Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva gjør man når man finner døde, ville dyr?

#1

frukt sa for siden:

For eksempel en ganske stor svaneunge. Kaster man den i restavfallet eller kontakter man Matilsynet?


#2

Avatar sa for siden:

Mattilsynet vil jeg tror. Eller viltnemda.


#3

polarjenta sa for siden:

Her ble viltnemda kontaktet når storebror fant en død oter.


#4

Polyanna sa for siden:

Døde fugler har jeg overlatt til naturen. Usikker på andre dyr.


#5

Lavender sa for siden:

Jeg finner dette hos Dyrebeskyttelsen. Men jeg er fortsatt usikker på om en svane blir plukket opp og hentet. Vet ikke hva som anses forurensende nok. Vakttelefoner er greie å ringe.

"Politiet alltid kunne hjelpe deg og finne den rette instans Politiets vakttelefon (landsdekkende) er tlf. 02800

Lurer du på hvilket veterinærkontor som har vakt på kveldstid så ringer du dyrlegevakten: tlf. 820 90 060 hvor du vil få dette opplyst."


#6

frukt sa for siden:

En svaneunge kan jo være ganske stor, og når den ligger i en bekk i et boligområde kan det være greit å fjerne den tenker jeg.

Jeg kastet den forøvrig, kom ikke på at jeg kanskje burde ringt Mattilsynet eller noe før etterpå.


#7

Madicken sa for siden:

En spurv kunne jeg nok latt ligge, men en hel svane ville jeg vurdert å melde inn til et eller annet lokalt tilsyn.


#8

frukt sa for siden:

Takk for svar alle sammen. :blomst:
Nå har jeg ihvertfall lagret nummeret til Mattilsynet sånn at jeg kan ringe skulle jeg snuble over flere døde dyr. Men jeg lurer litt på hvor grensen går, for man ringer jo ikke Mattilsynet/Viltnemnda hvis man finner en død mus eller trost liksom. :gruble: En venn mente at grensa gikk ved grevling, altså er dyret større enn en grevling skal man ringe. Men om det stemmer vet jeg ikke.

Jeg var veldig i tvil om hva jeg skulle gjøre den gangen jeg kjørte over en due i en gågate i Stavanger. Den var fortsatt i live, men kunne ikke bevege seg, og jeg endte opp med å avlive den selv. Jeg kunne jo tatt den med til en veterinær, men da ville den jo lide lenger så jeg kom fram til at det var best. Men om det var riktig av meg er jeg ikke sikker på.


#9

Carrera sa for siden:

Jeg hadde nok latt det ligge. Den enes død, den andres brød, liksom. Det er slik naturen fungerer. Unntaket hadde vært om dyret enten lå til stor sjenanse for andre, eller om det var et sjeldent dyr hvor bestanden er under overvåkning.


#10

Strå sa for siden:

Jeg er 99 % sikker på at veterinærkontorene kun tar tamme dyr og husdyr. Skadede ville dyr er for risikabelt å håndtere og hvem skal ta regninga? Det er noen unntak f.x. finnes det noe som heter Pinnsvinvakten e.l.

Døde, ville dyr kan bli håndtert av viltnemda, men vanligvis bare hvis det er påkjørte hjortedyr eller villsvin. En svane er såpass stor at det kan hende viltnemda håndterer det hvis de kontaktes, men vanligvis ikke.


#11

Strå sa for siden:

Sånn kan det sies kortere og bedre enn slik jeg sa det. :riktig:


#12

nokon sa for siden:

Korfor køyrde du i gågata? :bidrar:


#13

Blondie sa for siden:

Bra du spurte, da slapp jeg. :humre:


#14

polarjenta sa for siden:

Kanskje hun jobbet som bud/leverte varer? bidrar også:knegg:


#15

Isolde sa for siden:

Har ikke Frukt jobbet mange år som bud? De kjører jo på steder andre ikke skal


#16

-ea- sa for siden:

Gågater pleier gjerne å være åpne for biler/vareleveranser om morran, f.eks fram til kl 10-11.


#17

nokon sa for siden:

Hehe, sant det. Eg hugser ikkje alle CV-ene, og syntes formuleringen var komisk.


#18

Einhyrningur sa for siden:

Var noe i avisa om at dersom den forurenser fjerner de, men er det mat til andre blir de liggende? Det var en strandet hval hvertfall. Svaneungen hadde jeg bare kastet i boss.


#19

Flubby sa for siden:

Jeg er frivillig i dyrebeskyttelsen, og kommer borti disse sakene hele tiden:

  • Dersom et vilt dyr er skadet, har du hjelpeplikt. Det betyr f eks å tilkalle viltnemnda (politiets nr 02800 kan brukes, eller tlf nr til lokal ettersøksring). Du kan også ta dyret til veterinær. De kan avlive/oppbevare, de får utgiftene dekket av staten i slike tilfeller. Veterinærene har PLIKT til å hjelpe også ville dyr/fugler.
  • Det er mye uforstand ute og går når det gjelder skadde dyr. Ofte blir avliving nevnt som eneste tiltak. Flere lokalavdelinger både os Dyrebeskyttelsen Norge og Norsk Ornitologisk Forening tar vare på og rehabiliterer fugl og andre ville skadde dyr, for så å sette dem ut i naturen igjen. DN Ringerike er helt rå på området!
  • Døde dyr pleier man som regel la ligge, og la naturen gå sin gang. Kadaver blir som regel fortært i løpet av svært kort tid, ingenting rekkes å forurendes av et såpass lite dyr (da er det verre med død elgku i et bekkefar, i et turområde, f eks) Det er likevel OK å varsle om funnet, kanskje vet NOF at akkurat det svaneparet har et stort kull med unger og kan holde tett oppsikt.
  • Noen dyr ønsker Norsk Veterinærinstitutt å få levert inn. Veterinærene har som regel oversikt over dette. Her i Tromsøområdet gjelder dette for eksempel for oter.

#20

Strå sa for siden:

Her kommer du med mye informasjon jeg ikke visste om. Så jeg har et par spørsmål.

  • Tlf 02800, er de nå oppdatert på de ulike viltnemdene?
  • Hvor har du det fra at veterinærer får dekket utgifter ved behandling, ev. avlivning av ville dyr? Dvs. er det slik over hele landet eller opp til det enkelte fylket eller kommunen?
  • Hvem plikter å ev. flytte en død elg i et bekkefar? Grunneier?

Det med plikt til om mulig hjelpe skadde dyr vet jeg om. Det er det med at ved å ta det skadde dyret til veterinær så overføres plikten til veterinæren jeg ikke visste.



#22

Strå sa for siden:

Joda, men det omhandler nødhjelp. Skal veterinæren dra ut når noen ringer og håpe på at det blir godtgjort? Jeg må innrømme at jeg nekter å ta med meg et hvilket som helst dyr i bil eller bærende. Viltnemdene har ofte kun ansvar for bestemte dyrearter og kommunenes reglement for dem er ofte utdatert.


#23

Isprinsessen sa for siden:

Nei det var nå svar på den siste du ikke viste. Om man tar med skadde dyr til veterinær så får veterinæren dekt kostnaden med avlivning. Jeg skulle helt klart presisert det i svaret.


#24

Lhi-My sa for siden:

Politet har iallfall oversikt over viltnemndene. Jeg kjørte ihjel et rådyr i vår og ringte da 02800. De takket for beskjeden, noterte telefonnummeret mitt og stedet rådyret lå på, og sa de ville kontakte lokal viltnemnd. Hvis viltnemnda ikke fant rådyret, ville jeg bli kontaktet. Jeg hørte aldri noe og rådyrkadaveret var borte dagen etter. Jeg tror man har varselplikt når sånt skjer.

I dag passserte jeg en ihjelkjørt grevling på lokalveien ikke så langt fra huset mitt. Jeg har ikke varslet noen, men regner med at de som har ettersyn med veien fjerner den ved anledning.


#25

Ine sa for siden:

Jeg har varslet de som har ettersyn med veg ved påkjørt grevling.


#26

Strå sa for siden:

Man har selvsagt varselplikt om man kjører på et levende vesen. Da ringer man politiet på 02800. Noen steder får du tlf.nummeret til viltnemda og andre steder kontakter politiet viltnemda for deg. Likevel hender det fortsatt at Helten blir oppringt fra politiet, senest for en uke siden. Dvs at personen i politiet verken hadde eller brukte oppdatert info eller brukte viltnemdnummeret i området.

En del forsikringsselskaper dekker ikke skader dersom du ikke varsler om påkjørsler.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.