"Alle" kjenner til Holmenkollen, Frognerparken, Fløibanen, Nidarosdomen. I år skal mange av oss farte landet på tvers og langs, så da lager jeg en samletråd over steder som er verdt et besøk som ikke står i alle "Topp 10" steder, men som man kanskje passerer ila sommeren.
Mange små lokale museer og utstillinger som bør få oppmerksomhet.
Skriv gjerne i listeform, hva, hvor og type opplevelse, link til hjemmeside.
Asker: Tur til Skaugumsåsen, enten fra Semsvann ved Skaugum eller fra Åstaddammen mellom Billingstad og Hvalstad. Skiltet tursti fra begge steder. Flott utsikt over Oslofjord, Oslo, Asker Bærum mm.
Bærum: Bærums Verk med masse koselige småbutikker og kunsthåndverk.
Jevnaker: Skulpturparken Kistefos anbefales veldig. Mye kult å se på, godt tilrettelagt for barn og ikke minst godt tilrettelagt for piknik. Det koster litt å komme inn der (150 for voksen, barn under 16 er gratis), men stort pluss for at man ikke "tvinges" til å kjøpe mat i tillegg.
Sementmuseet i Slemmestad
Gå tur langs papirbredden og over ypsilonbroa i Drammen. Spise god italiensk is på Darios på grønlandssiden.
Kjøsterudjuvet er det en del som liker å gå vet jeg, vi har ikke somlet oss dit ennå selv.
Sandefjord, Midtåsen. Arneberg-villa med stor park tegnet for skipsreder Anders Jahre. Flott park med paviljong med skulpturer av Knut Steen. Om sommeren er det mange flotte musikkarrangementer av klassisk/ lett merke (Mozart til musicals). Selve parken er åpen og gratis adgang daglig. Fantastisk utsyn over hele byen. www.visitvestfold.com/no/sandefjord/se-og-gjore/attraksjoner/?TLp=1137952&Midtasen-Anders-Jahres-Villa. Konserter o.l. om sommeren er vanligvis i regi av kultureltinitiativ.no/
Sandefjord, «Sti for Øye«. Kultur-/ skulptursti, store kunstverk ute i skogen. Stien er en runde hvor man kommer tilbake til utgangspunktet. Vanligvis framkommelig for barnevogn. For best opplevelse, start mot høyre/ mot klokka. Dette vil gi best effekt av en ulveskulptur underveis. Gratis og tilgjengelig nårsomhelst. stiforoye.no/
Tønsberg, Ilene naturreservat. Gratis naturopplevelse, sti, fugletårn m.m. Stien nås fra sentrum. Gå langs gjestehavna, gjennom Nordbyen/ gamlebyen, og følg stien langs vannet (går et lite stykke langs innfartsveien til Tønsberg før stien går til vannet, igjen). Enkel atkomst, tilgjengelig for barnevogn. Pleier å være endel aktiviteter for barn, men ikke så mye, nå pga corona. www.ilene.no/
Tønsberg: HandverksConditoriet
Tjøme/ Mågerø Marina har en dyktig kokk i sommer, Daniel Costa. Han driver vanligvis et selskapslokale i byen (Odd Fellow) men har «sommerjobb» på MM pga corona (han selger også take-away fra hovedfirmaet sitt, om noen er på hytte/ båt i sommer).
Larvik/ Svarstad (rv 40 fra Vestfold over Siljan til Telemark), Nordgardsetra 4H-seter. Seter i sommerdrift med alle de vanlige gårdsdyra. Åpen for besøk kl. 11-16 hver dag om sommeren. Koster ikke noe å besøke setra, men om man velger å kjøre opp fra hovedveien, er det privat vei med bom (kr 50, tror jeg. Kan betale med kort). Denne sesongen leier de ut noen av seterhusene til familier (2 netter pr booking). De har ulike aktiviteter, og de har også noen kurs man må melde seg på. Noen av kursene har kursavgift. www.nordgardsetra.no/
Larvik, Høyt og Lavt klatrepark. Dette var Norges første klatrepark, og er fremdeles størst. Betaler bare for de som klatrer. De har fått noen spektakulære overnattingsmuligheter som er nye - tretopphytter og glasscontainere ved elva. Bonus: ligger ved siden av Kjærra Fossepark, som er gratis naturopplevelse. Vanlig å ha med egen mat, men også en hyggelig kafé med god og «ordentlig» mat. hoytlavt.no/vestfold?gclid=Cj0KCQjwupD4BRD4ARIsABJMmZ-BoGldWTfwNwdIZmJlrVTj3LA4MMiDFD6m992SaerqLyr-X5gAQecaAkCXEALw_wcB
Larvik, Foldvik familiepark. Utrolig hyggelig familiepark, med dyr og aktiviteter. Inngangsbillett, men veldig lite kommersiell når man først er inne. Vanlig å ha med kjølebag/ grillmat. Kan leie grill å ta med hvorsomhelst i parken, ellers er det noen stasjonære fellesgriller inkl (vet ikke hvordan de gjør det nå, med corona). Deilig med så lite kjøpe-kjør. Her kan man være hele dagen. Føles trygt at større barn er på selvkjør. Flere små campingplasser i nærheten. foldvik.no/
Larvik: Lysko gjestegaard, nydelig og spesielt sted. Ungene elsket å være der, vi bodde som i et gammelt Asbjørnsen og Moe-eventyr.
Porsgrunn: Porsgrund Porselen, med både fabrikkutsalg med veldig gode tilbud og et porselensmuseum.
Porsgrunn sentrum: Vitensenter, for den som reiser med barn. www.du-verden.no/
Porsgrunn/restaurant: Michel Seylmagers hus. En fantastisk bygning og en flott restaurant. Like ved ligger den nyoppussede rådhusparken, som har fått masse skryt fra småbarnsfamilier.
Brevik: er et annet sentrum i Porsgrunn kommune og her spiser man is, det her jo her DiplomIs kommer fra. Isen spises mens man ser på gammel trehusbebyggelse og bare rusler i sentrum. Det er ikke nødvendig å dra til Sørlandet for å se hvite, gamle trehus og kystidyll.
Brevik kan man reise på et to-timers skjærgårdscruise for den som ikke er kjent med sånt. Veldig fin tur. Men sjekk hva som er situasjonen med billetter og ruter i år ved å kontakte selskapet. Forhåndsbestilling er helt nødvendig.
Bamble: Langesund et koselig sted å besøke. Tangen fort er verdt et besøk. Parker i sentrum og ta det som en tur. Langesund Ostemakeri er verdt et besøk.
Porsgrunn og Bamble har fine badeplasser, Røra som ligger i Porsgrunn, men er ei av Skien, og campingplasser. For eksempel Olavsberget og Rognstranda.
Kyststien her er en flott opplevelse. Mye fin natur, utsiktspunkter og fine badeplasser.
Krogshavn: Tusenårsstedet for Bamble, elsket badeplass med både strender og svaberg,
Langøya uttafor Langesund er en perle. Det går lett tilgjengelige ferger/skyssbåter over. -En 5 minutters tur over sundet. Her er fyret, turstier, sletter, strender og Nye Langøya hovedgård resturant.
Wrightegaarden har konserter i sommer også, men program og billetter er koronatilpasset. Verdt et besøk en sommerkveld.
Skien: Der finnes Brekkeparken som huser Telemark museum med blant annet en masse hus, det eldste fra 1300-tallet, som er flyttet fra hele fylket og som man kan få omvisning i. Anbefales! Det er også kafé der med utekonserter og et aldeles fantastisk parkanlegg.
Henrik Ibsen museum eller Ibsen Venstøp som vi kaller det. Også verdt et besøk. Loftet fra Villanden er å finne der, blant annet.
Gjerpensdalen og innsjøen Børsesjø, et naturreservat på grunn av mye fugl som hekker der. Fugletårn for observasjoner kan besøkes.
Løveid sluser, det første sluseanlegget i Telemarkskanalen. Her kan man se båtene som reiser opp og ned kanalen fra orkesterplass.
Kanalbåtene. Det går an å reise oppover på morgenen og hoppe av i Lunde og ta buss ned igjen. Dette tar ca. fem og en halv-seks timer. Det er gratis parkering på brygga, du får parkeringsbevis fra kanalbåtkontoret. Ev. kan du ta buss opp ved 12-tiden og båt ned igjen i stedet hvis du ikke er en morgenfugl.
Ulefoss: Ulefoss Hovedgård, som også er en del av Telemark museum.
Gvarv: fruktbygda, der kan man blant annet overnatte i vintønner og besøke eplegårder. Vintønnene er booket ut for hele 2020, jeg har prøvd, men det kan være morsomt å se allikevel.
Notodden: Blueshuset. Bluesfestivalen: det er alltid masse gratiskonserter også og topp stemning i byen. Neste mulighet er dog i 2021, dessverre.
Notodden: Heddal stavkirke ligger like utenfor Notodden sentrum.
Gaustatoppen. Toppen kan bestiges og man har fantastisk utsikt. Det påstås at på en klar dag kan man se 1/6 av Norges fastland herfra. Det er også bane opp og ned for den som vil det.
Rjukan. Her kan man lese litt om Unescos verdensarvliste og mulighetene som finnes her, både på Notodden og Rjukan. Jeg vil nevne solspeilet, Krossobanen, Vemork museum. Nå skal det også være mulig å besøke tungtvannskjelleren.
Dalen: Dalen hotel. Hotellet er fra 1880-årene tror jeg, men ble totalrenovert for noen år siden og er veldig flott. Nær hotellet ligger Eidsborg museum. Her er det enda en stavkirke og en miniatyr av hele Telemarkskanalen. Skjønt så liten er den heller ikke med 105 meter.
Seljord og Seljordsvannet der man kan være så heldig å se Selma. Ellers er Seljord kjent for Dyrsku'n som i 2020 dessverre er avlyst for første gang siden 1850-årene.
Bø med sitt Sommarland. Det er IKKE stengt i 2020.
Bomuldsfabrikken: https://bomuldsfabriken.no/ Med blant annet en spennende utstilling og omvisning i gamle jerngruvene hvor «søpla» om ble lagret der er utstilt.
Idylliske Merdø - en øy i havgapet hvor det går ferge fra sentrum hver time og en kan rusle mellom hvite sørlandshus, ligge på flotte hvite strender eller gå ut på svaberg og rullesteinstrand på utsiden.
Dalsnuten - topptur fra Sandnes. Ikke så ukjent, en av de mest populære turene, men turister i eget land bør definitivt vurdere den. Den gir enormt utbytte i utsikt, og "alle" kan klare turen. Kort|Lett|Variert ut.no/turforslag/116597/dalsnuten Få minutter med bil fra Sandnes sentrum.
Kystveien Flekkefjord - Stavanger: Komme østenfra, svinge av fra e39 ved Flekkefjord og kjøre kystveien til Stavanger. Her kunne man stoppet for småturer og avstikkere i dagesvis.
Sokndalstrand er verdt et stopp, evt overnattingsstopp på øya Hidra rett utenfor Flekkefjord. Slow living, som kunstform, og Sørlandet i miniatyr. Lei kajakk, sjekk kunstinstallasjonene. Små hytter og overnatte der om dere får plass. Gå kultuestien og lær mer om hva som skjedde på Hidra i 2.verdenskrig. Nyt den nydelige øya. På grunn av kombinasjonen nærhet til Flekkefjord og avsondretheten som følger av å være fergesamfunn er Hidra noe helt spesielt. www.visitsorlandet.com/flekkefjord/aktiviteter-attraksjoner/hidra/
Brufjellhålene er nevnt, de er en opplevelse. Ikke ideelt for de aller minste dog, pga litt klatring med avstand mellom kjetting/holdefester
Vistehåla. Den er så enkel og kjøpt å stoppe innom, klatre opp på "altanen" til steinalderhula og se på sjøen.
Karmøy: vandretur langs vestsiden av Karmøy fra Ferkingstad molo og sørover forbi fishermens memorial. Mye forskjellig landskap, jettegrytehull/utgravinger i stein i formasjoner. Høydepunktet kommer ved Dueglåp/Dueklopp. Søk opp dueglåp/eller dueklopp på instagram som viser flotte bilder derfra. www.visithaugesund.no/opplevelser/fishermens-memorial-ferkingstad-p795563
Orrestranda - den aller fineste og villeste av jærstrendene
Torpedomuseet - helt nytt og annerledes, inspirerte av nye måter å formidle historie på. 2.verdenskrig. Lite museum, stor opplevelse. Et must! Rett ved Sola flyplass og Solastranda. www.jaermuseet.no/torpedoverkstedet/en/
- Museum vest har lansert slagordet "Steder som betyr noe". |Anbefaler alle avdelingene, men kan garantere god plass på de som ligger utenfor sentrum.
- Den mindre kjente samlingen i Museumssenteret i Hordaland byr også på et knippe godt skjulte perler. I sommer er 4 avdelinger åpne for besøkende.
- Osterøy museum byr på bonderomantikk i nydelige omgivelser.
- Vestnorsk Utvandringssenter har prærielandsby og fortellinger om migrasjon.
- Norsk Trikotasjemuseum har kule maskiner og en søt sau som forteller om klesproduksjon til de minste barna. Og bydelens koseligste kafe!
- På Lyngheisenteret kan du hilse på sauene og nyte deilig villsausuppe.[/QUOTE]
- Stryn: La tiden stå stille på Hjelle www.hanen.no/bedrift/385
- Norheimsund: Gå under Steinsdalsfossen, kult når fossen er stor, og det er han sikkert i år.
- Øystese: Gullfiskvatnet. Masse gullfisker og veldig fin plass.
- Åkrafjorden: Strikkhopp og via ferrata. Flott natur og Langfossen er et syn! Går sti opp til toppen av fossen, ganske bratt, men for en utsikt når man er oppe! www.aakrafjorden.no/no
- Skjolden hotel innerst i Sognefjorden. Fantastisk treretters middag på kvelden og koselig familieeid hotell.
- Folgefonna sommerskisenter
- Bondhusbreen, fin tur for alle
- Spise godt i Olaløo
- Gå til Buarbreen
- Jettegrytene på Rullestad (obs! Ikke gå hit om det er vått)
- Denne turen, til Lilletopp og videre til Oksla, fantastisk utsikt nordover og sørover i Sørfjorden! ut.no/turforslag/1112737/lilletopp-i-tyssedal-hardanger
- Kinsarvik har Mikkelparken for de minste barna, og ikke minst Husedalen turområde med sine fire fantastisk flotte fosser: ut.no/turforslag/119753/husedalen-i-kinsarvik
- Bokbyen i Fjærland.
- Åndalsnes: spise på Sødahlhuset. Kraftkar-burgeren er god, de har noen skikkelig gode wraps - og digg bakst. I tillegg selger de ost, drikke, sjokolade og brukskunst ++ fra småskalaprodusenter (mye lokalt).
- Tønnegarden tønnefabrikk, som har bøkkere som viser hvordan man lager ekte tretønner på gammelt vis. De har også gårdsbutikk med utsalg av lokalmat.
tonnegarden.no/
- Jettegrytene i Eikelandsosen: ut.no/turforslag/1111031/jettegrytesti
- Fuglesteg, evt videre over til Turtagrø (parkering et steinkast fra Coop’enni Fortun innenfor Skjolden)
- Molden (enten fra bunn i Marifjøra eller fra Mollandsmarki)
- Setålen (kort tur, kan starte nede i fjæra, midtveis fra traktorstien i hårnålsvingene eller oppe fra Galden)
- Solvornsnipa (alternativt som forlengelse av Setålen)
- Modalen; Innerst i Osterfjorden, en stor kraftkommune med få innbyggere. Om en kjører E39, så er det en avstikker i Romarheimsdalen som leder til Mo.
På imodalen.no/ finnes mange gode tips til aktiviteter og overnatting. Ta en tur til Slottet, som er Modalens svar på Preikestolen. Dette er en lett tur med fantastisk utsikt, som passer for folk i alle aldre.
- [url]www.nordfjordaktiv.no[/url] for tips om spennande aktivitetar, m.a. stisykling og havkajakk.
- Sandane: Trivselsskogen, inkludert Holvikfossen og draumekvila. Overnatting i Engeset tretopphytte.
- Jølster: Tur til Bolsetnipa i Jølster, flott tur som dei fleste med vanleg fysikk klarar fint.
- Stall Rygg eller Norsk fjordhestgard for riding. Astruptunet og Eikåsgalleriet for kunst. Lauget for ein kaffekopp eller milkshake.
- Nordfjord folkemuseum. Gardsbrenneriet AS har vunne fleire prisar for produkta sine og har gardsbutikk og omvisning. [url]www.gardsbrenneriet.no[/url] for opningstider. Bakar-Jon har gode bakervarer og lokalmatbutikk.
Trøndelag
Trondheim: Mini "Trolltunga" Burmaklippen, en insta-vennlig fjellhylle en liten rusletur fra NTNU Dragvoll.
Fosen: Stokkøya sjøsenter med overnatting i subkabiner, glamping, god mat i strandbaren og flott strand. Fint for padling.
Råkvåg: Vakre Råkvåg med sine koselige bryggerekke, utstillingr, konserter.
Oppdal: Vakre Gjevillvasdalen like ved Oppdal, med flotte turmuligheter i Trollheimen fra Gjevilvasshytta. Den flotte sandstranda Rauøra.
Røros: Lysgaard keramikk og Trygstad bakeri i Kjerkgata er vel verdt et besøk, byen ellers også såklart, med gamle trehus, flott kirke, smelthyttemuseum og gruvehistorikk. Padle kano via tømmerrenner, rolige elver og vatn fra Femunden mot Røros.
Fosen: Museet Kystens arv i Stadsbygd . Lite museum som absolutt er verdt et besøk, med veldig idyllisk beliggenhet ved fjorden, fint uteområde, mulighet for rotur og andre aktiviteter for store og små. Gamle trebåter, som tradisjonelt ble brukt av folk fra området til å dra til Lofoten om vinteren, kysthistorie, da spesielt med fokus på Lofotfiske, Johan Bojer (som kom herfra) ... Veldig fint, selv for folk som ikke er nevneverdig opptatt av båter.
Finfin sykkeltur dit fra Trondheim, hvis man tar bilferga fra Flakk til Rørvik (evt hurtigbåten til Vanvikan fra Trondheim sentrum), tar av fra fylkesveien mot Rissa etter 3 km fra fergeleiet i Rørvik (10 km fra hurtigbåtkaia i Vanvikan), og sykler lans sjøen på en turveg, som starter med et helleristningsfelt, og ender opp ved museet.
Munkstigen klatresti (via ferrata -de hevder å være den første i Norge) mellom Vanvikan og Leksvik, også en kort biltur etter ferga fra Trondheim.
Grong, fin badeplass i elva over sentrum dersom man har transportetappe forbi.
Namskogan familiepark har villmarkscamp inne i parken der man kan sove i gammer like ved de ville dyrene.
Andøya: hvalsafari, spaceship aurora, alveland(Såpefabrikk, koselig kafe og annet smårart) Nordtun Gård(Lamaer, god ost osv.) Lange sandstrender.
Villmarksveien mellom Majavatn og Korgen er et fint alternativ dersom man vil se noe annet enn E6.
Langsanden på Sandhornøya er en nydelig strand. Man kan overnatte i telt.
Etcetera er en skikkelig spesiell blomsterbutikk på øya Herøy.
Grotter i Rana: Grønligrotta er utstyrt med lys og rekkverk og passer for de fleste. Fantastiske vannfall inne i grotta. Setergrotta er bekmørk og man må ha hodelykt og åle seg gjennom for eksempel "Brevsprekken". Innerst i grotta finnes albino-fisker som aldri har opplevd dagslys.
Til Elise fra Marius, en gourmetrestaurant i bygda Utskarpen. Må sannsynligvis bestilles i forveien.
Rabothytta er en flott turistforeningshytte som med fordel kan oppleves i alle slags årstider. Man bør være stødig på ski for å dra dit på vinteren. Sommer-ruten er kortere, og kan gås på omkring 2,5 timer.
Skulpturlandskap Nordland, allsidig variasjon når det kommer til skulpturene. Min favoritt er den som er plassert i Bø (i Vesterålen) - Mannen fra Havet.
Vesterålen: Uværshula på Teigan og rett i nærheten ligger Galleri Uvær der Betty's Tesalong serverer kaker, glasskunst, ta en tur inn på toalettet med den kuleste servanten og beundre badekaret med roser i.
Årnesan: Uværshule (Langøya).
Hovden (i Bø) er det mulig å glampe, eventuelt bare tusle på Malnesstranda og se rett ut i Nordishavet. Turen ut dit er smal og svingete og helt spektakulær rett etter en storm
Nykvågen - som i år har fuglefjell igjen!
Øksnes - Dronningruta fra Stø til Nyksund - eller motsatt. Nyksund er verdt et besøk det også.
Vesterålen, mange fine strender med flott, hvit sand. Mange ligger rett ved stupbratte fjell, mens andre ligger 'roligere' til. Og det er mye fjell og topper i distriktet også, for de som vil løpe opp på dem.
Skolo på Seløy. En gammel barneskole er ombygd til kafe og overnatting. De har fantastiske skoleboller!
Troms og Finnmark
Øst Finnmark: Bugøynes. En bygd som ikke ble brent under krigen. Bebyggelsen er sterkt preget av finsk bosetning.
Vardø og Hamningberg. Spektakulær natur. Heksemonumentet i Vardø.
Kåfjord, Nord-Troms: Gorsabrua, for de som ikke har høydeskrekk. Enten hoppe i strikk, eller ta det som en vandretur og gå over brua.
Fredriksten festning i Halden er innmari fin. Halden er den eneste byen som er nevnt i den norske nasjonalsangen (da under navnet Fredriksten som den het den gangen slaget stod i 1716 og slaget hvor svenskekongen Karl den 12. ble drept i 1718. Fredriksten har også et eget spøkelse (som min bestefar for ramme alvor mener at han har møtt). En omvisning i festningen er veldig ålreit.
Hvis man vil spise ekstremt godt, så spiser man på restauranten Curtisen i selve festningen. Men med årene har det kommet en del helt ålreite spisesteder knyttet til bytorget/havna.
Halden er bare 1 time og 20 minutters kjøring unna Oslo, så det er godt egnet for en dagstur fra store deler av Østlandet. Og trafikken på E6 er helt ubetydelig sammenlignet med sånn det ellers er når folk valfarter til Sverige for å harryhandle.
Kort innpå nå, jeg kan ev. komme tilbake med lenker seinere, men jeg gikk en lang runde med noen irske venner som allerede hadde gjort de vanlige turist-tingene både i Oslo og besøkt Vestlandsfjordene, og tipset dem om ting i Telemark. De tok meg på ordet og takket og takket etterpå, for de syntes det hadde vært skikkelig vellykket og noe helt annet enn vestlandets landskap og opplevelser. Jeg kan gjerne rekapitulere en del av det jeg tipset dem om, hvis det er interesse.
Her står begge deler omtalt i Dagbladet, så det er vel ikke så veldig gjemt, men ikke veldig opplagt heller. Jeg kan rapportere i etterkant om hvordan det var.
Bugøynes i øst Finnmark. En bygd som ikke ble brent under krigen. Bebyggelsen er sterkt preget av finsk bosetning.
Vardø og Hamningberg. Spektakulær natur. Heksemonumentet i Vardø.
Asker:
Tur til Skaugumsåsen, enten fra Semsvann ved Skaugum eller fra Åstaddammen mellom Billingstad og Hvalstad. Skiltet tursti fra begge steder. Flott utsikt over Oslofjord, Oslo, Asker Bærum mm.
Bærum:
Bærums Verk med masse koselige småbutikker og kunsthåndverk.
I dag har vi kjørt bil opp til Tronfjell som ligger 1660 moh. Det ligger midt mellom Alvdal og Tynset, Innlandet. Vi syntes det var en kul tur, spesielt det å faktisk kjøre bilen opp. Det er Norges nest høyeste bilvei.
Jeg slår et slag for de mindre besøkte museene. Det skyldes først og fremst at de ligger litt utenfor lysløypa og ikke har samme markedsføringsbudsjett som mer kommersielle aktører.
Vestland (rundt Bergen)
Bymuseet har flere mindre besøkte avdelinger både i og utenfor sentrum: Lepramuseet Sterke historier som sitter i veggene. Bryggens museum for de som digger middelalder, helt ny basisutstilling.
Nær og fjern historie på Skolemuseet.
Museum vest har lansert slagordet "Steder som betyr noe".
Anbefaler alle avdelingene, men kan garantere god plass på de som ligger utenfor sentrum.
Den mindre kjente samlingen i Museumssenteret i Hordaland byr også på et knippe godt skjulte perler. I sommer er 4 avdelinger åpne for besøkende.
Osterøy museum byr på
bonderomantikk i nydelige omgivelser. Vestnorsk Utvandringssenter har prærielandsby og fortellinger om migrasjon. Norsk Trikotasjemuseum har kule maskiner og en søt sau som forteller om klesproduksjon til de minste barna. Og bydelens koseligste kafe!
På Lyngheisenteret kan du hilse på sauene og nyte deilig villsausuppe.
Rogaland:
Dalsnuten - topptur fra Sandnes. Ikke så ukjent, en av de mest populære turene, men turister i eget land bør definitivt vurdere den. Den gir enormt utbytte i utsikt, og "alle" kan klare turen. Den er kortish, relativt lett og variert og området der man starter og slutter er også fint. ut.no/turforslag/116597/dalsnuten
Med bil er det få minutter fra Sandnes sentrum.
Dit kjørte vi opp en gang vi var på hyttetur i området, været var grått og trist, og vi hadde ikke noe bedre å ta oss til. På vei opp til toppen kjørte vi opp gjennom tåka, og i andre enden var det strålende sol og blå himmel, og fantastisk utsikt i alle retninger, med tåka som lå som en tjukk grøt i dalene under oss. En fantastisk opplevelse! Så det anbefales med andre ord å kjøre opp dit, selv om det er tåke og kjedelig vær i dalen. Det kan være at du kommer opp over tåka.
Skulpturparken Kistefos anbefales veldig. Mye kult å se på, godt tilrettelagt for barn og ikke minst godt tilrettelagt for piknik. Det koster litt å komme inn der (150 for voksen, barn under 16 er gratis), men stort pluss for at man ikke "tvinges" til å kjøpe mat i tillegg.
Sandefjord, Midtåsen. Arneberg-villa med stor park tegnet for skipsreder Anders Jahre. Flott park med paviljong med skulpturer av Knut Steen. Om sommeren er det mange flotte musikkarrangementer av klassisk/ lett merke (Mozart til musicals). Selve parken er åpen og gratis adgang daglig. Fantastisk utsyn over hele byen.
Sandefjord, «Sti for Øye«. Kultur-/ skulptursti, store kunstverk ute i skogen. Stien er en runde hvor man kommer tilbake til utgangspunktet. Vanligvis framkommelig for barnevogn. For best opplevelse, start mot høyre/ mot klokka. Dette vil gi best effekt av en ulveskulptur underveis. Gratis og tilgjengelig nårsomhelst.
Tønsberg, Ilene naturreservat. Gratis naturopplevelse, sti, fugletårn m.m. Stien nås fra sentrum. Gå langs gjestehavna, gjennom Nordbyen/ gamlebyen, og følg stien langs vannet (går et lite stykke langs innfartsveien til Tønsberg før stien går til vannet, igjen). Enkel atkomst, tilgjengelig for barnevogn. Pleier å være endel aktiviteter for barn, men ikke så mye, nå pga corona.
Tjøme/ Mågerø Marina har en dyktig kokk i sommer, Daniel Costa. Han driver vanligvis et selskapslokale i byen (Odd Fellow) men har «sommerjobb» på MM pga corona (han selger også take-away fra hovedfirmaet sitt, om noen er på hytte/ båt i sommer).
Larvik/ Svarstad (rv 40 fra Vestfold over Siljan til Telemark), Nordgardsetra 4H-seter. Seter i sommerdrift med alle de vanlige gårdsdyra. Åpen for besøk kl. 11-16 hver dag om sommeren. Koster ikke noe å besøke setra, men om man velger å kjøre opp fra hovedveien, er det privat vei med bom (kr 50, tror jeg. Kan betale med kort). Denne sesongen leier de ut noen av seterhusene til familier (2 netter pr booking). De har ulike aktiviteter, og de har også noen kurs man må melde seg på. Noen av kursene har kursavgift.
Larvik, Høyt og Lavt klatrepark. Dette var Norges første klatrepark, og er fremdeles størst. Betaler bare for de som klatrer. De har fått noen spektakulære overnattingsmuligheter som er nye - tretopphytter og glasscontainere ved elva. Bonus: ligger ved siden av Kjærra Fossepark, som er gratis naturopplevelse. Vanlig å ha med egen mat, men også en hyggelig kafé med god og «ordentlig» mat.
Larvik, Foldvik familiepark. Utrolig hyggelig familiepark, med dyr og aktiviteter. Inngangsbillett, men veldig lite kommersiell når man først er inne. Vanlig å ha med kjølebag/ grillmat. Kan leie grill å ta med hvorsomhelst i parken, ellers er det noen stasjonære fellesgriller inkl (vet ikke hvordan de gjør det nå, med corona). Deilig med så lite kjøpe-kjør. Her kan man være hele dagen. Føles trygt at større barn er på selvkjør. Flere små campingplasser i nærheten.
Vestland: gå under steinsdalsfossen, nesten i norheimsund. Det er ganske kult når fossen er stor, og det er han sikkert i år.
Gullfiskvatnet i øystese. Masse gullfisker og veldig fin plass.
Fosen: Stokkøya sjøsenter med overnatting i subkabiner, glamping, god mat i strandbaren og flott strand. Fint for padling.
Vakre Råkvåg med sine koselige bryggerekke, utstillingr, konserter.
Oppdal:
Vakre Gjevillvasdalen like ved Oppdal, med flotte turmuligheter i Trollheimen fra Gjevilvasshytta. Den flotte sandstranda Rauøra.
Røros: Lysgaard keramikk og Trygstad bakeri i Kjerkgata er vel verdt et besøk, byen ellers også såklart, med gamle trehus, flott kirke, smelthyttemuseum og gruvehistorikk. Padle kano via tømmerrenner, rolige elver og vatn fra Femunden mot Røros.
Mye å oppleve i Åkrafjorden, bl.a. strikkhopp og via ferrata. Flott natur og Langfossen er et syn! Går sti opp til toppen av fossen, ganske bratt, men for en utsikt når man er oppe!
Oslo: Linderud gård. Herskspshus midt i Groruddalen. mia.no/linderud
Dessverre stengt for omvisning i år. Hagen er åpen, butikken åpen en gang i uka. Rett ved Linderud senter, ved Rv 4. Det er en liten klatrepark der også. Verd et stopp hvis man kjører forbi.
www.du-verden.no/Skal vi se, vi starter i Porsgrunn: Her ligger Porsgrund Porselen, med både fabrikkutsalg med veldig gode tilbud og et porselensmuseum. I byen finnes også et vitensenter, for den som reiser med barn. I Porsgrunn spiser man på Michel Seylmagers hus. En fantastisk bygning og en flott restaurant. Like ved ligger den nyoppussede rådhusparken, som har fått masse skryt fra småbarnsfamilier.
Brevik er et annet sentrum i Porsgrunn kommune og her spiser man is, det her jo her DiplomIs kommer fra. Isen spises mens man ser på gammel trehusbebyggelse og bare rusler i sentrum. Det er ikke nødvendig å dra til Sørlandet for å se hvite, gamle trehus og kystidyll.
Fra Brevik kan man reise på et to-timers skjærgårdscruise for den som ikke er kjent med sånt. Veldig fin tur. Men sjekk hva som er situasjonen med billetter og ruter i år ved å kontakte selskapet. Forhåndsbestilling er helt nødvendig.
Drar man til nabokommunen, Bamble, er Langesund et koselig sted å besøke. Tangen fort er verdt et besøk. Parker i sentrum og ta det som en tur. Langesund Ostemakeri er verdt et besøk.
Både Porsgrunn og Bamble har fine badeplasser, Røra som ligger i Porsgrunn, men er ei av Skien, og campingplasser. For eksempel Olavsberget og Rognstranda.
Der finnes Brekkeparken som huser Telemark museum med blant annet en masse hus, det eldste fra 1300-tallet, som er flyttet fra hele fylket og som man kan få omvisning i. Anbefales! Det er også kafé der med utekonserter og et aldeles fantastisk parkanlegg.
En annen del av ovennevnte er Henrik Ibsen museum eller Ibsen Venstøp som vi kaller det. Også verdt et besøk. Loftet fra Villanden er å finne der, blant annet.
Nord i Skien ligger Gjerpensdalen, der jeg er vokst opp, og innsjøen Børsesjø, som er et naturreservat på grunn av mye fugl som hekker der. Fugletårn for observasjoner kan besøkes.
Kjører man videre i retning Skotfoss, fortsatt i Skien kommune, kommer man til Løveid sluser, det første sluseanlegget i Telemarkskanalen. Her kan man se båtene som reiser opp og ned kanalen fra orkesterplass.
Jeg anbefaler å ta en tur med kanalbåtene. Det går an å reise oppover på morgenen og hoppe av i Lunde og ta buss ned igjen. Dette tar ca. fem og en halv-seks timer. Det er gratis parkering på brygga, du får parkeringsbevis fra kanalbåtkontoret. Ev. kan du ta buss opp ved 12-tiden og båt ned igjen i stedet hvis du ikke er en morgenfugl. Vi går for den varianten i år.
Kjører du innover i fylket kommer du til Ulefoss og der finnes Ulefoss hovedgård, som også er en del av Telemark museum. Videre til Gvarv, fruktbygda, der kan man blant annet overnatte i vintønner og besøke eplegårder. Vintønnene er booket ut for hele 2020, jeg har prøvd, men det kan være morsomt å se allikevel.
Videre til Notodden, der man kan besøke Blueshuset. Og timer du det riktig kan du få med deg Bluesfestivalen, det er alltid masse gratiskonserter også og topp stemning i byen. Neste mulighet er dog i 2021, dessverre.
Så til Gaustatoppen. Toppen kan bestiges og man har fantastisk utsikt. Det påstås at på en klar dag kan man se 1/6 av Norges fastland herfra. Det er også bane opp og ned for den som vil det.
Deretter til Rjukan. Her kan man lese litt om Unescos verdensarvliste og mulighetene som finnes her, både på Notodden og Rjukan. Jeg vil nevne solspeilet, Krossobanen, Vemork museum. Nå skal det også være mulig å besøke tungtvannskjelleren.
Herfra kan man kjøre over til Dalen og besøke Dalen hotel. Hotellet er fra 1880-årene tror jeg, men ble totalrenovert for noen år siden og er veldig flott. Nær hotellet ligger Eidsborg museum. Her er det enda en stavkirke og en miniatyr av hele Telemarkskanalen. Skjønt så liten er den heller ikke med 105 meter.
Kjører man sørøstover kommer man til Morgedal, skisportens vugge. Det er et vakkert område og hotellet der er veldig hyggelig. Hvis det nå ikke er plass på Dalen mener jeg.
En liten halvtime videre kommer man til Seljord og Seljordsvannet der man kan være så heldig å se Selma. Ellers er Seljord kjent for Dyrsku'n som i år dessverre er avlyst for første gang siden 1850-årene.
En halv times tid fra Seljord kommer man til Bø med sitt Sommarland. Det er IKKE stengt i år.
Ellers, en utrolig fin og nyttig tråd! Jeg har lyst til å reise til alle stedene på lista. Må bare informere resten av familien om at det bare blir ferie i Norge heretter. :nemlig:
Jeg tror det er langt færre enn det pleier, ja, og de aller fleste har gått i ulendt terreng før. :knegg: Men da vi var nede igjen klokken 12, var de godt i gang med øvre parkeringsplass, så TOMT er det ikke!
Jeg prøver å holde tritt med dere å oppdatere innlegg 1. :knegg:
Har kommet til innlegg 32, fortsettelse følger. Utrolig gøy å se at det finnes mer enn turistfeller i Norge også. Mtp at folk sitter 15 timer i fergekø, så er det greit å vite at det finnes andre ting å ta seg til...
Det ER mye å se og gjøre da, bare man vet om det. Jeg tok med ting man ikke kan gjøre i år, men som jo kommer tilbake seinere. Kjenner jeg oss rett finner vi denne tråden igjen når vi googler.
Museet Kystens arv i Stadsbygd på Fosen. Lite museum som absolutt er verdt et besøk, med veldig idyllisk beliggenhet ved fjorden, fint uteområde, mulighet for rotur og andre aktiviteter for store og små. Gamle trebåter, som tradisjonelt ble brukt av folk fra området til å dra til Lofoten om vinteren, kysthistorie, da spesielt med fokus på Lofotfiske, Johan Bojer (som kom herfra) ... Veldig fint, selv for folk som ikke er nevneverdig opptatt av båter.
Finfin sykkeltur dit fra Trondheim, hvis man tar bilferga fra Flakk til Rørvik (evt hurtigbåten til Vanvikan fra Trondheim sentrum), tar av fra fylkesveien mot Rissa etter 3 km fra fergeleiet i Rørvik (10 km fra hurtigbåtkaia i Vanvikan), og sykler lans sjøen på en turveg, som starter med et helleristningsfelt, og ender opp ved museet.
Munkstigen klatresti (via ferrata -de hevder å være den første i Norge) mellom Vanvikan og Leksvik, også en kort biltur etter ferga fra Trondheim.
Det er så mange fine plasser å stoppe på! Strekket mellom Flekkefjord og Haugesund er stappfullt av nydelig små og større opplevelser. I mine øyne, alt eter hva man liker. Men om man er på slow tur og vil ta noen koseveier og kosestopp, så er dette noen få av mine småperler:
Kystveien Flekkefjord - Stavanger
Komme østenfra, svinge av fra e39 ved Flekkefjord og kjøre kystveien til Stavanger. Her kunne man stoppet for småturer og avstikkere i dagesvis.
Sokndalstrand er verdt et stopp, selv om det ikke er min favoritt - jeg ville nok heller valgt å ta et overnattingsstopp på øya Hidra rett utenfor Flekkefjord. Det er virkelig slow living, som kunstform, og Sørlandet i miniatyr. Lei kajaktt, sjekk kunstinstallasjonene Små hytter og overnatte der om dere får plass. Gå kultuesriwn og lær mer om hva som skjedde på Hidra i 2.verdenskrig. Og rett og slett nyt den nydelige øya. På grunn av kombinasjonen nærhet til Flekkefjord og avsondretheten som følger av å være fergesamfunn er Hidra noe helt spesielt. www.visitsorlandet.com/flekkefjord/aktiviteter-attraksjoner/hidra/
Brufjellhålene er nevnt, de er en opplevelse. Ikke ideelt for de aller minste dog, pga litt klatring med avstand mellom kjetting/holdefester
Sokndalstrand er verdt å stoppe innom, som sagt.
Ellers for de som liker tur er det også trallebanen eller Mihafen Via Ferrata, eventuelt bare Jøøsimgfjorddn med det berømte huset under hellere og overnattingsmuligheter i hengekøye i en tilrettelagt hule, bare kort tur fra veien. no.regionstavanger-ryfylke.com/planlegg/overnatting/tunnelstuo-p4515893
Jeg liker å stikke innom ruggesteien for å vie hvor sterk jeg er , et kort stopp inn en koselig avstikkervei der det også ofte er oter.
Hmm, tenkte ta med mye mer, men det tok litt mer tid enn planlagt. Skal prøve å oppdatere innlegget senere, men her er det egenrlig bare å stoppe hver 10meter cirka ��
Vel fremme i Stavanger, så glemmer alle Vistehåla. Den er så enkel og kjøpt å stoppe innom, og det er magisk å klatre opp på "altanen" til steinalderhula og se på sjøen mens man dingler med beina og forestiller seg å være huleboer.
Ta en vandretur langs vestsiden av Karmøy fra Ferkingstad molo og sørover forbi fishermens memorial. Mye forskjellig landskap, jettegrytehull/utgravinger i stein i formasjoner. Høydepunktet kommer ved Dueglåp/Dueklopp. Søk opp dueglåp/eller dueklopp på instagram som viser flotte bilder derfra. www.visithaugesund.no/opplevelser/fishermens-memorial-ferkingstad-p795563
Rennesøy: Tur til Rennesøyhodnet, en fantastisk tur med flott utsikt over hele Ryfylkebassenget ut.no/stedsnavn/271313/rennesyhornet Vi gikk fra Sel og tok rundturen
Da har jeg kommet hit.. Jeg skal prøve å gjøre listen litt ryddigere og mer oversiktelig.
Litt usikker på hvor mye jeg skal ta med av personlige erfaringer - eller om folk skal lese om det i trådene nedover her. Jeg er veldig fan av kort, konkret informasjon. :knegg:
Det er selvfølgelig gøy å høre om andres erfaringer, men når man skal lage liste bør den være ryddig. #listoman
Ikke ukjent perle, men kanskje ikke så mange turister der. Jeg syns det er veldig hyggelig å gå langs Akerselva i Oslo. Spesielt en solskinnsdag. Det kan være greit i vite at det i visse områder kan være narkomane.
Rogaland:
Orrestranda - den aller fineste og villeste av jærstrendene
Torpedomuseet - helt nytt og annerledes, inspirerte av nye måter å formidle historie på. 2.verdenskrig. Lite museum, stor opplevelse. Et must! Rett ved Sola flyplass og Solastranda. www.jaermuseet.no/torpedoverkstedet/en/
Det var skrekken min i fjor. At jeg skulle skade meg på Besseggen og trenge hjelp ned. Tenk så pinlig. At vi var godt utstyrt og hadde gått i fjellet mange ganger før spilte ingen rolle. :knegg: (og overtråkk eller skader kan faktisk skje selv om man er godt forberedt...)
Sementmuseet i Slemmestad ja! Har tilbrakt mange timer der. Mest fordi det var bibliotek der også.
Viken
Gå tur langs papirbredden og over ypsilonbroa i Drammen. Spise god italiensk is på Darios på grønlandssiden.
-Kjøsterudjuvet er det en del som liker å gå vet jeg, vi har ikke somlet oss dit ennå selv.
For å si det sånn så har den aktive bæreren her i huset opplevd å måtte bli hentet og bært av sine egne etter en tullete kneskade så ingenting å være flau over.
Oslo: bade i Steinbruvann på Grorud.
Åndalsnes: spise på Sødahlhuset. Kraftkar-burgeren er god, de har noen skikkelig gode wraps - og digg bakst. I tillegg selger de ost, drikke, sjokolade og brukskunst ++ fra småskalaprodusenter (mye lokalt).
Bamble, Telemark:
Kyststien her er en flott opplevelse. Mye fin natur, utsiktspunkter og fine badeplasser.
Krogshavn: Tusenårsstedet for Bamble, elsket badeplass med både strender og svaberg,
Langøya uttafor Langesund er en perle. Det går lett tilgjengelige ferger/skyssbåter over. -En 5 minutters tur over sundet. Her er fyret, turstier, sletter, strender og Nye Langøya hovedgård resturant. (Har ikke rukket å besøke ennå, men tror det skal være minst ok.)
Wrightegaarden har konserter i sommer også, men program og billetter er koronatilpasset. Verdt et besøk en sommerkveld.
Altså; Kistefos er helt supert! Jeg var der i går og vil trekke frem utstillingen i Nybruket; www.kistefosmuseum.com/exhibitions/flowers-in-the-attic Jeg så Nathalie Djurberg på MoMA og synes hun er en spennende kunstner.
Kom på et viktig tillegg, dukket opp i Facebookfeeden min :knegg:
HandverksConditoriet i Tønsberg. Adressen er Storgaten 20, litt forvirrende om man ikke er lokal, fordi adressen gjelder også på baksida av kvartalet. Det ligger mot sjøen ved en plass med p-plasser (hendig.. ). Veldig sentralt. De har fantastisk bakverk, brød, kaker, wienerbakst. Wienerbrødene er sånn skikkelig danske. :elsker: Håndverkssjokolade (den kommer fra Trøndelag), og de lager italiensk is. Seff god kaffe. De har ikke påsmurt i disken, spør og de smører. De vil nemlig bare servere nylaget. :jupp:
Jeg falt på tur oppi badekaret her en dag. Visste at bror og nabo hadde vakt på ambulansen. Rakk å tenke at jeg heller krabber til sykehuset enn at de skal finne en naken meg på badet med brukken lårhals... :humre: Heldigvis kom jeg fra det med bare et blåmerke og følelse av alderdom.
Arendal:
Bomuldsfabrikken: bomuldsfabriken.no/ Med blant annet en spennende utstilling og omvisning i gamle jerngruvene hvor «søpla» om ble lagret der er utstilt. Idylliske Merdø - en øy i havgapet hvor det går ferge fra sentrum hver time og en kan rusle mellom hvite sørlandshus, ligge på flotte hvite strender eller gå ut på svaberg og rullesteinstrand på utsiden.
Raet nasjonalpark: raetnasjonalpark.no/
Vestland: Tønnegarden tønnefabrikk, som har bøkkere som viser hvordan man lager ekte tretønner på gammelt vis. De har også gårdsbutikk med utsalg av lokalmat. tonnegarden.no/
Disse er ikke skjulte, men heller ikke nedrent av folk:
[url= https://www.visitnorway.no/listings/fuglesteg/116893/]Fuglesteg[/url], evt videre over til Turtagrø (parkering et steinkast fra Coop’enni Fortun innenfor Skjolden)
[url= https://ut.no/turforslag/2.8480]Molden[/url] (enten fra bunn i Marifjøra eller fra Mollandsmarki)
Setålen (kort tur, kan starte nede i [url= https://www.sognefjord.no/sjaa-og-gjere/solvorn-setalen-fjellstolen-solvorn-nipa-p975443 ]fjæra[/url], midtveis fra traktorstien i hårnålsvingene eller oppe fra Galden)
Solvornsnipa (alternativt som forlengelse av Setålen)
Alle disse turene byr på god trim, fine omgivelser og nydelig utsikt (men lite påfyllingsmuligheter så må ha med nok vann).
Trøndelag:
Ved Grong er det en veldig fin badeplass i elva over sentrum dersom man har transportetappe forbi.
Namskogan familiepark har villmarkscamp inne i parken der man kan sove i gammer like ved de ville dyrene.
Nordland:
Villmarksveien mellom Majavatn og Korgen er et fint alternativ dersom man vil se noe annet enn E6.
Langsanden på Sandhornøya er en nydelig strand. Man kan overnatte i telt.
Etcetera er en skikkelig spesiell blomsterbutikk på øya Herøy.
Grotter i Rana: Grønligrotta er utstyrt med lys og rekkverk og passer for de fleste. Fantastiske vannfall inne i grotta. Setergrotta er bekmørk og man må ha hodelykt og åle seg gjennom for eksempel "Brevsprekken". Innerst i grotta finnes albino-fisker som aldri har opplevd dagslys.
Til Elise fra Marius er en gourmetrestaurant i bygda Utskarpen. Må sannsynligvis bestilles i forveien.
Rabothytta er en flott turistforeningshytte som med fordel kan oppleves i alle slags årstider. Man bør være stødig på ski for å dra dit på vinteren. Sommer-ruten er kortere, og kan gås på omkring 2,5 timer.
Vi har sovet her i natt. Kjempefint sted med hyggelig vertskap. De starta opp i år, så er litt traktorspor i vegetasjonen, men helt nede ved Raumas bredd og magiske omgivelser. Eneste er at du hører Europaveien litt for godt, det er ikke 110% stillhet og ro her.
Nordland: Skulpturlandskap Nordland, allsidig variasjon når det kommer til skulpturene. Min favoritt er den som er plassert i Bø (i Vesterålen) - Mannen fra Havet.
I Vesterålen er det masse flott å få med seg. Uværshula på Teigan og rett i nærheten ligger Galleri Uvær der Betty's Tesalong serverer deilge kaker, vi kan gå rundt og se på glasskunst, kjøpe noe av det om vi vil, og ikke minst ta en tur inn på toalettet med den kuleste servanten og beundre badekaret med roser i.
Det er også en uværshule på Årnesan (Langøya).
På Hovden (i Bø) er det mulig å glampe, eventuelt bare tusle på Malnesstranda og se rett ut i Nordishavet. Turen ut dit er smal og svingete og helt spektakulær rett etter en storm, og kjører man dit passerer man Nykvågen - som i år har fuglefjell igjen! :hjerter:
Øksnes - Dronningruta fra Stø til Nyksund - eller motsatt. Nyksund er verdt et besøk det også.
Det er mange strender i Vesterålen med flott, hvit sand. Mange ligger rett ved stupbratte fjell, mens andre ligger 'roligere' til. Og det er mye fjell og topper i distriktet også, for de som vil løpe opp på dem.
Innerst i Osterfjorden ligger vakre Modalen, en stor kraftkommune med få innbyggere. Om en kjører E39, så er det en avstikker i Romarheimsdalen som leder til Mo.
På imodalen.no/ finnes mange gode tips til aktiviteter og overnatting. Jeg anbefaler alle en tur til Slottet, som er Modalens svar på Preikestolen. Dette er en lett tur med fantastisk utsikt, som passer for folk i alle aldre.
Eg anbefalar [url]www.nordfjordaktiv.no[/url] for tips om spennande aktivitetar, m.a. stisykling og havkajakk.
Tur i Trivselsskogen på Sandane, inkludert Holvikfossen og draumekvila. Overnatting i Engeset tretopphytte. Tur til Bolsetnipa i Jølster er ein flott tur som dei fleste med vanleg fysikk klarar fint.
Stall Rygg eller Norsk fjordhestgard for riding. Astruptunet og Eikåsgalleriet for kunst. Lauget for ein kaffekopp eller milkshake.
Nordfjord folkemuseum er koseleg. Gardsbrenneriet AS har vunne fleire prisar for produkta sine og har gardsbutikk og omvisning. [url]www.gardsbrenneriet.no[/url] for opningstider. Bakar-Jon har gode bakervarer og lokalmatbutikk.
Og hvis man først er på Herøy, så anbefaler jeg å besøke Skolo på Seløy. En gammel barneskole er ombygd til kafe og overnatting. De har fantastiske skoleboller!
Beklager at denne ikke har blitt oppdatert. Jeg har hatt 3 uker, fullstendig ferie, fra jobb, SoMe og nett. Men nuh er jeg back in business (litt treg å komme igang i dag, men jeg er på nett igjen).
Oppdatert hit - trenger en liten opprydding. #ryddemailboksenpåjobbførst...
Vi var i Tafjordfjellene i sommer (det er kanske Romsdalen, ikke Sunnmøre? Ikke så stø i geografi...).
Det var helt spektakulært nydelig, og omtrent ikke et menneske! De har nettopp åpnet en ny hytte på Kaldhusseter, som sås veldig fin ut (vi tittet bare inn), men den gamle ved siden av er også flott. Vi gikk oppover en dal der som går oppover fra vann til vann, med nydelige stryk og fossefall mellom hvert. Fantastisk! Mange andre fine turer også.
Nordland.
Fordypningsrommet på Fleinvær.
Helt spesielle omgivelser og opplegg, nydelig natur og stedet for å fordype seg.
Jeg har ikke vært der selv, men har venner som søker dit for inspirasjon, når de forsker, skriver artikler, komponerer osv.
Det er verd å lese under Info thearctichideaway.com/no/
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.