode anmeldelser. Det kan gi et viktig innblikk i rasismen og nynazismen i Norge jeg tror veldig mange ikke vet om, eller er naive til.
Her er et intervju med forfatteren og journalisten i Aftenposten.

Jeg skjønte intensjonen din, og det var ikke ment som kritikk. Bare en vennlig reminder om at helheten i denne saken er viktig, nettopp for å få fram alvorlighetsgraden av rasisme adopterte opplever. :)


#20

Polyanna sa for siden:

ABB ble dømt for 2 separate terrorhandlinger og 77 drap. Usikker på om han også ble dømt for legemsbeskadigelser. Så er straffeutmålingen en annen sak. Man legger ikke sammen strafferammene i Norge.

I rettssaken ble hvert enkelt drap behandlet for seg, hvis jeg husker det riktig. Hvert enkelt offer ble presentert, og drapet beskrevet, inkludert fysiske bevis. Det syns jeg var bra. At alle fikk "sin dag i retten" og ble behandlet separat.


#21

Polyanna sa for siden:

Jeg syns også det er viktig å få frem at mosketerroristen i denne saken ikke bare virret inn i en moske der han straks ble lagt i bakken. Han skjøt på dem, og skadet vel også minst en av dem, hvis jeg husker riktig. Han gikk altså inn tungt bevæpnet, og han avfyrte skudd med mål om å drepe. At han møtte på fryktløse gubber med kampsporterfaring var jo bare flaks. Og at han hadde bommet på dagen var bare hans egen idioti. Jeg har tenkt at han kanskje tenkte "id = fest, fredag = moskedag, ergo, det er i dag det er masse folk der". Tulling.

At han drepte søsteren sin pga hudfargen hennes viser jo også veldig grelt intensjonen hans.


#22

Timar sa for siden:

Dette har vært planlagt, ja. Han hadde kjøpt en Go pro-kamera som han festet til hjelmen og planla å streame angrepet live på nettet. Heldigvis fikk han det ikke til å fungere.

Årsaken til at angrepet kom dagen før id er visst at han begynte å bli stresset for å bli avslørt, spesielt av stemoren. Hun hadde blant annet oppdaget at han hadde bestilt en skuddsikker vest, samt bilder av hakekors og NZ-terroren på rommet hans.

Jeg syns det er forferdelig skummelt at et tilsynelatende velfungerende menneske er i stand i til å gjøre slikt. Samtidig, han har mye alvorlig psykisk sykdom i familien, og det kan ha påvirket ham mer enn det som har kommet fram til nå. Moren tok livet av seg da han var 3-4, og jeg tror mormoren gjorde det samme. Det er klart det preger et barn.


#23

Polyanna sa for siden:

Ja, planlagt, og han feiget ikke ut. (Feil uttrykk, men det var altså ikke pga manglende trøkk i innsatsen at han ikke fikk skadet og drept flere)


#24

Timar sa for siden:

Nei, det er et poeng. Han kunne jo bare latt det være når han ikke fikk gjennomført det fredagen. Men å drepe sin egen stesøster, som han har vokst opp sammen med... Og å møte pressen med det gliset etterpå. NOE galt må det være med ham.


#25

Tjorven sa for siden:

Uten tvil. Men samtidig var det noe av det som frustrerte meg over den første sakkyndigvurderingen av ABB. Jeg mener den lød noe som "når man klarer å gjøre noe så avskyelig, så må man åpenbart ikke være tilregnelig". Jeg tenker at det er fullt mulig å være helt tilregnelig og samtidig bare gjennomsyret ond.


#26

Blånn sa for siden:

Det viser vel ganske mange diktatorer opp gjennom tidene. Det er ikke alle av dem som har vært gale, men jammen har det skjedd mye ondskap i deres regi.


#27

Tallulah sa for siden:

Nå føler jeg meg noe ansvarlig for at denne tråden endte opp med å handle mer om nettopp det HI ikke ville. :flau: Skulle vi skilt det ut i en mer generell tråd? Eller kanskje det nettopp er fint at det ligger her, sånn at overskriften ikke gir oppmerksomhet til gjerningsmann framfor offer? For det syns jeg er fint, altså. Ofrene bør få mer oppmerksomhet, og språket avisene bruker bør ansvarliggjøre gjerningsmann, ikke offer. Ofte passiviserer verbbruken gjerningsmann.


#28

Strå sa for siden:

Overgangen skjedde relativt fort så vidt jeg forsto. Gamle venner trakk seg unna jo mer rabiat han uttalte seg, så da stoppet vennskapelig korrigering opp.


#29

Charlie sa for siden:

Syns det går helt fint, og FP er vel generelt gode på å diskutere. Denne gangen uten trigger- ##. :ja:


#30

Strå sa for siden:

Klassekampa hadde lørdag en ganske lang artikkel/intervju med en av Johannas barndomsvenninne. Jeg synes den ga meg mer informasjon om søsterperspektivet i dette. I tillegg til at hun dessverre var redd sine siste dager.


#31

Tallulah sa for siden:

Takk for tips, den skal jeg få lest.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.