Det var en eller annen, nå har jeg glemt hvem, som nevnte at de ville lage "reiser" til ulike steder ved å lage mat, spille musikk, se film m.m. fra et sted og "reise" dit en dag eller en kveld.
Jeg synes dette var en utmerket idé og har lyst til å prøve meg på akkurat det. Jeg tenkte at vi kunne dele oppskrifter og andre idéer til hvordan vi kan lage en reise til et sted.
Så kan jeg oppdatere hovedinnlegget her med land og referanse til hvilket innlegg landet/stedet er omtalt i. Det er fint om mange deler fra samme sted også tenker jeg for da blir det mer å velge i. :)
Musikk: Opera! Rossini for eksempel, Barbereren i Sevilla. Eller litt mer tilgjengelig for alle og en hver; Andrea BocCelli.
Mat: Jeg foreslår en treretter som er barnevennlig.
Forrett: Frittata
Hovedrett: Lasagne
Dessert: Panna cotta med jordbær.
Forrett, for eksempel, men her bruker man rester og det man vil:
600 gram kokefaste poteter, i terninger
Smør eller olje til steking
1 rødløk, finhakket
1 rød paprika, i strimler
salt og pepper
ca 200 gram spekepølse eller røkt skinke, i strimler
1 fedd hvitløk
6 egg
friske krydderurter
salt og pepper
Jeg smører en ildfast form og steker i ovnen på 200 grader til det har stivnet. Kan spises varm eller kald.
Hovedrett: Alle har vel en lasagneoppskrift de liker å bruke, jeg kan legge ut min om noen vil ha den.
Dessert: Panna cotta.
Dette er Bent Stiansens oppskrift. Jeg liker den fordi det ikke er så mye gelatin i den. Noen bruker alt for mye og da blir konsistensen litt snodig synes jeg.
Jeg dobler alltid og lager denne i en randform, men porsjonsskåler er også fint.
Kok opp en dl fløte med sukker og vaniljestang med utskrapte frø. Legg gelatinen i bløt imens. Når fløteblandingen er kokt opp, løs opp gelatinen og ha i resten av fløten.
Hell over i passende form(er). Pass på å sile blandingen når du heller over for å fange vaniljestangen og fjerne ev. biter som har brukket av. La stå kaldt frem til servering.
Jeg serverer alltid med jordbærsaus. Tiner frosne bær eller bruker ferske. Stavmikser til tykk saus med litt melis og sitronsaft. Ikke mye melis, 50 gram kanskje, og 2 ss med sitronsaft. Det skal være friskt mot den søte puddingen.
Jeg har en forkjærlighet for Ungarn, så jeg deler mitt forslag til en ungarsk aften.
Man kan begynne litt alvorlig å lese seg opp om hvordan Victor Orban er i ferd med å gjøre Ungarn til et svært lite trivelig sted for alle som ikke er enige med ham (og/eller renrasede). Men det er så depressivt så det skal man ikke gjøre for lenge.
Istedet kan man de den ungarske filmen "Om kropp og sjel". Den er virkelig god underholdning. Litt sær, slik "utenlandske" filmer som vinner Gullbjørnen ofte er, men definitivt severdig.
På en ungarsk aften bør man selvfølgelig spise gulasj. Her er en oppskrift jeg har brukt flere ganger, og som blir veldig bra. Jeg bruker denne bare som utgangspunkt, og pleier å tilsette en del mer grønnsaker som f.eks. gulrot og sellerirot.
Til dessert kan man egentlig spise uanstendige mengder med kake, men jeg slår et slag for kaken oppkalt etter hovedstaden - Budapest.
Veldig ungarsk blir det hvis du drikker deg dritings på palinka (aprikosbasert brennevin ... ja, ungarere er glade i aprikos), men jeg har egentlig aldri drukket noe særlig sprit. Derfor slår jeg heller et slag for denne veldig gode hvitvinen som slett ikke er så søt som man tror når man hører ordet tokaji.
Film: Kommer litt an på målgruppa, men her er et utvalg: Steel Magnolias, Mississippi i flammer (dessverre fremdeles aktuell), Oh brother where art thou? Forrest Gump, The Help, Gone With the Wind (krever litt stamina). Mud (anbefales!)
Musikk: Blues, southern rock, bluegrass, country, gospel og sørstatshiphop. F.eks. soundtrack til Oh brother, Old Crow Medicine Show, Robert Johnson, Dolly Parton, Allman Brothers Band, Lynyrd Skynyrd, Elvis, Muddy Waters, Outkast.
Mat:
Ingenting er så sørstats som tailgaiting! Så her er noen tailgating-klassikere.
Cowboy Caviar:
3 ss olivenolje
2 ss limesaft
1,5 ts rødvinseddik
1 ts malt spisskummen
1 ts flaksalt
0,5 ts smoked paprika
0,5 ts honning
1 boks sorte bønner, skylt
1 boks black eyed peas, skylt
1 kopp maiskorn
1 kopp hakket gul paprika
1 kopp hakket tomat, gjerne plommetomater
0,5 kopp finhakket rødløk
0,5 kopp hakket koriander
2 ss hakket fersk japaleno
serveres som dip til tortilla chips.
Nashville hot chicken:
3 kopper kefir
3 ss cayenne (du kan velge et mindre sterkt chilikrydder om du foretrekker det)
3 ss flaksalt
2 ss kvernet sort pepper
900 g kyllingbryst, skåret i passe store strimler
2 ss lysebrunt sukker
6 kopper peanøttolje (eller annen frityrolje)
3 kopper hvetemel blandet med 4,5 ts bakepulver
1 ss maizena
1 ts hvitløkpulver (kan være vanskelig å få tak i, kan droppes)
bland sammen kefir og 1,5 ss cayenne, 1 ss salt og 1 ss pepper og legg kyllingen oppi. La det marinere i kjøleskapet i en time.
Bland samme sukkeret og resten av cayennen. Varm opp oljen i en tykkbunnet kjele til det er 90-95 grader (bruser rundt en trepinne du stikker oppi). Hell en kopp olje oppi sukkerblandingen og bland godt. Fortsett å varme opp oljen til 175 grader.
Bland sammen maizena, melet, hvitløkspulveret og resten av saltet og pepperet i en bolle. Ta kyllingen ut av melka og la den renne av seg. Dypp i melblandingen og deretter friterer du dem til de er gylne og gjennomkokt, 5-6 minutter. Sjekk en av dem. La dem renne av seg på bakepapir, pensle med sukkeroljen og server i små burgerbrød med pickleagurk.
Apple Pecan Slaw:
3/4 kopp olivenolje
3 ss eplesidereddik
1 ss grov sennep
1 ss honning
1,5 ts flaksalt
3/4 ts sort pepper
6 kopper strimlet grønnkål
2 kopper tynne skiver med rødt eple
1 kopp hakkede pekannøtte
r1 kopp julienne-skåret gulrot
2 ss fersk hakket estragon
2 ss hakket gressløk
Visp sammen de 6 første ingrediensene og hell over resten.
Sweet tea lemonade:
2,5 liter vann8 poser sort te (typ English breakfast, PG tips eller selvsagt mer ekslusiv sort te i løsvekt)
1 sitron, skrubbet og skåret i skiver4 kvaster mynte1 kopp sitronsaft (omtrent 4 sitroner)nok sukker til at det smaker så søtt som du vil ha det. Tradisjonell sweet te er veldig søt, jeg pleier å bruke veldig mye mindre til ingenting.
Kok opp halvparten av vannet og la teposene trekke i ti minutter. smak til med sukker, og bland ut med resten av vannet, sitronsaften, mynten og sitron. Sett kaldt. Server med masse is.
Dette passer selvfølgelig aller best utendørs. :hjerter:
Har du ikke oppskrifter, kan du bare komme med idéer til ting andre kan google. Dette kan man legge så mye eller lite i som man har tid og kunnskap til. Alle anbefalinger trenger ikke inneholde film, musikk og mat. Kanskje du kan ta med noe om sightseeing eller språk eller dans eller noe helt annet?
Har du et reisemål du drømmer om kan du jo legge ut det her og be om idéer også!
Jeg kan bidra med ett land til, Sveits, nærmere bestemt den tysktalende delen.
Drøm deg bort til vakre alpelandsbyer og se "Heidi" eller la deg forskrekke av "North Face". Alpene er uansett en stor og viktig del av den sveitsiske identiteten.
Du kan ta en virtuell tur gjennom Sveits eller for eksempel besøke Zürich
Jeg er særlig glad i Zürich, Zermatt, St. Moritz og Davos. Jeg er ingen ekspert på landet, men har bodd i Zürich, så spør meg gjerne om du lurer på noe. Du kan ta en kikk innenfor dørene på ETH, der Einstein og mannen min har studert, uten sammenlikning for øvrig. ;)
Er du i Zürich anbefaler jeg å besøke restauranten Zeughauskeller. Er jeg der spiser jeg Nüsslisalat med egg, Zürcher geschnetzeltes med røsti og har jeg ikke plass til dessert der, går jeg over gata til det berømte konditoriet Sprüngli og kjøper Luxemburgerli eller verdens beste makroner om du vil.
Jeg skal prøve meg på noen oppskrifter her som jeg heter fra Betty Bossi, Sveits' svar på Ingrid Espelid Hovig, selv om dette er et kokebokforlag og ikke en person:
Nüsslisalat med egg til fire stykker:
Feldsalat, ca. 250 gram
4 hardkokte egg
(Sprøstekt bacon)
Dressing:
6 ss olivenolje
3 ss hvit balsamico
2 ts sennep, jeg ville brukt Dijon-sennep
3 ts kvedegele, ikke helt det samme, men jeg tror eplegele kan gjøre nytten, ev. bare litt sukker
3 ss melk
Litt tørket basilium
Salt og pepper etter smak
Zürcher geschnetzeltes med røsti, til fire personer:
800 gram kalvefilet i avlange biter (tenk biffsnadder)
1 ss mel
Smør til steking
1 lite ts salt
Pepper
1 finhakket løk
200 gram sjampinjong i tynne skiver
1 dl hvitvin
2,5 dl kremfløte
1 dl kjøttbuljong
1 ss Maizena
Salt og pepper
3 ss bladpersille, hakket
Smelt smøret og stek kjøttet porsjonsvis, ca. tre minutter per porsjon, strø over litt mel. Hold kjøttet varmt.
Surr løken og ha deretter i sjampinjong og la dette steke i ca. fem minutter. Ha så in vinen og la den koke nesten inn. Ha deretter i fløte, buljon og Maizena. Reduser varmen og la det koke i ca. tre minutter. Ha så i krydder. Deretter kjøttet og halvparten av persillen. Bruk resten av persillen når maten anrettes.
Røsti:
En kilo kokefaste poteter
Smør til steking.
Salt
Kok potetene og la dem bli kalde. Skrell og riv dem grovt. Ha på litt salt. Varm smøret i en stor stekepanne og ha i potetene. La dem steke i ca. fem minutter. Deretter formes potetene til en stor, flat kake som ikke røres mer i. La dem stå på middels varme i ca. 15 minutter. Legg på lokk og vend pannen på hodet slik at røsti-kaken kan snus, skli tilbake i pannen og steke på den andre siden. Stek videre i ca. 15 minutter uten lokk.
Det er ikke vanlig å servere med ytterligere grønnsaker til, man spiser alltid en salat først.
Til dessert foreslår jeg en Engadiner (eller Bündner) nusstorte:
300 g mel
125 g sukker
1 klype salt
175 g smør, kaldt og i biter
1 Egg sammenpisket
250 g sukker
3 ss vann
300 g valnøtter, grovhakket
2 dl Kremfløte
3 ss flytende honning
Slik gjør du
Mørdeig: mel, sukker og salt blandes i en bolle. Ha i smør og gni sammen til det blir kornete/smuldrete. Ha i egget og bland deigen sammen. Ikke elt. Trykk deigen flat, dekk den og sett kaldt i 30 minutter.
Del deigen i tre og kjevl ut 1/3 av deigen med litt mel til å passe i bunnen av kakeforma, en 24 cm springform. Legg deigen på bakepapir, dekk den og sett kaldt.
Ta en ny tredjedel og kjevl ut også denne til å passe bunnen av kakeforma. Legg i bunnen og sett på kanten.
Rull så den siste tredjedelen til en lang pølse, ca. 60 cm og legg den langs kanten i forma. Trykk deigen oppover kantene, ca. 4 cm høyt. Bruk en gaffel til å prikke bunnen tett i tett og sett forma kaldt.
Kok opp sukker og vann i en kjele. Skru ned varmen og beveg litt på kjelen mens innholdet får koke til en lysebrun karamell. Ta kjelen av plata og bland inn nøttene. Ha så i fløte og småkok på lav varme til karamellen har løst seg opp i fløten. Dette tar ca. 10 minutter. Ha i honning til slutt og avkjøl.
Bre den avkjølte blandingen i bunnen av forma. Brett deigen som er trykt oppover kanten ned og pensle med vann. Sett kaldt. Prikk deiglokket, den første tredjedelen, legg det så på kaka og bruk gaffelen til å trykke lokket godt ned langs kanten.
Forvarm stekeovnen til 200 grader og stek kaka på nest nederste rille i ca. 40 minutter. La kaka avkjøle litt i forma, fjern deretter kanten og skyv kaka over på ei rist. Avkjøl.
Film: Her kommer også et lite utvalg. "Som far så sønn". Om to familier som får byttet om guttene sine ved fødsel, og prosessen de går gjennom mentalt når det kommer fram fem år senere. Ligger på NRK. Nydelig, passer for tenåringer og oppover. "Your name". Japansk anime, coming of age. Nydelig! Passer for litt større barn. "Marnie, min hemmelige venninne". Nydelig anime om vennskap, så perfekt som bare Ghibli kan. Ligger på Netflix.
Musikk: Jeg elsker japansk popmusikk fra femti- og sekstitallet!*www.youtube.com/watch?v=C35DrtPlUbc
Ellers er det verdt å høre på Shonen Knife (tyggegummi-girl group-punk), The 5, 6, 7, 8s (spilte blant annet i Tarantinos Kill Bill) og Electric Eel Shock.
300 g eggnudler
6 stk kyllingfilet
3 ss smør
1,5 klype salt, havsalt
1,5 klype pepper, grovmalt
3 stk gulrot, normal størrelse, i tynne skiver
6 stilk vårløk, i skiver
3 stk chilipepper, rød, i skiver
6 håndfull spinat, fersk
6 stk egg, bløtkokte
Til servering
6 klype chiliflak
1,5 håndfull koriander, frisk
1,5 stk lime, i skiver
Vask, rens og kutt gulrøtter i tynne strimler, vårløk i skiver og chili i fine skiver.
I en passe stor kasserolle varmer du litt sesamolje og freser revet ingefær og finhakket hvitløk. Tilsett kraft og gi det ett lite oppkok. Tilsett soyasausen.
Mens kraften koker tørker du av kyllingfiletene og krydrer med salt og pepper. Varm smør i en stekepanne og stek kyllingfiletene i 5-6 minutter på hver side til de er gjennomstekt. Legg de på kjøkkenbenken under ett lokk slik at de holder seg varme.
Kok nudler etter anvisning på pakken og bløtkok eggene. Skjær kyllingen i skiver. Legg spinaten i bunnen av suppeskålene, topp med kokte nudler og hell over kraften. Topp med grønnsaker, kylling og egg.
Server med chiliflak, koriander og lime
Kaféfrokost i Berlin er noe av det beste jeg vet. Den skal være litt overdådig, og inneholde godt brød, både mørkt og lyst, og rundstykker. Kokt egg, god ost, syltetøy, apfelsaft (eplemost), god kaffe/te. Kanskje også noe søtt, type pannekake/vaffel/kake.
På formiddagen kan man sette seg inn i tysk historie. Jeg er ikke supergod på tyske filmer, men Der Untergang er selvsagt en mulighet. Ellers finnes det spionfiømer fra den kalde krigen, og en film om ostalgi som kom for noen år siden. Mye annet også.
Til lunsj: steke Bratwurst, spise med lyst brød, diverse tilbehør og kanskje et glass øl med eller uten alkohol.
Shopping: gå på lokale bruktbutikker og lete etter et kupp.
Middag i Berlin trenger ikke være tysk. Kanskje en tyrkisk-inspirert aften med falaffel, grillet kjøtt, hummus og couscous?
Vi har også tenkt å ha en norsk dag og nå har jeg gått til innkjøp av Den forsvunnede pølsemaker med Leif Juster. Jeg lo så jeg skreik av den som barn og ungene bare elsket Fjols til fjells, så jeg tror dette kan bli veldig bra! :)
Er det noen som har tenkt mer på dette konseptet? :blafre:
Mange filmer er aktuelle, avhengig av alder. Gir likevel en ekstra tommelopp for Hvem dro ut proppen på Göta kanal, eller selskapsreisefilmene. :knegg: Man kan jo se Fatter’n med Josef Fares, Fucking Åmål eller...
Mat: smörgåstårta, köttbullor med lingonsylt - eller god, gammel fika med bullor og prinsesstårta.
Svensk godteri er billig, så MASSE Marabou og djungelvrål! :knegg: Boks-cola er også «svensk» heromkring.
Musikk: Make your pick. Bo Kaspers er sommer for meg, men Magnus Uggla, Carola or what makes you tick..
FRANKRIKE
Film: La famille Bélier er en utrolig nydelig oppvekstfilm. Tittelmelodi med Louane, som spiller hovedrollen
Musikk: Louane. Nydelig album på Spotify. Obs for tittelmelodien «Je vole». Oversett teksten og by’n å grin. :fnis:
Mat: Salade Nicoise, crepes, tarte tatin, Flamiche, løksuppe....
ØSTERRIKE
Film: Den tredje mann for sv/hv klassiker, Before Sunrise for romantikk, eller Falskmynterne i Sachsenhausen. Sound of Music.
Mat: wienerschnitsel, Tiroler Gröstl, Brettljause, Kaiserschmarrn, Topfentascherl, eller bare Belegte brote.
Musikk; jodling, Mozart, Falco eller Conchita Wurst? Eller prøv Killed By 9V Batteries?
BELGIA
Film: The broken circle breakdown, eller The kid with a bike. Evt. en av flere filmer om Rene Magritte, eller filmen Waterloo fra 1970. I den filmen ble det brukt 15000 soldater.
Mat: blåskjell og pommes frites (gjerne trippelkokt), vol-au-vent (terteskjell), Bitterballen, vafler eller god, gammel raclette. Sjokoladen må være den dyre, gode.
Musikk: Sœur Sourire med Dominique, Jaques Brel, Bobbejaan Schoepen eller alt med saksofon, siden Adolphe Sax er belgisk.
For en artig tråd! Har ingen innspill foreløpig, men kan jeg ønske meg Georgia? Har fortsatt lyst til å reise dit etter at jeg leste Grensen av Erika Fatland for to år siden.
Vi snakket om det hjemme i går at når vi "reiser" så skal vi også google og lete etter ting vi vil gjøre når vi en dag kan dra dit. Rett og slett lage oss ønskelister over ting vi vil se og oppleve. :nikker:
Hvis du vil drømme deg bort til Georgia, kan du i hvert fall lage en nasjonalrett: Chatsjapuri (skrives også Khachapuri). Jeg har ikke kvalitetssikret denne oppskriften, men be my guest. :knegg: nasjonalgastro.blogg.no/1447583545_khachapuri_et_supert_.html
Man må selvsagt drikke vin som er laget i kvervi, en slags leirkrukke/amfora som graves ned i bakken og fylles med druer, stilk og alt, og spontanfermenterer. Den filtreres oftest ikke en gang før den tappes, bare dekanteres. Erfaring tilsier at det strekker seg fra nydelig til høgg. :knegg: Men denne kan absolutt anbefales, jeg var på den bittelille vingården som produserte den og drakk den sammen med et utmerket måltid. www.vinmonopolet.no/Land/Georgia/Pheasant%27s-Tears-Saperavi-2016/p/1747001
Ingredienser
1 medium stor kylling
85-100 g sweet potato starch noodles
2 medium store poteter
1 gulrot
1/2 løk
3-4 sopp enten fersk eller tørket shitake
2 vårløk
2-3 hele tørkede røde chili
1-2 friske røde chili
2 ss finhakket hvitløk
1 ts finhakket fersk ingefær
kraft
1/2 kopp soyasaus
2 ss østersaus
2 ss risvin
2 ss brunt sukker
3 ss honning
1/4 ts sort pepper
1 ss sesamolje
1 ts sesamfrø
Bløtlegg nudlene i varmt vann mens du forbereder resten av ingrediensene. La de renne godt av før du bruker dem.
Rens kyllingen og kutt i biter. Kutt grønnsakene i terninger. Lag de gjerne litt store og chunky, sånn terninger på to-tre cm.
Legg kyllingbitene i en kjele og dekk dem med vann. Ha i ingrediensene til kraften bortsett fra sesamolje og sesamfrøene. Kok opp og la det koke i ca 10 minutter uten lokk. Ta vekk skummet. Ha i grønnsakene minus vårløken. Ta også i ingefæren og den tørkede chilien og la det koke i 8-10 minutter under lokk. Miks inn vårløk, nudler og den ferske chilien uten å røre for mye. La det koke et par minutter til. Kan også serveres med ost på toppen som legges på toppen rett før servering. Og server gjerne med kimchi, spinatsalat, krydret reddiksalat, sesambroccoli ved siden av.
Film: Det siste kuppet. Feelgood om en gammel kunstkjenner, om hans forhold til sin dattersønn og hvordan de finner sammen i bestefars siste kupp. Er maleriet ekte?
Så den på kino i fjor. Var nylig en avisartikkel hvor dette faktisk skjedde i virkeligheten - en kjenner som gamblet på at et maleri var en ekte Rubens, og vant. Ikke i Finland, da. :ja:
Mat: Må anbefale karelske piroger. Fordi jeg ble introdusert for det av finske venner en sommer, og fikk helt dilla.
Finske band - der er det mye hardt og mørkt. :knegg:
Kan jo prøve Lordi og Hard Rock Halleluja
Drikke: Finnene drikker visstnok mest melk i hele verden, så det var jo enkelt, og de drikker også mer kaffe enn oss. Føl deg fri til å kombinere de to. Eventuelt en Lakka på siden, hvis du syns det ble for bleikt. Vodka om du vil gå for norske fordommer.
Jeg skal ha gjester om en uke og planlegger å lage gryta jeg la ut sammen med en del grønnsaker og litt koreansk bbq biff i tillegg. Blir nok lite annet koreansk enn mat da.
Skulle vi utvidet dette til internasjonale julereiser? :hyper:
Jeg vurderer å lage julemiddager fra rundt i verden i helgene framover. Dansk jul, svensk jul, amerikansk jul, japansk jul (Kentucky fried chicken! :latter: ), samt kanskje hanukkamiddag? Fler?
Jeg fikk endelig gjennomslag for "Thanksgiving-inspirert" middag her sist helg. Mannen/kokken nekter å sitte og si hva han er takknemlig for, men hostet opp med søtpotetstappe, kalkunfilet og appelsinsaus. Så får det heller være at vi også bommet på helga...
Sier ja takk til julereiser! Kan man lage tysk julemarkedstemning hjemme? Glüwhein, pølse og sauerkraut? Er det mulig å få tak i preztels i Norge, eller må det bakes selv?
Sier ja takk til julereiser! Kan man lage tysk julemarkedstemning hjemme? Glüwhein, pølse og sauerkraut? Er det mulig å få tak i preztels i Norge, eller må det bakes selv?
Du får spørre om Laila Bertheussen vil ta opp igjen pretzelbakingen. :nemlig:
Dessverre er ikke mannen min så glad i søte innslag i middagsmaten (aprikos).
Passende film er Babel. Ikke helt ny, men veldig gripende. Og at Brad Pitt er med trekker ikke ned for min del. :knegg:
For å få opp stemningen under måltidet forslår jeg å be om arabisk popmusikk på Spotify. Gjerne på litt høyere volum enn man egentlig synes er behagelig. Da blir det skikkelig autentisk. (Ikke at jeg har vært i Marokko, men har forsøkt meg på taxiturer i flere andre land Nord-Afrika og jeg innbiller meg at det er likt overalt.)
Nei. Jeg har altså ikke vært i Marokko, men mange muslimske land er lite opptatt av vin. Jeg søkte på Vinmonopolet sine sider og de har én marokkansk vin. Men jeg kan på ingen måte gå god for den.
Det man får servert i Nord-Afrikanske land er fryktelig søt te. Og fryktelig søte kaker. Jeg vil jo gjette at det er sånn i Marokko også. Ingen av delene er noen favoritt hos meg.
Vi lagde tyrkiske pide og kurabiye i går. Veldig godt! Kakeoppskriften ble ca. 35 stykker da og de ble ganske flate, men jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, så hvorfor de ikke ble seende så fine ut vet jeg ikke.