Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Moskussafari? Og andre tips til Dovre

#1

Tallulah sa for siden:

Ja, er det gøy? Vi skal kjøre over Dovre i sommer, og jeg vurderer dette. Det er snakk om 3-7 timer i fjellet, ikke vanskelig, men kan jo være langdrygt. Og været ser ikke spesielt lovende ut. :knegg:

Er det så fantastisk at man også vil gjøre det i regn, liksom?

Er det andre ting i området vi bør få med oss? Vi kjører til RIngebu og deretter Riksvei 27 forbi Venabygd, Vatnabrufossen, Sohlbergplassen, Strømbu til Follda, deretter 29 forbi Viewpoint Snøhetta, Hjerkinn og ned til Dombås.


#2

Tallulah sa for siden:

Sånn, da har jeg bestilt moskussafari, til tross for label respons. Lover å fortelle alt om det etterpå. :knegg:

(Fikk ett veldig hjelpsomt svar på privaten da)


#3

ingling sa for siden:

:knegg: Det blir sikkert gøy, da! Tenkte å smette inn med tips om koselig café på Dombås, som jo ellers er litt traurig: Heime. Veldig god mat og koselige lokaler! Ellers er det jo mange fine fjellturer i området, men dere får kanskje nok av det med moskusene? Jeg er oppvokst med hytteferier på Dovre (i selve bygda), da dro vi på Høvringen, Rosten, Jetta (for å se på tv-tårnet :humre:), og til Otta for bytur og café. Og til Dombås, da. :humre:


#4

Tallulah sa for siden:

Takk for tips! Vi skal bo i Folldal to netter, så det blir nok litt tid til andre ting også. Og tips om koselige kafeer er ALLTID velkomment!

Vi får se hvor mye mer fjell det blir, om vi går 15 km og 7 timer i regn er det jo mulig vi har fått dosen vår. :latter:

Men gleder meg veldig, altså. Håper vi får se andre dyr også.


#5

My sa for siden:

Moskus er utrolig fascinerende dyr, :hjerter: jeg har ikke vært på organisert moskussafari, men har gått en del på tur i området på egenhånd (Kongsvoll- Reinheim gjennom Stroplsjødalen) og har møtt på moskus flere ganger, også på nærmere hold enn anbefalt (kom litt brått på over en haug :skremt: ). Og naturen er så fin at jeg vil tro det er verdt det også om været ikke er helt 100%. Så tenker dere kommer til å få en flott opplevelse! Langdrygt tror jeg i alle fall ikke det blir. Gleder meg til referat!

Skulle egentlig inn i tråden for å anbefale Galleri Slåen i Folldal, men ser at det dessverre er koronastengt i hele sommer, og åpner ikke før i 2021. :sukk:

Ikke akkurat Dovre, men Avdemsbue på Lesja er et hyggelig sted å stoppe for å shoppe lokal mat og ta en pause med kaffe og vafler eller en is (altså etter at dere har forlatt Dombås, på vei mot Romsdalen), på en ellers lang, kjedelig og ensformig vegstrekning. Det er fort gjort å kjøre forbi uten å legge merke til det, selv om det ligger rett ved veien.

Ellers må jeg innrømme at til å være relativt lokal kommer jeg ikke på spesielt mye å oppleve i Dombås-området (kanskje lettere å se sjarmen for dem som ikke kommer fra området). Dombås er liksom bare der vi stopper for å lade bilen. :knegg: Men fjellet er jo en opplevelse i seg selv, nesten uansett hvor man er. Det er uendelige muligheter hvis det er fjellturer man ønsker. Snøhetta er en klassiker, men da trenger man å legge inn et par dager ekstra. Og man bør ha fint vær.


#6

Optimist sa for siden:

Moskussafari er veldig gøy. :nikker: Å gå opp til Viewpoint Snøhetta er også veldig fint. Eller følge Pilgrimsleden fra Hageseter til Hjerkinn- det er også en fin liten tur.
Hjerkinn Fjellstue tilbyr rideturer i området. Vertskapet der, Kirsti og Martin er herlige folk. :hjerter:
Kaféen Heime på Dombås er fantastisk, og om dere kjører til Lesja så finner dere Avdemsbue som også er en opplevelse.


#7

Optimist sa for siden:

Vårstigen er også en populær tur. :jupp:
Og Grimdalen er Norges vakreste seterdal (jeg synes i alle fall det :elsker: ) , med mange flotte turmuligheter. Dalen går mellom Dovre og Folldal.


#8

Anne C sa for siden:

Ja Grimsdalen er utrolig vakker!


#9

C3PO sa for siden:

Jeg har nettopp kommet hjem fra akkkurat det området du spør om, og var på moskussafari på fredag.

For det første må jeg slå et slag for stedet vi bodde på - Rondane River Lodge, tidligere Rondane Gjestgiveri. Stedet eies nå av belgiere, så de serverer norske og belgiske vafler (både typen Brussel og Liege) hver dag mellom 12 og 16. Jeg kan også anbefale sterkt at man booker seg inn til middag hos dem. De lager deilig treretters til 390 kr. Lokale råvarer, men på sin egen måte. Virkelig god mat. Stedet ligger på RV 27 når man kommer ned fra Venabygdsfjellet - ca. 30 minutter fra Folldal og 20 minutter fra Lundes-anlegget.

Vi var heldige - det var bare meg og de to eldste barna som var på safari med guiden. Turen gikk veldig fint - og rimelig fort når det bare var oss. Jeg fikk klar beskjed i forkant om at vi kanskje ikke ville se moskus, men vi så minst 5 stykk. Da vi tok lunsjpause viste det seg at en moskus lå i lyngen ca. 150 m unna oss. Guiden holdt godt følge med den, og da den begynte å komme vår vei, dro vi raskt derfra. Nesten på slutten av turen, stoppet barna mine brått. En moskus lå og avkjølte seg på snøen rett ved siden av stien. 50 m unna kanskje? Vi rakk å ta noen bilder, og guiden viste oss en rimelig lang omvei videre. Uten ham hadde det vært vanskelig å vite hvor vi skulle ha gjort av oss. Barna og jeg var enige om at det ble en fin tur, og at landskapet var flott. Og fordi det bare var oss, brukte vi til slutt bare 4 timer på turen, så vi rakk tilbake til gjestegården og ettermiddagsvaflene. Vi valgte forresten bort Snøhetta-utsiktspunktet. Vi hadde allerede sett selve fjellet fra moskusstien.

Vi så såvidt Sohlbergplassen og Strømbu på veien, men rakk ikke å stoppe. I Folldal er det en gruvemuseum, og man kan ta tog inn i gruven. Det hadde jeg lyst til i det dårlige været i går, men det ville ikke barna.

På lørdag klatret vi opp Muen, høyeste fjell i Ringebu kommune. Den skal visstnok være veldig familievennlig, og jeg så mange familier på vei opp. For meg, som uerfaren, var det litt krevende, da stien opp den verste biten er vanskelig å se. Men utsikten var absolutt verdt det. På den andre siden av veien har man en lavere topp, Søre Bølshøgda, som ser en del lettere ut. Det tar vi neste gang.

Ellers er det flere fine fosser. Jeg ble tipset i dag om Mufallet, kort vei fra Venabygd fjellkapell.

I regnet tenker jeg at det kan være fint å fiske. Det er tydeligvis et populært sted. Jeg så fisk hoppe ut av vannet en av dagene!

Ellers må jeg advare om mygg. Jeg hører at folk klager om mygg i Oslo, men det var virkelig ille der. Datteren min ble såpass oppspist på én natt at hun ser ut som om hun har vannkopper på bena. Alle brukte myggmiddel på dagtid, men jeg vet ikke om det hjalp så veldig.


#10

Hyacinth sa for siden:

Hvorfor leser jeg moussakasafari?

Jeg har dessverre ingenting å bidra med... Men det høres kult ut.


#11

Tallulah sa for siden:

Moussakasafari hadde vært noe, men kanskje ikke på Dovre? :latter:

Takk for mange gode tips. Jeg har lagret alle kafeene og stoppestedene dere har tipset om. Vi har allerede leid oss inn på en Airbnb-hytte, ellers hadde logoen absolutt vært noe. Dessverre har jeg ikke fått den opp når jeg har søkt på overnatting. Kanskje vi kan stoppe der for middag eller vafler?#13

Tallulah sa for siden:

Shit, mygg, ja. Jeg er jo ganske allergisk. Kanskje ta med myggnett vi kan henge over senga.

Takk, jeg har tittet på den! Ser veldig hyggelig ut, jeg skal lagre det til en annen gang.


#14

Tallulah sa for siden:

Ja, dette ser ut til å bli gøy. Masse snø der for øyeblikket, forstår jeg? :latter: Og på søndag når vi skal gå skal det være MASSE regn, og frisk bris. Jaja, det blir vel en opplevelse om vi må grave oss ned med moskusen.


#15

C3PO sa for siden:

Har det snødd siden mandag? Det var bart for det meste, med noen få snøflak, i forrige helg.#17

Tallulah sa for siden:

Webkamera er bra!

Det skal fryse på i natt og sludde. Frost natt til søndag også, men opp mot 10-11 grader utpå dagen. Så værmeldinga går rett vei, iallfall. Frisk bris, da.


#18

Carrera sa for siden:

Hvis dere skal bo i Folldal, så ta turen innom gruvene. Om dere ikke har klaustrofobi, så er togturen gjennom gruvene en opplevelse.


#19

Tallulah sa for siden:

Ja, det har jeg tenkt på! Ser gøy ut. Har ikke klaus, tror jeg.


#20

Tallulah sa for siden:

Nå drikker jeg kaffe fra Heime og har bunkret opp på bakverk derfra. Takk for godt tips! Moskussafari var awesome, kan fortelle mer senere.


#21

My sa for siden:

Gleder meg til å høre! God tur videre!

(Og ser du noen happy kids som sitter ved veien og selger jordbær, ca 5 km før sentrum i Valldal når du kommer fra Trollstigen, så stopp gjerne og kjøp en kurv! :jupp: )


#22

C3PO sa for siden:

Gleder meg også til rapport!


#23

Tallulah sa for siden:

Will do!


#24

Mei sa for siden:

Så bra at det var vellykket!


#25

Tallulah sa for siden:

Ok, nå har jeg SKREKET meg opp Trollstigen og nektet høvdingen å undre seg over regn og erosjon underveis, og har benyttet med av deres andre kaffetips: Khaya. Fant dessverre ikke blide Jordbærbarn, tror de har regnet bort.


#26

My sa for siden:

Nei, de tok seg visst fri i dag, de solgte MANGE brett i går, og har penger som brenner i lommene i dag. :knegg:

Husket dere å åpne vinduet da dere passerte brua over fossen i Trollstigen? Det er nemlig tradisjon, for å få vannsprøyten i fjeset. :nemlig: Sist vi kjørte der, dvs forrige helg, var det MASSE vann og action i fossen. Og hvordan kan man ikke undre seg over erosjon egentlig?


#27

Tallulah sa for siden:

Det var ikke bare fossen som gjorde det vått når man åpnet vinduene, det regnet omtrent like mye vann. Jeg undret meg også over erosjon, men hadde vett på å ikke si det høyt, slik at jorda kunne høre det. :nemlig: Oppe ved fossen sto en turistbuss på tvers også.#29

Tallulah sa for siden:

Ho-ho, det hadde vært noe! :what:Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.