Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva gjør egentlig kristne på i pinsen?

#1

zinatara sa for siden:

Jeg er da oppvokst med foreldre som er ateister, så for meg er vel de høytidene jeg har et forhold til jul og påske, men uten den religiøse biten. Men pinsen har jeg aldri forstått meg helt på. Jeg skjønner det bibelske grunnlaget, men er det tradisjoner for markering og feiring? Eller er det bare at butikker stenger tidlig på lørdag og man skal ha helligdagsfred?


#2

Hondacrv sa for siden:

Det er få tradisjoner knytta til pinse annet enn høytidsgudstjeneste på første pinsedag. I alle fall i den norske kirke. Kanskje det er annerledes i andre trossamfunn?


#3

Niobe sa for siden:

I DNK ser de seg gjerne nødt til å nevne den hellige ånd i gudstjenesten. Det gjør de sjelden ellers. I mer karismatiske menigheter gjøres det mer av pinsen, men meg bekjent ikke utover gudstjenesten. Den varer gjerne lenger enn vanlig. :knegg: Ellers har kristne hytte i samme grad som befolkningen ellers, og bruker den flittig.


#4

Trulte sa for siden:

Jeg tenker de gjør det samme som de fleste? Ro og fred, og kanskje en tur på brygga for å spise en svær is. Jeg er vokst opp i kristne miljøer, og gudstjenester vil naturlig ha historier påske, jul, pinse alt ettersom det er.


#5

Mamari sa for siden:

Signerer Trulte - ro og fred, is på stranden i ettermiddag. Var til gudstjeneste som varte bittelitt lengre enn vanlig.


#6

Katta sa for siden:

Det samme som alle andre stort sett. Det bruker å være noen pinsegudstjenester (og konferanser, men ikke i år), men flertallet har nok bare fri.


#7

Hondacrv sa for siden:

Den første var ikkje så veldig nyansert, niobe. Forstår poenget ditt, men den hellige ånd blir nevnt ellers også. Som i trosbekjennelsen og dåpsliturgien, men også i prekener og salmer.


#8

My sa for siden:

Her omkring er det tradisjon for å tenne bål i pinsen tror jeg. :gruble: Vet ikke om det har noe med den kristne høytiden å gjøre, eller om det tilfeldigvis passer godt å brenne opp rusk og rask på den tiden av året, også har det blitt tilpasset og gjort til en pinsetradisjon. Men det var vel ild involvert da disiplene fikk den hellige ånd også, så det kan kanskje ha noe med det å gjøre? :ateistforeldreherogså:


#9

Polyanna sa for siden:

Jeg som har vestlandsk statskirkebakgrunn humret av Niobe. :knegg: Den hellige ånd var gjerne noe som var forbeholdt de PERSONLIG KRISTNE, ikke sånne statskirkekristelige som syns det kunne bli litt MYE. :nemlig:


#10

GeekyGirrrl sa for siden:

For pinsevennene er pinsen veldig viktig. Viktigere enn jul og påske..


#11

Daisy sa for siden:

Huff nå må jeg humre litt. Det skulle man tro, med det navnet.


#12

My sa for siden:

Ja, men hva gjør de, rent konkret?

Ekstra lange gudstjenester (med ekstra energisk tungetale og/eller innleide predikanter)? Har de fester? Spiser god mat? Tenner bål i fjæra? Pynter de seg? Har massedåp? Ungdomsleir? :blånn:


#13

Niobe sa for siden:

Kjære deg, jeg har da gått på nok gudstjenester i DNK til at jeg vet det. Jeg skal merke innlegget med «satt på spissen» neste gang.


#14

Niobe sa for siden:

Hvis jeg ikke husker feil, så var det aktivitetsdag på lørdagen, med grilling etterpå i fjor. Og besøk av Egil Svartdahl, både lørdagskvelden og på gudstjenesten søndag. I år hadde barnemenigheten kjørt rundt med et aktivitetshefte til alle barna. Det gjorde de også i påsken.

Lite tungetale. Det skjer helst på sommerstevner. Dog, i en baptistmenighet jeg gikk i, der var det tungetale så og si hver søndag.




#17

GeekyGirrrl sa for siden:

Når jeg var liten og fulgte bestemor på pinsestevnet i pinsemenigheten var det som en stor festival hele helga, med møter, tungetale, grilling, barneleker you-name-it. :knegg:

Jeg syns det var kjempe gøy, mens min far som brøt med menigheten når han var 15, var mindre begeistret, så det var bare noen år før jeg begynte på skolen jeg var med.
Jeg gikk på søndagsskole i pinsemenigheten til jeg var ca. 12, men det mente han var karakterbyggende så det var greit. :knegg:
Jeg husker fortsatt hvor levende søndagsskolelæreren fortalte fra bibelen på flanellografen.


#18

nokon sa for siden:

Niobe: :humre:

Eg har vekse opp med familieleir i pinsen. Det var eigentleg noko eg såg fram til - ein fast gjeng som møttes på leir kvart år. Elles er det store forskjeller på markering frå menighet til menighet. Men eg har vore i DNK-menigheter som markerer pinse med «høytidsgudstjeneste».

Båltradisjoner handler eigentleg om at då dei kristne fekk Den Heilage Ande manifesterte det seg visuelt med «luer av ild» på hovudet til folk. Som barn var eg derfor redd DHA.


#19

Polyanna sa for siden:

Flanellograf! :hjerter:

Det er jo et GENIALT verktøy for historiefortelling! Jeg har en hemmelig plan om å en dag holde et foredrag eller en presentasjon med flanellograf i stedet for Powerpoint. :D


#20

My sa for siden:

Flanellograf ja! :rørt:


#21

Adrienne sa for siden:

:haha: Da vil jeg være der for å se. Eventuelt få noen til å liveoverføre på Teams.


#22

My sa for siden:

Her Polyanna, jeg har gjort det enkelt for deg. :værsågod:


#23

Shun sa for siden:

:rofl:


#24

Polyanna sa for siden:

:hyper:

Er det bare meg, eller ligner de mer på minecraft enn de gjorde i min tid?


#25

Pøblis sa for siden:

Flanellografi er jo et eget fag. :ja:


#26

nokon sa for siden:

Eg trur flanellografen kom før Minecraft.


#27

My sa for siden:

Det er Minecraft som ligner på flanellograf. :nemlig:

#28

Strå sa for siden:

De kristne i slekta mi gjorde ingenting spesielt som jeg kan huske. Ikke syvendedagsadventistene heller. Jeg derimot hadde i flere år tradisjon for AUF-leir på Utøya i pinsen, det var med de fylkeslagene som omtrentlig nå er Viken. Takk for påminnelsen.


#29

zinatara sa for siden:

Takk for svar, da har jeg iallefall fått bekreftet at det ikke er noe som har gått meg helt hus forbi.


#30

Ru sa for siden:

Jeg er rimelig sikker på at jeg kan skaffe en flanellograf, Polyanna. :hyper:


#31

Tallulah sa for siden:

Man får kjøpt det i den kristne bokhandelen i Akersgata også, mener jeg å huske.


#32

Ru sa for siden:

Start en spleis! :hyper:


#33

Polyanna sa for siden:

Jeg har faktisk researchet dette før. :knegg:


#34

My sa for siden:

Jeg digger at dette ble til en flanellograftråd. Fp :hjerter:


#35

-ea- sa for siden:

Har jeg nevnt foredragsholderen som kom med en flanellograf under armen på en studiesamling? Skikkelig bra avveksling fra alle gjesteforelesere som kom med minnepenn og PowerPoint.
Gjør det, Polyanna!


#36

Strå sa for siden:

Ja, gjør det Polyanna. Så kult det hadde vært for tilhørerne.


#37

Noba sa for siden:

Jeg synes liksom at flanellografen skal være grønn, jeg? :gruble: Bestemor holdt søndagsskole for oss og ungene i grenda og hun hadde da vitterlig noe hun kalte flanellograf som hun festet «greier» på? Men den var grønn og stod på et stativ...


#38

nokon sa for siden:

Tavla er grønn, så finst det ulike bakgrunner.


#39

Noba sa for siden:

Se der, ja, da er jeg med. Kjente meg ikke igjen i det My linket til. :knegg:

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.