Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Treretters middag til hageselskap (grilling) - trenger tips!

#1

My sa for siden:

Svigerforeldrene mine kommer på besøk til helga, og svigermor har bursdag. Det er meldt strålende vær og vi tenker å feire henne med et skikkelig hageselskap. Det eneste som er bestemt er at det blir ett eller annet på grillen som hovedrett, gjerne flere ulike ting, men ikke hva, eller hviilket tilbehør.

Så hva ville du servert? Forrett, hovedrett (på grillen som sagt + tilbehør) og dessert, til 9 personer (alder 12-78 ingen allergier, spesialdietter eller svært kresne). Ikke alt for avansert, gjerne slik at ungene kan ta ansvar for en av rettene, f.eks forretten, og fordel om noe av det kan lages litt i forveien.


#2

Matilda sa for siden:

Det er rabarbrasesong, så jeg hadde i alle fall gått for enten rabarbra- og jordbærpai eller rabarbasmuldepai til dessert! Med is eller en klatt vaniljekesam/yoghurt til.


#3

My sa for siden:

Tilleggsopplysning: Vi bor i Trøndelag, og det er ikke helt jordbærsesong her enda. Rabarbra vet jeg ikke, jeg har ikke rabarbra. Men en god ide, jeg kan sjekke butikken (eller gå på slang? :knegg: )


#4

Matilda sa for siden:

Det er absolutt ikke jordbærsesong på Østlandet heller, men den paien jeg pleier å lage har jordbær i. (Nederlandske jordbær, i dette tilfellet. :knegg:) Rabarbra sies å være best før sankthans, så jeg tipper den har kommet et stykke i Trøndelag også - men det kan jo ta lenger tid før det kommer i butikkene, sikkert.


#5

Hondacrv sa for siden:

Eg elskar grilla lammekjøtt. Men ein lett stenk av Hellas, fetaost og salater og saltkokte poteter og tzatziki. Oh :elsker:


#6

apan sa for siden:

Jeg kan bidra med at kombinasjonen rabarbra og bringebær (fra frysedisken) i smuldrepai også er helt magisk.



#8

My sa for siden:

Hele svigerfamilien livnærer seg på jordbærdyrking, mannen er oppvokst på jordbærgård. Jeg tror nederlandske jordbær utgår. :knegg:

Andre tips?

Jeg elsker også lammekjøtt. Det vil jeg ha! Og jeg vet at svigermor er veldig glad i Hellas og greskpreget mat. Saltbakte poteter og tzatziki, nam! :notererivei:



#10

apan sa for siden:

Jeg ville lagd brokkolisalat som tilbehør i alle fall, det er usigelig populært her for tiden. Vi hadde forøvrig familieselskap i går og serverte blant annet hamburgere, sånn lag din egen med masse tilbehør. Var kjempepopulært i alle aldre. Selv faren min skrøt av den veldig gode hamburgeren (som forøvrig var kjøpt på Rema..).


#11

millact sa for siden:

Mye godt på grillen fra Kiwi. De nye sticks’ene er gode. Gode burgere med ost og grønt.


#12

Nenne sa for siden:

Jeg har en forrettoposkrift med laks, en terrin, som skalserveres kald med lune asparges til. Aspargesen er så god nå. Kunne det vært noe?


#13

Tjorven sa for siden:

Brokkolisalat er en stor hit hos oss også. Som tilbehør.

Grillet hjertesalat med parmesan er en ypperlig forrett.

Og så stemmer jeg for rabarbrapai til dessert. Det synes jeg er helt vidunderlig.


#14

apan sa for siden:

Jeg har en helt enkel oppskrift som jeg ikke husker hvor jeg fant, som jeg lager med bare glutenfritt havremel og glutenfrie havregryn. Det er supergodt.


#15

jolie sa for siden:

Helstek en gris. Vær forberedt på at det tar noen timer.


#16

My sa for siden:

:haha:

Da må vi kjøpe ny grill.


#17

Syrinx sa for siden:

Bruscetta til forrett.


#18

My sa for siden:

Brokkolisalat ja, det var en god ide! Det kan lages på forhånd også. Det passer med lammekjøtt ja? :skeptisk: Har du en god oppskrift? :blafre:

#19

My sa for siden:

Rabarbrapai er foreslått og notert, og ganske aktuelt. Tviler på at f.eks minstejenta vil ha det, men hun er fornøyd med bare is. Går det an å bruke frosne, rørte jordbær/jordbærsyltetøy sammen med rabarbraen? Det har vi i tilfelle i fryseren, med jordbær fra gården, og slipper å bruke nederlandske. Men hvis bringebær gjør paien magisk kan jeg like gjerne ta det, personlig er jeg mer glad i bringebær enn i jordbær (hysj, ikke si det til svigerfamilien :secret:). Oppskrift apan?

Tar gjerne imot forslag til andre desserter også! :jupp:

Kan du forklare med teskje grillet hjertesalat med parmesan? Hvordan nøyaktig? Pensle med noe først? Parmesan før servering, eller tar man på selv?


#20

My sa for siden:

Det kunne definitivt vært noe, del gjerne oppskrift! :jupp: Jeg elsker asparges.

#21

jolie sa for siden:

Pappa bygde en egen til formålet. Av en gammel sykkel og en gammel drill bl.a.


#22

My sa for siden:

Det skjer ikke. :hehehe:

Når vi nå har en relativt ny, steinsdyr Weber gassgrill så skal jeg love deg at den skal brukes også. :knegg:


#23

jolie sa for siden:

Ja, det må jo kull til for en gris selvfølgelig. :nemlig:


#24

apan sa for siden:

Jeg lager denne, dobler og dropper rosinene. Og har vel litt mer bacon. Det hender jeg begrenser rødløken og ikke dobler den. Tar en hel persilleplante.
www.godt.no/annonsorinnhold/meny/1517/brokkolisalat-med-bacon-og-pinjekjerner

Jeg er litt dårlig på hva som passer sammen, men den egner seg til type grill med tilbehør ville jeg tenkt da.


#25

apan sa for siden:

Den smuldrepaien er veldig omtrentlig men sånn ca:
2 dl havremel, 1 dl små havregryn, 1 ts vaniljesukker, 150 g kjøleskapskaldt smør i terninger. Blandes og smuldres litt.

6-8 stilker rabarbra eller det du har som passer, evt noe rabarbra og noe frosne bringebær. Bland rabarbra m 2 ss potetmel og 1 dl sukker.

225 grader ca 20 min.

Jeg hadde ikke potetmel sist så bare droppet det. Pleier knipe på den desiliteren med sukker. Tar mindre. Særlig når det blandes med bringebær, for de er jo mye søtere. Jeg har ofte doblet og lagd i en stor form. Dette blir type rund form, og den er jo veldig lav denne kaken. Litt lite til 9 sikkert.


#26

apan sa for siden:

Altså, bær og rabarbra i bunn og det andre over. Men det skjønte du sikkert.


#27

apan sa for siden:

Brokkolisalat er perfekt å lage for eldstejenta feks. Kan jo lages i god tid. Jeg fikk storebror til å lage til 17.mai; som oppgave i mat og helse. Vi ventet med pinjekjerner og persille til rett før.



#29

Smash sa for siden:

Vi elsker maispure til grillmat.


#30

Tjorven sa for siden:

Nå er det mannen min som har pleid å lage dette, men jeg har forstått det som han deler hjertesalaten i to og først griller den med kuttsiden ned. Når den snus så tar han over litt olivenolje, salt og pepper som får trekke inn mens den stekes på den andre siden. Først når han tar den av grillen drysser han over et generøst lag med revet parmesan (og vi bruker som regel grana padano for å gjøre det litt mer overkommelig i pris).


#31

apan sa for siden:

Eller man dropper rosinene i den andre som jeg altså gjør. Men det var en god tanke å bruke granateple.


#32

Syrinx sa for siden:

Dessert:

brownies (kan være pose)

vaniljeis (Denne kan tas ut av boksen, skjæres i terninger og legges på serveringsfat i forveien. Sett hele fatet på frys og ta frem når det skal spises.)

salt karamellsaus

sjokoladesaus (varm fløte, smelt i melkesjokolade eller firkløver)

bær eller bærsaus hvis ønskelig

Dette hadde vi på nyttårsfest med jobben, det ble stor suksess. Veldig enkelt og veldig, veldig godt.


#33

Nenne sa for siden:

Laksepaté med gourmetsaus

Ingredienser:

600 g laksefilet uten ben og skinn
2 1/2 ts salt
3 egg
3 dl fløte
2 dl melk
1 ss potetmel
1/2 krm kajennepepper
ev. fyll av skiver med rå laks, reker eller crabstick

Saus:

1 1/2 dl rømme
1 dl creme fraiche
1/2 dl majones
2-3 ss chilisaus
ca. 50 g lodderogn (kan sløyfes)
salt og pepper
finhakket dill

Varm stekeovnen til 175 grader. Smør en avlang form, 1 1/2 - 2 liter.

Beskrivelse:

Skjær laksen opp i biter og legg i en foodprocessor sammen med salt og kjør sammen til laksen er grovdelt (laksen kan også males på kvern). Ha egg, fløte, melk, potetmel og kajennepepper over i bollen med laksen og kjør til en glatt farse.

Legg halvparten av deigen i den smurte formen. Legg ev. over skiver med rå laks, reker eller crabsticks og fyll resten av laksefarsen over.

Dekk formen med aluminiumsfolie og stek patéen i vannbad i varm stekeovn til den kjennes fast, 1 - 1 1/2 time. La patéen avkjøles i formen.

Bland sammen alle ingrediensene til sausen og smak til med salt og pepper. La sausen stå og "trekke " smak i kjøleskapet i et par timer før den skal serveres.

Patéen serveres oppskåret i skiver, med asparges, sitron, grønn salat, slangeagurk og gourmetsaus.

Laksepatéen kan også serveres varm med nykokte poteter.


#34

veobra sa for siden:

Pai med rabarbra og bringebær var veldig godt. :nam:



#36

My sa for siden:

Fasit:

Det ble ikke til at vi lagde noen forrett, vi hadde heller en langvarig grilling med mye forskjellig, som startet med at alle lagde hver sin foliepakke med fisk (rød og hvit), smør og grønnsaker. Så man kan vel si at det ble forretten. Deretter ble det grillet ulike typer kjøtt og pølser, mye mer enn vi greide å spise. Som tilbehør hadde vi hjemmelaget potetsalat, brokkolisalat (takk for tipset om å erstatte rosiner med granateple Tjorven, knallgodt!), grønn salat, og diverse dressinger.

Til dessert ble det (siden det var ganske enstemmig her inne :knegg: ) rabarbrapai. Fikk rabarbra fra sjefen min, som hadde masse i hagen, og i fryseren hadde jeg hjemmelaget syltetøy fra svigermor, som var blanding av jordbær og bringebær, så det ble begge deler. :riktig: Blandet det med rabarbraen, litt mindre sukker enn det stod i oppskrifta (siden det allerede var sukker i syltetøyet), potetmel og frøene fra en halv vaniljestang. Paideig under og smuldrelokk oppå. Valgfritt vaniljeis eller vaniljekesam til. Det ble helt himmelsk! :nam:

Stor suksess. Takk for gode tips!


#37

apan sa for siden:

Det hørtes nydelig ut. Hvilken oppskrift brukte du på paien?


#38

liefje sa for siden:

Jeg laget denne i helgen. Utrolig nydelig. Laget i porsjonsformer og serverte med vaniljeis på toppen. Aldeles nydelig. Brukte brunt sukker i smuldredeigen og laget klar både deig og rabarbra/jordbærkompott dagen før og oppbevarte i kjøleskap (uten å "sette sammen"). Da var det superlettvindt å sette i ovnen mens vi spiste hovedrett.


#39

My sa for siden:

Tok utgangspunkt i denne, fra Trines Matblogg, men i stedet for biter av jordbær brukte jeg ca 300g av svigermors hjemmelagede syltetøy av jordbær og bringebær blandet, som jeg rørte inn i rabarbrabitene i en bolle, sammen med sukker (litt mindre enn i oppskrifta, pga sukker i syltetøyet) og potetmel, og lot stå en stund (av praktiske grunner, men da ble også rabarbraen marinert i syltetøyet). I oppskrifta skal det også være med ingefær, men det droppet jeg.

Lagde heller ikke den kremen i oppskrifta, selv om det sikkert er nydelig. Hadde vaniljekesam og vaniljeis så folk kunne velge.


#40

apan sa for siden:

Takk, så nydelig ut.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.