Jeg tilbringer i skrivende stund tid ved sjøen, og har dermed litt god tid til å fundere på saker og ting i finværet.
Jeg har alltid vært langt over snittet opptatt av dyrevelferd. Jeg har blitt fortalt at jeg som helt liten hylgrein av Bambi som desperat prøvde å holde seg på beina på isen, og bare dette framkaller ubehag i meg. Jeg har utallige lignende opplevelser fra barndommen, men jeg har likevel aldri reagert på måten vi fanget fisk og krabber på på hytta. Jeg tok det foreldrene mine lærte meg (i beste mening) for god fisk. Vi ble oppfordret til å fiske stinter, fange strandkrabber, fiske med sluk (men ble opplært til å drepe fisken med kniv straks den var fanget) og vi drepte krabbene ved å putte dem i kokende vann fordi det var det mest humane å gjøre.
I voksen alder stiller jeg flere spørsmål om måten fisk og sjødyr blir behandlet på, og jeg har jo også lært at det er dyreplageri å putte krabber i kokende vann. Men jeg lurer på hva som er «gjeldende» etikk rundt dyrevelferd, hvis det går an å si noe om det. Det kommer jo an på hvem man spør. Men jeg føler jo likevel det finnes noen standarder som de fleste er enige i, og som er påvirket av forskning.
Jeg ser at mange fremdeles lar være å drepe fisken etter den er fisket. Jeg tror ikke jeg lenger ville syntes det var greit at ungene fisket stinter (de er store nå, så de bedriver ikke denslags). Å fange strandkrabber? Tja. Det kommer helt an på hvordan det gjøres, tror jeg. Vi koker aldri krabber lenger, men jeg har skjønt at det er dyreplageri å ha dem i kokende vann.
Hva tenker dere? Hvor går grensen for hva som er greit å gjøre og hva som er dyreplageri, og hva sier forskning om temaet?
Jeg er på linje med Mattilsynet i forhold til fiske.
Når vi fisker for å skaffe oss mat, er det akseptert at fisken utsettes for visse påkjenninger. Likevel må vi sørge for at påkjenningene ikke blir større enn nødvendig. Fritidsfiskere kan med enkle grep sørge for god fiskevelferd.
Men catch and release synes jeg ikke er greit. Med midre det er snakk om fisk som er under minstemålet, og den er lett å få av kroken.
Da jeg var barn kjøpte vi ofte levende krabber som vi kokte, men jeg har ikke fått med meg at det er dyreplageri. Men så har jeg heller ikke gjort det selv i voksen alder. Finnes det en måte å avlive krabber på før koking? Ikke at jeg har planer om å koke krabber med det første.
Strandkrabber fanget jeg senest i fjor sommer. Har ikke noen problemer med det. Tror ikke de tar skade av å bli plukket forsiktig opp, og oppbevart i en bøtte en liten stund.
Angående krabber, så vet jeg ikke. Det er kun jeg som liker krabber, og vi setter ikke ut teiner lenger. Men jeg fikk med meg at Kjartan Skjelde la seg langflat etter å ha kokt levende krabber på TV.
Søk opp artikkelen om kjartan og camp culinaris. Det var ikke det at de ble kokt levende det ble reagert på, for det er fortsatt lov og greit. Jeg klarer ikke å linke til artikkelen akkurat nå, telefonen min er litt rar i dag.
Å. Da har jeg misforstått. Jeg så riktignok ikke Camp Kulinaris, men jeg leste om saken i media, og jeg forstod det slik at det var selve avlivningen i kokende vann som var problemet.
Så det er fortsatt lov å koke krabber ved å ha dem levende oppi gryte med rikelig kokende vann? Jeg har alltid gjort det slik og ser jo at de dør i løpet av et par sekunder. Jeg trodde det var OK.
Bortsett fra det siste, pleier jeg å gjøre det. Eller pleide. Barndomsminner. Brukte også levende mark som agn. Har ikke tenkt på at det er galt. Ikke verre enn å plukke blomster.
Dreper fisken med det samme. Men har lett etter strandkrabber med ungene som de da samlet i en bøtte med sjøvann. Og så ble de sluppet løs igjen. Har også fisket krabber fra kaia med blåskjell på snor med kidsa. Jeg er også opptatt av dyrevelferd, men synes ikke at det å drepe dyr er ille. For eksempel så kommer jeg nok aldri til å koste på katta mange dyre operasjoner, men heller avlive den. Anser allikevel ikke det som dårlig dyrevelferd.
Jeg er ikke vegetarianer, men jeg er fullstendig ute av stand til å drepe dyr. (Unntaket er mygg, for jeg får voldsomme utslett av myggstikk.)
Jeg koker ikke krabber og jeg fisker ikke. Jeg bare spiser dem når de er drept av noen andre ... og hvor logikken ligger der skal jeg ikke reflektere så mye over.
Unger som fisker krabber i fjære og har dem i en bøtte en en times tid har jeg ingen problemer med. Det skader jo ikke krabba på noe vis?
Det er vel en gift i paven, men jeg vet ikke om den forsvinner ved koking.
Jeg har hørt om de som har krabbene oppi mens vannet er kaldt slik at de varmes gradvis opp, men jeg vet ikke om det er noe bedre.
Dette er i grenseland for meg. Jeg tenker at det stresser krabbene, det er det jo nødt å gjøre. Og en hel time i en bøtte... tja. Men jeg heller vel mot at det ikke er den verste tingen å gjøre. Jeg merker jeg ikke kan nok om dette.
I dag hørte jeg på radioen at fuglekasser må vende mot nord, ellers kan de bli så varme inni at fugleungene nærmest blir kokt. Dette ante jeg virkelig ikke, og jeg fikk en sterk trang til å informere hele verden om dette... :sparke:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.