Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Har du feiret 17. mai inne med besteforeldre i dag?

#1

Minerva sa for siden:

Ser på sosiale medier at mange er inne hos foreldre og besteforeldre nå, eller har dem inne hos seg selv. Derfor tenker jeg at vi kanskje er for strenge - når vi fortsatt holder fast på at vi bare vil treffes ute. (De er over 75 år med underliggende sykdommer)
Hva tenker FP?


#2

Millen sa for siden:

Mamma har vært hos oss idag- inne. Vi er friske- hun har underliggende sykdommer, og vi har tom klemt hverandre.
( men nå har jo vi allerede brutt noen corona regler iforbindelse med dødsfall tidligere i perioden). Så vi er ikke så strenge lenger.


#3

Anne C sa for siden:

Nei, jeg har ikke sett foreldrene mine siden januar eller noe.


#4

apan sa for siden:

Nei. Vi har feiret med dem ute. Ikke klemt, og de satt på eget bord. De er såvidt 70. En har underliggende sykdommer, to har ikke.


#5

Syrinx sa for siden:

Vi har hatt besteforeldre 70+ her i dag.

Det skal også sies at vi bor i kommuner med veldig lite smitte.


#6

polarjenta sa for siden:

Ja, vi har vært hos foreldrene mine.


#7

millact sa for siden:

Min mor med samboer spiste frokost hos oss i dag. Første gang de var her siden 12.3.


#8

GeekyGirrrl sa for siden:

Ja med svigers, men de er 63 og 58 år og superspreke, så de har vi møtt hele tiden...


#9

Musemus sa for siden:

Feira inne etpar timer med dem. Vi har sett dem gjennom hele perioden, men først nå de siste ukene at de har klemt skikkelig på ungene. Tror de røyk på den klemmen etter etpar uker....
De er under 65.


#10

Elise sa for siden:

Nei. Hadde de på besøk, men satt ute på hvert vårt bord. Var nok litt mer slumsete med tanke på serveringsbestikk i dag i forhold til hva vi har vært tidligere.


#11

IOA sa for siden:

Ja, men uten klemming. De er 66 begge to. Pappa har diabetes type 2, men har selv et sterkt ønske om å være sammen med oss (meg og min søster med familier). Vi klemmer ikke, og håndhilser heller ikke.#13

Timar sa for siden:

Nei. Begge besteforeldreparene bor langt unna, men siden de er i risikogruppe, så hadde vi nok uansett ikke vært med dem


#14

Galathea sa for siden:

Ja, og ar vært inne hos hverandre en ganske lang periode nå. Gikk ikke å holde på med distansering over lang tid, de savnet barnebarn og i vår kommune har det nesten ikke vært smitte. Været har vært tragisk, så å være ute funka heller ikke.


#15

Fersken sa for siden:

Vi har ikke feiret med de i dag. De var hos et søsken til mannen og dennes familie. Begge er over 75 med underliggende sykdommer. Ene av de har akkurat fått vite at lungekreften har spredt seg og dermed er det sannsynlig lite med tid igjen.

Lite smitte, selv om det er stor kommune.


#16

Ellisiv sa for siden:

Det har vi ja. Hjemme hos min mor, som er godt oppe i årene, og har tilleggsutfordringer helsemessig.

Vi passet på god avstand, hygiene osv. Alle som var der er friske, ikke forkjøla etc, ingen småbarn. Vi var totalt 11 folk, fordelt på 3 bord i en stor stue.

Vi gjorde en helhetsvurdering. Min mor har sittet inne og ikke vært ute omtrent siden mars. Hun har i denne perioden holdt seg fysisk frisk, men har mentalt ikke hatt godt av isolasjonen i det hele tatt. Hun har blitt deprimert og -syns vi- merkbart eldre.

Det å kunne planlegge noe, ha noe å glede seg til, og ha nærmeste familie rundt seg, som hun pleier på høytidsdager, har vært rene skjære terapien for henne. Virkelig. Koselig for oss andre i familien var det også. Ingen har sett mye til de andre siste par månedene.


#17

Tjorven sa for siden:

Ja. Mamma og samboeren hennes har vært hos oss og spist middag.

De er 65 og 68 og ingen underliggende sykdommer. (De har også hatt snuppa boende hos seg i et par omganger under nedstengningen, men det har vært tungtveiende årsaker til det.)


#18

vixen sa for siden:

Ja. De er 67 og 70 år. Friske og vi bor i en kommune med ingen smitte (som vi vet). Vi var 15 her idag.


#19

Erica sa for siden:

Nei, det har vi ikke. Min far som er den som bor nærme oss er over 70 med høyt blodtrykk og hjertesykdom, pluss overvekt. Tar ikke sjansen.


#20

Gri sa for siden:

Ja, vi har hatt besøk av besteforeldre på begge sider, frå 69-79 år. Vi hadde også tre av mannen sine søsken med familie, var 19 personar på det meste. Ein person lot vere å kome fordi han var litt smådårleg tidlegare i veka, sjølv om forma har vore heilt fin dei siste dagane. Besteforeldrepara fekk sofaen (som er såpass stor at dei hadde avstand seg melllom). Vi andre sat ved langbord med god avstand mellom kvar familie. All matservering vart starta med handvask.

I vår kommune har det ikkje vore nye oppdaga smitta sidan mars, trur vi har hatt 5 eller 6 totalt, så det er lite smitte i området.


#21

Guttemammis sa for siden:

Ja vi treffes inne, hun er 71 og er i risikogruppen.
Vi holder avstand og vasker hender. Reiser på besøk når vi føler oss helt friske.


#22

Simone sa for siden:

Vi var inne hos svigermor i dag og det var vi også lørdag for to veker sidan. Og forrige helg var eg inne hos mi mor som absolutt er i risikogruppa. Vi holder avstand og klemmer ikkje. Sålenge dei sjølv ønsker det og er klar over risikoen tenker eg at det må vere greit. Kva er vitsen med å holde seg frisk og i live dersom ein er dønn ensom? Viktig at dei gamle får litt livskvalitet også. Det kjem til å vere Corona-tilfeller i minst eit år framover og vi kan rett og slett ikkje holde bestemødrene på avstand så lenge. Akkurat no et det også veldig lite smitte her på Vestlandet.


#23

veobra sa for siden:

Våre har hatt besk inne. På avstand, mer enn en meter. Vi har tatt på minst mulig der og holdt god avstand. Det har vært viktig for humøret.


#24

Magica sa for siden:

Nei, har ikke møtt dem siden januar.


#25

Stellebord sa for siden:

Nei, men det kunne vi nok ha gjort om ikke mannen var syk.


#26

Molly sa for siden:

Har ikke sett dem siden februar.


#27

Chablis sa for siden:

Nei, det har vi ikke.


#28

Serena sa for siden:

Ja, det har vi. Besteforeldre på 63 og 67. Avstand ved bordet, ingen klemming eller håndhilsing. Vi hadde god håndhygiene og var forsiktige.


#29

Drømmedama sa for siden:

Det ble inne her ja. For kjølig for dem ute. Vi hadde altså besøk inne for første gang siden skolene stengte. Selvsagt ingen klemming, vi holdt avstand, satt langt fra hverandre, hadde separat serveringsbestikk og egen kakespade. Det var veldig koselig og veldig etterlengtet.


#30

Matilda sa for siden:

Ja, vi har hatt mine foreldre og min søster med familie på grilling og kaker, og så kom svigers innom litt på slutten og drakk kaffe. Vi var innendørs, men delte oss på flere bord, så alle satt med dem de bodde med, med minst 1-2 meters avstand til andre. Ingen klemming. Vi kunne nok vært strengere på matservering, trur egentlig ikke det er anbefalt at gjester tar med mat, men vi passa ekstra godt på håndhygiene. Fetter på sju og min snart-seksåring passa nok ikke godt nok på avstand til enhver tid, men ellers gikk det fint å møtes. Ungene satt i kjellerstua, vi andre fordelte oss utover spisestue og stue. Vi på min side har møttes til et par bursdagskaffer på samme måte i ukene etter påske, men da på «skift», slik at min og min søsters familie ikke kom innom samtidig. Svigerforeldrene mine hadde jeg ikke sett siden før 12. mars.


#31

apan sa for siden:

Man kan jo møtes uten å møte hverandre inne da. Som HI spør om.


#32

Minerva sa for siden:

Jeg tenker at alle får gjøre det som de synes passer best for seg og sin familie.
Personlig synes jeg det går så fort fra å ikke ha kontakt med NOEN, til at nå er nesten alt normalisert? Men med ungene på skolen, på utetrening, neste uke begynner treningene inne igjen, så de har kontaktflater uten kontroll, jeg føler fortsatt så sterkt på ansvaret for å utsette de eldre og utsatte for smitte. Selv om de veldig gjerne vil ha besøk inne. :sukk:

Jeg kan heller ikke forestille meg at vi kan bo sammen med dem på hytta i sommer, over flere dager.


#33

Filifjonka sa for siden:

Jeg har hatt besøk av barnebarnet mitt inne. Jeg er midt i femtiåra og ikke i noen risikogruppe. Jeg har jobbet tett på barnehagebarn de siste ukene, så det har jo opplevdes litt merkelig med den definisjonen «besteforeldre» der det høres ut som alle er 80. Det fins jo masse besteforeldre i førti- og femtiårene.


#34

Heilo sa for siden:

Skjønner deg godt. Vi har vært hjemme hos mine foreldre. En gammel tante var også invitert fordi hun ellers ville ha sittet alene. Jeg synes det er stressende og vanskelig.


#35

Mikkeline sa for siden:

Vi har feiret sammen med dem, inne. Første gang vi har møttes inne siden nedstengningen startet.


#36

Blånn sa for siden:

Ja, vi har vært hos foreldrene mine sammen med broren min og familien. En meter mellom familiene. Besteforeldrene styrer kontakten.


#37

Bluen sa for siden:

Ja, vi har hatt begge besteforeldreparene her i dag. Mine foreldre er 75 og er nok litt utsatt, mens mannens foreldre er 4 år yngre og uten underliggende sykdommer. Vi har god plass og hadde tatt inn et ekstra bord for å få mer enn 1 m mellom husstandene.


#38

Bluen sa for siden:

Det er for øvrig første gang siden primo mars at mine foreldre er inne her. Svigers møtte vi for første gang sist helg - også det innendørs.


#39

Ruslebiffen sa for siden:

Vi var inne hos foreldrene mine. Jeg var litt usikker på forhånd, men jeg synes det funket greit. Satt med god avstand, ingen klemming osv. Men de bor i nabohuset og trenger litt hjelp fra oss med jevne mellomrom, så vi har hatt interaksjon hele tiden i form av besøk fra meg.

Foreldrene mine nærmer seg 80, men har ingen underliggende sykdommer som øker risikoen.


#40

Guttemammis sa for siden:

Helt enig, akkurat sånn vi tenker.


#41

GinaK sa for siden:

Ja, vi er besteforeldre og alle var hos oss. Et sett besteforeldre til var her, barnas farmor med samboer. Pluss vår storfamilie som alltid er her i familieselskap.


#42

Malama sa for siden:

Ja, vi var inne hos mamma og pappa for første gang siden corona. Det er ikke mye smitte i området, knapt nok noe. Jeg ga ikke mamma en klem, men ungene gjorde.

Det var mamma sin ide at vi skulle komme, og det var hyggelig.

Og jeg så mange hus med mange biler utenfor så det tyder på at det var mange som møttes

Det er jo sagt at det er lov å dra på ferie sammen med besteforeldrene og reglene gjaldt fra fredag så mange benyttet seg avd et til å feire sammen


#43

Simone sa for siden:

Selvfølgelig kan ein det, men det hadde vi ikkje lyst til. Med det været som har vore i Bergen i dag ville det ha blitt ein ganske så utrivelig 17.mai lunsj. Svigermor er over 70 år, men er frisk. Så då tenker eg at det er heilt ok å treffast inne sålenge ho ønsker det.

Og mi mor er alvorlig sjuk og veldig lite mobil. Så dersom vi skal treffe ho må det bli heime hos ho. Ho bur også fire timar unna, så når eg først reiser dit er det ikkje berre for ein kort prat på verandaen. Ho har sannsynligvis berre nokre månader igjen å leve, så vi har bestemt oss for å d**** i Corona og reise på jevnlige overnattingsbesøk sålenge vi er friske. Det blir for dumt at ho skal sitte aleine dei siste månadane av livet sitt for å unngå Corona. Kva er då vitsen med å leve?


#44

Luftslottet sa for siden:

Ja, men mine foreldre er begge under 65 og ingen av oss har underliggende sykdommer.

Jeg ville nok vært betenkt med f.eks. svigers, som er både eldre og skrøpeligere helsemessig.


#45

Strå sa for siden:

Våre barn er voksne, to av dem besøkte oss i dag, begge med kjærester og en med unge. Ungen ville helst klemme bamsene i lekekroken på stua vår og fikk klem av oss også. Min mor har vært hos oss i dag, vi er uansett så godt som hele hjemmetjenesten for henne og har vært det siden coronatiltakene startet. Ingen har feiret noe som helst med Heltens far.


#46

Malama sa for siden:

Det kan man.

Men litt flåsete sett ville vi nesten garantert blitt syk ute (forkjøla. Det er regn, kaldt og vind og første dagen på over ei uke at det ikke snør) mens ikke var vi 7 friske folk i et område hvor det i praksis nesten ikke eksistere smitte.


#47

My sa for siden:

Nei, ingen av dem bor her. Svigerforeldrene mine har feiret inne sammen med sine barnebarn som bor på samme gård (de har møttes gjennom hele perioden). Vi skal dit neste helg og overnatte.


#48

Ellisiv sa for siden:

Det er en svært teoretisk mulighet når man har 6 grader, regn og haglbyger av det kraftige slaget og frisk bris fra nordvest, gitt. Da blir det ikke treff i det hele tatt, eller inne.


#49

Blå sa for siden:

Ja.

De er over 70, men friske.


#50

My sa for siden:

I alle fall på Østlandet. :knegg: Svært mange steder tror jeg det innebærer større helserisiko å kun møtes ute enn å møtes inne. Særlig på steder med mye vær og lite smitte, og store avstander så man gjerne blir lenger en noen få minutter når man først drar.

Å kun møte besteforeldre ute er ikke noe alternativ for oss, så nei, det stemmer nok ikke for alle.


#51

Snippa sa for siden:

Japp. Mamma bor i nabohuset, så vi har behandlet henne som resten av familien hele denne perioden. Foreldrene til mannen bor for langt unna til at besøk er et tema.


#52

Niobe sa for siden:

Nei. Men det har vi vel aldri gjort på 17. mai ellers heller.


#53

007 sa for siden:

Ja, både svigers og mamma. Svigers er begge rundt 70, friske og raske. Mamma er i høyrisikosonen med alle sine sykdommer, men hun har jeg omgått hele koronatiden.


#54

amo sa for siden:

Jeg har feiret inne med tre barnebarn hele helgen.


#55

Myria sa for siden:

Vi har ikke feiret med besteforeldre, men vi har feiret med mannens 80 år gamle tante (så er jo i samme gate mtp alder). De kom hjem til oss. Vi klemte ikke slik vi pleier, og med unntak av rundt matbordet satt vi en meter fra hverandre. Både hun og vi er friske.


#56

GydaG sa for siden:

Nei.
De er 77 og 80, de er i bra form, men ikke søren om jeg skal føle på ett ansvar dersom de blir syke.
Det skjer ikke.


#57

Michelle sa for siden:

Nei vi har ingen.


#58

C3PO sa for siden:

Ja. Både vi og moren min har omtrent ikke hatt kontakt med andre (hun er over 75 og lungekreftoperert), så begge parter er nok trygge. Vi hadde dog med et annet vennepar, så vi passet uansett på god avstand mellom partene.


#59

Nextlife sa for siden:

Vi er besteforeldre, men godt under «aldersgrensen». Vi spiste middag inne i lag med barnebarna, men holdt anbefalt avstand og hadde gode hygienetiltak. Det er litt tungt å ikke kunne pjuske på eller gi de små en klem.
Formiddagskaffen var ute på balkong med svigers og tanten, der alle er fylt 80 men veldig friske og spreke, og eneste risikofaktor er alder.


#60

Blondie sa for siden:

Ja, det var besteforeldre der. (Ikke min familie, kjærestens eks-svigers). De er unge, spreke og friske. Vi hadde avstand (barna er store), håndvask-regime og generelt fokus på smittevern.

Moren min er 74 og i risikogruppen, hun tilbragte dagen alene. Denne uka skal hun på bursdagsbesøk til meg, men det blir ute.


#61

Hyacinth sa for siden:

Ja, det har jeg.

Det er betryggende å lese om hvilke smitteverntiltak dere har tatt. For det motsatte er tilfelle her, og venner av meg beskriver det samme som meg.

Vi har truffet besteforeldre to ganger innendørs siden alt startet. Begge gangene hjemme hos en tredje slektning. Det er ikke slik at noen som er tilstede blåser i smittefare. Tvert imot gjøres det et stort nummer av å beskytte seg selv og andre, og alle som er tilstede er lojale mot samfunnets bestemmelser. Det er ikke sånn at man himler over smitteverntiltak.

I praksis er det helt annerledes. Jeg vet ikke hva som skjer, men det blir et salig kaos. Folk sitter tett i tett. Man klemmer riktignok ikke, men det har vi aldri gjort i min familie. Men det sendes rundt på mat, det deles på bestikk, det slikkes på fingre dersom man får litt krem på dem. Lommetørkler tas fram og mobilen går opp og ned av veska til stadighet. I det hele tatt er det lite som minner om smittevern. Ved en av de to anledningene var det også invitert flere andre gjester som vi aldri har møtt før. Masse unger som løper rundt, masse foreldre som tillater en nærkontakt med fremmede jeg til og med til vanlig synes er invaderende.

Men det merkeligste er at hvis man enten prøver å si noe, tilbyr sin 70 år gamle mor litt antibac etter at hun har pusset nesa eller drar stolen noen cm bort fra de andre, så får man høre at «vet du hva. Man KAN faktisk ikke være så hysterisk.» Det ironiske er at jeg overhodet ikke er hysterisk rundt smitte, snarere tvert imot. Og det samme beskriver mine venninner. De får hysterisk-stempel hver gang de åpner munnen.

Og til helgen skal nevnte besteforeldre på hytta med sine barn og barnebarn (ikke oss). Det er kummerlige forhold og alt annet enn smittevennlig.


#62

løve70 sa for siden:

Ja, vi har omgått med moren min hele denne perioden. Hun er 71, men frisk.


#63

Minerva sa for siden:

Kjenner meg igjen i mye av det som er beskrevet her.
I teorien er alle enige om hva som er viktig.
I praksis sklir det fort ut, og jeg føler på ansvaret de ikke tar.


#64

tink sa for siden:

Det høres ikke bra ut det du skriver om Hyacint. Jeg er heller ikke hysterisk, men ble spurt om jeg var sykepleier da jeg vasket hendene grundig på trening for en uke siden.

Vi bor i en by med lite smitte, 1 bekreftet sist uke. Det blir spennende å se hvordan tallene ser ut om en uke eller to... Men ja, svigers var innom her på kaffe og kake, med en oppmerksomhet til ungene. De er rett under 70 og har lav risiko, de reiste videre til lunsj hos den andre familien med barn/barnebarn. På det tidspunktet var ikke utekaffe noe alternativ.

Senere på dagen hadde vi tog og aktiviteter med andre familier i sameiet. De fleste familiene omgås allerede via skole/barnehage og det var stort forbruk av antibac og desifiserende servietter på alle poster hvor flere måtte bruke samme redskap.


#65

Heilo sa for siden:

Har du vært på besøk hjemme hos mine foreldre Hyacint? :skeptisk:

:knegg:

:sukk:

Kjenner meg veldig igjen i det du beskriver. For meg blir det litt sånn at hyggen ved å møte blir ødelagt av stresset dette skaper inni meg.


#66

Hyacinth sa for siden:

Jeg kjenner at jeg blir mest skuffet og lei meg over å bli kalt hysterisk. Jeg er så langt fra hysterisk. Jeg er antakelig litt for slapp på enkelte områder, faktisk. Jeg har sagt fra til min mor. «Uff, jeg skal skjerpe meg», skrev hun. Vel vel. Det går inn det ene øret og ut det andre.


#67

Kirsebær sa for siden:

vi hadde felles lunsj med søster med familie og vår mor i går. Inne. (7 personer)
Min mor er 65 år og har ikke noen helseutfordringer. Men hun er redd for å bli syk for så å smitte andre, så hun krever uansett at alle følger smittevernregler hvis hun skal dukke opp.

Jeg har truffet mor og søster tidligere i perioden også, men alltid ute for turgåing og kaffekopp i parken og sånn.

I går ble det klemmer. Vi er en veldig klemmete familie, og disse månedene uten fysisk kontakt med hverandre har vært tunge. Men jeg følte meg likevel helt overrumplet igår da det var klemming som vanlig. Jeg så at min mor reagerte også, men man (jeg) får liksom ikke til å avvise sine nærmeste når de går inn for klemmen.


#68

Neket sa for siden:

Ja, vi hadde besøk av mamma og pappa. Hadde forsvarlig avstand, vi har hatt besøk av de noen ganger tidligere også. Ingen klemming, og vi satt på hver vår ende av bordet med en meter i mellom.


#69

Che sa for siden:

Vi har vært hos besteforeldre å spist kake. Holdt avstand.


#70

Tallulah sa for siden:

Ja, det gjorde vi. Men de er under 75, ved god helse og har ingen underliggende sykdommer. Vi klemte ikke, det var obligatorisk håndvask da vi kom og før vi spiste, bordet var trukket ut så vi satt litt på avstand fra hverandre, hver familie-kohort satt nærmest sine, og håndheklet på badet var byttet ut med papirservietter.


#71

apan sa for siden:

Nei, jeg har ikke sagt at det alltid er enkelt og møtes ute. Men det er jo heller ikke slik at eneste alternativ til lå være ensom gammel er at man møtes inne. I alle fall ikke for alle.

Ja, var heldige med været på Østlandet i går (det regnet bare litt), men vi har møtt dem ute flere ganger. Vi snakker full ullpåkledning, vi har kjøpt ekstra varmelamper og har pledd. Så det finnes jo også grep man kan gjøre, selv om ved lang vei er det selvsagt vrient bare å være ute.

Vi har for øvrig mange andre tiltak selv om vi er ute. De eldre satt på et eget bord unna oss, det var også intern avstand mellom svigermor og mine foreldre. Vi hadde enorme mengder antibac. Maten stod rett innenfor døra, men det var obligatorisk antibac før man forsynte seg og jeg la på alt bestikket selv helt til slutt, etter en ny runde håndvask. Så jeg kjenner ikke igjen fri flyt og at man blåser av smitteverntiltakene, og synes jo det høres veldig spesielt ut, enten man er ute eller inne.


#72

star sa for siden:

Ja, med begge sett. Men ingen klemming og med avstand.


#73

Strutsen sa for siden:

Ingen feiring hos besteforeldre. Mine bor for langt unna og svigerfar skal opereres i morgen. Han var/er derfor livredd for å bli smittet, så da holdt vi oss selvfølgelig unna.


#74

Blånn sa for siden:

Her hadde vi bord med en meter mellom familiene. En familie forsynte seg av gangen. Egne kluter til å tørke hendene med på badet osv. Ja, vi var nærme hverandre når vi passerte hverandre, men satt ikke nærme og prøvde å holde avstand.


#75

millact sa for siden:

Slik var det der vi var invitert i går til grilling og kaker (dog ingen besteforeldre invitert, eldste var 50). Vi var under 20, barn og voksne, hvorav flere leger og sykepleiere (leger på sykehuset). Satt ganske så tett, særlig barna. Her var det barn fra fire skoler og mange ulike klasser. Jeg ble ganske overrasket må jeg si.

Vi har vært så nøye, knapt sett andre siden 12.mars, ikke vært inne hos noen og så blir det slik på 17.mai! Er glad det er lite smitte her.


#76

Ruslebiffen sa for siden:

Hva alle andre gjorde i går mtp sammenkomster og smittevertiltak / sosial distansering kan jeg egentlig bare bedømme ut fra sosiale medier, så det er ikke et godt utvalg. Men av det jeg så, både fra enkelte venner og bekjente samt noen andre profiler jeg følger, så var det mange som absolutt ikke holdt avstand hverken ved bordet eller ellers. Akkurat slike ting bekymrer meg litt, fordi jeg tror mange mener at enten det ikke er så farlig lengre, eller at "men vi må jo få lov til...". Det siste synes jeg egentlig er vanskeligst, fordi argumentasjonen er emosjonell.


#77

Unicorn sa for siden:

Nei, de bor hver for seg, 35 mil herfra. Mamma ville komme på besøk i helgen, som hun alltid gjør på 17. mai, men jeg sa nei. Og har dårlig samvittighet for det, for jeg vet hun er veldig ensom nå.


#78

Frk_Fryd sa for siden:

Ja, det gjorde vi men begge er under 60.


#79

Tjorven sa for siden:

Men jeg mener at denne saken har en emosjonell side som faktisk bør lyttes på. Folk har ikke hatt det bra i karantene. Man må veie det å ikke ha det bra mentalt, en tilstand som er høyst reell og som man kjenner på, opp mot faren for smitte, som har en høyst varierende sannsynlighet for å inntreffe.

Vi har vært "heldige" og fått legen min til å gjøre denne vurderingen. Alle aldre og sykdommer på bordet og legens vurdering endte opp med å bli: "Korona har flere problemstillinger. Akkurat nå må dere ta hensyn til det høyst reelle problemet som er der. Sånn utover at moren din er et par år for gammel, så er det ingen andre risikofaktorer involvert. Dere har ikke vært antydning til koronasyke noen av dere. Da bor dere tidvis sammen i andre konstellasjoner enn husholdningene normalt sett innebærer. Vi må ordne opp i det som faktisk er et problem fremfor det som kanskje kan skje."

Jeg er en pragmatiker og tenker veldig likt som legen. Derfor har vi hatt samvær med min mor og samboer (og bodd sammen også).


#80

ingling sa for siden:

Vi hadde spontant besøk av svigermor og samboeren, som kom med kake. De er 60 og 62 og helt friske, så vi har sluppet litt opp og møtes innimellom nå. Sitter ikke oppå hverandre, da. Vi har etter de nye retningslinjene ingen besteforeldre i mer enn "lett forhøyet risiko"-gruppen, og de kan vi jo nå være sammen med, men resten bor for langt unna. Jeg har ikke sett moren min siden jul. :trist:


#81

Karamell sa for siden:

Inne, men inndelt i familieære soner a la kohorter og ikke buffetmat. Ingen klemming. 3 grader ute. (Svigers, mine bor 70 mil unna).


#82

apan sa for siden:

Men det er jo noe helt annet at noen har hatt ulike utfordringer av varierende alvorlighetsgrad i karantene og at man skal måtte kunne be 20 stk som sitter oppå hverandre uten andre smittetiltak på 17. mai?
Det er faktisk ikke lov å ha 20 stk hjemme som ikke har avstand til hverandre, og det er ingen som vil sagt at "siden du har hatt det så vanskelig i karantenetiden, gjelder ikke avstandsregelen for dine gjester". Det ville jo vært helt vilt. Det er klart det er gode tungtveiende grunner for enkeltpersoner til å fravike fra retningslinjene, som du nevner. Men om alle velger å bryte dem fordi det er upraktisk eller bare fordi de vil ha flere gjester enn de har plass til, vil det fort ende med nye innstramninger og det vil jo være veldig alvorlig, særlig for dem som led mest under det sist. Så da må vi jo ta ansvar og gjennomføre det vi har mulighet til i alle fall.

Folk flest har hatt det kjedelig og slitsomt, men helt greit i karantene.
Noen har hatt større utfordringer og atter andre har hatt meget alvorlige utfordringer. Men folk flest har ikke hatt det sånn at de fortjener å få lov til hva de vil nå.


#83

Ruslebiffen sa for siden:

Nettopp, apan. Jeg var kanskje litt uklar i formuleringen min, men jeg siktet altså til typen tilstelninger og holdninger som apan skisserer her.


#84

Geitrams sa for siden:

Nei, ikke feiret med de i det hele tatt.


#85

Fakse sa for siden:

Vi var sammen med ett sett besteforeldre, de andre var for langt borte. Vi er vanligvis 16 stykk her på 17. mai, men i år reduserte vi til kun dette ene besteforeldreparet som gjester, for at det skulle kjennes trygt for dem. Ser at tiden med mindre kontakt og isolasjon har vært tung for dem, så det var viktig for oss å prioritere dem i år.


#86

Input sa for siden:

Vi spiste lunsj med svigerforeldrene mine (61 år), og middag med svogeren min og samboeren hans. Ingen av oss klemmer hverandre, men vi kunne nok like gjerne gjort det. Vi har jo bodd sammen i samme hus alle sammen i påsken.

Om to uker skal jeg besøke søsteren min, som jeg ikke har sett på et halvt år. Hun skal jeg klemme leeeeeeeeenge, og sikkert grine litt samtidig.


#87

Chablis sa for siden:

Ja, utfra bildene jeg har sett fra feiringer i går så virker det som folk har sluttet å følge rådene som er gitt.


#88

Simone sa for siden:

Eg føler denne tråden no handler om to forskjellige ting og at det derfor er litt vanskelig å vite kva du og andre svarar på.
Å ha besøk av besteforeldre inne er jo ikkje det samme som å ha 20 gjestar inne som sitt oppå kvarandre. For meg et det to vidt forskjellige ting. Det går fint an å ba besteforeldre på besøk inne og samtidig holde avstand og passe på håndhygiene. Og det er i forhold til besteforeldre at eg tenker at det er viktig å ta hensyn til det emosjonelle aspektet også. Ikkje som argument for å ha 20+ gjestar. Det er vellingen her som har hevda at det er ok med altfor mange gjestar fordi nokon har hatt det vanskelig.

Såvidt eg forstod ut frå dei siste anbefalingene var det eingentlig ikkje fraråda å treffe besteforeldre i risikogruppa. Det stod at ein skulle gjere individuelle vurderingar. Og då er det meir enn somatikk som spelar inn.


#89

Simone sa for siden:

Oppdaterte råd:
helsenorge.no/koronavirus/risikogrupper#Lett-eller-moderat-/-høy-risiko

Slik eg les dette er det ingenting som tilseier at ein ikkje bør treffe besteforeldre med moderat/ høg risiko innendørs i områder med forholdsvis lite smitte. Sålenge ein holder avstand og vaskar hendene.
Så eg tenker at dei av oss som har valgt å gjere dette ikkje skal trenge å ha dårlig samvittighet.


#90

apan sa for siden:

Ingen trenger ha dårlig samvittighet. Men spørsmålet er «treffer du besteforeldre inne nå». Da blir det rart for meg når blant annet du svarer at det gjør dere, ensomhet ikke ok osv. Det er jo ikke slik at man må treffe dem inne for å unngå at de sitter alene, er mitt poeng.


#91

Simone sa for siden:

Utendørs besøk blir gjerne av meir kortvarig karakter. Særlig når det er fem grader og regn. Til tross for terrassevarmer og ulltepper. Det blir berre ikkje det samme. Mi mor og svigermor har sterkt behov for litt normalitet igjen. Å gjere ting slik vi pleier.
Dei gamle har gjerne litt ekstra behov for å holde på familietradisjonar i forbindelse med 17.mai også, særlig no når alt er så annerledes ellers. Og så lenge det er mulig å få til dette innendørs og samtidig holde god nok avstand tenker eg at det må vere greit.

Utendørs besøk kan gå for nokre veker sålenge den du skal treffe har helse til å vere ute, men no har dette pågått i to mnd og det er akkurat no veldig lite smitte i samfunnet. Kor lenge tenker du at ein bør fortsette med berre utendørskontakt med personar i risikogruppa? Til alle er vaksinert om minst eit år? Det er vel lite trulig at viruset blir heilt utrydda uten vaksine?


#92

Input sa for siden:

Det er fortsatt en anbefaling, er det ikke? Har det kommet en lovendring som gjør det straffbart å samles mer enn 20 eller ikke ha avstand? I så fall synes jeg det er merkelig at helsenorge.no uttaler seg som om det er anbefalt.


#93

løve70 sa for siden:

Stemmer. Det er en anbefaling, ikke en lov.


#94

apan sa for siden:

Ja ok. Jeg synes likevel det er pussig å be veldig mange hjem i tett lag. Håper alle visste det først.

Ift inne og ute; tja. Vi får vel vurdere det til høsten? Har bare hatt venninner ute også jeg.


#95

Chablis sa for siden:

Enig, må det virkelig være en lov for at man skal følge det lurer jeg på, EM anbefaling er jo der av en grunn.


#96

Input sa for siden:

Nei, men det er ganske slitsomt å bli omtalt som om vi er kriminelle. Det er vel ingen av oss som gjør det som er anbefalt av staten til en hver tid.


#97

My sa for siden:

Jeg skjønner bare ikke helt sammenligningen med å samle 20 tett. Det er jo direkte mot smittevernrådene, mens å treffe besteforeldrene innendørs, med avstand og hygienetiltak, er helt innafor dagens smittevernråd. Og selv da det for noen uker siden ikke var anbefalt, så er det likevel stor forskjell på de to tingene, og i mitt hode kan det ikke sammenlignes.

Er enig at det er rart å samle mange tett og ikke bry seg om tiltak, slik Hyacinth beskriver, men det er jo mellomting mellom det, og kun å møtes utendørs. Og som sagt, for noen er det faktisk slik i praksis, at man må treffe dem inne for å unngå at de sitter alene.


#98

My sa for siden:

Enig. Klart retningslinjene er viktige, og man bør følge dem så langt det lar seg gjøre, og det er stort sett også det enkleste, så slipper man å tenke så mye selv. Men det er åpning for at man kan gjøre en vurdering, i tilfeller hvor det er gode grunner til det, som Simone sier, og da kan man tenke på hvilke kompenserende tiltak man kan sette inn, og være ekstra nøye på andre områder.


#99

apan sa for siden:

Helt ærlig: Å be 20 stk hjem i et selskap nå der man sitter oppå hverandre, deler bestikk og mat og det ene med det andre, synes jeg er langt over grensen, spesielt hvis ikke alle vet det på forhånd slik at de kan takke nei. Det er ikke kriminelt, men ufint. Og noe helt annet enn at man velger å være inne for å få til et arrangement der man gjør så godt man kan for å overholde retningslinjene.

Klart det er mange gode grunner til ikke å følge alt hele tiden. Men at man må ha huset fullt og ikke har plass, eller ikke gidder sette opp et ekstra bord eller gjøre litt anstrengelser ift smittevern, bare fordi man er lei restriksjoner? Det blir rart synes jeg, og er noe helt annet enn å treffe eldre slektninger inne og være forsiktig.

Alle som har mistet jobben pga korona er også lei. Og skoleelevene som knapt har vært på skolen siden mars. De ansatte i helsevesenet. Mange med hjemmekontor. Skoleansatte. Dette er dritt for så mange og for noen er det skikkelig alvorlig. Da må man klare forsøke å begrense seg bittelitt om man ikke har gode grunner til å bryte anbefalingene bevisst.


#100

My sa for siden:

Er det noen som har tatt til orde for at dette er greit egentlig? :gruble: Jeg har ikke finlest tråden, men jeg fikk inntrykk av at folk flest var enig med Hyacinth i hennes reaksjon på selskapet (hvis det er det hun beskrev du sikter til), og skjønner heller ikke hva du reagerer på i det Simone skriver, om å møtes innendørs med hygienetiltak. Men det er mulig jeg ikke har lest godt nok.

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.