Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vi legger den død. Montering av lasagne

#1

Hyacinth sa for siden:

En gang for alle:

Hva er den rette/beste måten å montere lasagne på? Hva gjør egentlig italienerne, og hva gjør du?

Jeg blir aldri enig med meg selv om det er best å ha hvit saus oppå pastaen eller tomatsausen. Oftest ender jeg opp med følgende:

Tomatsaus
Pasta
Hvit saus
Tomatsaus
Pasta
Hvit saus
Etc

Tror jeg. :undrer:

Jeg liker at den hvite sausen blir så framtredende som mulig og ikke forsvinner i det andre. Har erfart at den bør være nokså tykk for at det skal skje.


#2

Tjorven sa for siden:

Jeg gjør det alltid i denne rekkefølgen:

tomatsaus
plater
hvit saus

*gjentas til det ikke er mer ingredienser igjen

Avslutter med et lag tomatsaus og så ost på toppen.

Jeg lager også ganske tykk hvit saus. Med masse ferskrevet muskatnøtt. :nam:


#3

Mei sa for siden:

Jeg har et lag med pasta på hver side av hvitsausen for at den ikke skal forsvinne i alt det andre.


#4

My sa for siden:

Jeg starter med hvit saus nederst, så har jeg plater, kjøttsaus, hvit saus, vanligvis i tre lag. Osten oppå det siste laget med hvit saus (i en eller annen oppskrift jeg leste for mange år siden stod det "begynn og avslutt med hvit saus", og har fortsatt med det, mer av gammel vane). Hva italienerne gjør vet jeg ikke. Har det noen betydning? Det smaker jo likt uansett.

Min hvite saus har omtrent samme konsistens som rømmegrøt, men tomatsausen har ofte en hel del saft i seg når den er nylaget, så min lasagne renner ganske mye utover når den er fersk uansett, og da blander alt seg. Men jeg liker det best sånn. Når den varmes opp dagen etter er den stivere og holder fasongen mer, og sausene er mer adskilt. Men jeg liker ikke konsistensen på den da.


#5

Hyacinth sa for siden:

Men da må du ha masse hvit saus.


#6

Hyacinth sa for siden:

Jeg elsker hvit saus og lager alltid stor porsjon. Jeg har heller ikke ost på toppen, men avslutter alltid med hvit saus. Det liker jeg best. Men jeg har ost i den hvite sausen.


#7

Hyacinth sa for siden:

My: Det er ikke viktig hva italienerne gjør, jeg bare lurer på det. Jeg er veldig interessert i mat og ser mye på reise- og matprogrammer.

Men jeg lurer på om det er en rekkefølge som er bedre enn en annen i forhold til smak og konsistens. For jeg er ikke enig i at det blir det samme uansett.


#8

Hyacinth sa for siden:

Min lasagne steker relativt lenge på lav(ere) temperatur og hviler alltid minst 30 min, helst 45. Liker den da. Den er fremdeles varm, men mye fastere i konsistensen.


#9

Tjorven sa for siden:

Jeg lar den også hvile en god stund etter at den er ferdig. Men dette er med på å bidra til at lasagne har blitt en søndagsmiddag, for vi rekker jo ikke alle de prosessene i hverdagen - både matlaging, steking og hvile.

Ungene kunne spist lasagne langt oftere, og synes det er noe av det beste jeg lager.


#10

løve70 sa for siden:

Samme her :nemlig: Altså hvit saus, pasta, hvit saus, kjøttsaus


#11

Myria sa for siden:

Jeg begynner med kjøttsaus/tomatsaus og deretter pastaplater, hvit saus, tomatsaus osv osv. :nemlig:


#12

Milfrid sa for siden:

Kjøttsaus, plater, hvit saus, kjøttsaus, plater, hvit saus, kjøttsaus, plater. Gjentas til formen er full. Ost på topp. Hender også jeg tar litt ost mellomlagene også. Oppå den hvite sausen, før kjøttsausen.


#13

Neket sa for siden:

Kjøttsaus - pasta - hvit saus. Repeat. Avslutt med hvit saus. Og ost. :nemlig:


#14

Magica sa for siden:

Yes! Nå ble jeg sulten...


#15

Hyacinth sa for siden:

Ser ut som at samtlige her har hvit saus oppå pastaplatene. Jeg også, tror jeg. Men minnes at jeg tidligere hadde hvit saus oppå kjøttsaus. Hmmm. Må finne ut hva jeg liker best.


#16

Hyacinth sa for siden:

Tjorven. Enig ang søndagsmiddag. Hvis jeg lager lasagne en hverdag, starter jeg kl 14. Da kan vi spise ca 16.30. Den steker nesten en time her, og jeg hviler den lenge.


#17

Malama sa for siden:

Jeg aner ikke hva italienere gjør, og er så vill og gal at jeg slett ikke alltid har hvit saus heller, men har jeg det så tror jeg at jeg legger den mellom rød saus og plate. Tror jeg, sannelig ikke sikker, lenge siden sist jeg lagde det og dette har jeg åpenbart ikke tentk mye på, så meget mulig det er rød saus, plate, hvit saus som alle dere andre gjør. Avslutter ialle fall med ost. Det vet jeg .

For meg blir det det samme hvilken rekkefølge det ligger, for det blander seg på tallerkenen uansett. Også lager jeg altså åpenbart ikke lasagne hverken ofte eller alltid korrekt, trolig lagt fra korrekt uansett.


#18

zinatara sa for siden:

Jeg har hvit saus, pasta, kjøttsaus, hvit saus, pasta, kjøttsaus, hvit saus, pasta, kjøttsaus, hvit saus, basilikumblader, tomatskiver, ost.


#19

Sissel sa for siden:

Jeg gjør det slik:

pasta
tomatsaus
litt hvit saus
pasta
tomatsaus
pasta
hvit saus
ost


#20

Pelen sa for siden:

I min oppskrift som er utrolig god (syns jeg, familien og gjester) som jeg har brukt siden jeg var 20 så står det at den hvite sausen skal man begynne med, jeg har den også øverst. Jeg bruker mye hvit saus. Så det blir noe som dette:

Fra nederst:
Hvit saus
Plater
Bittelitt hvit saus
Kjøttsaus
Plater
Hvit saus
Kjøttsaus
Plater
Hvit saus
Ost på toppen etter ca halve tiden i ovnen.

Den hvite sausen har også ost i seg og muskatnøtt.


#21

Stompa sa for siden:

Jeg er kjerringa mot strømmen og bruker kjøttsaus - hvitsaus - plater osv. :jupp:


#22

millact sa for siden:

Kjøttsaus (karbonadedeig, løk hakket i biter og tomatsaus) nederst. Så pastaplater. Deretter ostesaus og slik fortsetter jeg. Ostesaus på toppen og revet ost oppå der.


#23

millact sa for siden:

Det har jeg også i samt ost på toppen.


#24

Candy Darling sa for siden:

Hvit saus over og under pastaplatene. De skal koke i sausen.


#25

Myria sa for siden:

Jeg har også ost i den hvite sausen, og avslutter med hvit saus og så ekstra ost på toppen.


#26

Pøblis sa for siden:

Jeg gjør som pelen starter og slutter med hvit saus og ost på toppen.


#27

Lavender sa for siden:

Jeg har av alle ting startet med platene, som det står på Barilla pakningen med lasagne plater.

Jeg følger Jamie Oliver og Gennaro Contaldo, den siste italiener fra Napoli. Han legger raguen først. Monteringen starter to min ute i videoen.
youtu.be/x64gbjmtnHM


#28

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes, i mange retter, ikke bare lasagne, at det spiller en stor rolle. For det blander seg ulikt i ovnen, liksom, så resultatet er veldig forskjellig. Det er ikke sånn at det blir likt på tallerkenen.

For øvrig er det ikke viktig for meg at det lages «korrekt», på ingen måte. Jeg bestiller aldri lasere i Italia. Den er for rennende og varm. Jeg vil ha mye hvit saus og «kakestykker».



#30

Stompa sa for siden:

Jeg ville helt ærlig aldri ha merket noen forskjell.


#31

Hyacinth sa for siden:

Det tror jeg faktisk, uten at du vet det. Men jeg er selvsagt ikke 100% sikker. :knegg:

Jeg kommer ikke på noen god sammenligning, men en litt dårlig er denne: Guttungen min spiser brød med syltetøy og ost. Altså i den rekkefølgen. Kun brød, så syltetøy og ost. Syltetøyet trekker da inn i brødet. Brødet blir soggy. Det liker han. Jeg synes det er ekkelt og vil ha syltetøyet oppå osten.


#32

Stompa sa for siden:

Og dette er nok eksempel på noe som ikke ville hatt noe å si for meg. Jeg vet, for jeg gjør begge delene, avhengig av hvilket pålegg som står nærmest.

Det er vel en kjensgjerning at mennesker "opplever" mat ulikt, både smak, lukt, konsistens og annet. Jeg er helt sikker på at for hver som merker stor forskjell i saker som dette, er det en annen som ikke gjør det.


#33

Hyacinth sa for siden:

Ja, det har du nok rett i.


#34

Myria sa for siden:

Enig med deg, synes mange lager altfor bløt lasagne. Det samme gjelder tiramisu. Det bestiller jeg så godt som aldri på restaurant, selv om jeg elsker det, for de fleste lager den altfor bløt (fingerkjeksen har trukket til seg så mye væske at kjeks og krem har nesten samme konsistens).


#35

GydaG sa for siden:

Vi lager alltid lasagne dagen før vi skal ha det. Og lager da gjerne opp flere former som settes i fryseren dagen derpå, viktig at den får «satt seg» også før frysing syns jeg.


#36

My sa for siden:

Dere hadde ikke likt min lasagne. :knegg: Jeg grøsser av konsistensen til "fast" lasagne som står av seg selv, og bestiller aldri det på restaurant fordi jeg som regel synes den ikke er rennende nok.

Eldstejenta liker best vegetarlasagne, og denne uka er det bare hun og meg hjemme, så nå skal jeg jammen foreslå at vi lager det en dag. Takk til denne tråden for at jeg kom på det! :jupp:


#37

Hyacinth sa for siden:

Helt enig. Derfor liker jeg ikke så godt tiramisu. Den KAN være god, men det er sjelden.


#38

Hyacinth sa for siden:

My: Jeg hadde garantert likt den. :) Jeg er et matvrak og liker det aller meste. (Det betyr ikke at jeg ikke foretrekker noe framfor noe annet, da.)


#39

My sa for siden:

Den er veldig god altså. :nemlig:

#40

Hyacinth sa for siden:

Oppskrift? :blafre:


#41

millact sa for siden:

Hyacinth: Skal vi besøke My i Trondheim i sommer?


#42

My sa for siden:

:hyper:

Jeg bruker vanligvis ikke noe oppskrift, det meste går på slump. Men det går noe sånn som det her: Jeg starter med å surre finhakket løk, hvitløk (masse), 2-3 gulrot (avhengig av størrelse) og en stilk med stangselleri (finhakker dette sammen, i en hakkebeholder med kniver som hører til stavmikseren) i olje, til det blir blankt og mykt. Tilsetter deretter andre grønnsaker, avhengig av hva jeg har, men i alle fall squash og paprika, i biter. Gjerne også spinat, grønnkål eller noe i den dur. Tilsetter et par bokser med hermetisk tomat, av den dyrere, gode sorten, en spiseskje tomatpure, noen desiliter buljong, og lar det putre "en god stund" (til det har kokt inn en del, i alle fall den tiden det tar å rydde vekk, tørke over benkene, klargjøre forma, og lage den hvite sausen). Smaker til med litt sukker, salt, pepper, en skvett rødvin eller balsamicoeddik, og en neve med hakkede, friske urter (oregano og basilikum, det er det jeg har i hagen akkurat nå).

Den hvite sausen er helt standard (dvs rører mel inn i smeltet meierismør, sper med H-melk, krydrer med salt, pepper og revet muskat). Med eller uten ost, det varierer. Som regel med. Konsistensen er omtrent som min mormors rømmegrøt, etter minst 5 minutters koking.


#43

Pamina sa for siden:

Jeg bruker nederst i formen:

Kjøttsaus
Plater
Kjøttsaus
Bechamel (med mye muskatnøtt og ost i)
Plater
Kjøttsaus
Bechamel
Plater
Kjøttsaus
Bechamel
Plater
Kjøttsaus
Bechamel
Plater
Bechamel
Ost

Ofte lar jeg den stå med folie over i ovnen første delen av stekingen, tar av folien siste for å få den ferdig stekt.


#44

Hyacinth sa for siden:

Ja, selvsagt!


#45

Hyacinth sa for siden:

Slik tror jeg egentlig jeg pleier å gjøre. Må finne det ut. Ee usikker.


#46

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk!

Den minner veldig om min vegetarlasagne. Jeg bruker sjelden squash, jeg synes den blir litt soggy, men jeg bruker alltid mye søtpotet.


#47

My sa for siden:

Og der tikket det akkurat inn en snap fra nevnte tenåring, med spørsmål om vi kan ha vegetarlasagne til middag i dag. :knegg:

J, er du her? :paranoid:


#48

Candy Darling sa for siden:

Jeg har både blåmuggost og parmesan i bechamel-sausen. Saus, plater, saus, kjøttsaus, saus, plater (da capo al fine).


#49

Input sa for siden:

Vi gjør slik:
Tomatsaus
Pasta
Ostesaus
Pasta
Ostesaus
Pasta
Ostesaus
Tomatsaus
Ost

Jeg synes vi burde droppe tomatsausen, men mannen min sier vi likte godt kunne spist Mac&Cheese da. :sur:


#50

Hyacinth sa for siden:

Høres ut som en rekkefølge som kan passe meg. :knegg:


#51

My sa for siden:

Bare å komme, vi har masse til overs, og nå har den stivnet en hel del også. :nikker:

Søtpotet må jeg prøve neste gang! :jupp:


#52

Hyacinth sa for siden:

:rofl:


#53

C3PO sa for siden:

Den hvite sausen skal være opp på kjøttsausen selvfølgelig! Jeg lager den såpass tjukk at den forsvinner ikke.

Hovedvarianten er som følger.
Tynn saus i bunn
Plate
Kjøttsaus
Hvitsaus
Plate
Spinat/osteblanding
Plate
Kjøttsaus
Hvitsaus
Ost på topplaget - gjerne inkl. parmesan.

Jeg får som regel bare til tre lag. Er det noen som vet om en form som er dyp nok til fire lag?


#54

My sa for siden:

Jeg har en form som er dyp nok til fire lag. Den er kvadratisk i formen, og det hører med et glasslokk. Vet dessverre ikke hvor den er kjøpt da. Jeg har forresten også laget lasagne i en dyp Ultra Plus-form fra Tupperware.


#55

Gri sa for siden:

No fekk eg lyst på lasagne!
Mi rekkefølge:
Kvit saus
Plater
Kjøttsaus
Kvit saus
Plater
Kjøttsaus
Kvit saus
Plater
Kjøttsaus
Kvit saus
Plater
Kvit saus
Ost


#56

Tallulah sa for siden:

Jeg er vill og gæern og blander bechamelen i raguen. :what: Det er en måte å få spist lasagne lagd fra bunnen på, som likner mest på poselasagne. Poselasagne er nemlig det Hiawata liker best. Ellers er det ragu, plate, bechamel.


#57

Tjorven sa for siden:

Total avsporing.

Snuppa kom hjem fra båtferie med en venninne og fortalte med stjerner i øynene om den fantastiske middagen hun hadde fått - meksikansk gryte fra Toro! :elsker:

Det ble gjort veldig klart at hun stod helt fritt til å lage det til middag en dag hun hadde ansvaret for slikt (noe hun har hver 14. dag). Selv kommer jeg til å fortsette med min chilli con carne slik jeg alltid har laget den. :nemlig:


#58

Hyacinth sa for siden:

Mine unger foretrekker Toro tomatsuppe framfor hjemmelaget anytime.

Når det gjelder former, må jeg bare få komme med en anbefaling. Jeg har funnet verdens beste ildfaste former! De finnes i tre størrelser, og jeg har hatt to av dem noen år nå. De er like fine ennå, og de er en drøm å rengjøre. Elsker elsker elsker! :elsker:

www.obhnordica.no/matlaging/stekepanner-kasseroller-gryter/eco-kitchen-medium


#59

Tjorven sa for siden:

Ikea har hatt en helt genial form. Den er rektangulær og har en sånn greie til å sette formen i når man tar den ut av stekeovnen. Nå har den vi eier blitt veldig gammel og slitt, men dessverre har den gått ut av produksjon slik at vi ikke får kjøpt noen ny (formen i seg selv er helt grei, men det er den delen som man setter formen i som ikke lenger egner seg hvis vi skal servere noe som ser litt skikkelig ut).


#60

Muskat sa for siden:

Vi har den grønne formen, og den er helt super til lasagne! Dessuten passer tre Barilla-pastaplater på tvers helt perfekt. :D


#61

Hyacinth sa for siden:

I know! :elsker:


#62

My sa for siden:

Men har vi egentlig lagt den død? :gruble:


#63

Hyacinth sa for siden:

Haha. Nei.

Vi får spørre Jon Almaas.


#64

Lille meg sa for siden:

:knegg: Jeg tenkte jeg skulle inn i tråden og si at jeg kunne ikke fatte og begripe hva i alle dager denne monterings-greia var. Toro Lasagne har da bare én måte å monteres på? :fnis:


#65

Hyacinth sa for siden:

Til og med Toro er vel valgfritt? :knegg: (Eller står rekkefølgen på pakken?)


#66

Madicken sa for siden:

Sånn gjør jeg det også. Minus muskatnøtt, men med masse revet parmesan i den hvite sausen! :nam:


#67

Malama sa for siden:

Toro er vel bare en saus og plater så da er det ikke så mye valg. Saus, plate, saus, plate, saus, plate, saus ost.


#68

Hyacinth sa for siden:

Åja. Haha. Det visste jeg ikke. :knegg:


#69

Blånn sa for siden:

Med hvit saus:
Hvit saus
Plate
Kjøttsaus
Hvit saus

Gjenta fra * til *. På siste lag med plater kun hvit saus.

Toro:
Saus - plater repeat


#70

Hyacinth sa for siden:

Jeg leste Toro-delen av tråden høyt for familien min, inkludert mine egne svar, og nå ler de høyt og voldsomt av meg her... :haha:


#71

Hyacinth sa for siden:

Men mannen min protesterte også på at Toro kun har én mulighet. Han mener det er en mulighet til: Plate-saus-plate etc. :knegg:


#72

Malama sa for siden:

Det er jo mulig, men noe saus vil renne under uansett, den er tyntflytende.


#73

Hyacinth sa for siden:

Han tullet, altså. :knegg:


#74

Geitrams sa for siden:

Kjøttsaus, hvitsaus, pasta, kjøttsaus, hvitsaus, pasta, kjøttsaus, hvitsaus, ost. Inn i ovnen. Jeg liker når sausene blander seg. Hvitsausen inneholder masse ost og muskatnøtt.

Lasagne er en heldagsjobb hos oss, lar gjerne tomatsausen koke 4-7 timer, alt etter hvor god tid jeg har. Lager aldri lasagne i hverdagen.


#75

Charlie sa for siden:

Vi bruker den billiglasagnen fra Eldorado (sikkert Toro-rip-off. :knegg: ) og det er én saus og plater. Skjønt sausen virker å være tomatsaus og bechamel i ett. Vi lager den med et par bokser kidneybønner, vegetarisk, billig og enkelt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.