Det er snart tid for introdusering av fast føde, og jeg holder på å sjekke innhold i grøter fra HIPP, Småfolk og Nestlé.
Grøttypene som er listet opp på Småfolks nettside inneholder palmeolje. Og det er jo ikke noe å gi små barn!
Av Nestlé sine er det visst bare mais og ris som ikke inneholder palmeolje. (Men jeg prøver uansett så godt jeg kan å holde meg unna Nestle.)
Jeg har vært av den oppfatning at merket HIPP skal være veldig bra. Det var før jeg leste ingrediensene i grøttypene deres.
Maisvellingen inneholder palmeolje. I Havregrøt, Eple- og pæregrøt og Fullkornsgrøt med eple står det bare "vegetabilsk olje". Det er kanskje palmeolje det og?
Palmeolje er mettet vegetabilsk olje, ja (tror jeg). Jeg foretrekker mettet fett fremfor umettet i slike ting, da jeg ikke vet om det umettede fettet er herdet (noe det ofte er i ferdigmat). Men nå er jeg jo av den oppfatningen at mettet fett overhodet ikke er usunt da. Jeg pleide å kjøpe grøtpulver på helsekosten og tilsatte moset frukt og en god dæsj meierismør i dem. Gled ned på et øyeblikk. De selger masse instant-grøter der, økologiske. :)
Men var det ikke palmeolje det var så mye skriverier om for en stund siden? Som finnes i hurtigmat, potetgull etc, og som overhodet ikke var bra for kroppen?
Nemlig. Mettet fett tåler mye bedre oppvarming enn umettet fett, ergo er jeg mye mer skeptisk til umettet fett i ferdigmat og som stekekilde, enn mettet fett.
Det trenger man ikke. De skal vel tilsettes litt MME pulver - og vann. Etterhvert smakssatte vi med litt frukt.
Tre skjeer grøtpulver, en liten skje MMEpulver og vann - røres til fin konsistens. Kanskje vi hadde en skje olje i også innimellom. Eventuelt en dæsj frukt på toppen. Synes de var like enkle som andre instantgrøter.
Margarin
Varmede flerumettede oljer. Av dem er Raps og olivenolje de som tåler varme best.
Oljene er ok kalde, men ved varmebahandling herdes fettet og det dannes det transfett. I Danmark er dette ulovlig nå, men det er vanskelig å forby fordi det forekommer i en del andre matvarer også.
Det er jo totalmengden som er farlig, men det er vanskelig å unngå når det er herdet fett i så store mengder matvarer.
Man leser innholdsbetegnelsen. Det er slik da ofte slik at du må velge mellom mettet fett som palmeolje og transfett som umettet fett og margarin i de fleste varmebehandlede produkter.
I norge er det ikke regler om å merke det som transfett.
Om fettet er palmeolje er det ikke transfett.
De lærde strides da om hva som er værst mettet fett eller transfett.
Jeg bruker ikke oljer (og selvsagt ingen former for margarin) oppvarmet, med mindre jeg lager Wok eller noe sånt, og da får det heller bare være. Jeg steker så og si utelukkende i meierismør, Ghee eller kokosfett (som ikke smaker noe). Det tåler varmen MYE bedre uten at fettsyrene blir ødelagt.
Ja da bruker jeg oliven. Pleier å kjøpe Extra virgin, selv om den kanskje tåler varmen dårligere? Dette er det så delte meninger om, men det er den jeg bruker. Mest til salater og sånt da.
Ja, men siden det er E.V jeg bruker mest av, blir det bare til at jeg kjøper den, steker jo nesten aldri i oljer uansett, så jeg har ikke giddet å kjøpe en bare til steking. Bruker endel olivenolje i salatdressinger og over avokado osv. Rapsolje fikk jeg litt skrekken av etter at jeg kjøpte en som smakte fjøs. Elsker smaken av en god olivenolje, det er luksus.
Jeg bruker det innimellom til steking, men jeg har en egen kilde for EV olivenolje og kaldpresset rapsolje. For ikke å glemme skikkelig balsamicoedikk.
All den tid man anbefaler å vente med kumelksprodukter i babymat til tidligst 10-månedersalder, så trodde jeg at smør også var fyfy. Og det er jo veldig enkelt å bruke olje i babymat. Jeg tilsetter i hvert fall litt olje rett før servering, så den blir jo ikke varmet opp til skumle transfettsyrer. :)
Man skal vente med ren kumelk til 10-12 mndrs alder ja. Men meierismør går helt fint før det, litt yoghurt også (ikke før rundt 7 mndr tror jeg, men er usikker). Kroppen tåler dette bedre enn ren kumelk. Man kan selvsagt bruke olje også, så lenge det er ren kaldpresset (helst økologisk) olje. Noen bruker soyaolje, det er jo galskap.
Nei, jeg mener helt sikkert at anbefalingene er yoghurt/syrnede melkeprodukter i små mengder fra 10-måneders alder. Kumelk som drikke fra 12 måneder, men man kan bruke små mengder i mat fra 10 måneder.
Jeg brukte også de fra Helios, har jo endel instantgrøter som er veldig enkle, også har de noen som skal koke et par minutter.
Som Iset bruker jeg bare Ghee av usaltet smør, eller det usaltede smøret uten å lage Ghee først.
Jeg hadde ofte en god dasj havremelk i, for smakens skyld, da var det ikke nødvendig å tilsette noe frukt.
Jeg brukte rapsolje fra Helios-butikk i grøten til jentungen, og det luktet pyton. Men hun spiste gjerne. Selv fikk jeg helt avsmak, til jeg prøvde Odelia-olje for en stund siden. Den smaker ingenting.
I tillegg er den som regel aldri kaldpresset, men varmebehandlet. Vet ikke om man får kjøpt kaldpresset soyaolje noe sted? Står litt om soyaolje og steking nederst her:
Soyaolje, maisolje og solsikkeolje har en ganske nøytral smak og bør ikke brukes til steking fordi egenskapene forandrer seg ved høy temperatur. Mild olivenolje, rapsolje og jordnøttolje egner seg best til steking.
Det kan hende, men nå skal man jo ikke se på hva barnematprodusentene gjør for å finne ut hva som er optimalt.
Palmeolje i babygrøt høres unødvendig ut, syns jeg. Er det ikke slik at enkelte mener at palmeolje er det minste av flere onder når det gjelder bruk til steking? At den er bedre å bruke fordi den inneholder mettet fett som ikke omdannes når det varmes opp. Flerumettede fettsyrer derimot omdannes og blir til transfett og andre skadelige stoffer under oppvarming. Og da er det ikke dermed sagt at palmemolje er sunt, den er bare mindre usunn enn enkelte andre oljer til bruk ved steking.
Veldig ofte er innholdet i en matvare palmeolje når den er merket med vegetabislk olje.
Jeg syns det er problematisk å bruke palmeolje også på grunn av miljøet og av etiske hensyn. Regnskog hogges ned og lokalbefolkningen fordrives for å gi plass til plantasjer for storproduksjon av palmeolje. Rasering av regnskog bidrar til klimakrisen, som sikkert de fleste har fått med seg nå.
Vel, noen av oss mener jo at mettet fett er sunt da, og ikke all palmeolje er usunn, se her. Men om det siste avsnittet ditt er tilfelle er det jo en GOD grunn til å unngå palmeolje, det ante jeg virkelig ikke. :(
Er det ikke sånn at melk skal unngås i størst mulig grad fordi det demper opptak av jern? (Underforstått; en smørklatt i maten i ny og ne kan umulig skade?)
Jeg føler meg forøvrig som en halvdårlig mor etter å ha lest denne tråden, da jeg aldri noensinne har filosofert over ulike fett-typer i mat. :o
Ja og nei, melk hemmer opptaket av jern, men barnets tarmer er ikke utviklet godt nok til å kunne fordøye kumelk i ren form før etter ca. ett år. Jeg mener meierismør kan brukes mye tidligere, men det får jo bli opptil hver enkelt. :)
Kan du for øvrig gi meg en veldig kort forklaring på hva vi snakker om her, forresten?
Jeg skjønner fortsatt ikke hva transfett er, og de linkene det henvises til ligger hakket over min fettfattige forståelse. :gruble:
Hva bør man unngå og hva er bra?
Det er en erkjennelse at jeg nok ikke kommer til å bli 100% opptatt av dette, men litt mer opplyst enn det jeg er hadde nok ikke skadet. Jeg har jo en snart-grøtspiser å tenke på også.
Men er alt mettet fett sunt da? Hvor tar de det fra de som hevder at palmeolje inneholder svært mye palmitinsyre, som fremmer dårlig kolesterol (LDL-Kolesterol)? Jeg klarer heller ikke å se for meg at palmeolje er et naturlig næringsmiddel for mennesker, men at det mer er et "nymotens påfunn". Hva fremstilles det av egentlig? Jeg skjønner jo at det må være palmer av noe slag, men har mennesker spist palmer til alle tider?
Ja, jeg mener alt mettet fett er sunt så lenge det er naturlig. Jeg vet ikke helt med den palmeoljen de putter i ferdigmaten, men siden den er mettet så vet jeg iallfall at den ikke ødelegges på samme måte som det vegetabilske oljer gjør. Men jeg skal sjekke ut litt mer om den.
Her er forresten et par interessante artikler om kolesterol:
Ja, jeg vet at mettet fett ikke ødelegges på samme måte som flerumettet fett ved sterk varme. Enumetted fett er vel en mellomting, har jeg forstått. Men hva når man ikke varmer opp fettet? Er ikke umettet fett best da? Og hva slags mettet fett er naturlig? Er for eksempel palmeolje naturlig? Og forøvrig, alt som er naturlig er ikke nødvendigvis sunt, så hvorfor skulle alt mettet fett være det?
Mulig du syns jeg er vanskelig nå og stiller mange spørsmål, men jeg vil gjerne vite. Dette med fett er vanskelig, syns jeg.
Apropos umettet fett og oppvarming. Jeg er glad i å knaske nøtter av forskjellig slag. Men fettsyrene i dem blir vel også ødelagt når de røstes? Så det er kun råe/urøstete nøtter som er sunt, er det ikke?
Selvfølgelig er du ikke vanskelig, jeg var enda mer skeptisk enn deg for 5 år siden. Jeg husker jeg til og med latterliggjorde (ja, rett og slett mobbet) ei som levde på Atkins, og mente hun kom til å dø av hjerteinfarkt innen et par år. Jeg tror ikke det FANTES en større skeptiker enn meg, tro det eller ei. :knegg:
Ang. nøtter så er rå best ja, kanskje med unntak av peanøtter, for jeg mener å ha lest at rå peanøtter inneholder en muggsopp (?) av et eller annet slag som ikke er så bra, men dette kan jeg sjekke opp. Du kan røste nøtter selv på lavere temperatur, da skal det gå bra.
Jeg har jo lest enormt med artikler og rapporter om dette med mettet fett og er helt sikker i min sak, men skjønner at mange er skeptiske siden det advares mot inntak av slikt fett. I stedet for å svare på alt, synes jeg det er bedre å linke, for da får du mer utfyllende svar fra folk som vet mer enn meg om disse tingene.
Her er det feks. en lege som snakker om mettet fett kontra umettet fett, samt karbohydrater:
Lavkarbo fjerner mest fett (her står det om slanking, men nedover siden snakker de også om kolesterolet, feks:
Problemet er jo at man finner like mange artikler som sier det motsatte, men flere og flere fagfolk går jo ut og anbefaler meierismør og annet mettet fett nå, og sier at det ikke finnes skikkelig dokumentasjon på at mettet fett faktisk ER skadelig. De fleste studiene jeg har lest viser også at de ofte bruker fet mat med stivelse når de skal dokumentere dette, feks. pommes frites, pizza og lignende. Mat som inneholder 90 % karbohydrater, men som utrolig nok blir sett på som FETT, dermed får fettet skylden. Jeg synes det er ganske utrolig ...
Anbefaler forresten boka "Bedre uten brød" for de som vil sette seg mer inn i dette. Skrevet av en lege og en ernæringsfysiolog, og inneholder kildehenvisninger til en drøss med forskningsrapporter. Jeg kaller den bare "Bibelen".
Nei, det stemmer ikke. Det er ikke transfettsyrer i norsk margarin og det dannes ikke transfettsyrer ved oppvarming av margarin.
Transfettsyrer dannes i kuas mage og ved hjelp av en industriell prosess som kalles herding. På innholdsfortegnelser ser man at det er transfettsyrer ved at det står "delvis hydrogenert vegetabilsk olje" eller "partially hydrogenated vegetable oil".
Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet fraråder forøvrig høyt inntak av meierismør og fete melkeprodukter, og anbefaler istedet myke margariner og oljer i matlagingen.
Angående margarin så er det vel ikke transfett i det nå lenger nei. Det var det for noen år siden derimot, og det tåler vel fremdeles ikke oppvarming særlig godt.
SEF er veldig sene med å komme med råd. Jeg synes f. eks det er morsomt nå at de har oppdaget listeria som farlig for gravide.
For 5-6 år siden var det et ikke tema. For 18 år siden når min søster var gravid så trodde alle jeg var gal når jeg reagerte på at hun spiste upasturiserte oster og pateer. Det var almenkunnskap i England den gangen......
Det er ikke det eneste rådet de endrer årevis etter at det var kjent andre steder. Å gå tilbake på egene råd er jo ganske flaut.
Jeg kjøpte barnemat fra helios. Gikk ned på høykant men så snublet jeg over at spinat skulle en unngå hele første leveår. Det sjokkerte meg faktisk at de da hadde det i barnematen.
Når det gjelder spinat, har de litt andre anbefalinger i andre land, for eksempel Danmark www.sst.dk/Sundhed3A/Boern.aspx Det kan jo kanskje være en grunn til at Helios-maten inneholder det?
Det er ikke slik at det skal unngåes, men det bør kun gies i små mengder, om jeg ikke husker feil. Det samme gjelder rødbeter. Det er fordi disse matvarene inneholder nitrat som kan omdannes til nitritt. Nitritt hindrer transporten av oksygen til kroppens celler. Spedbarn er spesielt utsatt fordi de opptar nitritt raskt i blodet, og derfor bør de få lite av dette før de er ett år.
Det er så utrolig mange anbefalinger å forholde seg til, og det er jammen ikke greit når barnematprodusentene har ingredienser i babymaten som barna ikke skal spise riktig ennå. Slik som melkeprodukter i middagsglass for 6- og 8-måneders-barna.
Jeg er helt enig med Sokk, dette er fryktelig rart. Jeg velger selv å unngå alle melkeprodukter i maten til lillebror fram til 10 måneder, det inkluderer da at vi ikke bruker verken melk, yoghurt, smør, kesam osv. Jeg sjekker alltid innholdsdeklarasjonene og velger kun de glassene som ikke inneholder melkeprodukter eller salt. I tillegg velger vi bort de matvarene som inneholder fisk, egg, erter. Det er faktisk beskrevet i veilederen for spebarnsernæring fra Statens ernæringsråd at man kan unngå fisk, egg, erter og nøtter fram til ett års alder hvis man har risiko for allergi i familien, og det synes jeg er greit å overholde all den tid jeg hater å være allergisk mot gress og nusselige katter.
Jeg syns også det er problematisk å bruke palmeolje på grunn av miljøet og av etiske hensyn. Bortsett fra det er palmeolje en naturlig olje, om den er herdet skal vel framgå av innholdsdeklarasjoner, så den er kanskje ikke det da tror jeg.
Egentlig synes jeg det er litt tåpelig å ha meierismør i maten til babyer. Bare fordi jeg synes man skal unngå melkeprodukter fram til 10 måneder. Det går veldig fint å bruke en olje hvis man vil tilsette litt fett til babygrøten eller hjemmelaget middagsmat, og oljen trenger man jo ikke varme opp overhodet. Det betyr at man kan velge extra virgin olivenolje av beste kvalitet, den inneholder jo mange nyttige fettsyrer og umettet fett. Hvis jeg hadde vært tilhenger av mettet fett ville jeg heller valgt en olje med mye mettet fett i stedet for smør. Dog ikke peanøttolje siden den er framstilt fra nøtter som jo er et allergen.
En annen ting; Skal man ikke unngå gluten helt i begynnelsen? Sjekket ingredienser på Småfolks "Min første grøt" som er for barn fra 4 mnd. Den inneholder bl.a. 9 % havremel* og siktet havremel*, hvetemel* (*Med naturlig innhold av gluten).
Jeg vet ikke. Det er ikke mulig å se ut fra pakka med grøt om de er skurker eller ikke. Kanskje veien å gå er å skrive en e-post til dem og høre hva slags olje de bruker.
Slik jeg ser det er Hipp mindre skurker enn flere andre. Men Holle er minst skurkete av seg.
Vi bruker mest Hipp nå. Da storesøster var liten var Hippgrøtene utrolig søte (tilsatt sukker), men nå er de bare med "naturlig sukkerinnhold" (dvs litt søte fremdeles, men mest frukt- og melkesukker).
Det som er bra med Hippgrøtene er at de (foruten å være økologiske) inneholder morsmelkserstatning og ikke bare tørrmelk, slik som de fleste andre. Når vi snakker om å unngå kumelk her, liksom. :)
Ikke så skurkete, synes jeg. Men palmeolje kan det godt hende de bruker, det er bare ikke spesifisert på esken.
Det er et viktig poeng. Da ztjerna spiste grøt var det kun HIPP og Holle vi kunne bruke dersom vi ville holde han unna kumelk. "Tørrmelk" på pakken betyr forøvrig kumelk, ikke MME.
Holle inneholder, såvidt jeg husker, ikke melk i det hele tatt. Den skal tilsettes den melken man ønsker (MME, morsmelk, kumelk) og egner seg derfor også for barn som bruker spesial-MME.
Det har du jammen meg helt rett i når jeg tenker meg om.
Jeg tenkte egentlig bare på delen med kumelk, at den ikke inneholder kumelk siden det var hovedpoenget.
Men ja, når du sier det brukte jeg jo å ha havremelk på den.
Ja, men de er jo nettopp behandlet for å ligne morsmelk og å passe spedbarnsmagen. Det er kumelksproteiner i morsmelk også - om mor drikker kumelk. Derfor er det mange mødre med allergiske barn som holder seg unna kumelk i sitt kosthold.
Det finnes MME uten kumelkproteiner. De er basert på soya eller mais.
Men soya til små babyer er heller ikke bra. Da heller mais, men det kan jo også være allergifremkallende. Nutramigen er såvidt jeg vet eneste gode altenativet, men det smaker jo ugh.
Derav brukte jeg Havremelk, ikke når avkommet var baby forresten nei.
Jeg vet, og det er skummelt at helsepersonell ikke er klar over risikoene med soya-MME. Likevel, det er et alternativ for de som både reagerer på kumelk og på mais. Smaken til nutramigen er jo ganske spesiell, og jeg vet at foreldre kan ha problemer med å venne større barn til denne.
Jeg ser at ElinM har svart og dette vet hun langt mere om en meg. Jeg husker bare jeg fant en brosjyre eller noe der det stod at det absolutt skulle unngås. Det er jo 4 år siden og jeg husker ikke så veldig godt.
Det er ikke så mange som vet om hvilken trussel palmeoljer kan være mot klimaet her på jorden. Dagbladet har en fin artikkel om palmeoljer, nedbrenning av regnskog og den eksplosjonen vi kan oppleve i bruk av palmeolje i fremtiden, noe som vil rasere regnskogen mange steder og frigjøre store mengder med CO2 som ligger i jordsmonnet der nå. Dere som sverger til bruk av palmeolje, "miljøriktig" biodiesel og andre ting laget av palmeolje bør lese denne artikkelen i sin helhet. Dere finner den her:
Jeg ante ikke noe om dette, Oliven. Dette er virkelig skummelt. Skjønner egentlig ikke hva mennesker tenker med når de driver rovdrift på planeten på den måten, hva skal vi med penger når vi ligger under torva? Huff.
Informativ (og en stund ganske forvirrende) tråd! :riktig:
Skulle forresten vært interessant med en barnemat-test, f.eks test av barnegrøt, både type fett og sukkerinnhold. Eksempelvis inneholder Hipp Havregrøt (6 mnd) både fruktose, melkesukker, maltekstrakt og sukralose. Grøten smaker jo kjempesøtt, og en del av poenget med å ikke tilsette grøt sukker er jo at de ikke skal venne seg til den søte smaken så tidlig! (selv om MM/MME smaker søtt). Som sukkeravhengig:rolleyes:, syns jeg selv at grøten smaker for søtt.
Så idag testet jeg Holle Fullkornsgrøt, og tilsatte fruktmos og litt meierismør. Ikke fullt så populær hos Vesla som Hipp og Nestle, men kanskje et skritt i riktig og sunnere retning, hun spiste 1/2 posjon (vanligvis spiser hun fulle grøtporsjoner). Må prøve videre.
Men tilbake til dette med oljer vs smør, jeg spør bl.a deg, Iset:
Velger du fortsatt å tilsette grøten smør, fremfor ekstra virgin olivenolje?
Oljen blir jo ikke særlig varm? I såfall, hvorfor? (må ha dette inn med teskje...)
Og hva med saltinnholdet i smør, ubetydelig?
HER
fant jeg forresten en test om barnegrøter/barnemat fra 2004.
Jeg kommer til å tilsette meierismør ja. Fra 6 mndr, tror jeg. Evt. Udos Choice i stedet. Har ikke tenkt på saltinnholdet, det finnes jo usaltede typer men jeg tror ikke det er så mye salt i den lille klatten med smør at det spiller noen rolle. Håper ikke det.
Fruktose kan jeg ikke se på nettsiden at de har tilsatt grøten. Har ingen pakke her akkurat nå, men sist jeg kjøpte så var det heller ikke fruktose tilsatt. Sukralose er det ihvertfall ikke tilsatt. Kunstig søtning er ikke lov å tilsette barnemat.
Må korrigere meg selv. For det første var det ikke havregrøten jeg så på, det var Eple og Pære grøt, 6 mnd. Også skrev jeg visst Sukralose istedet for Sackarose som jeg mente.
Karbohydrater 64,9 g.
Herav sukker: 32,2 g/100g:
Laktose: 22,8 g/100 g
Fruktose: 5,0 g/ 100 g
Glukose 2,0 g/100g
Sackarose: 1,8 g/100 g
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.