Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spørsmål om duk og dekkbark

#1

Heilo sa for siden:

Jeg har "arvet" et bed i en skråning med krypgran og noen andre trær. Bedet er dekket med fiberduk og opprinnelig var det også dekkbark oppå duken. Med årene har barken blitt erstattet av store mengder ugress, jord og røtter, altså et tykt lag oppå duken. Og lupiner. :hat: Sistnevnte hadde grodd gjennom duken. Denne helga har jeg endelig fått spadd opp alle lupinene og startet arbeidet med å fjerne ugressmatta oppå duken. Pga lupinene tenker jeg at alt sammen må brennes på fyllinga. Men hva gjør jeg etterpå. Duken er altså gjennomhullet og morken. Jeg vurderer å legge ny duk oppå den gamle, og ny dekkbark. Er det lurt eller dumt? Vanskelig? Noe annet jeg heller burde gjøre? :vetikke: :hagerookie:


#2

Mei sa for siden:

Lurt å brenne alt som kan ha rester av lupinene. Finner du mye snegler under duken? Isåfall ville jeg fjernet den helt og rensket for snegler under, kastet den og lagt ny.

Dekkbark er praktisk og helt ok-pent synes jeg. Vær imidlertid oppmerksom på at den råtner i løpet av 1-2 sesonger. Da blir den et snegle-eldorado, og superbra for å sikre overvintring av både snegler og egg. Deretter blir den til jord der både ugress og snegler trives. Jeg fjerner all bark hver høst og legger ny på våren. Som bunndekker foretrekker jeg mer og mer planter i stedet for bark. Mindre arbeid og fint for humler og andre insekter.


#3

Heilo sa for siden:

Aha, jeg trodde dekkbark var en arbeidsbesparende løsning men det høres jo ikke sånn ut. Det er heldigvis lite snegler her, tror jeg har sett en liten en og ellers bare meitemark og maur. Planter som bunndekker høres fint ut. Men hvordan gjør man det, og skal man ikke ha duk da? Må ha teskjeer. :-)


#4

Mei sa for siden:

Du kan ha duk og planter, men da må du skjære hull i duken for hver plante og de sprer seg ikke så lett. Planter du bunndekkere på bar jord (uten duk) må du luke noen år til de får spredt seg, etterpå er det sågodt som vedlikeholdsfritt (du må kanskje dra opp løvetann/annet ugress innimellom).

Hvilke planter som egner seg som bunndekker kommer an på hvor du bor og hvilke sol/jordforhold vokseplassen har. Min bunndekker (gulltvetann) valgte seg selv. Da den truet med å overta et helt blomsterbed ble den flyttet til under hekken, der den koser seg og fortrenger alt annet ugress som prøver seg. Lett å luke vekker den også. Anbefaler å spane litt rundt i nabohager eller spørre nabointeresserte venner i området. Bunndekkere er ofte en sånn ting folk gladelig gir vekk avleggere av, fordi de er så villige.

En ting er å finne en plante dom trives og sprer seg. Et annet viktig moment er å ikke plante ut noe du angrer på. Jeg er vokst opp i en nordnorsk hage, og gjorde blandt annet noen klimatabber da jeg fikk egen hage i sør. Det viste seg nemlig at mangr av plantene som såvidt klarte vinteren i min barndomshage, var å regne som ugress i sør. Har du et bra hagesenter i nærheten kan du spørre der, men for all del dobbeltsjekk info og tips med internettet. Jeg fikk anbefalt mye rart på mitt lokale senter da jeg skulle anlegge mitt første bed. Noen av artene sliter jeg enda med å bli kvitt...

#blablabla
#hageergøy
#dontgetmestarted


#5

Heilo sa for siden:

Tusen takk for lange og informative svar Mei! Jeg tipper jeg er for utålmodig til å spane og spørre og leite, men ender opp med å kjøpe noe på hagesenter ganske fort, i alle fall til den delen av bedet som jeg allerede har spadd opp. :hehehe: Lurer på Hosta og Grønnlandsmure.


#6

Mei sa for siden:

Det morsomste er jo å prøve seg frem. Kjøp noen ulike og se hva som trives best. Alt kan jo flyttes og deles og fjernes. Beste måten å bli god på haging er ved prøving og feiling.


#7

sindrome sa for siden:

Hvis det er solrikt så kan kryptimian være et fint alternativ :)


#8

Lavender sa for siden:

Det er forskjell på duk, unngå de tynne. Vi bruker tykke duker som under platting og bygg, hvis ikke gror skvalderkål gjennom.


#9

Mei sa for siden:

Siste episode av "Hagen min" på NRK hadde et tips til hvordan gro gjennom duk som fikk meg til å tenke på dette innlegget.


#10

Heilo sa for siden:

Jeg var på lokaleid hagesenter i går og kjøpte en haug med ulike stauder. Bl.a. flere sedum-varianter. Spent på hvordan det blir. Innser at det kommer til å bli en dyr hobby å få skikk på hagen...


#11

Mei sa for siden:

Ja hvis man har det travelt og er utålmodig blir det fort dyrt. Venter du til plantene du kjøper kan deles, lærer deg åta stiklinger og spør andre hageeiere om bytte så sparer du mye.

Elsker hagesentre jeg da, men prøver å være fornuftig.


#12

Heilo sa for siden:

Nå har jeg fått fjernet duk og satt stauder i et hjørne av bedet. Spent på om de kommer til å trives og bre seg utover. Det er gøy da!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.