Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kattunge - spørsmål

#1

Che sa for siden:

Vi skal få katt. Den er 12 uker første uka i september. Vi gleder oss veldig, men nå har jeg noen spørsmål.

Jeg bor i et hus med mange trapper. Fra stua/oppholdsrom er det åpentrapp ned til kjelleren. Er dette noen kattunge kan falle ned fra?

Natta: i starten, bør pus ligge på badet, eller skal hun da få gå fritt?

Kasse: kassa skal stå i hovedetasje. Bør vi ha en kasse i hver etasje i starten for å sikre oss mor uhell?


#2

Madicken sa for siden:

Gratulerer med pus! :blomster:

Vi sperret aldri av trapper, og hadde heller ikke falluhell. Vi lot kattungen gå fritt, også om natten, men hadde en liten seng og kattedo plassert i hovedetasjen fram til katten slapp ut (han er utekatt med luke, men var innekatt fram til han ble kastrert). Kattesengen blir brukt innimellom, men helst liker han å sove litt her og litt der, slik de fleste katter gjør.


#3

zinatara sa for siden:

Har ikke trengt å sperre av trapp, de har aldri falt i trappa.

Dersom pusen går fritt og soveromsdøren står åpen om natten, pass på at tærne er under dyna. :knegg:

Kjøp flere klorebrett. Vi har både sånne de klorer oppover på og sånne i papp der de klorer horisontalt. Dess mer de kan klore på, dess mer slipper man at de klorer på møbler. Vi har noen kattesenger, men de sover overalt. Mange katter liker godt å sove i høyden og ha gjerne et sted der katten kan sitte og se ut vinduet.


#4

Timar sa for siden:

Er det åpent mellom trinnene? Det tror jeg jeg ville sperret av i starten. Kattunger kan være veldig klossete. Trapp åpen på siden har vi og, og det var ikke noe problem.

Katten fikk sove der han ville hos oss, og hadde dokasse bare i hovedetasjen. Han ville gjerne sove oppå dyna vår, men ble etter hvert overbevist om at han burde finne seg andre steder å sove.

Det er veldig koselig med katt, gled deg! :)


#5

Milfrid sa for siden:

Jeg har tett trapp, har ikke sperret av. Sperrer heller ikke av da vi var på hytta, ingen problemer. Kasse har vi oppe og nede. Om natten går den fritt, bortsett fra på hytta, der var den på badet (men der er badet diiiiigert).

Katt er superkoselig! Vår er en kosegutt, elsker folk og blir superlykkelig når vi kommer hjem. Kommer springende i møte, mjauer og vil plukkes opp. :hjerter:

Det mest utfordrende er å hindre at han ikke springer ut når vi skal ut. Han er skikkelig nysgjerrig og vil gjerne ut i verden.


#6

Niobe sa for siden:

Vi har trapper, aldri sperret av.

Vår katt har sovet på vaskerommet fra dag 1. Det er der vi har kattedoen. Om vi glemmer å stenge ham inne før natten, så går han og skraper på soveromsdøren til eldstemann.

Vi har klorestativ som går fra gulv til tak, og har aldri angret på det. Katten elsker det. Vi hadde først et sånt som står løst på gulvet, men han var ikke stor før han klarte å velte det.


#7

frukt sa for siden:

Jeg har aldri opplevd at kattunger har hatt uhell, og har bare hatt en dokasse. Har heller ikke stengt kattungen inne på grunn av trapper eller annet. Bortsett fra den gangen jeg fikk kattunge og hadde en territorial voksen katt fra før av, men da var det for å gi de litt tid til å bli kjent.
Jeg synes det er hyggelig med katt i senga, men synes du ikke det er det muligens lurt å ha den på eget rom om natten. Det er ikke gøy å bli vekket av en katt som står og mjauer ved døren. :knegg:
Mine katter fikk ikke gå ut om natten fordi det var så mange rever i nabolaget, og de vennet seg faktisk til å sove hele natten, så det er mulig.


#8

Che sa for siden:

Ja, vi skal nok finne en løsning. Grunnen for at jeg lurer på dette med flere kasser i starten, er fordi vi bor i en kloss. 4 etasjer + kombinasjon med de åpne trappene.

Denne katta skal bli utelatt, men den skal kastreres først (og bli gammel nok) - så jeg ser for meg å ha kassa i hovedetasjen. (Hvor også mat og seng skal være.) klorer ett fra gulv til tak.... hvor finner,an slikt?


#9

Madicken sa for siden:

Dyrekassen.no hadde bra utvalg i klorebrett da vi kjøpte for en del år siden før pus ble utekatt. Vi kjøpte tre lange brett som vi monterte etter hverandre fra gulv til tak (nesten) - stor stas!#11

apan sa for siden:

Jeg ville nok hatt en tanke om hvor kattungen skal være når dere ikke er hjemme og kanskje også hatt den der om natten. Det KAN være upraktisk at den kan være overalt, og det kan bli en del mjauing og besøk i senga.

Da vi hadde kattunge, var den i gangen om natten. Når vi ikke var hjemme, var den i kjellerstua. Alt dette var bare midlertidig ettersom vi installerte luke og tok den i bruk så fort katten kunne gå ute alene. Katten fortsatte da å ha tilgang til gangen bare om natten og der var da luka. Når vi var borte, lukket vi også av på samme måte. Det er litt greit om det tas med mye mus og fugler inn.

Nå har vi bygd om så vi får ikke lenger lukket av gangen, men vi lukker av inn til stue og kjøkken. Katten er eldre og roligere og kommer bare innimellom inn til oss om natten.


#12

Che sa for siden:

Ja, det har vært fint med egen sone for pus, men vi har få dører. Kun inn til soverom og bad. På grunnplan har vi kun ytterdør og dodør. Men pusen skal jo bo i dette huset, så han må vel bare bli kjent. Den er nok veldig velkommen inn på soverommet til guttene om den faktisk sover... dette blir spennende.


#13

Isbjørn sa for siden:

Vi har nettopp fått oss kattunge, som var 12 uker da vi fikk den. Bor slik som dere, med 4 etg og 3 åpne trapper. Det har gått kjempefint, katten har stålkontroll i trappa. Den får gå fritt natt og dag, vi har en dokasse i midtetasjen, der stue og kjøkken er. Får se om vi flytter den ned i kjelleren etterhvert. Vi har også en gammelkatt, som nå sover med meg om natta. Dette fordi jeg ikke tør la de være sammen om natta uten tilsyn. Kattungen er svart og gammelkatta oppdager den ikke før den plutselig står der, og da skvetter hun og freser/slår:ler:


#14

Flubby sa for siden:

Kattunger på 12 uker har full kroppsbeherskelse :) Husk bare at badet er fullt av dødsfeller, både i forhold til forgiftning, at den kan drukne i do, eller snike seg inn i vaskemaskin og tørketrommel. Eller sette seg fast under dusjkabinettet.. vi i dyrebeskyttelsen opplevde sågar at en kattunge satte seg fast bak et dusjkabinett, bet hull på dusjslangen og døde av drukning av strålen som traff rett i ansiktet!
Regelen når man får kattunge(r) er at man kan ha fine ting - eller kattunge. Rydd bort alt du er redd for et års tid :D
Eneste kloremøbelet man trenger er en frittstående klorestolpe, str XL. Katter liker strekke ut hele kroppslengden sin når de skal kvesse klørne, noe mange av kloremøblene med huler og brett ikke tillater. Resultatet er ofte at katten går løs på møbler eller golvtepper i stedet.


#15

Timar sa for siden:

Vi har to kloredingser fra Europris. Katten vår er veldig glad i bedre to. Den ene er et brett som sitter fast litt oppe på veggen, den andre er en rund sak som står løst på gulvet.


#16

Strå sa for siden:

Med fire etasjer hadde jeg definitivt gått for to kattedoer. Veterinæren vår mener man skal ha en do mer enn man har katter. Erfaringen min er enig. Pass på at dolokket legges på, en kattunge vil neppe drukne i doen, men å falle nedi kan være en traumatisk opplevelse. Klorebrett er lurt å skaffe med en gang, i tilfelle katten trenger det. Det er mye vanskeligere å venne den av med møbelkvessing etterpå, enn å venne den til utekvessing eller klorebrettkvessing fra starten.

Lykke til heldiggriser. :hjerter:


#17

Serafin sa for siden:

Vi får kattunge 13 august, har tenkt på det lenge, og litt impulsivt bestemt i går, og det jeg lurer mest på nå, er om det er slik at tørrfor er best for katter, slik jeg synes å huske det er for hunder?


#18

zinatara sa for siden:

Jeg ville iallefall hatt tørrfor som basis. Vi gir gjerne litt våtmat i tillegg, men mest tørrfor. Kan også anbefale å kjøpe god kvalitet, det er mer næringsrikt og gir finere pels syns jeg. Jeg sparer mye ved å kjøpe på nett og får det levert på døren.


#19

Isbjørn sa for siden:

Vi bruker Brit care tørrfor. Koster litt for en pose på 7 kg, ca 500 kr. Katta på 3,5 kg har maten stående fremme hele tiden og da varer en slik sekk ca 6 måneder.

Maten er uten tomme kalorier og gir mer næring, så hun spiser mindre av denne maten enn billigmat.

Bløtfor får begge kattene i små doser innimellom. Kjøper da store esker på Rusta med Whiskas i porsjonsposer. Når jeg åpner én, tømmer jeg innholdet i i liten boks med lokk. Så gir jeg en liten skje hver gang hun får. Dette er mer kosemat, derfor så lite.


#20

Madicken sa for siden:

Vår katt får tørrfor som basis (vi bruker Royal Canin Outdoor). I tillegg får han en liten klatt med våtfor et par ganger daglig. Han er også veldig glad i kokt fisk (jeg kjøper rimelige fiskeblokker og koker disse før de fryses ned i småposer).


#21

Che sa for siden:

Hm...kattungene er nå 8 uker og mor er blitt syk og må nok avlives. Kattungene er store forvalteren, spiser godt på egen hånd osv.


#22

Timar sa for siden:

Oisann, så trist. :( Kattunger skal jo være 12 uker når de tas fra moren, så håper de finner en reservemor til dem. Jeg tror det er viktig sosialisering som skjer de neste ukene.

Ei venninne av meg fikk en 8 uker gammel kattunge. Den var både rabiat og livredd og måtte leveres tilbake. Det trenger sikkert ikke å bli sånn, men jeg håper det går bra!


#23

Stompa sa for siden:

Vi fikk vår da hun var åtte uker, av ymse grunner. Det har gått bra, men hun er en sær katt med noen nykker som jeg tror kommer av at hun mistet fire uker med sosialisering. :nemlig:


#24

Milfrid sa for siden:

Jeg fikk min da den var åtte uker. Den var enebarn og moren var møkkalei og avviste den og ble aggressiv mot eierne. Min pus er nå 12 uker og verdens mest kosete, mest veltilpassede lille fyr. :hjerter: Han var stueren og avvent morsmelk da han kom. Han springe rundt og leker dagen lang, men kommer med jevne mellomrom og ligger på meg. Elsker kos og nærhet. Er tillitsfull mot andre.

Jeg støtter 100% at kattunger bør være 12 uker når de får nytt hjem, men det trenger ikke å være krise om de er mindre. Men man må være forberedt på å bruke mye tid på kos og lek og ikke la dem være alene lenge.

Mulig min lille gutt hadde et bedre utgangspunkt siden han var enebarn og dermed fikk morens fulle oppmerksomhet den første tiden. Men han er i alle fall et bevis på at kattunger ikke er dømt til å bli utrygge nervevrak om de mister mor før de er 12 uker.

(Jeg er sikker på at jeg har den mest kosete pusen i verden. Han elsker å ligge på brystet eller skulderen min, når jeg kommer hjem kommer han springende og mjauende for å plukkes opp for kos, og han insisterer på å sitte på fanger mitt når jeg er på do. Heeeelt naturlig det. :knegg: )


#25

Milfrid sa for siden:

Jeg fikk min mens jeg hadde hjemmekontor og ferie. Har brukt mye tid på sosialisering. Han er en utrolig omgjengelig liten fyr som elsker folk, men kjenner flokken sin. Han kommer når vi roper, og er alt annet enn sær. Der aller beste han vet er å ligge i halsgropen min og bli nusset på. Det belønner han med en skikkelig runde med peeling-tunge. :knegg:

Jeg var bekymret siden vi fikk ham så tidlig, hadde jo lest om alle grunnene til at man ikke skal få dem før de er 12 uker. Men nå er ha. 12 uker og en skikkelig leken kosepus, så jeg tror at det gikk bra med ham. Men som sagt. Han var enebarn og hadde fått all oppmerksomheten i 8 uker, helt til han gikk moren sånn på nervene at det var best for dem begge at han fikk er nytt hjem hos noen som synes det var stas med en ekstremt leken og kosete kattunge. :knegg:


#26

zinatara sa for siden:

Var eldste katt mistet moren da hun var 6-7 uker og har alltid vært nokså nevrotisk. Liker kos, men kan ikke løftes og kan plutselig angripe dersom hun går lei. Vi fikk henne før vi fikk unger og hun var ikke glad i småunger, men holdt seg unna dem. Nå når de er store liker hun dem godt og har også mildnet litt med alderen.

Det sagt, så beholdt naboene en hannkatt fra samme kull og han var superkosete. Så det kommer nok litt an på personlighet også.


#27

Che sa for siden:

Vi får satse på at det går bra. Dyrlege har sagt de er store for alderen. De er veldig vant med både, barn, voksne og hunder og vi har hjemmekontormulighet mye fremover. Pusen blir 9 uker når vi får den. (da jeg var unge, mener jeg så bestemt at vi fikk kattunger da de var 2 mnd. - er normen endret?)

Jeg har selvfølgelig ønsket at den skulle fått 12 uker med gjengen sin, altså.


#28

Milfrid sa for siden:

Det går nok bra. Min var som sagt 8 da jeg fikk den. Og den er trygg, kjærlig og veltilpasset. En skikkelig kosepus som elsker mennesker. Stueren, kommer når den ropes på, prater, vil løftes på, elsker kos og nærhet, og er helt etter boka mht oppførsel for trygge puser som er glad i eieren sin, i følge Google. Det optimale har man jo konkludert med at er 12 uker. Men der betyr ikke at en katt blir ødelagt om man får den før.

Min katt forstår seg forøvrig ikke på intimsoner og insistert på å sitte på fanget mitt når jeg er på do. Før mjauet den til jeg plukket den opp. Nå er den så stor at den hopper opp selv. :knegg: Og når jeg kommer hjem kommer den springende mot meg og insisterer på å løftes opp for å få kos. Skulle nesten tro det var en hund.

Veldig spent på om den forblir en kosekatt når den blir voksen også. :hjerter:


#29

apan sa for siden:

Vi tror kanskje vår var ca 10 uker da vi fikk henne, og det har gått helt fint. Vi fikk henne så tidlig fordi mor skulle steriliseres - hun hadde nemlig rukket å få utallige kull tidligere mens de ventet på at ungene skulle bli 12 uker.


#30

Milfrid sa for siden:

Var hos dyrlegen for vaksiner med pus i dag. Han er 13 uker nå og skulle få vaksiner. Dyrlegen skrøt av en sosial, kosete, nysgjerrig og leken katt. Og siden han er 1,7 kg allerede mente hun at vi kunne sette inn chip og kastrere om 4 uker, ved neste vaksine. Jeg trodde de måtte være 6 mnd før kastrering, men hun sa det var 6 mnd eller 2 kg.

Jy


#31

Milfrid sa for siden:

Og det innlegget ble postet av en pus. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.