Jeg satt og leste i lasagne-tråden til Hyasinth, og fikk skikkelig lyst på lasagne.
Men jeg har ingen gode oppskrifter. Kan du komme med din BESTE oppskrift på både kjøttsaus og hvit saus? Ikke sånn "en slump her og en slump der..." jeg ønsker en SKIKKELIG oppskrift. :knegg:
Jeg har to kjøttdeigpakker som er forbeholdt lasagne. Nå trenger jeg bare.....hva?
For å ta den hvite sausen først: Jeg liker mye av den, men jeg vil spare fett og kalorier (i tillegg til at jeg er lat!), lager jeg den ikke etter boka. Jeg koker opp ganske mye melk og mel, til det får den konsistensen jeg vil ha. Tilsetter noen ganger en ss smør. Vanskelig å anslå mengde melk. Kanskje en halvliter eller mer? Jeg tømmer bare fra en stor kartong, så mye jeg har samvittighet til. Og mange ss mel. Smaker til med kajenne, muskatnøtt, noen ganger dijonsennep, salt, pepper og den osten jeg har. (Og her funker alt fra feta til Philadelphia, norvegia, østavind og parmesan... men ikke kun myke oster, det må være noen harde også.) Jeg liker sausen tykk, men den tykner mye når den står. Lager den derfor ofte først. Pleier å drite i å «koke vekk melsmaken», det skjer uansett i ovnen.
Tomatsaus: Steker mye løk, minst 3, mye hvitløk og noen gulrøtter. Bruker sjelden stangselleri. (Men sellerirot er godt!) Tomatpuré. Er nøye med å steke tomatpureen på sterk varme for å fjerne bitterheten. Bruker et par bokser polpa (Mutti) vann og oksefond på flaske, salt, pepper, sukker, urter, eddik, ja, smak til liksom. :knegg: Utrolig vanskelig å anslå.
Ja, karbonadedeig. Det glemte jeg. En pakke. Veldig ofte røde linser i tillegg.
Steker gjerne på så lite som 180, og gjerne bortimot en time, men du må se på lasagnen når du synes den ser fin ut. Jeg har ikke ost på toppen, men et tykt lag bechamel, og jeg liker at den blir sånn passe stekt. :knegg:
Hviler den i helst 45 min.
Dette er nesten umulig å forholde seg til, jeg ser den. Men jeg klarer ikke bedre...
Jeg bare blander det jeg finner. Hvis jeg skal forsøke å konkretisere så blir ingrediensene som følger:
Tomatsaus:
400 g karbonadedeig
1 pakke bacon
1 gul løk (finhakket)
3 fedd hvitløk (finhakket)
2 gulrøtter (revet)
1/4 sellerirot (revet)
2 bokser med hermetiske tomater
1 liten boks med tomatpuré
1 ss sukker
1/2 ss eddik (gjerne rødvinseddik, men alt funker)
1 ss oregano
1 ss basilikum
1 trening oksebuljong
Salt
Pepper
1/4 ts cayennepepper
Hvit saus:
4 ss smør
4 ss hvetemel
Melk (her klarer jeg ikke å mene noe om mengde. Det må bare justeres. Som regel går det med mellom en halv og hel liter)
Salt
Pepper
Revet muskatnøtt (tipper omtrentlig 1/2 ts, men har ikke egentlig peiling)
Jeg bruker ikke ost i sausen, men har det på toppen.