Svigerforeldrene mine kommer på besøk til helga, og svigermor har bursdag. Det er meldt strålende vær og vi tenker å feire henne med et skikkelig hageselskap. Det eneste som er bestemt er at det blir ett eller annet på grillen som hovedrett, gjerne flere ulike ting, men ikke hva, eller hviilket tilbehør.
Så hva ville du servert? Forrett, hovedrett (på grillen som sagt + tilbehør) og dessert, til 9 personer (alder 12-78 ingen allergier, spesialdietter eller svært kresne). Ikke alt for avansert, gjerne slik at ungene kan ta ansvar for en av rettene, f.eks forretten, og fordel om noe av det kan lages litt i forveien.
Det er rabarbrasesong, så jeg hadde i alle fall gått for enten rabarbra- og jordbærpai eller rabarbasmuldepai til dessert! Med is eller en klatt vaniljekesam/yoghurt til.
Tilleggsopplysning: Vi bor i Trøndelag, og det er ikke helt jordbærsesong her enda. Rabarbra vet jeg ikke, jeg har ikke rabarbra. Men en god ide, jeg kan sjekke butikken (eller gå på slang? :knegg: )
Det er absolutt ikke jordbærsesong på Østlandet heller, men den paien jeg pleier å lage har jordbær i. (Nederlandske jordbær, i dette tilfellet. :knegg:) Rabarbra sies å være best før sankthans, så jeg tipper den har kommet et stykke i Trøndelag også - men det kan jo ta lenger tid før det kommer i butikkene, sikkert.
Hele svigerfamilien livnærer seg på jordbærdyrking, mannen er oppvokst på jordbærgård. Jeg tror nederlandske jordbær utgår. :knegg:
Andre tips?
Jeg elsker også lammekjøtt. Det vil jeg ha! Og jeg vet at svigermor er veldig glad i Hellas og greskpreget mat. Saltbakte poteter og tzatziki, nam! :notererivei:
Jeg ville lagd brokkolisalat som tilbehør i alle fall, det er usigelig populært her for tiden. Vi hadde forøvrig familieselskap i går og serverte blant annet hamburgere, sånn lag din egen med masse tilbehør. Var kjempepopulært i alle aldre. Selv faren min skrøt av den veldig gode hamburgeren (som forøvrig var kjøpt på Rema..).
Jeg har en helt enkel oppskrift som jeg ikke husker hvor jeg fant, som jeg lager med bare glutenfritt havremel og glutenfrie havregryn. Det er supergodt.
Rabarbrapai er foreslått og notert, og ganske aktuelt. Tviler på at f.eks minstejenta vil ha det, men hun er fornøyd med bare is. Går det an å bruke frosne, rørte jordbær/jordbærsyltetøy sammen med rabarbraen? Det har vi i tilfelle i fryseren, med jordbær fra gården, og slipper å bruke nederlandske. Men hvis bringebær gjør paien magisk kan jeg like gjerne ta det, personlig er jeg mer glad i bringebær enn i jordbær (hysj, ikke si det til svigerfamilien :secret:). Oppskrift apan?
Tar gjerne imot forslag til andre desserter også! :jupp:
Kan du forklare med teskje grillet hjertesalat med parmesan? Hvordan nøyaktig? Pensle med noe først? Parmesan før servering, eller tar man på selv?
Den smuldrepaien er veldig omtrentlig men sånn ca:
2 dl havremel, 1 dl små havregryn, 1 ts vaniljesukker, 150 g kjøleskapskaldt smør i terninger. Blandes og smuldres litt.
6-8 stilker rabarbra eller det du har som passer, evt noe rabarbra og noe frosne bringebær. Bland rabarbra m 2 ss potetmel og 1 dl sukker.
225 grader ca 20 min.
Jeg hadde ikke potetmel sist så bare droppet det. Pleier knipe på den desiliteren med sukker. Tar mindre. Særlig når det blandes med bringebær, for de er jo mye søtere. Jeg har ofte doblet og lagd i en stor form. Dette blir type rund form, og den er jo veldig lav denne kaken. Litt lite til 9 sikkert.
Brokkolisalat er perfekt å lage for eldstejenta feks. Kan jo lages i god tid. Jeg fikk storebror til å lage til 17.mai; som oppgave i mat og helse. Vi ventet med pinjekjerner og persille til rett før.
mann og barn er ikke så glade i rosiner, så jeg foretrekker denne oppskriften på brokkolisalat som bruker granateple isteden som søtningsmiddel: www.nrk.no/mat/brokkolisalat-1.15008693
Nå er det mannen min som har pleid å lage dette, men jeg har forstått det som han deler hjertesalaten i to og først griller den med kuttsiden ned. Når den snus så tar han over litt olivenolje, salt og pepper som får trekke inn mens den stekes på den andre siden. Først når han tar den av grillen drysser han over et generøst lag med revet parmesan (og vi bruker som regel grana padano for å gjøre det litt mer overkommelig i pris).
vaniljeis (Denne kan tas ut av boksen, skjæres i terninger og legges på serveringsfat i forveien. Sett hele fatet på frys og ta frem når det skal spises.)
salt karamellsaus
sjokoladesaus (varm fløte, smelt i melkesjokolade eller firkløver)
bær eller bærsaus hvis ønskelig
Dette hadde vi på nyttårsfest med jobben, det ble stor suksess. Veldig enkelt og veldig, veldig godt.
600 g laksefilet uten ben og skinn
2 1/2 ts salt
3 egg
3 dl fløte
2 dl melk
1 ss potetmel
1/2 krm kajennepepper
ev. fyll av skiver med rå laks, reker eller crabstick
Saus:
1 1/2 dl rømme
1 dl creme fraiche
1/2 dl majones
2-3 ss chilisaus
ca. 50 g lodderogn (kan sløyfes)
salt og pepper
finhakket dill
Varm stekeovnen til 175 grader. Smør en avlang form, 1 1/2 - 2 liter.
Beskrivelse:
Skjær laksen opp i biter og legg i en foodprocessor sammen med salt og kjør sammen til laksen er grovdelt (laksen kan også males på kvern). Ha egg, fløte, melk, potetmel og kajennepepper over i bollen med laksen og kjør til en glatt farse.
Legg halvparten av deigen i den smurte formen. Legg ev. over skiver med rå laks, reker eller crabsticks og fyll resten av laksefarsen over.
Dekk formen med aluminiumsfolie og stek patéen i vannbad i varm stekeovn til den kjennes fast, 1 - 1 1/2 time. La patéen avkjøles i formen.
Bland sammen alle ingrediensene til sausen og smak til med salt og pepper. La sausen stå og "trekke " smak i kjøleskapet i et par timer før den skal serveres.
Patéen serveres oppskåret i skiver, med asparges, sitron, grønn salat, slangeagurk og gourmetsaus.
Laksepatéen kan også serveres varm med nykokte poteter.
Det ble ikke til at vi lagde noen forrett, vi hadde heller en langvarig grilling med mye forskjellig, som startet med at alle lagde hver sin foliepakke med fisk (rød og hvit), smør og grønnsaker. Så man kan vel si at det ble forretten. Deretter ble det grillet ulike typer kjøtt og pølser, mye mer enn vi greide å spise. Som tilbehør hadde vi hjemmelaget potetsalat, brokkolisalat (takk for tipset om å erstatte rosiner med granateple Tjorven, knallgodt!), grønn salat, og diverse dressinger.
Til dessert ble det (siden det var ganske enstemmig her inne :knegg: ) rabarbrapai. Fikk rabarbra fra sjefen min, som hadde masse i hagen, og i fryseren hadde jeg hjemmelaget syltetøy fra svigermor, som var blanding av jordbær og bringebær, så det ble begge deler. :riktig: Blandet det med rabarbraen, litt mindre sukker enn det stod i oppskrifta (siden det allerede var sukker i syltetøyet), potetmel og frøene fra en halv vaniljestang. Paideig under og smuldrelokk oppå. Valgfritt vaniljeis eller vaniljekesam til. Det ble helt himmelsk! :nam:
Jeg laget denne i helgen. Utrolig nydelig. Laget i porsjonsformer og serverte med vaniljeis på toppen. Aldeles nydelig. Brukte brunt sukker i smuldredeigen og laget klar både deig og rabarbra/jordbærkompott dagen før og oppbevarte i kjøleskap (uten å "sette sammen"). Da var det superlettvindt å sette i ovnen mens vi spiste hovedrett.
Tok utgangspunkt i denne, fra Trines Matblogg, men i stedet for biter av jordbær brukte jeg ca 300g av svigermors hjemmelagede syltetøy av jordbær og bringebær blandet, som jeg rørte inn i rabarbrabitene i en bolle, sammen med sukker (litt mindre enn i oppskrifta, pga sukker i syltetøyet) og potetmel, og lot stå en stund (av praktiske grunner, men da ble også rabarbraen marinert i syltetøyet). I oppskrifta skal det også være med ingefær, men det droppet jeg.
Lagde heller ikke den kremen i oppskrifta, selv om det sikkert er nydelig. Hadde vaniljekesam og vaniljeis så folk kunne velge.