Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Overflatebehandling av trykkimpregnert furu

#1

meisje sa for siden:

Vi har hatt corona underholdning i form av å bygge nytt uteområde rundt trappen i vår. På den gamle trappen har vi brukt trebitt beis, som skal holde i 3 år, men blir slitt relativt mye, særlig i gangsonen, slik at vi må beise hvert år for at det skal se pent ut.

Jeg har sett på 2 ulike produkter som kan være aktuelle. Det ene er osmo som trenger 2 strøk, pluss vask og skal holde lenger enn trebitt, men tid ikke angitt. Man kan velge ulike nyanser.

Det andre er sioox som trenger 4 strøk pluss 2x vask. Skal holde i opptil 12 år, blir naturlig grånet til en mellomgrå farge.

Er usikker på hvem av disse som blir penest estetisk. Vi har hvitt hus og mesteparten av overflaten er lyse gråe fliser. Vi har brukt trykkimpregnert furu til innramming, trappetrinn og til vertikale flater. Nå er det en fin kontrast mellom den gylne trefarget og de lysegrå flisene.

Noen som har brukt disse produktene og kan dele erfaringer?

Naboen er samvittighetsfull oljer av sin terrasse og foreslo å la det stå ubehandlet, fordi olje hvert år er mye jobb.


#2

Lhi-My sa for siden:

Jeg behandler ikke mine utegulv i hele tatt lenger. Jeg har gulv som er 15, 7 og 1 år gamle. De blir grå med tiden, nærmest drivvedfarget. Jeg synes det er helt ok. En tidligere arbeidskollega av meg som jobber med trematerialer og kan mye om det, påstår at et impregnert utegulv holder like lenge ubehandlet som beiset eller oljet. Det er også min erfaring. Når jeg utvidet den ene verandaen for 7 år siden, rev jeg et gulv som hadde ligget i 25 år og som behovet aldri var behandlet (dette er barndomshjemmet mitt). Gulvet var ikke råteskadet eller ødelagt på andre måter, det måtte bare byttes fordi verandaen endret form og størrelse. De gamle gulvbordene ble det bygget blomsterkasser og sittebenker av og de er helt fine fortsatt.

Med andre ord mener jeg behandling eller ikke behandling først og fremst handler om utseende, smak og hva man prioriterer å bruke tid og penger på. Jeg liker mine grå gulv og kommer ikke til å behandle noen av dem.

Jeg er forøvrig glad i Osmo sine produkter og bruker de innendørs på benkeplater og bord, men har ikke erfaring fra utendørs bruk.


#3

meisje sa for siden:

Interessant tanke å la de stå ubehandlet. Akkurat nå heller jeg mot osmo behandling pga fargen og belegg som sioox kan gi.


#4

Strå sa for siden:

Jeg/vi gjør som Lhi-My og behandler ikke trykkimpregnert plank. Vi trives med det og har aldri hatt problemer.


#5

Molly sa for siden:

Jeg gjør som Lhi-My og Strå. Jeg er ikke spesielt glad i den type vedlikeholdsoppgaver, og hvis man først starter å behandle treverket så må man gjenta det med jevne mellomrom. Det gidder jeg rett og slett ikke. :lat:


#6

Geitrams sa for siden:

Vi har ikke behandlet vår så lenge vi har bodd her, og tror ikke forrige eier gjorde det heller. Nå er imidlertid verandaen klar for utskiftning, og da går vi for vedlikeholdsfrie materialer da vi ikke ønsker å bruke tid på beising og oljing.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.