Er det noen som har en god fudgeoppskrift på lager?
Myke, litt kremete karameller, altså.
Fra Wikipedia: Fudge is a type of candy, usually extremely rich and flavored with cocoa. It is made by mixing sugar, butter, and milk and heating it to the soft-ball stage at 240°F or 115°C, and then beating the mixture while it cools so that it acquires a smooth, creamy consistency. Chocolate can also be mixed in to make chocolate fudge.
3 ss vann (eller smak som f.eks brandy, kaffe etc)
Om ønskelig kan fudgen tilsettes forskjellig smak.
Her følger tre forslag:
225 g melk- eller kokesjokolade
115 g hakkede mandler, hasselnøtter, valnøtter el.lign
115 g kandisert frukt (kirsebær, appelsinskall, dadler el.lign)
Fremgangsmåte;
Smør en ikke alt for stor firkantet form, min 20 cm. dyp.
Ha sukker, fløte, smør, melk og vann (smak) i en tykkbunnet kjele.
Varm opp under svak varme. Rør av og til.
Massen bringes til kokepunktet og kokes videre til massen kan formes til en kule i kaldt vann. Rør av og til under kokingen for å forhindre at massen svir seg.
For sjokoladefudge tilsettes sjokoladen på dette stadiet. Ta kjelen av platen og rør inn hakket sjokolade. Rør så kraftig. For nøtter/ kandisert frukt: Trekk kjelen av platen og tilsett. Rør kraftig til massen tykner litt.
Helles i den smurte forma. Settes kjølig til massen har stivnet helt. Når fudgemassen er helt stivnet has den ut av forma og skjæres i firkanter med en skarp kniv.
Oppskriften til Emma har jeg notert meg fra nett tidligere - den skal prøves ut i år. Jeg smakte vaniljefugde i London og falt totalt. Tenkte å prøve med flere forskjellige smaker - sjokolade, mokka, vanilje...
Må man ha sukkertermometer eller klarer man seg uten? Det står nemlig på julegaveønskelisten vår i år så jeg hadde håpet å slippe å kjøpe det før jul :sparke:
:knegg:
Fudge skal være kornete og porøs, ikke jevn og seig som karameller. Det er liksom forskjellen. :dulte:
Selv kastet jeg en hel langpanne med altfor klissen fløtekaramellblanding i går. :gaah: God på smak, men det blir liksom ikke så sjarmerende når man må burke tenna for å skrape den ut av cellofanen...
75 gr. smør
6 ¼ dl sukker
1 ¾ dl vikingmelk
300 gr. Sjokolade
200 gr. Marshmellows
ca 2 dl. Valnøtter ( kan sløyfes )
1 ss vaniljesukker, eventuelt 1 ml vaniljearoma ( kjøpes fra panduro el. Sunvita)
Kle ei form på ca. 25x35 cm med sølvfolie før du begynner.
Hakk sjokolade og nøtter i småbiter
Nå begynner moroa…
Varm vikingmelka på middels varme i en kasserolle som rommer minimum 3,5 liter
Ha sukkeret oppi og kok opp på middels varme. Rør hele tiden med ei tresleiv.
Ha i marshmellows og smør. Kok opp og la det fosskoke i 4,5 minutter. Ta tiden fra det begynner å boble.
Hvis du underveis får brune flak oppi kasserollen er dette et tegn på for sterk varme.
Ta kasserollen av plata og rør i sjokolade og nøtter. Rør til sjokoladen er helt smeltet og ha røren i forma.
Avkjøl
Fjern forma og folien, og kutt oppi biter.
Ikke vær redd for å eksperimentere med type sjokolade, så lenge den ikke inneholder marsipan, gele osv
Eks: stratos, hvit sjokolade……..
Sjokoladefudge (ca 40 biter)
1,5 dl H-melk
350 g melis
100 g sukker
100 g grovhakket mørk sjokolade
½ dl sirup
150 g marshmallows i biter
100 g hakkede valnøtter
150 g meierismør
Varm melken forsiktig sammen med melis og sukker. Tilsett smør, sjokolade og sirup. Kok opp under lokk og la småkoke ca 2 minutter. Ta av lokket og la koke til massen er passe fast, men likevel myk. Ca 10-12 minutter. Sett kjelen i kaldt vannbad.
Visp til massen blir kremaktig og litt lysere. Tilsett marshmallows og nøtter og hell i en bakepapirkledt firkantet form (ca 20x20 cm).
Avkjøl litt og marker firkanter med en spiss oljet kniv. Sett til avkjøling og skjær i biter ved servering.
Sjokoladefudge
Dette er snacks som er lett og morsom å lage. I tillegg dekker den ethvert sjokoladebehov.
1½ dl melk
350 gr melis
100 gr sukker
150 gr smør
100 gr mørk kokesjokolade grovhakket
½ dl honning
150 gr marshmallows oppdelte
100 gr valnøtter hakket
Slik gjør du
Varm melken forsiktig sammen med sukker og melis i en kjele. Rør med treskje til sukkeret har smeltet. Tilsett smør, sjokolade og honning under omrøring. Kok opp under lokk og la det koke i 2 minutter. Løft av lokket og kok til massen er passe fast, men likevel myk, ca. 12 minutter.
Sett kjelen i kaldt vannbad. Visp til massen er kremaktig og har lysnet litt. Tilsett marshmallows og valnøtter. Hell massen i en firkantet form, 20 x 20 cm, dekket med bakepapir.
Avkjøl litt, marker firkanter i massen med en spiss oljet kniv. Sett fudgen kjølig og skjær den i biter.