Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er lov å innrette seg med i naturen?

#1

Bayone sa for siden:

16-åringen og noen kompiser har lyst å lage seg en liten plass i skauen der de kan oppholde seg i sommer. De har funnet en liten plass unna stier og bebyggelse. Der vil de henge opp en presenning til tak, myggnetting og sette opp noe enkle hagemøbler og kanskje noen paller til gulv. De har spurt meg om det er lov og jeg har rett og slett ikke peiling. Noen som vet? Så klart en forutsetning at de ikke forsøpler og at de tar ned alt når sommerferien er over.


#2

zinatara sa for siden:

Det er iallefall en 2 natts regel for telting i utmark. Så tviler på at det er noe de kan gjøre uten tillatelse fra grunneier.


#3

frukt sa for siden:

Om en oppsynsmann fant en hytte, hadde han all rett til å ødelegge den. For ingen har rett til å bygge i skogen.

— Faktisk har man knapt lov til å sette opp noe som helst, sier Marianne Reusch. Hun er jurist og har doktorgrad i rettsvitenskap med en avhandling om allemannsretten.
www.aftenposten.no/a-magasinet/i/zL835/bygger-hemmelige-hytter-i-skogen?

www.miljodirektoratet.no/for-private/friluftsliv-og-allemannsretten/telte/

Det er altså ikke lov å bygge hytte i skogen, men noen gjør det allikevel. Det eneste måtte vært om man fikk lov av grunneier.
Kan de ikke heller gjøre det enkelt, henge opp en tarp og ha med seg sånne sammenleggbare stoler eller hengekøye? Det blir ikke like fancy, men er enkelt å sette opp og ta ned.



#5

Serena sa for siden:

Det var jo en kjempeide, jeg tror nok at en grunneier fort kan være positiv!Her jeg bor eier borettslaget en del skog og skråning - vi har sagt ja til alt fra bikuber og trampoliner til hytte i skogen - noe mer permanent enn andre ting. Kommunen har også sagt ja til noen ungdommer som har laget en slags hindreløype i skogen nedenfor oss.


#6

Bayone sa for siden:

Det er kommunal eiendom. Tviler på at de kommer til å få noe svar derifra før sommeren er over. Skal høre om de kan være med på å bare henge opp en presenning og ha myggnett de henger opp for hver gang og klappstoler.


#7

Tjorven sa for siden:

Jeg driver med turorientering og fra tid til annen havner vi midt oppi slike boområder i Marka. Jeg føler at jeg tråkker rett inn i stua til noen og oppfatter meg selv som veldig invaderende. Men det ligger i kompasskursen og kommer plutselig på, så vi går bare videre.

Jeg er på ingen måte sikker på at grunneier vil sette pris på slike bosettinger og anser sannsynligheten for et «nei» som stor hvis de spør først.

Men det skjer helt klart. Flere steder.


#8

Balanse sa for siden:

Jeg ville blitt med dem og sjekket om de faktisk hadde funnet en plass godt unna stier og bebyggelse. Så vile jeg hatt en skikkelig gjennomgang av hvordan de tenker håndtere søppel, og at de forstår dette med ingen inngrep i naturen. Søppel i form av papir, plasker, plastikk er det vanligste, og i mine øyne verste, problemet med slike "bosetninger". Hvis du føler deg trygg på at de vil behandle naturen med respekt, ville jeg gått videre og snakket om respekt for andre som bruker skogen, og allemannsretten. Vi har en lang tradisjon i Norge på å bruke naturen, utmark, på en ok måte uavhengig av eier. Det er også et behov å komme ut, og at de har et behov for å være sammen utenfor foreldresonen er forståelig.

Sjekk gjerne ut boka om de hemmelige hyttene, www.tv2.no/v/1381270/, de diskuterer litt rundt dette fra 5:27.

Nå vet jeg dine ikke skulle bygge hytte, men det kan være interessant likevel.

Så - jeg vil ikke oppfordre til ulovligheter, men jeg synes det er stor forskjell mellom å sette opp et nesten usynlig ly med materiell funnet i skogen, og å ta med inn en tilhenger med Terrasse fliser fra Biltema. Jeg er også litt bekymret for om vi vingeklipper ungdommene våre, og tar fra dem muligheten til å utforske og lære.


#9

veobra sa for siden:

Uansett hva de velger bør de ha en plan for taletterstatning. Mulig de holder seg for nr 2, men hvis man er mye samme sted er det fint med ett sted man tisser også. Mulig dette er selvsagt for dere altså, men vil bare nevne det. Det er mye snakk om toalettpapir og diverse på avveie i området her for tiden.


#10

Isprinsessen sa for siden:

I utmark kan man vel campe i 2 mnd på samme plass. J3g ville gitt de tarp og vindskjerm beregnet til camping fra biltema. Da kan de lett fjerne det de setter opp. Snakk med de om at de må rydde etter deg og slikt så går det nok helt fint.


#11

Tjorven sa for siden:

Samtidig vil jeg presisere at jeg synes det er flott med 16-åringer som vil klare seg selv ute i naturen. Min 15-åring sover en del i hengekøye i marka med venner og det oppmuntrer jeg veldig.

(Men jeg tror ikke at den gjengen faktisk sover så mye når de er ute, for hun er stuptrøtt når hun kommer hjem. Drt blir jo noe helt annet det din pode foreslår.)


#12

annemede sa for siden:

2 mnd? Det har jeg ikke hørt om før, kun to netter på samme sted uten tillatelse. Har du dokumentasjon på 2 mnd?


#13

Niobe sa for siden:

To måneder!? Det er vel to netter!




#16

Galathea sa for siden:

Nei, man kan campe 2 døgn på samme sted i utmark www.miljodirektoratet.no/for-private/friluftsliv-og-allemannsretten/telte/

Nå er det sagt at dette er kommunal grunn, men jeg er selv grunneier og eier en god del utmark og ville syns det var ubehagelig om folk tok seg til rette på en slik måte på min eiendom. Jeg legger mer enn gjerne til rette for at folk skal kose seg og drive friluftsliv, og har bl.a sagt ja til å ha en blåmerka sti over eiendommen rett forbi huset.

Problemene med det er at det fort baller på seg, og da blir det grunneier som sitter med ansvaret. Om noen lager en leir og lar det bli stående eller forsøpler er det jeg som må rydde opp. Når det har falt et tre over stien jeg har vært grei å la gå over min eiendom kommer folk og klager og spør når jeg skal rydde det bort. I går da vi satt oss for å spise søndagsmiddag ble det et voldsomt leven rett utenfor hagen, da var det en privatperson som kom med ryddesag for det var jo en blåmerka sti må vite, og da kan jo hvem som helst komme med sag på min eiendom:confused: (da hadde han sagd seg gjennom flere hundre meter av vår eiendom før han kom til huset)


#17

Tallulah sa for siden:

Ellers må jeg jo si at jeg syns gutta bør oppmuntres til friluftsliv, men snakke med dem om hva begrensningene innebærer. Så kan de heller være kreative rundt det. Det er jo mye god læring i å planlegge for søppelhåndtering, hvordan gå på do i skogen, ikke skade trær og andre vekster osv.


#18

Polyanna sa for siden:

Galathea! :what:


#19

Isprinsessen sa for siden:

Her kan du telte (fra miljødirektoratet)
I utmark
du kan telte minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte
du kan telte inntil 2 døgn på samme sted. Lenger hvis du er på høgfjellet eller langt fra bebyggelse

Jeg finner ikke h og det stod to måneder nå. Men sjekket det i vinter da det er mange som har fast teltplass hele vinteren ved fiskevann.

I min kommune praktiseres det ihvertfall ikke strengt. Mange som står med vogn eller telt på samme plass i flere uker uten at det er på høyfjellet eller over skoggrensa.


#20

Magica sa for siden:

Men kan dette virkelig være noe problem når det er langt inni skauen, langt fra folk?


#21

Robyn sa for siden:

Selv om det er unna stier og bebyggelse er det ikke gitt at det ikke er en plass andre ville satt pris på å bruke når de ikke er der.
Jeg bruker Østmarka mye, og det var ikke spesielt hyggelig å komme til «vår» plass når det plutselig var satt opp gapahuk akkurat mellom de trærne jeg pleier å henge hengekøyen min i og de hadde lagd seg toalett noen få meter bortenfor (som på ingen måte var ryddet).

Selv om det ikke var folk der da var stedet ødelagt for oss.

Jeg er opptatt av sporløst ferdsel og trives best i naturen når jeg ikke finner spor etter mennesker. Vi går mye utenom stier og havner titt og ofte på steder hvor det ligger igjen camper. Det er ikke hyggelig, og jeg ville derfor ikke tillatt at mine barn gjorde det.
Jeg ville heller sørget for at de hadde utstyr de kunne bære med seg når de ville ut på tur og lært de godt opp om sporløst ferdsel.


#22

Tjorven sa for siden:

Jeg er enig med Robyn. De må gjerne ferdes i marka, men så sporløst som mulig.


#23

Candy Darling sa for siden:

Jeg løper jo en del i marka og ender både frivillig og mindre frivillig på nye og ukjente stier og tråkk. En gang i blant ender dem i uoffisielle camp sites, og det er like ubehagelig hver gang - jeg føler alltid at jeg trenger meg på andres private områder, selv om det ikke er folk der.

Heier også på sporløs ferdsel!


#24

Mei sa for siden:

Enda en stemme for sporløs ferdsel.

Og i tillegg; Det er veldig ulik oppfatning av hva som er "langt fra folk". Dersom det er oort nok til å bære paller dit er det definitivt ikke langt nok unna noe som helst.


#25

Nextlife sa for siden:

Som grunneier hadde jeg ikke satt pris på en slik innretning, jeg hadde mest sannsynlig brukt energi for å finne ut hvem det var sitt, og bedt de fjerne det. Skogen og marka er for alle, men da til fri ferdsel, og ikke for å etablere kortidscamper. Vi bruker mye tid og energi på å rydde opp både søppel og annen skit folk legger igjen på de fineste og lett tilgjengelige områdene på våreiendom, og det er ikke kult.
Vi har skikkelig bra samarbeid med markavennene i området, og de får stort sett etablere stier, bålplasser og hva de vil, men sånne villcampere ønsker vi ikke. Helt vanlige små overnattingsturer på noen få dager er superfintdersom folk ferdes uten å etterlate spor.


#26

Lhi-My sa for siden:

Paller og presenninger har ingenting i naturen å gjøre uansett hvor langt fra folk man bærer de. Det ville være forsøpling selv om de fjerner de når sommeren er slutt. Det er jo ikke hva folk ser eller ikke ser som avgjør om det er ok eller ikke.

De kan ta med seg vanlig turutstyr og ta det med hjem igjen når de ikke er der. Instruer de i hvordan de skjuler spor etter seg mtp dogåing osv.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.