Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kjøre opp med manuelt gir eller automat?

#1

Smash sa for siden:

Eldstedatteren på 17 har tatt noen kjøretimer nå, og hun sliter med manuelt gir siden vi kun har automat på bilene hjemme. Jeg tenker hun kan kjøre opp til kun automat, men det er så mange rundt meg som advarer mot det. Gjerne menn i 40-årene.

Hva gjør deres ungdommer? Og har de virkelig behov for manuelt gir nå for tiden? Jeg skjønner det kan dukke opp en og annen situasjon der det hadde vært praktisk, men jeg tror egentlig ikke det blir så ofte. Eller tar jeg feil? Burde vi spandert på henne flere kjøretimer slik at hun også kan kjøre med manuelt gir?


#2

C3PO sa for siden:

I dag er det slik at leiebil i utlandet (les England) er dyrere for automat enn manuelt. Jeg tenker det er godt mulig at dette fortsatt er tilfellet om 10 år.

Jeg tenker også at det er vanskelig nok å lære seg å kjøre manuelt at man kan like godt ta det mens man er ung. Det ville være kjipt å være i en situasjon hvor man må kjøre manuelt en dag, og det blir ekstra stress av det - og kanskje føre til en ulykke.


#3

Tjorven sa for siden:

12-åringen min er en filosof og lurer på om han i det hele tatt vil trenge å ta lappen. Det er 5,5 år til han kan ta den, og tenker at det nok er mest selvkjørende biler da. :nemlig:

Snuppa skal i gang med trafikalt grunnkurs nå, og hun kommer til å å få velge det hun synes er greiest. Jeg kan ikke se for meg at det er problematisk om man bare kan kjøre med automatgir i årene som kommer.


#4

Røverdatter sa for siden:

Hun kjører opp med manuelt gir. Det er like vanskelig som alle nye ting man må lære, men når man kan det så kan man det jo. Kjekt å kunne kjøre alle typer bil.


#5

mkj sa for siden:

Det kan være enkelte jobber i helsesektoren som krever førerkort med gir sier min mann.


#6

Neket sa for siden:

Manuelt, siden vi ikke har automatbil. Tipper minste kommer til å kjøre opp på automat fordi vi sikkert har byttet innen den tid.

Jeg tror ikke det blir spesiellt viktig å kunne kjøre manuell bil i fremtiden, hadde ikke giddet å stresse med det. Man kan jo bare ta noen ekstra timer og kjøre opp på nytt hvis det plutselig blir et problem - det er sikkert lettere å lære giring hvis man allerede kan kjøre?


#7

Fløyel sa for siden:

Frøkna taklet manuelt veldig bra og kjørte opp på det.

Mini takler ikke det i det hele tatt. Vi var fast bestemt på at han skulle kjøre opp på manuell. Etter en samtale med kjørelærer har vi funnet ut at korteste vei til målet er automat. Så han kjører opp på automat. Dersom han en gang i fremtiden ønsker automat kan han kjøre opp på det senere, som koster 1 oppkjøringstime, vi må betale vesentlig mer i kjøretimer for at han skal bli trygg på manuell nå.

Nå har han hatt 1 kjøretime (var alt han trengte) og den obligatoriske pakken, så nå gjenstår teori, kjøretime før oppkjøring og selve oppkjøringen. Han leser trafikken bra, men skal han begynne å røre i girkassen, da baller det seg på.


#8

Gri sa for siden:

Vi har førebels berre bilar med manuelt gir, så det vert naturleg at eldste lærer seg og køyrer opp på det. Då har ho jo alle moglegheiter opne.
Eg tenker at mange unge som kjøper seg bil ikkje har råd til ein som er veldig ny, og dermed vert utvalet av bilar dei har råd til veldig lite om dei berre kan velge mellom bilar med automatgir.


#9

Stompa sa for siden:

Vi har bare tilgang til biler med automatgir for øvelseskjøring.

Herremannen kjørte opp i september. Han bodde hjemme og øvelseskjørte mye med automat, men valgte å kjøre opp til manuelt. Den eneste øvingen han fikk med manuelt gir var på kjøretimene, men han hadde så god generell kjørerutine at han kunne konsentrere seg om giringen, så det ble ikke noe problem, og han sto på første oppkjøring. Det er mulig han kunne klart seg med en dobbeltime mindre hvis han hadde kjørt opp til automat.

Frøkna kjørte opp sørpå for to uker siden. Hun har bare fått øvelseskjørt privat i feriene, så hun valgte å kjøre opp til automat. Kjørelæreren hennes sa til henne at det skal bli enda enklere å oppgradere til førekort for manuelt gir enn det har vært, så det går sikkert helt fint hvis det blir behov for det.


#10

007 sa for siden:

Alle våre tre har valgt manuelt gir. Greit å kunne kjøre begge deler.


#11

Maverick sa for siden:

Jeg synes i likhet med menn i førtiåra at det er en fordel å kunne kjøre manuell. Det blir bedre sjåfører av slikt. :glis:


#12

Fløyel sa for siden:

Jeg er i 40 årene og syntes det er mye morsommere å kjøre manuell enn automat, bortsett fra i kø-kjøring.
Jeg hadde kun manuell biler frem til for 3 år siden. Siste 3 år har jeg kjørt automat, når jeg kjører Frøkna bil som er manuell nå, kveles bilen i de første kryssende.


#13

Carrera sa for siden:

Her har begge to manuelt. Veldig kjekt å kunne begge deler, da mye av de bildene som er i Den prisgruppen de kan kjøpe i, er manuell.


#14

Señora sa for siden:

Arbeidsbiler har ofte vanlig gir, samme med leiebiler, det er enn så lenge dyrere å leie bil med automatgir. Dumt å begrense seg mtp. jobb i fremtiden iallefall.

Jeg vil anbefale å oppfordre til å kjøre opp på manuell gir, da har man ikke begrenset seg på noen måte.


#15

-ea- sa for siden:

Eller jobber innen andre bransjer, der man skal kjøre noe med jobbens bil(er) iblant. Det kan være innenfor hvilke som helst bransjer, egentlig.


#16

Nenne sa for siden:

Vi har bare biler med manuelt gir, så det må ungene lære. Jeg tror uansett vi ville ha gått for den løsningen (det er vi som betaler, så jeg sier "vi") for da er alle muligheter åpne. Mye er en vanesak, men jeg liker ikke automatgir, jeg synes alltid noe mangler og ber aom leiebil med manuelt gir når det er aktuelt.


#17

Karamell sa for siden:

Jeg var veldig, veldig bastant på at eldste skulle kjøre opp med manuelt selv om vi ikke har annet enn automat hjemme. Men det har vist seg at det ble ikke så lett for ham, så han har nylig svitsjet til automat på kjøreskolen også. jeg har lovet ham, at dersom han kjøper seg bil selv med manuell girkasse, så skal jeg øvekjøre med ham slik at han kan kjøre opp på nytt med manuell. Da er kjøretreningen i boks uansett, så det kan umulig bli så dyrt. Han har ADHD og sliter nok med konsentrasjonen for å følge med i trafikkbildet, så jeg synes det er tryggere, enn så lenge.


#18

Myria sa for siden:

Jeg tenker at de like godt kan lære seg å kjøre begge. Det er litt vanskeligere å lære seg, men ikke mye. Og hvorfor begrense hvilke biler de kan kjøre? I tillegg kjøper jo unge mennesker ofte de eldste bilene, og biler med manuelt gir kommer til å finnes på bruktmarkedet i mange år framover.


#19

millact sa for siden:

Har bare bil med automat. Det er et halvt år til eldste skal begynne å øve og jeg tenker det da blir kun automat. Det blir færre og færre biler med manuelt gir tenker jeg. Det blir helt sikkert mange år til hun har råd til å kjøpe seg bil og da blir det nok med automat.


#20

Pøblis sa for siden:

Vi fikk ikke sving på øvelseskjøringen med manuelt gir, så vi byttet over. Hun kommer til å disponere bil med automat når hun får tatt lappen, og vi er enige med henne om at vi tar manuell kasse som neste etappe. Våre venner som er kjørelærere, mener det er ukomplisert og uproblematisk å lære seg å kjøre med manuelt gir når man har rutine på å ferdes i trafikk. I verste fall koster det oss en oppkjøring ekstra.


#21

emm sa for siden:

Kun automat her.


#22

Daisy sa for siden:

Jeg tenker manuelt er flott, men det kommer an på sjåføren. Kjør gjerne opp med automat, og ta manuell senere når man er mer rutinert sjåfør. Det er bare en ny oppkjøring.

Min eldste vil ta manuell, mens jeg aldri ser for meg at mellomste skal klare det uten mye mye øving. :sparke:


#23

Carrera sa for siden:

Vet om flere som kun har øvelsekjørt med automat, men valgt manuell på kjøreskolen. Det har gått supert, fordi at øvelseskjøringen har gitt de god erfaring med å ferdes i trafikken, og da lang de legge mye fokus på giring når de har timer. Det sier fort.


#24

Karamell sa for siden:

Og i det jeg postet her så jeg artikkel om det på FB, fra Adresseavisen. :knegg:


#25

Input sa for siden:

På hvilken måte?


#26

Maverick sa for siden:

Tja, se på hvordan en tilfeldig Leaf beveger seg i trafikken lissom. :knegg: Case closed.

Nei, jeg er en sånn som mener at jo bedre følelse du har av kjøretøyet og jo mer du faktisk må ha en bevissthet rundt turtall og bakkestart og en større grad av fokus rundt selve kjøringen, jo mer oppmerksomhet har man også for de rundt seg.

Jeg mener også at man bør både kunne, og ha prøvd, å skifte dekk, sjekke og etterfylle olje og vite hvor man fyller på spylervæske, lissom.

Men så er jeg over gjennomsnittet glad i motor da.


#27

meisje sa for siden:

Vi har biler med automat, så litt usikkert hva vi skal velge. Hadde tenkt å leie bil med manuell gir en helg og kjøre masse, håper det er mulig, da vi ikke har noen å byttelåne bil med.


#28

løve70 sa for siden:

Vi har bare biler med automat. Arvingen har planer om å kjøre opp med manuell, men vi får se om det skjer. Enn så lenge har hun bare kjørt automat. Tenker vi låner moren min sin bil og øvelseskjører litt med den og så ser vi det an.

Jeg tror, som flere andre, at det raskt blir færre og færre biler med manuelt gir.


#29

gnuri sa for siden:

Mine har alle kjørt opp med manuell, selv om vi i utgangspunktet kun hadde automatbiler. Vi kjøpte en billig bil som det ikke er så farlig om blir litt bulket, og nå har fjerdemann begynt å øvelseskjøre med den. Vi krysser fingre for at den holder til hun får lappen :humre:


#30

Malama sa for siden:

Vi har pr nå bare biler med manuelt gir. Men eldstemann blir 12 i sommer så om 4 år er det vel meget mulig vi er mer over på elbil og derved.... Vel. De har jo ikke egentlig gir men der blir vel som automat i alle fall.?

Så, vi får se når den tid kommer. Men jeg liker ikke automat egentlig, det er nok en vanesak.


#31

Bokormen sa for siden:

Begge våre kommer til å lære manuelt gir.

Av krevende faktorer i trafikken er å gire langt ned på listen for meg. Om det er for krevende, takler en da å ta hensyn til vær, føre, trafikk, at en er i nærheten av skoler, alle de mange variablene som dukker opp? (Jeg forstår at en luker vekk de faktorene en kan, men jeg kjenner opptil flere som egentlig ikke burde kjøre bil i utgangspunktet.. )


#32

Billa sa for siden:

I en annen tråd her inne spurte jeg om tips til dette, da jeg ikke kan finne bilutleiere som tilbyr biler med mulighet for øvelseskjøring, dessverre.


#33

Billa sa for siden:

Og her ønsker Storesøster å kjøre opp på manuelt gir, av årsaker som flere nevner. Biler i jobb og pris på evt brukte biler når den tid kommer. Hun har kjørt mye med oss, og blikk og hensyn er på plass. Nå må vi bare forbi kenguruhopp og feil gir ;)


#34

Bloppy sa for siden:

Frøkna her fikk ikke noe særlig valg. Selv om hun betalte førerkortet sitt selv. :knegg: Hun måtte kjøre opp med manuelt. Vi fikk heldigvis lånt en manuell bil sånn like før hun begynte på trafikkskolen. Da hadde hun kjørt masse med automat og var trygg på veien, plassering og trafikkbildet. Så øvde vi noen ganger med gir, også gikk det veldig fint. Kvalte bilen i noen rundkjøringer og sånn bare. :humre:

Hun fikk bil av oss og den var også manuell. Det var helt bevisst. Nå tenker hun ikke over at hun girer eller bakkestart eller noe. Det begrenser veldig om man har førerkort kun på automat. I en mulig krisesituasjon så har man faktisk ikke lov til å ta over rattet for en annen dersom det er manuell bil. Jobb, leiebil etc kan bli vanskelig. Og det er en del dyrere med automatbil.


#35

Bloppy sa for siden:

Poden på 14 kommer det ikke til å bli noe problem med. Han kjører bil hjemme på gården med manuell som om han aldri skulle gjort annet. Og rygger diger traktor med diger henger rundt hushjørnet. Jeg sliter med å rygge en vanlig bilhenger liksom. :rødme:


#36

Pelen sa for siden:

Vi har bare elbiler så her blir det automat. Forhåpentlig endrer de så at man bare må kjøre opp for kjørelæreren for å få førerkort for manuelt. Det er i hvert fall et forslag.


#37

Smash sa for siden:

Jeg er nok farget av at jeg er mest glad i automat selv, og kommer aldri til å kjøpe noe annet. Kjenner jeg vakler litt enda, det går jo selvfølgelig an å kjøre opp til manuell senere om hun ser det blir veldig upraktisk å kun kjøre automat. Vi har leid biler stort sett i USA, og der er det «bare» automat, og det er stort sett det ungdommene kjører opp til der. Og skulle det være prisforskjell andre steder hun skal leie bil, så får hun bare betale, tenker jeg. :p Men det var overraskende mange som var pro manuell, så jeg og vi får tenke litt mer på det.


#38

Input sa for siden:

Siden mennesker ikke er i stand til å multitaske, skulle man jo tro det var omvendt.


#39

Miss Norway sa for siden:

Min eldste er ganske klønete, og etter noen få timer med manuelt (med oss, før kjøretimer) var hun så demotivert at vi bestemte at hun skulle kjøre opp på automat. Sparte MYE kjøretimer og hun fikk en mye lettere prosess pga tidlig mestringsfølelse. Fikk lappen i oktober i fjor på første forsøk. Vår bil nr to har manuelt gir, og er en søt liten kabriolet, så i våres ble hun lysten på å kunne kjøre den. Hun har hatt en time med kjørelærer for «avsjekk» og nå skal hun kjøre opp for manuelt om tre uker. Billig og enkelt. Anbefales.


#40

apan sa for siden:

Sånn er det her også. Vi har ikke tilgang på bil med manuelt gir, og jeg gidder ikke styre med det. Det er uansett ikke sånn at man kjøper seg bil de neste årene her, og sikkert ikke i studietiden heller, så det får holde.



#42

Smash sa for siden:

Jeg og mannen snakket i går, og ble enige med henne om å gå for automat. Hun kommer uansett til å kjøre våre biler mest, neste år blir hun student en eller annen plassen og deretter kan hun ta seg råd til å kjøpe bil med automatgir. ☺️ Ønsker hun senere å kjøre opp til manuelt gir, så tar vi det da.

Tusen takk for alle svar! :blomst:


#43

Divine sa for siden:

Sønnen min har autisme, så kjørelæreren har derfor anbefalt automat. Men vi har bare én bil, og den har manuelt gir, så hvis vi skal få øvelseskjørt noe med han, må det bli med manuelt gir.


#44

trøtt sa for siden:

Stikkordet her er "for deg". Ikke sikkert det er sånn for alle.

Jeg hadde ikke tenkt tanken på at det var noe annet alternativ enn manuelt før nr to skulle begynne med øvelseskjøring. Det skaper rett og slett så mye frustrasjon så her blir det automat, selv om vi har bil med manuelt gir.

Eldste har lappen på manuelt gir. Neste i flokken kommer også til å gå for manuelt.


#45

emm sa for siden:

Lykke til med lappen til datteren, Smash! Synes automat er helt greit, og veien til lappen har gått veldig raskt og knirkefritt her. Så da får hun heller ta på manuellt gir senere, om det skulle bli et savn. Synes de nye bilene nærmest kjører av seg selv :knegg: , så jeg tenker det er veien det går.


#46

millact sa for siden:

Høres ut som en fin måte å gjøre det på.


#47

millact sa for siden:

:jupp:

Jeg kjøpte meg bil da jeg studerte, men det var altså i USA. Målet var å klare seg med sykkel, men jeg innså etter en måned at det var svært vanskelig. Å sykle i Florida i mye lyn og torden på veier uten sykkelsti var en umulighet. Bil der var jo en helt annen kostnad enn her.


#48

IzziCreo sa for siden:

Automat. Vi har kun det, og sannsynligheten for at Eldste (og resten av gjengen) kommer til å kjøre sporadisk noe annet enn elbil er større enn bil med manuell. Vi bor i Oslo, og det er ingen ungdommer vi kjenner som har egen bil. Og innen de er ferdigutdannet, har jobb og eget husvære så er nok alt enda litt mer annerledes ut.


#49

Timar sa for siden:

Jeg hadde latt ungene ta lappen på automat, så kan de heller fylle på med manuell ved lyst og behov.

Klart, det finnes jobber der man må kunne kjøre manuell bil, men hvor mange er det, egentlig?

Lappen på kun automat begrenser litt mer enn å ha manuelt, ja, men den store forskjellen er jo å ha lappen, kontra å ikke ha lappen!


#50

frukt sa for siden:

I helsesektoren for eksempel. Nå vet jeg ikke hvordan det er andre steder, men i de tre kommunene jeg har hatt praksis i har bilene som brukes til hjemmebesøk og lignende vært med manuelt gir. Det siste stedet jeg hadde praksis fikk nye biler i 2018, og de hadde ikke automat.


#51

Lille meg sa for siden:

Det er alltid en fordel å kunne ting - det sier seg selv. Men at det å kunne kjøre med manuelt gir direkte skal påvirke hvor god sjåfør man er, det tar jeg med minst én klype salt.

Det aller viktigste for å bli en god nok sjåfør, er mengdetrening. Hvis man kan øvelseskjøre masse med automatgir, så er det svært mye bedre enn å øvelseskjøre noen få ganger med manuelt gir. Å få forståelse av trafikkbildet, å forstå hvorfor bruk av speil er viktig og å lære seg å kommunisere med medtrafikanter (via plassering i trafikkbildet, fartsendring, blinklys, blikk og så videre) er uendelig mye mer viktig enn å skulle lære seg manuelt gir.

Det er svært mye enklere å lære seg ting når man er ung kontra når man kommer opp i årene, så det kan meget vel være lurt å lære seg manuell giring slik at det sitter i ryggmargen. Men man må ikke. Det går helt fint å ta lappen for automatgir først, og så se om man faktisk trenger å lære seg manuelt gir etterpå.

Vi er usikre på om det vil være nødvendig å i det hele tatt ta lappen innen det blir aktuelt for vår 12-åring. :gruble:


#52

Isolde sa for siden:

Flere og flere hjemmehjelp osv går vel over til EL.

Jeg tenker at det er ikke vert å bruker masse ekstra energi på manuell om man ser at ungdommen sliter med det.


#53

Timar sa for siden:

Her i kommunen kjører alle hjemmehjelpene små, smertene elbiler.


#54

Karamell sa for siden:

Hjemmetjenesten her kjører kun EL.


#55

Maverick sa for siden:

Høres ut som noe en som ikke kan gire ville sagt. :glis:


#56

-ea- sa for siden:

Håhå, Maverick. Dristig. :humre:
Enig i innlegget ditt tidligere i tråden ihvertfall.

Ang. hjemmetjenesten så tviler jeg på at de kjører små, snertne el-biler i distriktskommunene, mer firehjulstrekk. Et sted jeg pleier å være, kommer hjemmesykepleien i en stor pickup - snø og smale, bratte veier.


#57

Lille meg sa for siden:

Oi! Er vi over på hersketeknikker nå? Vel, da kan jeg fortelle at jeg har kunnet gire siden 1991. Det var vel bare noen få år etter at du ble født det, jenta mi? :glis:


#58

Tjorven sa for siden:

Uuuhhhh ... skal dette bli en krangletråd? :popcorn:


#59

Maverick sa for siden:

Knis. Litt gemyttlig erting om bilkjøring må det da fortsatt være rom for på dette forumet.


#60

Miss Norway sa for siden:

Høyner med 1987 og ekspertrolle, lille venn!


#61

løve70 sa for siden:

Søren og. Jeg som trodde jeg skulle imponere med 1988 :grineler:


#62

gnuri sa for siden:

1986 :tøff:


#63

Normy sa for siden:

Har to svært bilinteresserte sønner og de vil ta lappen med manuelt gir.


#64

Maverick sa for siden:

Herregud så gamle dere er. :grineler:


#65

Charlie sa for siden:

Vi har manuelt gir. Jeg synes det er bedre å kjøre med, og gir bedre muligheter under kjøring. Så det var et kriterium, faktisk. Vil ikke ha automatgir. Å kunne kjøre både manuelt og auto gir bedre muligheter - som det sies, leiebiler med auto.gir er som regel dyrere, noen steder kan det være aktuelt for firmabiler og ikke minst - som ungdom gir det muligheter for hvilke biler du kan låne. De som har bil,det er aktuelt å låne i vår familie er flere med manuelt gir. Kiden ville gjerne ha bare auto., men ble realitetsorientert om hvem hun da ikke kunne låne bil av. :knegg: Det vil vel for mange også være sånn at om de skal kjøpe bil selv, blir det en billig en. Manuelt gir er billig.

Det går sikkert «greit» å ta lappen kun for automatgir, men det gir endel begrensninger. Jeg ville ikke anbefalt det til ungdommer p.t. Så er det ganske lett å lære, det gjorde jo alle før.


#66

Pøblis sa for siden:

Ja, kjære lille venn - det er vi. :vismann:

Har giret siden oktober 1985.


#67

Maverick sa for siden:

Snart kommer trådene om fornying av førerkort og «legen vil ikke skrive attest til meg». :glis:


#68

star sa for siden:

:rofl:

Jeg har tenkt at det skal kjøres opp med gir. Men vi har automat begge to.


#69

Addison sa for siden:

Har to biler, en av hver girtype. Eldste har tatt manuelt førerkort, 4 år siden nå. Mellomste tar automat. Kan greit kjøre opp på manuelt siden om det blir en issue. Hun vil egentlig kun kjøre elbil. Hun kommer til å bo sentralt i Oslo eller hjemme med tilgang på elbil de neste 4 årene i alle fall, så det skal nok gå fint. Vår neste større bil blir nok antagelig også elbil eller i alle fall automatgir. Ingen av oss har noe sterkt forhold til gir/automat, bil er transportmiddel og utgift for vår del. :nemlig:


#70

Isprinsessen sa for siden:

Jeg kunne ihvertfall ikke tenkt meg å ta en ny oppkjøring nå etter ca 20 år med lappen. Tenk alle uvanene jeg har lagt meg til. Hadde sikkert ikke bestått.


#71

Stompa sa for siden:

I følge kjørelæreren til Frøkna er det en forskriftsendring på trappene der man ikke må ha ny oppkjøring. Det skal holde med kjøretime(r) som ender med godkjenning fra kjørelærer. Men når (og om) den blir vedtatt visste han ikke.


#72

Charlie sa for siden:

Som Isprinsessen er inne på - Gud forby at man må kjøre opp på nytt! :knegg:


#73

Maverick sa for siden:

Eller ta teoriprøven på nytt. :knegg:

Jeg tok mc-lappen i fjor og det var ganske interessant å gjenoppfriske generell teorikunnskap altså. Og ikke minst å ha kjøretimer igjen, selv om det var på to hjul. Man får seg jo noen uvaner etterhvert.


#74

Røverdatter sa for siden:

4 kjøretimer + obligatorisk er det eldste trenger for å ta lappen med manuelt gir var beskjeden etter kjøretime nr. 2. Og vi har ikke øvekjørt veldig mye med gir. Etter å ha fått den beskjeden er jeg glad vi pushet for at hun skulle kjøre opp med gir. Ny oppkjøring senere koster over 5000 kroner, så like greit å ha det orden når hun er i prosessen.


#75

Pelen sa for siden:

Ja, dette har vi også hørt, virker fornuftig.

#76

-ea- sa for siden:

Mai 1982! :p

Heh, må fornye lett-lastebil-lappen neste år, den fulgte med gratis da jeg tok lappen. Kan være kjekt å ha hvis jeg en dag blir gammel nok til å kjøre bobil. :cool:


#77

polarjenta sa for siden:

Trenger du så stor bobil da? Finnes jo bobiler man kan kjøre med vanlig sertifikat.


#78

-ea- sa for siden:

Bobil under 3500 kg er ikke rare greiene, sier folk. Da kan man ikke ta med mer enn tannbørsten, liksom.


#79

polarjenta sa for siden:

Ikke vet jeg, men jeg ser nå folk kjøre rundt i dem, som oftest ikke mer enn 2.


#80

Lille meg sa for siden:

Du har helt rett. Vi vurderte bobil for noen år siden. Det er slett ikke uvanlig at bilene veier tett opp mot 3 tonn, og noen ganger også over. Så skal vekten til passasjer med, kanskje en markise til bilen, og plutselig må du begynne å kjøpe ekstra lette tannbørster og ikke ta med klær. :p


#81

veobra sa for siden:

Jeg ante ikke at travel light var årsaken til nudistcamping. :blånn:


#82

Lille meg sa for siden:

Det er faktisk ikke måte på hva man kan lære på Foreldreportalen! :nemlig:


#83

Polyanna sa for siden:

Plukker opp denne igjen. Jeg hørte at det kunne være smart (billigere?) å ta først på automat, kjøre en stund, og så eventuelt ta lappen med manuell senere, fordi man da kunne bli skikkelig trygg med mengdetrening for trafikkdelen, og så lære akkurat giringen senere. Noen som vet hva prisen blir-ish?


#84

Eia sa for siden:

Det er vel kun selve oppkjøringskostnaden man trenger, ref. ulike internettkilder. Regner med at man kan øvelseskjøre med L på manuelt gir om man har førerkort på automat? I tillegg til arbeidsinnsatsen, da.


#85

Elisabet sa for siden:

Det har vært snakk om at de skal gjøre om på dette så man slipper oppgjøring på manuell når man har automat fra før. Men det er ikke vedtatt eller endret noe ennå. Nå er det så mange som må ta på automat for de har ikke noe annet å kjøre hjemme, så får håpe det kommer endring snart, for mange må jo ha manuell pga. jobb etc. Kan jo håpe at det kommer et helgekurs på kjøreskolen etterhvert eller noe liknende. At en skal ha oppkjøring en gang til er jo bare tull. Vet det var snakk om for et par år siden i alle fall med endring. Men har ikke vært aktuelt å sjekke videre siden eldste bare vil kjøre automat, og mellomste tok på manuell. På jobben hun har fått helgejobb nå så har de 2 med automat og resten av bilene med manuell, så det er sikkelig rift om bilene der.

De burde snart innføre en konvertering fra automat til manuell på kjøreskolen uten oppkjøring akkurat som de har på motorsykkel for å kjøre tyngre sykkel. Det var det snakk om tidligere i alle fall at skulle skje etterhvert.


#86

Dragen sa for siden:

Det er jo ikke det samme å kjøre med manuell, så hvorfor skal man konvertere førerkort uten å sjekke at føreren faktisk behersker manuelt gir?


#87

Elisabet sa for siden:

Man sjekker det jo. Blir samme som det er på motorsykkel nå. Man har obligatorisk kurs/opplæring via kjøreskolen, men man slipper oppkjøringen.


#88

tink sa for siden:

Men hva skal de med manuellgir da?

Vi har ingen biler med manuell gir i mils omkrets, så det er ikke slik at husets kjørekandidat kommer til å låne en girbil av familie/storfamilie. Han kommer ikke til å bli håndverker, og det er lite sannsynlig at feriene de nærmeste årene innebærer leie av egen bil. Kort sagt, det går helt fint med automat, og om han virkelig trenger det om noen år så får han ta det i ettertid. All kjøring er jo en øvesak, og det er ikke ferdig med lappen i hånda. Så lenge vi ikke har manuellgirbil tilgjengelig så vil jo den eventuelle kunnskapen ruste temmelig kjapt.


#89

Neket sa for siden:

Den første bilen er jo gjerne noe gammelt og billig da, og i den kategorien er det vel mer å velge i hvis man kan kjøre manuell? Det er jo ikke så lenge siden automat ble mer populært enn manuell?

(Eller kanskje jeg bare er gammel. :knegg: )


#90

banana sa for siden:

Jeg ville tenkt for min tenåring at en del jobber som sporadisk innebærer et ærend med bil kan bli uaktuelle hvis man utelukker halve bilparken. Selv hadde jeg sommerjobb i et bakeri da jeg var 19, og kjørte en hiace med brød til campingplassene innimellom. Sånt noe.


#91

Polyanna sa for siden:

Vi har en dieselbil med manuellgir, som det akkurat nå ser ut som om vi skal ha en stund. Men den er noe drass å kjøre med - vi bruker jo den lille elbilen 99% av tiden.

Eldste har i og for seg hatt grei nytte av lapp for å kjøre storebilen. Han kjørte en del med jobben han hadde i høst, typ hente og bringe saker og ting hit og dit.


#92

Fintdethei! sa for siden:

Min tok lappen på automat for 1,5 år siden. Han har aldri vært i en situasjon der han har måtte kjøre manuellgir enda.


#93

Hyacinth sa for siden:

Min tok automatlappen i går. Nesten alle gjør det på hans kjøreskole, iallfall. Det er jo ikke slik at man utelukker «halve bilparken», som noen over her skrev. Jeg tror knapt jeg kjenner noen som har en manuellbil nå.


#94

Malama sa for siden:

Mens vi har to biler og begge er manuelle.

Men eldste er bare 13, så innen vi starter med lvekjlrikg har vi kanskje minst en elbil.


#95

frukt sa for siden:

Jeg har bil med manuelt gir, og kjenner flere som har det. Jeg tror ikke det er så viktig om man har sertifikat for det eller ikke, men jeg synes absolutt det kan være praktisk. Og så er det mye gøyere å kjøre med manuelt gir. :jupp: Men det er det jo ikke alle som synes. :humre:


#96

Frøy sa for siden:

Her blir det manuell på guttungen, men det er av den enkle grunn at han skal ut i lære som bilmekaniker etter dette skoleåret og er da avhengig av å kunne kjøre alle typer biler. Jentungen som er 4 år yngre vil nok ende opp med automat om ikke hun også vil bli bilmekaniker eller noe annet som det er fordel å ha muligheten til å kjøre begge deler.


#97

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes det. Og i likhet med de fleste jeg kjenner, så synes jeg ikke det er noe jeg bruker oppmerksomhet på. Men forskning viser likevel det, samme hva folk «føler». Oppmerksomheten blir påvirket av giring, enten man føler det eller ei. Sånt sett er det tryggere med automat. Dette sa de iallfall til oss på ledsagerkurs.


#98

millact sa for siden:

Det stemmer nok. Mye lettere å bare fokusere på trafikkbildet.

Min på 17 skal ta på automat. Det gjør alle vennene også.


#99

Polyanna sa for siden:

Kun et par prosent av nye biler selges med manuelt gir, og allerede for ti år siden nærmet det seg vel ca halvparten? Gitt at bilparken er ca 10 år gammel i snitt, så betyr vel det at roughly tre fjedredeler av biler på veiene har automat/er elbil (får spader av at man sier a elbil har automatgir - den har IKKE gir!). Og andelen øker for hvert år. Om 10 år vil det knapt være en bil igjen med manuelt gir på veiene. I Norge, da.


#100

Elise sa for siden:

Min på 17 begynte med automat, lærte seg manuell etter noen måneder på veien, nå bytter hun på uten problem. Skal ta lappen for manuell, som yrkesfagelev ser jeg det som høyt sannsylig at hun kommer borti girbiler i jobbsammenheng.

Vi har to biler på jobb med manuelt gir, det hadde vært veldig dumt om jeg ikke hadde hatt lappen for å kjøre de. Jeg har absolutt ikke en jobb som en forbinder med arbeidsbiler.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.