Hva er den rette/beste måten å montere lasagne på? Hva gjør egentlig italienerne, og hva gjør du?
Jeg blir aldri enig med meg selv om det er best å ha hvit saus oppå pastaen eller tomatsausen. Oftest ender jeg opp med følgende:
Tomatsaus
Pasta
Hvit saus
Tomatsaus
Pasta
Hvit saus
Etc
Tror jeg. :undrer:
Jeg liker at den hvite sausen blir så framtredende som mulig og ikke forsvinner i det andre. Har erfart at den bør være nokså tykk for at det skal skje.
Jeg starter med hvit saus nederst, så har jeg plater, kjøttsaus, hvit saus, vanligvis i tre lag. Osten oppå det siste laget med hvit saus (i en eller annen oppskrift jeg leste for mange år siden stod det "begynn og avslutt med hvit saus", og har fortsatt med det, mer av gammel vane). Hva italienerne gjør vet jeg ikke. Har det noen betydning? Det smaker jo likt uansett.
Min hvite saus har omtrent samme konsistens som rømmegrøt, men tomatsausen har ofte en hel del saft i seg når den er nylaget, så min lasagne renner ganske mye utover når den er fersk uansett, og da blander alt seg. Men jeg liker det best sånn. Når den varmes opp dagen etter er den stivere og holder fasongen mer, og sausene er mer adskilt. Men jeg liker ikke konsistensen på den da.
Jeg elsker hvit saus og lager alltid stor porsjon. Jeg har heller ikke ost på toppen, men avslutter alltid med hvit saus. Det liker jeg best. Men jeg har ost i den hvite sausen.
My: Det er ikke viktig hva italienerne gjør, jeg bare lurer på det. Jeg er veldig interessert i mat og ser mye på reise- og matprogrammer.
Men jeg lurer på om det er en rekkefølge som er bedre enn en annen i forhold til smak og konsistens. For jeg er ikke enig i at det blir det samme uansett.
Min lasagne steker relativt lenge på lav(ere) temperatur og hviler alltid minst 30 min, helst 45. Liker den da. Den er fremdeles varm, men mye fastere i konsistensen.
Jeg lar den også hvile en god stund etter at den er ferdig. Men dette er med på å bidra til at lasagne har blitt en søndagsmiddag, for vi rekker jo ikke alle de prosessene i hverdagen - både matlaging, steking og hvile.
Ungene kunne spist lasagne langt oftere, og synes det er noe av det beste jeg lager.
Kjøttsaus, plater, hvit saus, kjøttsaus, plater, hvit saus, kjøttsaus, plater. Gjentas til formen er full. Ost på topp. Hender også jeg tar litt ost mellomlagene også. Oppå den hvite sausen, før kjøttsausen.
Ser ut som at samtlige her har hvit saus oppå pastaplatene. Jeg også, tror jeg. Men minnes at jeg tidligere hadde hvit saus oppå kjøttsaus. Hmmm. Må finne ut hva jeg liker best.
Tjorven. Enig ang søndagsmiddag. Hvis jeg lager lasagne en hverdag, starter jeg kl 14. Da kan vi spise ca 16.30. Den steker nesten en time her, og jeg hviler den lenge.
Jeg aner ikke hva italienere gjør, og er så vill og gal at jeg slett ikke alltid har hvit saus heller, men har jeg det så tror jeg at jeg legger den mellom rød saus og plate. Tror jeg, sannelig ikke sikker, lenge siden sist jeg lagde det og dette har jeg åpenbart ikke tentk mye på, så meget mulig det er rød saus, plate, hvit saus som alle dere andre gjør. Avslutter ialle fall med ost. Det vet jeg .
For meg blir det det samme hvilken rekkefølge det ligger, for det blander seg på tallerkenen uansett. Også lager jeg altså åpenbart ikke lasagne hverken ofte eller alltid korrekt, trolig lagt fra korrekt uansett.
I min oppskrift som er utrolig god (syns jeg, familien og gjester) som jeg har brukt siden jeg var 20 så står det at den hvite sausen skal man begynne med, jeg har den også øverst. Jeg bruker mye hvit saus. Så det blir noe som dette:
Fra nederst:
Hvit saus
Plater
Bittelitt hvit saus
Kjøttsaus
Plater
Hvit saus
Kjøttsaus
Plater
Hvit saus
Ost på toppen etter ca halve tiden i ovnen.
Den hvite sausen har også ost i seg og muskatnøtt.
Kjøttsaus (karbonadedeig, løk hakket i biter og tomatsaus) nederst. Så pastaplater. Deretter ostesaus og slik fortsetter jeg. Ostesaus på toppen og revet ost oppå der.
Jeg har av alle ting startet med platene, som det står på Barilla pakningen med lasagne plater.
Jeg følger Jamie Oliver og Gennaro Contaldo, den siste italiener fra Napoli. Han legger raguen først. Monteringen starter to min ute i videoen. youtu.be/x64gbjmtnHM
Jeg synes, i mange retter, ikke bare lasagne, at det spiller en stor rolle. For det blander seg ulikt i ovnen, liksom, så resultatet er veldig forskjellig. Det er ikke sånn at det blir likt på tallerkenen.
For øvrig er det ikke viktig for meg at det lages «korrekt», på ingen måte. Jeg bestiller aldri lasere i Italia. Den er for rennende og varm. Jeg vil ha mye hvit saus og «kakestykker».
Det tror jeg faktisk, uten at du vet det. Men jeg er selvsagt ikke 100% sikker. :knegg:
Jeg kommer ikke på noen god sammenligning, men en litt dårlig er denne: Guttungen min spiser brød med syltetøy og ost. Altså i den rekkefølgen. Kun brød, så syltetøy og ost. Syltetøyet trekker da inn i brødet. Brødet blir soggy. Det liker han. Jeg synes det er ekkelt og vil ha syltetøyet oppå osten.
Og dette er nok eksempel på noe som ikke ville hatt noe å si for meg. Jeg vet, for jeg gjør begge delene, avhengig av hvilket pålegg som står nærmest.
Det er vel en kjensgjerning at mennesker "opplever" mat ulikt, både smak, lukt, konsistens og annet. Jeg er helt sikker på at for hver som merker stor forskjell i saker som dette, er det en annen som ikke gjør det.
Enig med deg, synes mange lager altfor bløt lasagne. Det samme gjelder tiramisu. Det bestiller jeg så godt som aldri på restaurant, selv om jeg elsker det, for de fleste lager den altfor bløt (fingerkjeksen har trukket til seg så mye væske at kjeks og krem har nesten samme konsistens).
Vi lager alltid lasagne dagen før vi skal ha det. Og lager da gjerne opp flere former som settes i fryseren dagen derpå, viktig at den får «satt seg» også før frysing syns jeg.
Dere hadde ikke likt min lasagne. :knegg: Jeg grøsser av konsistensen til "fast" lasagne som står av seg selv, og bestiller aldri det på restaurant fordi jeg som regel synes den ikke er rennende nok.
Eldstejenta liker best vegetarlasagne, og denne uka er det bare hun og meg hjemme, så nå skal jeg jammen foreslå at vi lager det en dag. Takk til denne tråden for at jeg kom på det! :jupp:
Jeg bruker vanligvis ikke noe oppskrift, det meste går på slump. Men det går noe sånn som det her: Jeg starter med å surre finhakket løk, hvitløk (masse), 2-3 gulrot (avhengig av størrelse) og en stilk med stangselleri (finhakker dette sammen, i en hakkebeholder med kniver som hører til stavmikseren) i olje, til det blir blankt og mykt. Tilsetter deretter andre grønnsaker, avhengig av hva jeg har, men i alle fall squash og paprika, i biter. Gjerne også spinat, grønnkål eller noe i den dur. Tilsetter et par bokser med hermetisk tomat, av den dyrere, gode sorten, en spiseskje tomatpure, noen desiliter buljong, og lar det putre "en god stund" (til det har kokt inn en del, i alle fall den tiden det tar å rydde vekk, tørke over benkene, klargjøre forma, og lage den hvite sausen). Smaker til med litt sukker, salt, pepper, en skvett rødvin eller balsamicoeddik, og en neve med hakkede, friske urter (oregano og basilikum, det er det jeg har i hagen akkurat nå).
Den hvite sausen er helt standard (dvs rører mel inn i smeltet meierismør, sper med H-melk, krydrer med salt, pepper og revet muskat). Med eller uten ost, det varierer. Som regel med. Konsistensen er omtrent som min mormors rømmegrøt, etter minst 5 minutters koking.
Den hvite sausen skal være opp på kjøttsausen selvfølgelig! Jeg lager den såpass tjukk at den forsvinner ikke.
Hovedvarianten er som følger.
Tynn saus i bunn
Plate
Kjøttsaus
Hvitsaus
Plate
Spinat/osteblanding
Plate
Kjøttsaus
Hvitsaus
Ost på topplaget - gjerne inkl. parmesan.
Jeg får som regel bare til tre lag. Er det noen som vet om en form som er dyp nok til fire lag?
Jeg har en form som er dyp nok til fire lag. Den er kvadratisk i formen, og det hører med et glasslokk. Vet dessverre ikke hvor den er kjøpt da. Jeg har forresten også laget lasagne i en dyp Ultra Plus-form fra Tupperware.
Jeg er vill og gæern og blander bechamelen i raguen. :what: Det er en måte å få spist lasagne lagd fra bunnen på, som likner mest på poselasagne. Poselasagne er nemlig det Hiawata liker best. Ellers er det ragu, plate, bechamel.
Snuppa kom hjem fra båtferie med en venninne og fortalte med stjerner i øynene om den fantastiske middagen hun hadde fått - meksikansk gryte fra Toro! :elsker:
Det ble gjort veldig klart at hun stod helt fritt til å lage det til middag en dag hun hadde ansvaret for slikt (noe hun har hver 14. dag). Selv kommer jeg til å fortsette med min chilli con carne slik jeg alltid har laget den. :nemlig:
Når det gjelder former, må jeg bare få komme med en anbefaling. Jeg har funnet verdens beste ildfaste former! De finnes i tre størrelser, og jeg har hatt to av dem noen år nå. De er like fine ennå, og de er en drøm å rengjøre. Elsker elsker elsker! :elsker:
Ikea har hatt en helt genial form. Den er rektangulær og har en sånn greie til å sette formen i når man tar den ut av stekeovnen. Nå har den vi eier blitt veldig gammel og slitt, men dessverre har den gått ut av produksjon slik at vi ikke får kjøpt noen ny (formen i seg selv er helt grei, men det er den delen som man setter formen i som ikke lenger egner seg hvis vi skal servere noe som ser litt skikkelig ut).
:knegg: Jeg tenkte jeg skulle inn i tråden og si at jeg kunne ikke fatte og begripe hva i alle dager denne monterings-greia var. Toro Lasagne har da bare én måte å monteres på? :fnis:
Kjøttsaus, hvitsaus, pasta, kjøttsaus, hvitsaus, pasta, kjøttsaus, hvitsaus, ost. Inn i ovnen. Jeg liker når sausene blander seg. Hvitsausen inneholder masse ost og muskatnøtt.
Lasagne er en heldagsjobb hos oss, lar gjerne tomatsausen koke 4-7 timer, alt etter hvor god tid jeg har. Lager aldri lasagne i hverdagen.
Vi bruker den billiglasagnen fra Eldorado (sikkert Toro-rip-off. :knegg: ) og det er én saus og plater. Skjønt sausen virker å være tomatsaus og bechamel i ett. Vi lager den med et par bokser kidneybønner, vegetarisk, billig og enkelt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.