Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva kan man finne på i området ved Mjøsa, Hurdal, Eidsvoll etc?

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg har aldri vært i området, iallfall ikke siden jeg var liten.

Hva er fint å oppleve?
Eidsvollbygningen vet jeg jo om, men der stopper det. Er Hamar eller Lillehammer byer verdt å se?
Hurdalssjøen?


#2

Tallulah sa for siden:

Om du velger vestsida av Mjøsa kan jeg gi deg litt tips. :humre:

Ved smaragdgruvene på Minnesund kan dere lete etter smaragder.

På Kapp kan dere både finne ut om vikinger på Mjøsa, og Peder Balke-senteret der det både er fin hage og galleri. I området er det også mange digre skulpturer i landskapet.

Stenberg er en gammel amtmannsgård og bevart i opprinnelig form. Camilla Collett var her endel, og Amtmannens døtre er angivelig basert på jentene som bodde på gården. Anbefaler middag på Ditlevines utsikt, de har både café og full middag med kortreiste og tradisjonelle retter. De har gitt ut en fin kokebok, også.

Mjøssamlingene har steder på Gjøvik også, men der har jeg ikke vært. Det er nydelig å kjøre langs Mjøsa langs Skreia og Kapp, og opp til Stenberg. Er det noe de kan på Toten, er det bølgende åkre, raslende bjørkelunder og fine gamle gårder.
Også kan man jo reise med Skibladner.


#3

Hyacinth sa for siden:

Åh, tusen takk! :)

Vestsiden av Mjøsa tror jeg passer supert. Vi vurderer å bo ved Hurdalssjøen.


#4

Tallulah sa for siden:

Dere bør jo innom Hadelandsmuseene også da! Det er en fin runde å dra innom Hadeland Glassverk og Kistefos.


#5

Hyacinth sa for siden:

Enig i at det er verdt et besøk. Hadeland har vi vært mye på. Vi ferierer på Ringerike hver sommer. Kistefoss kjenner jeg ikke like godt til.


#6

Tallulah sa for siden:

Kistefos er definert som en "must-see destination" av New York Times. :nemlig:


#7

Hyacinth sa for siden:

Ska sei! Da må vi jo nesten oppleve det. Det ligger jo på veien fra Ringerike også.


#8

Svanen sa for siden:

Kjøpe sjokolade og gelato på Gjøvik Sjokolade.... nam...
Skibladner er også en fin tur å ta. Har ikke sjekket hvordan rutene er nå i "disse koronatider", men før hadde de fejs iallefall tur Gjøvik-Hamar-Gjøvik om morgenen (rundt kl 9) der en kunne få frokost ombord. Tilbake til Gjøvik rundt kl 12 tror jeg. (Fritt fra hukommelsen). Da slipper man å ende et annet sted enn man starter.#10

My sa for siden:

Domkirkeodden på Hamar, med domkirkeruinene og Hedmarksmuseet er fint. Også har du jo det berømte stupetårnet. :knegg: Jeg synes jo Hamar er en hyggelig by, men når jeg er der så er det stort sett for å besøke familie, og har vanskelig for å se for meg hvordan det er å være der bare som turist.

Helgøya er vakkert, med mange flotte, gamle og store gårder. Skafferiet på Helgøya er hyggelig og har gode kaker.

Med eller uten barn? På Helgøya har de også klatrepark, og mine unger likte Totenbadet på Raufoss (kanskje ikke åpent nå da).


#11

Hyacinth sa for siden:

Takk!

Med unger. 16 og 18.


#12

Hyacinth sa for siden:

Drar opp denne, jeg. :)

Noen overnattinger er bestilt. Vi mangler en, og den skal være i området mellom Gjøvik og rundt Mjøsa «med klokka», hvis dere skjønner. Altså for eksempel i Hamar. Er Hamar en fin by? Bør vi vurdere Lillehammer? Andre mindre steder jeg ikke kjenner til?#14

My sa for siden:

Overnatte i Mjøstårnet i Brumunddal kanskje?

Synes det har blitt veldig fint i Hamar på Stortorget ved det "nye" kulturhuset, Strandgateparken/strandsonen (med stupetårnet) og Koigen. Domkirkeruinene, Hedmarksmuseet og Domkirkeodden er verdt et besøk, om ikke annet så bare for å slappe av, kose seg i sola og kanskje bade. Også har du Jernbanemuseet og Kirsten Flagstad-museet hvis det er interessant. Jeg har alltid likt Hamar bedre enn Lillehammer.

Hovinsholm/Skafferiet på Helgøya er også verdt et besøk, gammel herregård med veldig koselig kafe i en flott hage, og de har fantastiske kaker. Helgøya er generelt vakkert, med mange gamle, store og flotte gårder. Edel Design har også galleri og utsalg der omkring (der har jeg ikke vært selv).#16

Musemus sa for siden:

Skafferiet er fantastisk, men vær obs på at den bare skal være oppe på «godværsdager» i juli i år.


#17

Java sa for siden:

Andre ting (og kanskje noen dobbelt opp, har ikke lest så nøye) å gjøre i Hamar.

Klatreparken på Domkirkeodden. Kan anbefales. www.klatreparkendomkirkeodden.no/

Seaside cable park: www.visitnorway.no/listings/seaside-cablepark-hamar/206926/

Ellers er hele strandsonen fra byen og langt forbi Domkirkeodden tilgjengelig for soling og bading. Turen langs stranda er også fin. Begynn ved Koigen/stuetårnet og du kan gå langt nordover.

Et annet alternativ er å dra til Atlungstad i Stange. Det er en kort kjøretur (10 min) eller du kan ta Skibladner (bare søndager til Atlungstad) Har dere med sykler er det også en veldig fin sykkeltur, som gjerne kan forlenges videre bortover Stange vestbygd. Atlungstad er et flott område med god tilgang til bademuligheter, deilig mat og golf for den som måtte ønske det.

Det er flere av de store gårdene i Hamarregionen som har åpent for overnatting. F.eks. Fjetre gård rett ved siden av Atlungstad. Ellers er det hoteller midt i byen hvis man ønsker det.

I Hamar er det flere restauranter som kan anbefales. Nagomi er absolutt verd et besøk hvis dere er glad i shusi. Men også Heim, Victoriahaven, Basarane og RoyalIndia har god mat og hyggelig atmosfære. Spørs hva dere ønsker. Kai&Mattis er et veldig bra lunsjsted.

Hvis dere liker å gå tur er det mange muligheter, og ennå flere hvis dere ønsker å sykle. Uansett, det er ikke området for spektakulære fjelltopper, men noen topper er det. Som Bangsberget og Høsbjørkampen. Det er også mulig å gå lange turer på Hedmarksvidda.


#18

Hyacinth sa for siden:

Dette svaret gikk meg hus forbi, Java! :sjokk: Rart at jeg ikke fikk noen varsling? :undrer: Jaja. Men tusen takk!


#19

olena sa for siden:

Om du skal velge overnatitting og det står mellom Lillehammer og Hamar ville jeg definitivt ha valgt Lillehammer. Jeg elsker byen på Lillehammer, mer sjarmerende enn Hamar.
På Lillehammer må dere få med dere Maihaugen - det er jo et must om du er turist i distriktet. Ellers slår jeg også et slag for "flatbygdene på Toten". Stenberg, aka Toten Museum, er veldig fint område. Er du varm der, så er det enflott badeplass i nærheten i et vann som heter Sillongen, rett ved Toten Hotell. Der er det for øvrig en fin golfbane om dere liker det. har dere lyst på et bad i Mjøsa er definitivt Tallodden på Kapp et fint sted å bade. Støtter ellers opp om Kapp og den gamle melkefabrikken. Flott område!

På Gjøvik er det en fin strandpromenade og også utg pkt for Skibladner om den går nå i disse koronatider.
Totenbadet er fint for ungene, min på 13 er veldig glad i Totenbadet. Vi er der hver gang vi er hos mormor.


#20

Hyacinth sa for siden:

Supert!

Fortell mer om flatbygdene på Toten! Hva er det, egentlig?


#21

Tallulah sa for siden:

Flatbygdene på Toten er området på vestsida av Mjøsa, og er det området jeg skriver om over her. Skreia, Kapp og innover i landet til Stenberg på Bøverbru, rundt Sillongen osv.


#22

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg skjønte det. Men hva finnes i en typisk flatbygd? Er det vabligvis et koselig lite sentrum, eller er det mest gårder og natur?


#23

Tallulah sa for siden:

Åkre. :knegg: Neida, det er noen små sentrumskjerner, men de er, etter min mening, ikke noe verdt å besøke. Det er mer sjarmerende å besøke museene, galleriene og gårdsutsalgene. Og gå tur eller kjøre gjennom landskapet.#25

Hyacinth sa for siden:

:elsker:


#26

Hyacinth sa for siden:

Ei venninne forteller at det er massevis av gårder som leier ut fine rom. Det er veldig interessant. Men hvordan navigerer jeg i det terrenget?


#27

Tallulah sa for siden:

Sjekk Airbnb? :vetikke:


#28

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er verdt et forsøk.


#29

noen sa for siden:

Her finner du ulike muligheter på Mjøsgårdene:
www.mjosgardene.no/sommer-pa-mjossgardene

Stange vestbygd - vakreste stedet ved Mjøsa - er også verd å sjekke ut:
stangevestbygd.no/aktorer/overnatting/

Her er samlesiden for det som skjer på Helgøya, inkl. spennende overnattingssted på Hovelsrud gård (med hage som virkelig er verd å få med seg):
www.midtimjosa.no/

Nå kan noen av overnattingsstedene være koronastengte, så du må nok sjekke litt Facebooksider osv.

Og jeg hadde mye heller hatt Hamar som utgangspunkt enn Lillehammer. Nord i Mjøsa har det skjedd lite siden OL. :knegg: Som Java skriver: Hamar har lange strender, mange aktiviteter, gode restauranter og flott natur rundt.

Mer info her:
www.visit-hedmark.no/no/hamarregionen/


#30

Hyacinth sa for siden:

Tusen hjertelig! :blomst:


#31

olena sa for siden:

Ser du fikk mange gode svar, Hyasinth, jeg havnet hos en venninne i går kveld.
Flatbygdene er bare landskapet, og et uttrykk vi bruker. Helt enig over hermed at sentrum i bygdene kanskje ikke er så spennende, men det er mye flott landskap om man tar seg turen utenfor riksvei 33 eller riksvei 4.
Gårdsbutikkene og de stedene man kan overnatte er veldig koselig, samt Stenberg.
Spise på Torsætra på vei opp mot Totenåsen, god tradisjonsrik mat.

Det finnes mange flere gårder med overnatting enn de som ligger på Mjøsgårdene sine sider, en flotte de gårdene som ligger der.

Det er et bed & breakfast på Billitt som er verdt et besøk, Faarlund bed & breakfast. Jeg har ikke overnattet der, men vet flere trives godt der. Og om du først er på Billitt så må du teste softisen på Billittkiosken, den beste softisen som finnes :-)
Billitt er mellom Skreia og Lena, usikker på om du finner det så lett på kartet.


#32

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk! :)

Overnatting på gårder er utenfor budsjettet vårt, fant vi ut. Men vi kan jo kose oss på dagtid. :)


#33

olena sa for siden:

Jeg har aldri sjekket ut hva det koster på gårdene, men det vet gjerne å ta seg betalt. Kanksje det ligger noe hyggelig på airbnb? Ellers er vel hotell et alternativ.

Kos dere masse på Norgesferie :-)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.