Jeg ser det ligger mange oppskrifter her, men jeg skulle gjerne hatt tips til hvor det er er lurt å begynne når både mann og ett av barna er særs skeptiske til mitt ønske om å finne noen gode vegetarretter jeg kan supplere ukemenyene våre med.
Den smaker godt, og er ganske mild i smaken og ser i tillegg delikat ut med den røde paprikaen og tomatene.
Andre ting som har slått an hos meg er sopprisotto og chili sin carne. På sistnevnte har jeg delt den i to før jeg har hatt oppi krydderet, for jeg har en som er glad i sterk mat og en som ikke liker det i det hele tatt.
Litt usikker på hva du har lyst til å oppnå? Selv har jeg også lyst til å ha mer vegetarmat, det er et "blandingsønske" mellom å lære meg å lage vegetarmat og miljøvennlig mat.
Jeg synes med andre ord at Luftslottet sitt forslag passet rett inn i "miljøvennlig", men skivebom på at jeg skal lære meg å lage vegetarmat (jeg kan lage supper, og det er kjempegodt! Men jeg vil lære mer! :) )
Utfordringen med disse rettene er at de ikke metter noe særlig. Jeg synes hovedutfordringen med middager uten kjøtt/fisk er å få metthetsfølelse som varer litt lenger enn en halvtime. Derfor kjører jeg på med linser, bønner, sopp, egg eller ost.
Taco med bønner istedenfor, i tillegg til eller iblandet kjøttdeig. Jeg gjør med kidneybønner som med kjøttdeig. Freser lett i stekepanner, moser og tilsetter krydder.
Skilpassas kurryrett herfra er godt likt hjemme hos meg.
Takk for gode tips, oppskrifter er supert! Supper lager vi allerede, men de synes det er kjedelig mat og vil ha pølsebiter i tomatsuppa eller bacon oppå blomkålsuppa så jeg har lyst til å prøve noe annet og ikke nødvendigvis si så mye om hva som er i, og ikke er i, det jeg serverer..
Det er ikke noe spesielt mål bak dette, jeg ønsker bare litt mer variasjon i maten vår og synes det er gøy å prøve nye ting. Eller, det er et mål at yngstemann godt kan spise mer grønnsaker, han synes ikke det er særlig stas.
Enig. Uten proteiner synes jeg ikke det blir skikkelig middag.
Vi har en 13-åring i hus som lager vegetarisk middag én gang i uka. Hun er kjempeflink, men noen av oss begynner å bli bittelitt lei av bønner og kikerter. :humre:
Ikke så spektakulært, men jeg synes falafel er skikkelig godt. Om det serveres som burger blir det kanskje ikke så skummelt heller? (Det funka forsåvidt ikke med egne barn, men de er et kapittel for seg da. )
Mia som driver bloggen greenbonanza er veldig god til å skape umami og til å ha med mettende proteiner som belgfrukter eller tofu.
Her er tre oppskrifter jeg mener kan overbevise den mest skeptiske kjøtteter:
Jeg anbefaler store, rause smørbrød.
Bruker ofte grytebrød, og har f.eks
*Tomat, mozzarella, basilikum
*Grillet tomat, posjert egg, stekt purre
*Stekt sopp, tomatskiver, grillet broccoli/broccolini/blomkål (krydret med spisskummen og chili), mai, og gratinert med en god ost
*Avocado, tomat og posjert egg.
Jeg lager ofte to dressinger til smørbrødene, en mayo med estragon eller vårløk, og en oljedressing med lime, chili og vårløk
Ellers
Kokt god pasta, rører sammen eggeplomme og fløte med salt og pepper og venderr inn i pasta. Serveres med ostedryss og stekt(helst langtidsbakt) tomat.
Små tacolefser, refried beans, salatblader, tomat og avocado
Vegetarlasagne, bruker rømt paprikakrydder for ekstra god smak.
Pølselapskaus. Bruk grønnsaksbuljong og stek opp pølser i biter før du har dem i rett før servering. Mine elsker det! Coop sine vegetarpølser er de eneste. De er knallgode.
Ser flere har foreslått taco med bønner i stedet for kjøttdeig. Vi bruker hummus (av kikerter) i stedet, synes det er utrolig godt. Lager salsa fra bunnen av, noen ganger guacamole, men har litt avocadoskyld, og for tiden er det uansett lite aktuelt å prøvekjenne alle i butikken..
Skulle akkurat til å foreslå indisk. Det kjøkkenet har så mye godt uten kjøtt og det er aldri et problem å bli mett. Serveres med nan, såklart. Eller ris til. (Eller begge deler).
Også andre "eksotiske" kjøkken har mange gode retter som er vegetar, faktisk de fleste kjøkken i midt-Østen og Sørøst-Asia. Kanskje lettere å prøve vegetarmat derfra i stedet for å prøve å lage vanlige ting uten kjøtt.
Jeg er enig med Tjorven i at kjøtterstatninger sjelden er noe gode.
Det aller enkleste er å bytte ut kjøttdeig i pastasaus og lasagne med linser. Selv om jeg fremdeles spiser kjøtt så foretrekker jeg faktisk denne varianten.
Hennes første bok, Grønn bonanza, er en veldig god nybegynner-bok når det kommer til vegetar.
"I hovedsak er det bruk av kjente og kjære råvarer som potet, blomkål, gulrot og salat - tatt i bruk på nye og enkle måter - sammen med ingredienser fra verden rundt, som gjør det lett å bruke sunne og billige grønnsaker. Oppskriftene inspirerer leseren til å prøve seg frem i nye, men likevel gjenkjennelige kombinasjoner."
Jeg debuterte med denne: zeinaskitchen.se/dal-makhani/ (med et par små justeringer). Jeg og Frøkna syntes den var nydelig, mannen likte den godt utenom bønnene og Junior grynta mest, men spiste mer enn når vi har fisk! Neste forsøkt blir en av de meksikanske variantene dere har tipset om!
Serverte de med potetmos, saus og salat til sånn at det skulle ligne mest mulig på en kjøttbollemiddag. De var overraskende sterke og smaksrike, og jeg og Frøkna syntes de var kjempegode! Mannen spiste, men var ikke så veldig begeistret. Junior spise én bolle og gikk så og hentet seg en halv agurk - ble i det minste vegetarmiddag på han også. :knegg:
Vi har levd nesten kjøttfritt de siste årene. Vi spiser riktignok fisk, og av og til også kylling, men jeg tror vi i snitt har fem vegetarmiddager i uka. Vi bruker aldri kjøtterstatninger, jeg har faktisk ikke smakt den noen gang.
Vi spiser veldig mye suppe. Svamikseren vår får kjørt seg på et eller annet hver eneste dag. I tillegg blir det mye rotgrønnsaker, brokkoli, blomkål, spinat, grønnkål, linser, bønner, sopp og nøtter. Det blir også gryteretter (for eksempel med søtpotet og nøtter eller linser/bønner), pastaretter, risotto og så videre. Jeg synes det er kjedelig å tilberede vegetarburgere, så det gidder jeg ikke så ofte, men synes det er godt dersom man har i noe som gir tyggemotstand.
Jeg henter en del inspirasjon fra Hanne-Lenes vegetar og vegeterbloggen.no.
Hanne-Lenes vegetar og Greenbonanza liker jeg. Oppskrifter som du blir mett av, som inneholder umami og som ikke er så dillete. Både Hanne Lene og Mia Frogner er smarte damer som skriver godt. I går spiste vi f.eks. Sprø pitadrøm (hannelene.no) og jeg var veldig skeptisk pga høyt innhold av bønner, men både mann og barn gaflet innpå.
Daal synes min familie er godt. og Tines matblogg har en lasagneoppskrift med fetaost som jeg synes er utrolig god. (familien spiser den også, men ikke med samme entusiasme som meg, skal sies)
I dag prøvde vi afrikansk peanøttgryte som jeg fant tips om her inne. Frøkna likte den veldig godt, jeg og mannen syntes det gikk an å spise den, mens Junior kunne strekke seg til at det var godt å dyppe nanbrødet i sausen. Med mindre frøkna bestiller det, tror jeg ikke det blir reprise på denne.
Til dessert debuterte jeg omsider med det som for meg virker som FPs «nasjonaldessert», mad muff pie. Junior elsket den like mye som jeg (virkelig) mislikte den. :sparke:
Det går litt sakte dette prosjektet mitt, men i dag hadde jeg tid til å prøve en ny oppskrift. Det ble en halloumisalat med hjemmebakt focaccia til. Dette likte alle og vi ble stappmette.
Jeg har glemt å oppdatere her så jeg kan samle de oppskriftene vi tester.
Chili sin carne fra Trines matblogg: trinesmatblogg.no/recipe/chili-sin-carne-med-sotpotet/
Frøkna likte denne veldig godt, Junior syntes den var egna til å dyppe tortillachipsen i og vi voksne syntes det var helt greit vomfyll.
Gardeners pie etter Blås oppskrift: www.foreldreportalen.no/forum/showpost.php?p=4794569&postcount=8
Jeg syntes denne var utrolig god, mannen likte den og veldig godt. Frøkna spiste, men uten jubel. Junior spiste kun de hjemmelagde rundstykkene og lurte på når jeg skal slutte med de der grønnsaksgreiene mine. :knegg:
Gratinert pasta med grønnsaker: www.godt.no/oppskrift/8207/saftig-pastagrateng-med-groennsaker
En av mine favoritter så langt, denne var kjempegod! Bare litt mye løk kanskje. Junior har bestemt seg for å være vrang og spiste ikke en gang pastaskruene. Vi tre andre spiste altfor mye.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.