Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ferieønsker

#1

Cumulus sa for siden:

Har du og partneren samme ønsker for ferien? Vi er ekstremt ulike, og det begynner å bli et stort problem...


#2

veobra sa for siden:

Nei, vi har helt ulike ønsker og behov.:mumle: Vi deler oss til en viss grad og jeg må planlegge alt felles.


#3

Myria sa for siden:

Ja, vi er heldigvis herlig samstemte der. Jeg planlegger det meste, men det er fordi jeg elsker ferieplanlegging og synes det er halve opplevelsen. :jupp:


#4

oslo78 sa for siden:

Heldigvis helt samstemte.


#5

Fersken sa for siden:

Nei, vi er ikke helt samstemte. Men det gjør ingenting for det er økonomien som bestemmer og den tillater ikke hverken det ene eller det andre.


#6

zinatara sa for siden:

Vi liker mye av det samme, så er nokså samstemte. Og uansett setter familie og økonomi begrensninger. Jeg er nok mer gira på å reise langt enn han er og han liker mer friluftsliv enn meg. Jeg ser ikke noe i veien for å kunne reise hver for oss når ungene er flyttet ut, men vi har også en del felles ferieønsker som vi kunne tenkt oss.


#7

Malama sa for siden:

Nei, men vi føyer oss begge to, så blir det litt av hvert.


#8

Drømmedama sa for siden:

Vi har veldig like ønsker, dvs vi har noen ulike også, men vi overlapper på det meste og velger det vi begge vil.


#9

Madicken sa for siden:

Tja, vi er nokså ulike i utgangspunktet (han liker seg best på tur med telt, ryggsekk og fiskestang, mens jeg liker en blanding av hytteliv, storbyferie og badestrand), men vi blir oftest enige om at alle skal få litt av det de ønsker. Noe annet hadde jo ikke gått i lengden.


#10

Nextlife sa for siden:

Relativt samstemte, jeg vil være kun i egen bakgård, han det samme, men vil kjøre mc med gjenget i nesten ei uke i ferien. Greit for meg bare jeg slipper.


#11

Cumulus sa for siden:

Blir du med på telt og fiskestang?


#12

007 sa for siden:

Vi er heldigvis nokså samstemte når det gjelder ferie. Begge vil til sol og varme, begge elsker dager med strand og bok. Jeg kunne gjerne tenkt meg å loffe mer rundt, mannen foretrekker å være i ro på samme sted. Mest fordi vi oftes reiser med ungene, når det bare blir meg og han i 14 dager er det lettere å ta ting på sparket.
Jeg kunne tenkt meg dyrere ferier til steder langt borte, men mannen er heldigvis edruelig og minner meg på hva annet vi kan bruke hundre tusen til. :knegg:

Jeg må planlegge og foreslå, han blir med på det jeg bestemmer. Jeg har blitt knallgod på å finne rimelige flybilletter og overnattinger, han har blitt god på å finne bra leiebiler.


#13

Madicken sa for siden:

Ja, men ikke i 14 dager. :hehehe: Et par overnattinger går bra, da, selv om jeg knapt får blund på øyet i sovepose/telt.


#14

007 sa for siden:

Jeg hadde glatt blitt med på fisketur og telt så lenge han stod for all planlegging og pakking.


#15

Madicken sa for siden:

Hvor ulike ønsker har dere da, er det ikke mulig å gjøre litt av hvert eller møtes på halvveien?


#16

Nenne sa for siden:

Ja, heldigvis! Jeg ser for meg at å være ulike på dette området kan skape mye forventningskræsj og skuffelser. De feriedageneer jo så dyrebare!


#17

Timar sa for siden:

Tja. I utgangspunktet er mannen fryktelig dårlig på ferieønsker, og har ingen problemer med å starte ferien uten noen planer. Men det betyr ikke at han ikke vil gjøre noe i ferien. :rolleyes:

Vi har som regel en litt lengre reise i ferien, som vi er sånn noenlunde enige om ( så lenge jeg orger og fikser), og så tar vi med unger til egne besteforeldre hver for oss.

Hadde han bestemt så hadde vi nok vært sammen absolutt hele ferien. Hadde jeg bestemt, hadde vi nok vært mer hver for oss, jeg elsker å være alene hjemme og også å være på tur alene med et eller begge barn.


#18

apan sa for siden:

Vi har omtrent de samme ønskene, jeg organiserer, mannen er fleksi. Vi finner stort sett alltid ut av det. Kan ikke huske at vi har vært særlig uenige.


#19

vixen sa for siden:

Vi prøver å gjøre det slik at alle får litt av det de liker best. Og vi deler oss gjerne i noen dager. Mannen hadde med kidsa på camping og jeg ble hjemme og arrangerte festival f.eks. Når vi er på reise så gjør tilpasser vi oss hverandre alle sammen. Noen ganger gjør vi ting på mine premisser og andre dager på hans. Men de fleste kanskje på barnas premisser. Men vi er ikke så ulike på hva vi ønsker så det er ikke noe problem.


#20

amylin sa for siden:

Vi er omtrent samstemte. Vi ønsker begge sol, strand og noe opplevelser. Jeg digger storbyer i tillegg, men det er helt greit for meg å reise til storbyer på andre tidspunkt enn i sommerferien. Hun hater storbyer, så jeg planlegger som regel byferie andre tidspunkt og drar med andre venner. Hun er glad hun slipper.


#21

veobra sa for siden:

Vi pleier være samstemt, i år har vi veldig ulik oppfatning av hva som er ok og hva som er bra for oss totalt.


#22

Chablis sa for siden:

Ikke alltid,men alle i familien får komme med ønsker å så gjør vi hvertfall en ting fra hver liste.


#23

ingling sa for siden:

Vi er veldig samstemte. Nå gjør vi stort sett det samme hver sommer, og hittil er det mest styrt av oss voksne, men selvsagt med tanke på at det skal være fint for alle. Vi planlegger og bestiller sammen for lengre turer, evt. planlegger vi sammen og jeg bestiller.


#24

Karamell sa for siden:

Stort sett ganske enige.


#25

Retz sa for siden:

Nå er jo ikke jeg gift lenger, men vi var veldig ulike når det gjaldt ferieønsker og reisemål. Bortsett fra å dra på hytta, da. Det likte vi begge, og gjør det faktisk fremdeles. Drar på hytta sammen, enter alene eller sammen med barn og barnebarn. Ellers er eksen en urban type som liker å slappe av på kaféer, være litt på stranda, oppsøke steder hvor det spilles musikk og eller rusle rundt i et avslappet tempo. Min optimale ferie er mer aktiv, helst med vandring rundt i et eller annet fjellområde, eller i det minste en diger park til å løpe i ved storbyferie. Jeg blir stresset og desperat av å ligge på en strand, og selv om jeg kan finne glede i å rusle sakte rundt i en fremmed by, så må jeg har noe mer aktivitetskrevende i tillegg. Men hytta funker, altså! :riktig:


#26

Lavender sa for siden:

Ja, vi skal til Italia eller nå Spania på solferie. Halve familien synes ti dager er maks, andre mener minst tre uker. Jeg er mer rastløs og aktiv enn resten av familien, men elsker å ligge på solseng og lese bok. Familieferier er sol, bading, selvhushold, leiebil og utflukter.


#27

Blondie sa for siden:

I mitt ganske ferske forhold er vi foreløpig veldig enige, all tid sammen er bonus (destinasjon underordnet). :knegg: Tror vi vil være samkjørte over tid også, han har reist mer enn meg og vil gjerne vise meg ulike steder. Ingen av oss ser det som en mulighet med strandferie, vi vil gå/spise/oppleve.


#28

Cumulus sa for siden:

Jeg elsker friluftsliv og å reise til fremmede land. Han vil kun være på hytta. Han blir aldri med til utlandet. Og på hytta blir han ikke med å campe ute, eller padle eller fiske eller bade. Han er ikke interessert i å kjøpe en liten båt eller gjøre andre vann-ting. Han liker best å sitte inne på hytta og se på tv eller lage mat eller spille brettspill. Han kan strekke seg til å være med på en sykkeltur eller en gåtur eller en tur inn til nærmeste by på museum eller kafe. Thats it. Så jeg drar alene med barna eller med søsteren min på utenlandsfeire hvert år, og så er jeg et par uker på hytta med han og barna. Etter 15 år med dette kjenner jeg at jeg faktisk begynner å få et VELDIG stort savn etter at vi skal oppleve noe annet sammen. Jeg liker å gjøre ting SAMMEN i et forhold, ikke hver for seg. På hytta synes jeg nå det er så kjedelig at jeg nærmest føler meg deprimert. Jeg elsker hytteliv, men da må det skje ting.


#29

vixen sa for siden:

Da skjønner jeg det blir litt vanskelig ja. Vi har såpass mye vi er enig om at det er ikke noe problem å dele oss på de tingene den andre ikke vil. I år blir vi bare i lokalområdet med turer på hytta, byen og hjemme. Men de feriene vi liker best er å reise til et annet land, ha leiebil og selvhushold. Vi liker å se og oppleve ting.

Jeg skjønner det blir litt sårt sånn som du beskriver det og jeg hadde kjedet meg med sånn type ferie han liker. Det er greit for påska og for enkelthelger, men at det liksom er all ferie hadde jeg hatt store problemer med.


#30

Gaia sa for siden:

Jeg vil si både-og. Mannen min kunne fint vært hele ferien i en eller annen fjellheim, og gjerne med hytta vår som base. Han syns ikke det er ferie å være hjemme. Jeg liker også å være i fjellet, men har i tillegg behov for sol og varme, liker å være litt hjemme og blir rastløs hvis det er for lite folk eller vi ligger for lenge på ett sted.

Med unntak av at jeg virkelig ikke liker å fiske og han virkelig ikke liker Oslo-ferie, så er vi ganske flinke til å bli med på det den andre foreslår. Han skjønner at jeg trenger litt variasjon, jeg skjønner at han trenger å lande i fjellet og vi koser oss stort sett sammen, bare vi har klargjort behovene våre og sørget for at vi tar litt hensyn til alles behov.

Det er nok også en fordel at vi ser at det er viktig å være åpen for det den andre liker og bli med på hverandres ting.

I år skulle vi vært i Italia og Sveits, og det blir ikke noe av. Jeg har hatt noen hjemmedager, mens han stakk på 24-7-fisketur og det var bra for alle parter. Ellers legger vi planer sammen og har som vanlig sydd sammen noe som alle vil (med unntak av at jeg ikke får sol&varme, men det er sånn det er i år.)


#31

Hyacinth sa for siden:

Vi er 100% samstemte, og jeg har nok nesten tatt det som en selvfølge siden jeg ikke har opplevd det motsatte. Jeg ser hos vennepar at de ofte har ulike ønsker. Vi har begge lærerferier, så dette er jo en stor fordel. Vi elsker begge å reise, så det er mest økonomien som begrenser oss, ellers kunne vi dratt på tur i alle skoleferier. :knegg:

Vi liker å oppleve, kjøre rundt, natur, kultur, byer i alle slags størrelser, strender og sol. Jeg liker i tillegg språk, jeg er helt fascinert av fremmede språk og kan bli fengslet av det. Akkurat det siste der er jeg mer opptatt av enn mannen, men han lytter tildels tålmodig på meg. :knegg:

Ungene våre har andre preferanser enn oss, særlig den ene. Det har vært mer utfordrende i alle år.


#32

liefje sa for siden:

Vi er begge både urbane og eksotiske og elsker ferier til den store verden. Ingen av oss er hytte-, natur og teltmennesker. Feriene er en av våre viktigste felles interesser, både planlegging og gjennomføring.


#33

Neket sa for siden:

Både og. Begge vil ha sol, varme og hotell (ingen gidder å lage mat på ferie. :knegg: ), men jeg vil ha litt mer action. Jeg elsker roadtrip, han vil helst være på ett sted. De siste årene har vi løst det med halvparten av hver.


#34

Bayone sa for siden:

Vi er veldig samstemte på ferier. Vi kjørte samme løpet i mange år, campingferie i sommerferien og storbyferie i enten høstferien eller påskeferien. De siste årene er campingferie byttet ut med en tur til varmere strøk på sommeren, i tillegg til en fotballcup.

Det eneste vi ikke var enige om var innkjøp av campingvogn, det var mitt store ønske siden jeg er oppvokst med campingferie hver sommer. Der måtte det en del overtalelse til, men etter første året med vogn var mannen også enig i at dette var en super måte å feriere på heldigvis.


#35

Anne C sa for siden:

Vi er ganske like, vi har aldri hatt noen problemer med å planlegge ferie. Vi er også ganske samstemte på hvor vi skal dra. Han liker at jeg planlegger, men han blir med på det meste.


#36

frukt sa for siden:

Skjønner godt at du synes det er vanskelig.


#37

Blondie sa for siden:

Jeg skjønner deg veldig godt, Cumulus. Jeg levde sånn i to tiår jeg også, i sommer er jeg lettet over at eks har med en annen dame på hytta. :humre:


#38

millact sa for siden:

Ta det opp med ham. Begge må gi og ta. Forstår godt at du er lei.


#39

Molly sa for siden:

Jeg forstår deg godt Cumulus.

Nå er jeg omsider skilt (heldigvis). Ferieønsker var en av mange ting vi aldri klarte å kompromisse på. I mange år ble det som han ville, bilferie/hytteferie i Norge eller Danmark. Han følte at han kompromisset, for han ville egentlig helst være hjemme og evt kjøre motorsykkel. Jeg ville på storbyferie, til sol og varme eller bestige fjelltopper. Etter hvert som barna ble større reiste jeg på ferie med dem. I år har jeg fått avlyst to ferier med barna pga korona, påske i Tallinn og sommerferie i Nice. Får ta det igjen post-korona om et år eller tre.


#40

Cumulus sa for siden:

Jeg har tatt det opp hvert år i 15 år.


#41

Pelen sa for siden:

Vi er stort sett veldig samstemte. Eneste unntaket er at jeg gjerne går turer til fjells eller vandring andre steder og deg interesserer ikke ham så mye, det går for sakte. I år var det faktisk han som foreslo Galdhøpiggen, det var hyggelig. Jeg gjør ofte de sakene alene, f.eks. en uke annethvert år.

Nå har vi en langsiktig plan om å elsykle litt rundt i Norge en sommer.


#42

millact sa for siden:

Hva sier han da? Forstår han ikke at du også har ønsker?


#43

Madicken sa for siden:

Og likevel er det ikke mulig å enes? Det høres slitsomt ut, og siden ferie for meg skal være alt annet enn slitsomt, hadde jeg faktisk tatt i hvert fall en ukes ferie enten alene eller sammen med barna på mine premisser, og så kunne mannen min gjort det samme. Resten av ferien kunne vi gjort noe sammen.


#44

Bokormen sa for siden:

Her er jeg litt todelt.

Mannen (og ungene) og jeg er ganske så samkjørte da vi er på tur bare oss. Vi finner på en del i lag, og deler oss opp litt på kryss og tvers, alt etter som interesse for ulike ting.

Men, han har søsken i utlandet, og dette har ofte vært en kilde til konflikt. Jeg forstår at han savner dem, og gjerne vil besøke dem så ofte han kan. Men han jobber mye, og rekker/orker dermed ofte ikke mye hjemme. Både mht praktiske ting og overskudd til sosiale greier. Hvis jeg er med på familiebesøk blir jeg tullete av småbarn (og enkelte voksne) på alle kanter som krever hensyn og tar stor plass. Er jeg ikke med, kan jeg, på dårlige dager, bli bittelitt oppgitt og gretten av at mannen svinger malekosten på andres hus, har kvalitetstid med drinker og brettspill, eller er superonkel som har tid og overskudd til å herje i bassenget. Og da han kommer hjem er det jobbjobbjobb. :sukk:


#45

Elise sa for siden:

Vi vet begge at økonomien begrenser hva som er praktisk mulig, uten å gjøre hardt om på prioriteringer ellers i året. Vi har derfor landet på camping, noe som fungerer sånn passe for oss, selv om vi av og til drømmer om mer. Hadde spart opp penger og bestilt tur til New York i påsken, men det ble jo selvsagt ikke noe av.


#46

apan sa for siden:

Med barn synes ikke jeg det går an bare å ville sitte på hytta. Man må finne på ting med dem. Både mannen og jeg kunne nok tenkt oss å sitte noe mer stille enn vi gjør, både i ferien og ellers, men vi går på det femtende året med små barn og vet at vi må ha en liten plan hver dag. Om mannen da nektet bli med på å finne på noe, hadde jeg blitt sprø.


#47

Cumulus sa for siden:

Utlandet- han tør ikke fly og hater å kjøre bil. Vi kunne tatt tog, men jeg har ryggproblemer, så da kommer vi nok ikke langt..

liten fritidsbåt for å komme seg på vannet og campe på et skjær- han er overhodet ikke interessert, liker ikke å være i båt, klarer ikke å være i solen og liker ikke å følelsen av å være på en øde øy
padle - tør ikke
fiske - kjedelig
telte - får ikke sove i telt
klatre - tør ikke
spille tennis - kjedelig
picnis i det fri - liker ikke å spise ute
bade fra svaberg eller strand - liker ikke å bade
gå tur i skogen - kjedelig, vil helst gå langs bilvei, men kan nød bli med
bærtur - kjedelig, men kan til nød bli med


#48

Hyacinth sa for siden:

Er dette argumentene han kommer med når du spør, eller er han generelt en litt «klagete» type?

Jeg synes det høres ut som han har litt angst eller er en trygghetsjunkie. Jeg har en bekjent som er litt sånn. Negativ til å reise, og jeg tror det handler om trygghet, at alt er litt skummelt.


#49

Blondie sa for siden:

I en familie må en jo gjerne gi og ta litt? En ting er tingene gan ikke tør, men å kjede seg? Det må da en voksen tåle iblant. Er det bedre at dere andre kjeder dere på hytta? :undrer:


#50

Hyacinth sa for siden:

Jeg må være ærlig å si at for meg virker det som at det er flere issues her enn bare dette med kræsjende ferieønsker.


#51

Madicken sa for siden:

:nemlig:


#52

apan sa for siden:

Jeg synes ikke en voksen person kategorisk kan nekte gå tur i skogen eller spise ute fordi det er kjedelig.


#53

Madicken sa for siden:

Men hva sier du til ham om dette, da, for det er jo ikke greit? "Liker ikke" og "kjedelig" er jo ikke særlig til argumenter fra en voksen mann i lengden. Her synes jeg faktisk du kan kreve at han jenker seg litt.


#54

millact sa for siden:

De fleste av disse tingene er ting man gjør når man har barn. Alt trenger jo ikke være bra/gøy/spennende alltid.

Min eks feiret ikke 17.mai og så ikke eldste sitt første skoletog. «Det var så kaldt». Det var like kaldt og vått for meg.....


#55

Lavender sa for siden:

Vanskelig å tvinge en partner til å like ting. Men det kreves at en forelder gjør noe, akkurat hva kan de bestemme selv. Men hvis du har tatt all aktivitet og utenlandsferier i 15 år er det vanskelig å snu. Har han selv ønske om å gjøre en aktivitet, utflukt eller ferietur? Hva liker han å gjøre med barna og eventuelt med deg alene? Er det et minimum han kan imøtekomme som en start?


#56

Billa sa for siden:

Når man er voksen med barn, så er mye av det vi driver med ikke akkurat øverst på lista over morsomme ting... Men man gjør dem for å glede andre og skape minne. Mannen til HI virket som han har mistet litt forståelsen av det å strekke seg litt for andre, og kan nesten fremstå som at han har litt flere issues enn bare at noe er kjedelig. Hadde jeg vært HI tror jeg at jeg hadde tatt en prat om akkurat DET, mer enn aktivitetene i ferien.


#57

C3PO sa for siden:

Å holde seg inne og se på TV, spille og lage mat om sommeren høres IT for meg som å være på en øde øy, så det syntes jeg var et merkelig innspill fra ham.

Jeg er nok enig med Hyacinth. Og jeg synes du kommer med viktige poeng i innlegg 28. Når man er i et forhold skal man være mer enn romkamerater. Jeg ser at du har tatt dette opp mange ganger, men kanskje er det på tide med å føre samtalen i mer formelle rammer. Uten gjensidighet må det være vanskelig å holde liv i forholdet.


#58

veobra sa for siden:

Har dere forsøkt å snakke med andre om dette? Som i gode venner som kan høre alt eller kanskje helst noen profesjonelle som familiekontor ol? Jeg vet ikke om det siste kan fungere, har liten erfaring selv. Uansett fordrer det at han er lydhør og ønsker innspill og er åpen for å endre seg. Kanskje det kan være til hjelp for deg hvis du ikke får han med?


#59

Blånn sa for siden:

Vi er ganske forskjellige, men det eneste jeg virkelig har et ønske om og som ikke har blitt noe av er en typisk ligge i sola i to uker i syden-ferie. Så hvis noen vil være sydenturvenninne... Mannen drømmer om å ta med meg på hytte til hytte-tur i Italia. Stort sett lander vi på ferier som begge er fornøyde med. Men lite soling. :knegg:


#60

Timar sa for siden:

Ja, han høres jo ut som en veldig forsiktig/utrygg type? Ikke at jeg klatrer eller elsker båt eller øde øyer selv, altså, men da gjør jeg jo andre ting.

En ting er felles ønsker for ferien, men han har jo like mye ansvar som deg for at barna får en fin ferie? Kjenner han noe på det ansvaret?

Jeg skjønner ihvertfall veldig godt både at du blir frustrerert og lei, og at du ender med å reise på ferie bare med barna.

Jeg blir jo litt nysgjerrig på om han er like tiltaksløs og bekymret i resten av livet også, ikke bare det som gjelder ferie?


#61

Unicorn sa for siden:

Han har ønsker, men siden han overhodet ikke evner å planlegge eller tenke realistisk blir det alltid jeg som bestemmer og planlegger. Jeg kunne vært med på mye av det han ønsker, men da måtte han ha planlagt selv. Han er med på alt jeg har lyst til og planlegger da, men en og annen ferie hadde det vært fint å være den som "bare blir med".


#62

Strå sa for siden:

Jeg er av de heldige som har en partner som gjerne planlegger sammen med meg og som er nogenlunde ærlig om sine ønsker. Både Helten og jeg kan finne på andre ting, men sjeldent av feriekontoen, da er det stort sett flexekontoen som brukes. Vi er begge så heldige at vi kan det.

Jeg elsker å feriere sammen med Helten, vi har det nesten alltid bra sammen, stresser lite, gjør ting sammen eller hver for oss uten noe om og men. Da unga var små planla vi selvfølgelig alt, da de ble større ble de tatt med på planleggingen. Nå drar vi bare oss to sånn til vanlig, de er fløyet fra redet.


#63

Che sa for siden:

Delvis samstemte, men jeg har MYE større behov for å være sosial enn han - og det kan skape kluss.


#64

Røverdatter sa for siden:

Vi er veldig forskjellige på det området (også), men vi greier alltids å finne på noe vi kan godta begge to. Det er som på alle områder i et langt samliv - man må gi og ta. Når den ene parten føler seg deprimert av ferien er det kanskje på tide for den andre parten å gi litt mer. Når det er sagt så gjør jeg en god del reising på egenhånd eller med min familie og mine venner. Det er jo ikke hyggelig å være på tur med en som overhodet ikke liker typen tur.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.