Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Små gaver til to små villbasser som skaper litt ro?

#1

Lhi-My sa for siden:

Jeg skal spise middag hos en kompis som for tiden er alene med en vilter 6-åring (jente) og en enda villere 4-åring (gutt). Jeg tenkte å ta med en liten gave til ungene og spurte far hva som kunne være aktuelt. Han svarte «noe som får de til å være stille litt.». Skjermgreier er en hit, men det må jo bli noe annet. Hva fenger urolige barn i den alderen og gir far et stille øyeblikk? Vi snakker om to med maur i kroppen og mye vill lek.


#2

millact sa for siden:

Mine nabobarn leker mye på trampoline og med ball for tiden. De er generelt mye ute rett og slett.


#3

Syrinx sa for siden:

Hver sin frisørsaks, de kommer garantert til å sitte prikkstille og usynlig. Lenge. :knegg:

Walkie talkie? Kommunisere mens de sitter på hvert sitt rom.

Rubiks kube, 2x2-variant


#4

millact sa for siden:

Clas Olsen har greie walkie talkie'er.

I den alderen hadde mine to likt lego. Puslespill hadde også vært fint.

Tegne-eller malesaker? Play dough? Hama perler og brett?


#5

veobra sa for siden:

Frisørsaks :rofl:

Er det inne eller ute? Lego som de bygger selv fungerer i den alderen. Hvis de er uerfarne finnes det lettbygde sett. Kritt fungerer på mine ute. Kan de sette pris på ei lita dukke eller kosedyr som kan kles på. Det tar litt tid med den type lek. Kjøkkenutstyr til isbod. Mine hadde kjeks og is i plast som kunne serveres.


#6

apan sa for siden:

Magisk sand!


#7

apan sa for siden:

Mye av det som er nevnt, fremstår for meg helt galt for vill gutt på 4. Har en selv. Hverken lettbygde legosett, rubiks kube eller walkietalkie hadde vært egnet i det hele tatt.



#9

Millen sa for siden:

Puslespill, perling, lego, tegne/malesaker.


#10

Charlie sa for siden:

Pet-bits robot. Husk batterier. :knegg:

www.extra-leker.no/pet-bits-panda

Ellers er Playmais morsomt. Maisbasert produkt man kan bygge med, limes med vann. Kan spise det, også. Var veldig pop en stund, vet ikke hvor lett det er å få tak i, nå.


#11

Filifjonka sa for siden:

Anbefales!


#12

ingling sa for siden:

Sånn sand fikk en av mine en gang, det var jo noe grusomt herk! Men kanskje bedre utendørs. Utendørs er kanskje sånne vannleker gøye også, aquaplay eller hva de heter? De sitter ikke i ro, men da er de i hvert fall opptatt med noe en stund? Kan ikke helt se for meg at en vilter fireåring setter seg ned og perler, liksom. :humre:


#13

millact sa for siden:

Det er snart 8 år siden min var fire, så jeg husker sikkert ganske feil. Men lego var topp fra tidlig alder.


#14

ingling sa for siden:

Mine likte også Lego tidlig, men de er forholdsvis rolige. Disse var vel beskrevet som ganske viltre? Da er det kanskje litt vanskeligere med konsentrasjonskrevende lek?


#15

Millen sa for siden:

Magisk sand er jo grusomt, det endte opp over hele huset husker jeg med skrekk og gru.


#16

Magica sa for siden:

Aquaplay er et godt forslag, men det er litt dyrt da. Det er en uteleke, men kul!


#17

My sa for siden:

Er det egentlig noe annet enn film som funker for å roe viltre 4-åringer uten voksen involvering? Har inntrykk av at de trenger hjelp til ganske mye av rolige aktiviteter, ellers går de lei ganske fort (av bordaktiviteter eller konstruksjonslek som er enkelt nok til at de klarer det uten hjelp f.eks), eller de griser ned hele huset (som play-dough, månesand, maling, fingermaling ...). Lek med vann utendørs er gøy, men det skal lite til før søsken som spruter på hverandre begynner å grine og kommer hylende til foreldrene for å sladre.

De kan holde seg opptatt med rollelek en god stund kanskje, som å leke butikk med handlekurv med lekevarer, eller lekekjøkken/baking med lekemat o.l., men det forutsetter som regel at yngste godtar at eldste får styre leken, at eldste godtar at yngste ikke gjør alt "riktig", og at de leker fint sammen uten å krangle.


#18

Timar sa for siden:

Jeg er enig, My. Det som har størst sannsynlighet for å fungere uten voksen involvering innebærer gjerne skjerm og/eller sukker. :cool:

Såpebobler kan være gøy en stund, men all erfaring tilsier at viltre søsken i den alderen sjelden holder på lenge før de krangler eller trenger hjelp eller trøst.

Sorry... :giveup:


#19

My sa for siden:

Såpebobler tømmes fort ut ja.

#20

Filifjonka sa for siden:

Magisk sand er veldig gøy, men den må jo brukes ved et bord og ikke i hele huset. :)


#21

ingling sa for siden:

Viltre fireåringer kan vel finne på å dra ting litt utover. :humre: Jeg syntes det var noe herk ved et bord også.


#22

apan sa for siden:

Man må jo følge med. Magisk sand går helt fint ved bord og gir mindre søl en play dooh synes jeg.


#23

My sa for siden:

Hvis målet var at de voksne skulle få snakket sammen mens barna var opptatt med noe så synes jeg ikke det egner seg. Ikke til en 4-åring.

#24

Che sa for siden:

Skulle foreslå det samme. De villbassene vi har hatt på besøk har synes det har vært veldig stans.


#25

Millen sa for siden:

Men all sanden havnet på gulvet, var et helvete å få opp/ støvsugd derav utover hele huset.



#27

apan sa for siden:

Det finnes knapt noe en fireåring kan drive med lenge for at de voksne skal snakke i fred. De må jo følges med uansett.


#28

My sa for siden:

Det var poenget mitt også.

#29

apan sa for siden:

Men forespørselen er "noe som får dem til å være stille litt". Nå avhenger det jo helt av hvordan barna er ville. Min fireåring er ganske vill når han først er vill, men han sitter stille lenge når han først driver med noe han liker. Tegning, magisk sand, play dooh. Derimot har han ingen interesse av lekekjøkkenet, som søsteren lekte med i timesvis.


#30

Syrinx sa for siden:

HI spør etter tips, tips gis og så tar sikkert hun en vurdering ut fra det hun vet om barna. Vil jeg tro. Men ingen tips (utenom frisørsaks da kanskje) er feil, tips er tips.


#31

Isolde sa for siden:

Denne tråden minner meg om folk som sier "han kan umulig ha ADHD, han som kan sitte så lenge og leke". Alle barn, og en del voksne for den del vil kunne finne roen med det som er av interesse, men slite om det som tilbys ikke er av interesse eller man egentlig trenger litt sosial kontakt.

Jeg har en gutt som aldri har lekt i den forstand, med rollelek eller figurer. Men som kan sitte i timesvis med playdoh eller magisk sand (duk på bordet og det som går på gulvet blir kostet opp og i søppelet). En som har adhd diagnose men har kunne bygge de utroligste lego byggverk fra ung alder i timesvis. Men prøv å sett en av de inn i en setting hvor de kjeder seg. Da er det ikke hyggelig.

4åringene i barnehagen liker å klippe med saks, fargelegge, playdoh, bygge lego som ikke er for avansert (klassiske klosser uten de minste delene), bygge hytte av tepper.


#32

My sa for siden:

Selvsagt.


#33

Serena sa for siden:

Klistremerkebøker, tegnesaker, plusplus og lego er alle ting som fungerer for begge mine to superaktive barn. Spesielt klistremerkebøker!


#34

Tjorven sa for siden:

Da knerten var på den alderen hadde jeg alltid med meg 3-4 sånne små lekebiler i veska. Fikk han dem kunne han holde det gående lenge helt på egenhånd. Helt hva leken gikk ut på skjønte jeg aldri - bilene ble kjørt rundt, de stod etter hverandre på rekke, og så kjørt litt igjen, og det var tydeligvis samtaler mellom bilene. Men alt foregikk i hans egen lille verden og vi kunne ikke involveres. Togbaner var enda mer stas, men det er skikkelig dyrt, krever plass og er ikke noe man bare "tar med".

Men min sønn har aldri vært omtalt som vilter. Selv om det var mer futt i ham da han var 4 enn nå som han straks blir tenåring.


#35

My sa for siden:

Tjorven: Det minner meg om da mine var små, og oldemoren deres bodde i en aldersbolig. Hun hadde en 2-liters isboks stående innunder et skap, og oppi den var det en mengde slike små matchbox lekebiler av eldre dato (sikkert fra da mannen var barn), og i varierende stand. De fleste hadde litt avskallet maling, hjul som ikke gikk rundt, eller manglende dører e.l. Men ungene hentet alltid fram boksen med det samme vi kom dit på besøk, og kunne leke med disse bilene i det uendelige på gulvet hos oldemor.

De var heller ikke nevneverdig viltre, men likevel, det er aldri godt å vite hva som fenger små barn, og holder dem opptatt. Det er ikke alltid det man skulle tro.


#36

Pebbles sa for siden:

Hva med sånne dinosaurskjelett i gips som skal skrapes ut? Voksduk ved kjøkkenbordet og kjør på! Det tar litt tid å skrape vekk, men det er jo veldig spennende når mer og mer kommer til syne.


#37

Pebbles sa for siden:

Om målet er at far skal få puste litt og prate litt i fred med deg, ville jeg gått for leker dere er med barna på først, så de får påfyll av voksenkontakt, også gått for komboen is&skjerm etterpå, så det ble anledning til en liten prat dere voksne.

Lek hvor barna får bestemme (dere hermer etter, følger etter) eller en real putekrig med masse latter og øyekontakt og hvor barna tar innersvingen på dere voksne, fyller opp barna med glede og ro i hele systemet. Det er en lur investering i starten av besøket, for da øker sjansen for at de har fått påfyll av kontakt og utløp for uro, og kan samle seg om en film eller en rolig, selvdrevet aktivitet etterpå.


#38

millact sa for siden:

Tgr selger dem, koster svært lite men er gøy.


#39

Chablis sa for siden:

Aquaplay eller plus plus. Der jeg jobber er det også populært med figurer og diverse hus.


#40

Lhi-My sa for siden:

Takk for mange tips. Det ble ikke kjøpt noe. Jeg valgte å invitere far og barn hit til meg i steden fordi jeg skjønte at far var veldig sliten og ikke hadde det spesielt bra. Mor er midt i innspurten på et stort jobbrelatert skriveprosjekt, så far og barn har bodd hos farfar en stund og det er av ulike årsaker ikke enkelt. Far har også hatt en krevende periode med permittering og diverse annet, så vi kom fram til at en periode «på landet» hos meg ville være bra. Jeg kjenner familien godt, spesielt far, men også mor og ungene, så det føltes naturlig å gjøre det slik.

Mine to yngste tenåringsdøtre og en venninne av dem er engasjert som barnevakter og det synes visst både de og ungene er topp. I dag har de bygd Briotog og Playmo over hele kjellerstuegulvet. De to små leker fint når de har noen med seg. De har også sovet mer her enn hos farfar og det hjelper også på humør og oppførsel. Far har sovet og slappet av, og vi har hatt noen gode samtaler. Nå er han ute på tur med mannen min og hundene mens jeg og jentene mine etter hvert skal forsøke oss på å legge de to små gjestene. Jeg tror dette ble en bra løsning for en stund. Jeg synes iallfall det er superhyggelig å ha de her.


#41

veobra sa for siden:

Dette høres ut som en hyggelig løsning for alle parter.


#42

My sa for siden:

Så fint at du gjør dette Lhi-My! Han er heldig som har deg.


#43

millact sa for siden:

Det var en fin løsning og gest.



#45

Lhi-My sa for siden:

Jeg tror egentlig jeg er den heldige. Gode vennskap er verdifullt, spesielt når man trøbler med helse og ikke kan jobbe lenger. Det å føle at man bidrar gjør veldig godt.


#46

Unicorn sa for siden:

Åh, for en utrolig flott løsning :hjerter:


#47

nokon sa for siden:

Prisklasse? Aquaplay er veldig stas og varer lenge. Snart åtteåringen leiker framleis med det han fekk då han var to.


#48

Charlie sa for siden:

Høres ut som en topp løsning. Barnevakt hjelper på mye. :ja:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.