Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

PC for VGS-elever?

#1

Candy Darling sa for siden:

Hva trenger egentlig en VGS-elev av PC nu til dags? Bruker de laptop i undervisningen, eller vil de kunne bruke f.eks en iPad Pro?

Poden ønsker seg nemlig en gaming-PC, og da er jo stasjonær tilsynelatende rimeligere, og han har allerede en iPad pro.

Noen gode tips til enkle laptopper til skolebruk for vanlig studiespes?


#2

Lhi-My sa for siden:

Eldstejenta her skal i 2 klasse studiespes og de må ha PC eller Mac. Alt arbeid foregår via den. De skriver så godt som ingenting for hånd og leverer ikke noe håndskrevet annet enn i matte en og annen gang.

Min datter kjøpte PC via fylkets subsidierte tilbud. Hun/vi betalte ca 3000 for den, jeg tror summen skal tilsvare 3 års stipend. Den fungerer helt fint og klarer seg utmerket til hennes bruk. Hun har en annen PC hun bruker hjemme til spilling og den slags.


#3

Stompa sa for siden:

Dere bør sjekke hva skolen hen skal gå på sier. Det er ingen som nekter elever å bruke noe annet, men det er veldig upraktisk når de har utstyr som ikke er kompatibelt med skolens. Koblinger når de skal ha presentasjoner, for eksempel.


#4

Pelen sa for siden:

Hos oss «får» de PC på skolen. Dvs, man betaler, men søker stipend. PC brukes både på skole og hjemme, har den med hver dag.


#5

veobra sa for siden:

Det er slik på studspes i Oslo. Mener å huske din skal samme vei som min og de "får" pc. Man betaler emtrent det samme som utstyrsstipendet i året og beholder pcen etter de tre årene. Det er en stor fordel at oppdateringer, programvare ol. driftes av skolen. :nikker:


#6

Pelen sa for siden:

Ja, stemmer, han begynner VG2 nå og Pcen er innlevert for oppdatering osv nå i sommer.

#7

veobra sa for siden:

Det er en super ordning. Min kjøper heller ikke ny pc til studiestart. Den holder fortsatt så ser vi litt hva som lønner seg og hva behovet er under studiene.


#8

-ea- sa for siden:

Skole-PC'n er billig og grei. Husk at den skal slenge i sekken i tre år, så da er det greit at det ikke er en dyr maskin man drasser rundt på. Eleven selv kan være forsiktig, men andre rundt kan være uvørne hvis sekken står/ligger et sted. Ville også vært redd for tyveri om det var en dyr Mac f.eks.


#9

Stompa sa for siden:

Sånn er det i fylket vårt også. God ordning; pga storinnkjøpsfordel får de maskiner som er mye mer verdt enn 3 x minste utstyrsstipend. Herremannen har brukt sin i tre år, og den kommer til å holde fint når han begynner å studere i høst.


#10

Charlie sa for siden:

Vil absolutt fraråde å skaffe pc til skolebruk som ikke er i tråd med skolens anbefalinger. Det varierer litt mellom fylker hva slags pc-ordning de har, men har de en eksplisitt linje for type/ modell, bør man følge den. Det er da den/ de som skolens systemer er rigget etter, det er de maskinene de andre har, det er de som skolens IKT-personell «kan» og som eleven kan få hjelp av. Det kan bli ganske dritt å stå der på presentasjon/prøve/heldags med en maskin som ikke funker/ har glemt overgang hjemme/ som ikke snakker med projektoren og som man heller ikke kan få hjelp med, fordi man insisterte på private preferanser sist høst. Så er de lisens-/ programpakkene som blir framforhandlet ofte også veldig gunstige ifht å kjøpe lisenser privat.


#11

Hondacrv sa for siden:

Dette!


#12

pippo sa for siden:

Vår Osloelev låner skole-pc. Den ligger ofte innelåst i skapet hennes
på skolen og hun bruker den i timene. Hjemme bruker hun egen Mac. Går fint å svitsje på denne måten. De jobber jo stort sett online og ikke på selve PC-en.


#13

Stompa sa for siden:

Det er det såklart mange som gjør her også. Men i det øyeblikket de vil f.eks. koble en Mac til en prosjektør på skolen får de problemer (det er mulig å bruke en overgang, men det må eleven ha med selv - og det har de færreste). Derfor gjør man det mye enklere for seg selv hvis man skaffer det utstyret skoleeier legger opp til.

Ang. spørsmålet i HI vil jeg tro at dere får info om dette fra skolen ganske snart, så jeg ville avventet litt. Mener Herremannen fikk info tilsendt kort tid etter at svarfristen for førsteopptaket var gått ut. Vil også tro at det ligger info allerede på skolens nettside.


#14

pippo sa for siden:

Enig i det siste. Mitt poeng var at det vanligvis går greit å bruke en PC hjemme og en på skolen fordi de jobber online med dokumenter. Min elev har aldri med seg Mac på skolen selv om hun jobber på den hjemme.


#15

Simone sa for siden:

For Vestland fylke ligg det allereie info om bestilling av PC for VGS på nettsidene.
Det er det to ulike Dell-modellar ein kan kjøpe til rabattert pris gjennom komplett.no: www.vestlandfylke.no/utdanning-og-karriere/elev/elevpc/

Den «lette» modellen er Dell Latitude 3310. Eg syns den virker litt tung og klumpete (1.56 kg og ganske tjukk når den er bretta saman). Men til gjengjeld kostar den berre 2000! Med 1000 i utstyrsstipend blir den nesten gratis.
Men 16-åringen vår har bestemt seg for å putte inn konfirmasjonspengar pluss bursdagspengar frå oss og kjøpe ein HP Envy x360 som er på tilbud hos Elkjøp til 9995. Denne er også best i test på tek.no.
Eg tenker at Windows er Windows, så sålenge ho kjøper ein PC med Windows 10 vil ho kunne få hjelp på skulen til det meste. Det er ikkje HDMI-inngang på den, men vi kjøper eit adapter om ho treng det. Ho er alltid flink til å passe på tinga sine, så trur ikkje det vil vere eit problem for ho å hugse å ha det i sekken.


#16

Anne C sa for siden:

Her vi bor er det veldig gode avtaler når de kjøper PC/Mac gjennom skolen. Hvis det skjer noe med maskinen så får de førsteprioritet på skolen fremfor de som har egne saker. Det er også med en tyveriforsikring.

Eldste går MDD, og der ble det anbefalt Mac, så vi valgte en av de som var gjennom skolen.


#17

Stompa sa for siden:

Det kinkige med disse PC-trådene er at de ulike fylkene har veldig forskjellige ordninger, så det som er et godt tips/råd et sted trenger ikke å være det et annet sted.


#18

pippo sa for siden:

Ja, og skolene i et fylke kan også ha ulike ordninger.


#19

Elisabet sa for siden:

Ville i alle fall ikke kjøpt noe eget til skolebruk før dere har sjekket med skolen. Noen skoler godtar ikke egen pc. Da blir det ikke gjort noe med den fra skolen sin side noen steder. Og skoken vil ikke legge inn programvare de kanskje trenger.


#20

Lhi-My sa for siden:

Det er en stor fordel at skolen har det tekniske ansvaret for maskin og software, så jeg ville absolutt gått for skolens løsning selv om man har råd til andre maskiner. Det er veldig lettvint å få en maskin som har de lisensene og tilgangene de skal ha og som man også bare kan levere inn til IT-personalet på skolen dersom det blir noe trøbbel. Den muligheten har vært brukt flere ganger her, iallfall.


#21

him sa for siden:

Tror det er viktig å tenke over de sitatene ovenfor. Vi har kjøpt PC til vår vgs jente. Dette er fordi søsteren hennes har gått på samme vgs, så vi føler at vi foreldre "har kontroll", men jeg opplever stor forskjell på skolene bare her i byen. Fylket har jeg absolutt ingen kontroll over. For å gi en pekepinn: Vi fikk skriv fra fylket med anbefaling av type PC til vår eldste (som vi kjøpte). På skolen dukket 50% opp med mac ...

#22

Input sa for siden:

Der jeg jobbet forrige skoleår fikk ikke elevene bruke egen pc. Jeg husker ikke helt hvorfor, men det hadde noe med rettigheter på nettverket å gjøre. Ved prøver kan vi lærere stenge nettverket for elevene i vår gruppe, så jeg tipper det har sammenheng med det.


#23

Charlie sa for siden:

For de som ikke tillater Bring Your Own kan det ha med det å gjøre, ja. At man trenger administratorrettigheter på alle maskiner, det kan også ha med programlisenser eller backup å gjøre. Noen tillater Bring Your Own, noen ikke. Etter de diskusjonene jeg har hatt med de som administrerer det, er det to ulike modeller for å styre IKT i skole, med fordeler og ulemper, men de settes visst opp på ulik måte, slik at om enkelpersoner skal ha med egen i et system som ikke er rigget for BYO, blir det fort problemer for den som gjør det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.