Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Haster! Male over ferdigmalt panel

#1

Madicken sa for siden:

Jeg skal male en hagestue. Veggene er kledt med panel som ble kjøpt ferdig malt fra produsenten. Jeg tenkte at dette panelet er bare å male i vei over, uten grunning og styr, men den nye malingen hefter ikke i det hele tatt på veggen. Jeg har vasket bort det lille jeg rakk å male.

Hva nå, må jeg til med pussing, grunning, maling og pussing før malingstrøk nr. 2, eller er det nok å bare matte ned med litt pussing? Noen som har malt på slikt panel før, og som har gode råd?


#2

vixen sa for siden:

Jeg ville ha brukt heftgrunn under. Men den kan jo være samme farge som huset sånn at du kommer unna med bare et strøk til.


#3

Madicken sa for siden:

Dette er innvendig panel, det glemte jeg å presisere. :blush: Ikke til forkleinelse for dyktige damer her inne, men jeg spurte selvsagt fagfolk først, og de ga meg to ulike svar. Den ene anbefalte pussing/nedmatting før maling og mellom de to malingstrøkene, den andre anbefalte kun heftgrunn. :confused: Vi valgte den første løsningen, så få vi se hvordan det blir til slutt. Veggene var helt nye og rene.


#4

Polyanna sa for siden:

Forstår ikke hvorfor det skal pusses mellom strøkene? Pussing eller heftgrunn for å få feste er mer en smakssak. Kraftvask hjelper også på å matte ned.


#5

Madicken sa for siden:

Det kan du si. :vetikke: Nå blir det uansett såpass grundig pusset/nedmattet at jeg ikke helt ser hensikten.


#6

Teofelia sa for siden:

Lett pussing mellom strøkene er lurt hvis man ønsker et helt glatt og jevnt resultat. Ofte reiser busta i treverket seg litt når man maler, og lett overstryking med veldig fint sandapipir fjerner både bust og eventuelle støvkorn som kan ha lagt seg i den våte malingen. Jeg gjør sjelden mellompuss på panel, men alltid når jeg maler møbler, vinduskarmer og annet der finish er viktig.


#7

Madicken sa for siden:

Her tror jeg neppe det reises noen bust, for det ferdigmalte panelet virker knallhardt på overflaten. Selv etter mye pussing/matting, kryper malingen ganske mye etter det første strøket, det blir helligdager og drypp over det hele. Hadde jeg visst dette, skulle jeg kledt veggene med noe annet enn ferdigmalt panel, for dette blir mye ekstrajobb. :sukk:


#8

Teofelia sa for siden:

Æsj, så kjipt. Fungerer det ikke med heftgrunn heller?


#9

Madicken sa for siden:

Det ser faktisk ikke så ille ut nå når det har tørket. Jeg pusser litt over enkelte steder i morgen tidlig og tar strøk nr. to, og så håper jeg det blir bedre/bra nok til å være i en hagestue. Fargen blir veldig fin, da! :jupp:



#11

-ea- sa for siden:

Hva slags panel er dette?


#12

Madicken sa for siden:

Trepanel (trolig furu) som altså var ferdigbehandlet/malt. Panelet var veldig hardt og glatt på overflaten, og fra produsenten heter det at: "Malt panel får en tostrøks, industriell overflatebehandling, ett strøk grunnfarge pluss ett toppstrøk. Toppstrøket er en UV-forsterket akrylmaling."


#13

-ea- sa for siden:

Takk for svar. Jeg lurte på om det var panelplater, er borti ti år siden jeg har malt slike og da gikk det greit.


#14

Isprinsessen sa for siden:

Vi har ferdigmalte plater fra Huntonit på veggene. Er det noen som vet om de også er vanskelige å måle over?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.