Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp! Jeg må ha et kræsjkurs i komposisjon (enkelt!)

#1

Polyanna sa for siden:

I serien "ting barnet skal levere oppgaver i uten å ha fått undervisning i temaet overhodet" bringer jeg i dag: Komposisjon! Jeg har forsøkt google, men går i sirkel. Det kan også ha med lavt blodsukker og laaaaang dag å gjøre...

Jeg har jo faktisk hatt en god del musikkteori i min spede ungdom, og har både komponert og hatt eksamen i gehør (det het noe annet, som jeg også har glemt. :knegg: ), og har vage minner om kvintsirkelen, men det er leeeenge siden, og jeg klarer ikke å hente opp noe som kan anvendes.

De skal altså lage en melodi på minst fire takter som går over akkordene C Am Dm G C.

Hvis jeg husker riktig, så skal melodien da helst gå i C-dur, men jeg minnes vagt at det er noen toner som vil passe bedre til for eksempel A-moll og D-moll-akkordene? Er det her kvintsirkelen kommer inn? :blond:

:hjelp:


#2

Pøblis sa for siden:

Vil du låne musikkstudenten min? :værsågod:


#3

Polyanna sa for siden:

Det hadde vært fantastisk, men det er så knapt med tid! :hjelp: (Hun har hatt hendene fulle med Orwell og andre dystopier og diger matteinnlevering og KRLE-prøve og NMF-innlevering denne uka, stakkars barn...)

Men hvis hun klarer å si noe "som selv sliten mor kan skjønne" om det ovenstående spørsmålet, så er jeg evig takknemlig!


#4

Pøblis sa for siden:

Jeg tar det first thing i morgen. :ja:


#5

Polyanna sa for siden:

:rørt:

#littsliten


#6

lego sa for siden:

Hold deg til C-dur. Passer fint til alle akkordene i denne sammenheng. Skal det presenteres i noteform? Er det bare melodistemme? Er det lov å utvide treklangene med en fjerde tone, aka Cmaj7?

Andrew Lloyd Webber har en melodi som heter Memory som kan gi inspirasjon.


#7

Polyanna sa for siden:

Krøll i filene, så det skulle være C F Am G. Men det går også bra med C-dur, tror jeg. Bare hvite toner i alle de. :blond:

Det skal skrives noter i et program (den biten har de fin undervisning i, skal jeg i rettferdighetens navn si), og så spille inn melodilinjen over en innspilt fil som spiller akkordene. Men akkordene er ikke spilt helt frem, så jeg syns det høres litt rart ut.

Menmen, tror hun fikk til noe som passer ganske bra. Jeg er litt mer positiv og løsningsorientert nå enn i går kveld. :flau: (Gårsdagen startet med kakebaking kl 6, så 8 timers jobb, så 2 timer KRLE, så forsøksvis enda noen timer jobb, så denne komposisjonen kom litt på toppen av alt. Tror jeg forvansket litt. De skal ikke måtte tenke så mye på kvintsirkel, tror jeg. :humre: )


#8

Hondacrv sa for siden:

Det er c dur som blir utganspunktet ja.
C er prim, tonene er a-moll er AEC. Tonene i d-moll er DFA. TOnene i g-dur er GHD. Og så har du C-dur med CGE.

Vledig mange melodier går over denne lesten.
Første del av memoet, som nevnt over her, og f eks Word av f r David (:knegg: ) holdt seg vel for det meste til denne lesten. Og theme fra forrest gump.
Egentlig er de fleste melodier bygd over denne lesten, med variasjoner innenfor hvilken akkord som kommer der og da.


#9

lego sa for siden:

Dersom du bruker akkordtoner på de tunge taktslagene vil det bli et bra resultat.


#10

Pøblis sa for siden:

Jeg husket plutselig på denne, og innkalte musikeren. Som sa: -Dette kan jo du svare på, mamma.

Og det kan jeg jo. Honda har svart allerede. Det er c-dur - og bare de hvite tangentene på et hvilket som helst keyboard-instrument.

Og takket være denne tråden har jeg nå sittet en halvtid foran flygelet og spilt det som har falt meg inn over disse akkordene.
Så o du ikke fikk så mye hjelp av meg, fikk jeg litt musikalsk adspredelse på formiddagen. :ja:


#11

Polyanna sa for siden:

Takk for beroligende svar. Det var rett og slett lettere enn det et slitent hode surret med i går. Jeg kan godt gå ned i et sånn komplikasjonskaninhull når jeg er trøtt og lei. Ungen har komponert og spilt inn og alt er vel. Nå sitter hun inne og synger og spiller inn neste oppgave, mens jeg sitter ute med ullpledd på og drikker kaffe, for at jeg ikke skal høre. :humre: Det stakkars barnet er omtrent tonedøv, men hun får meget pluss for innsats. :nemlig:


#12

Hondacrv sa for siden:

Så fint, polyanna :hjerter:


#13

Palmen sa for siden:

:hjerter: FIne FP. og :klemme: Polyanna. Ungen din er heldig som har deg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.