Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Norgestur i bil med telt?

#1

Robyn sa for siden:

Vi starter ferie neste helg og har tenkt å kjøre nordover.
Siste stopp blir Andøya eller Senja, vi kjører fra Oslo-området.

Jeg orker ikke lange etapper i bil, så det blir en del stopp på veien. Så er spørsmålet, hvordan er det å belage seg på å telte en del av nettene?
Når man kjører sånn, hvordan finner man et egnet sted å slå opp teltet?

Vi har det meste utenom telt, så det må vi kjøpe. Det er uaktuelt å bruke mange tusen på det så det snevrer inn utvalget. Vi er tre voksne og en hund, så jeg tenker vi må ha telt beregnet til minimum 4 personer.

Jeg syns jo det ser praktisk ut med telt med to sovealkover og stort oppholdsrom, men teltet skal slås opp og ned og det må være praktisk også. Men absolutt en fordel med litt plass om det blir litt regn også.

Noen med erfaring som har tips og råd, hva må vi tenke på?


#2

Timar sa for siden:

Jeg er definitivt ikke en ivrig telter, men tenkte det er viktig å være klar over at definisjonen av "person" hos teltprodusenter er enn annen enn hos folk flest. :humre:

Er det 4-personers telt så får du nok akkurat inn 4 liggeunderlag ved siden av hverandre. De er vel 60 cm brede?

Hvis dere uansett ikke skal gå og bære på det så spiller ihvertfall ikke vekt noen rolle. Jeg så mange biler som hadde et campingtelt i en firkant på taket da vi var på tur. Usikker på om de sov på biltaket eller om det lot seg velte ned på bakken på noe vis.

Ellers anbefaler jeg tjukt liggeunderlag. Veldig tjukt. :humre:


#3

Magica sa for siden:

Mannen min som kan litt mer om friluftsliv enn meg sier at man alltid må tenke en person mindre enn det som står på teltet. 3-mannstelt er altså for maks 2 personer.

Du kan jo legge deg inn på campingplasser, da får du dusj og do og strøm osv. Ellers er det jo lov å campe i utmark i inntil 2 dager.

Vi har lavvo og det er vel mer som glamping. Da har vi feltsenger og liggeunderlag oppå der igjen og man ligger som en dronning.


#4

apan sa for siden:

Jeg anbefaler oppholdsrom med gulv! Veldig kjekt i regn.


#5

Malama sa for siden:

Du får ikke nødvendigvis 4 liggeunderlag ved siden av hverandre i et firemannstelt. Vi får plass til 5 og har da ca 20-30 cm å gå på i et seksmannstelt. Dvs, 4 underlag. For et av dem er dobbeltseng, men det er smalere pr person enn de andre.

Industristandard er 60 cm pr person, men de fleste liggeunderlagene vi har et mer sånn 65+cm brede.

Vi gikk for den anbefalingen om telt til en person mer enn vi er.

Vi har oppholdsrom med gulv som er fast i veggene, fint ved regn og mot innsekter og denslags. (har likevel hatt en frosk i teltet en gang)

Ulempen er at det er litt jobb å ta opp og ned støtt og stadig, ikke så mye selve teltet, men alt vi har inni, og å stappe bilen som nå er så stappfull at den eneste som ikke har så mye ved beina at det egentlig ikke er plass til dem er sjåføren.

Vi har vært 15 dager på ferie, og bare 4 av dem på camping, så ikke helt utenkelig at jeg løser logistikken annerledes neste år. Om man belager seg på telte topp og ned hver dag så ville jeg pakket så lett at det er greit å fylle bilen uten å bruke to timer på det...


#6

Robyn sa for siden:

Takk for svar!
Campingplass er absolutt et alternativ, og vi kommer nok til å ta noen netter på hotell/i hytter også.
Jeg tenker at et større telt er mer anvendelig og vil øke komforten, men samtidig er det noe med at det må være praktisk også. Men vi må ha til 4 eller 6 personer, ellers får vi ikke plass. Tror jeg vil ha med to soverom også :klaus: :knegg: Tunneltelt med soverom i hver ende og oppholdsrom i midten virker jo praktisk.

Dere som evt har teltet i utmark på bilferie, hvordan finner dere en egnet teltplass? Svinger man bare av veien et sted og finner et sted?


#7

Robyn sa for siden:

www.xxl.no/campx-top-camp-campingtelt-gronn/p/1172458_1_style
Har sett litt på dette teltet, kom godt ut i test og virker veldig praktisk og behagelig. Men er det for stort og tungt? Vi skal neppe bære det særlig langt og det virker fristende med et telt vi kan bevege oss litt i selv om det blir dårlig vær.


#8

Malama sa for siden:

Vårt telt er vel sånn 24 kilo eller deromkring. Men vi bærer det ikke langt, vi camper i hagen eller på campingplass. Ut i naturen - camping kan jeg derfor ikke noe med.
Men støtter tanken om et større telt så det er plass til å oppholde seg i. Derav at vårt telt har 17 kvadrat grunnflate med gulv, pluss et par til med overbygd inngang. Så det skjer ikke at vi bærer dette ut i skogen.
coop.no/sortiment/obs-sortiment/sport-og-fritid/turutstyr/telt/easy-camp-telt-palmdale-600-ss18/?variantCode=488954

Det virker forlokkende å kjøre sånn og campe for natta. Jeg så noen ved siden av oss som vel ble to netter. De var effektive å sette sette det opp, et telt ala det du linker til i konstruksjon, og ta ned, hele familien hjalp til og de hadde åpenbart gjort det før. De hadde nok også noe vi mangler, struktur og mindre baggasje.

Det er noe med å ha stappet bilen litt fullere enn der er plass til, og så likevel få med seg tilsvarende minst tre bæreposer til med ting som skal ha plass, da tar det å pakke inn i bilen lang tid, det er som tetris, fylle absolutt alle hull, men ingenting blir borte når du klarer det.

Ytterligere begrensning på baggasje, muligens ikke kombinere med svigers-ferie, eller tilhenger. Det er vel alternativene om vi skal få til dette igjen.

Men jeg tror vi er spesielt... Lite flinke til dette.


#9

Wix sa for siden:

Dere kan jo bare svinge av veien og sette opp teltet i utmark, men sånn rett ved veien vil det jo være støy og lys fra biler/trailere om natten. Og dere vil jo helst ha et rett og fint underlag også, det er ikke så lett å finne det langs grøftekantene liksom, ser jeg for meg. Med et sånt stort telt som det ser ut som dere vil ha (som ikke kan bæres noe særlig) ville jeg satset på kun campingplasser.


#10

Neket sa for siden:

Har dere Bua der dere bor? Der kan man låne telt. :jupp: Sånn hvis campingen ikke skal bli en vane.


#11

Malama sa for siden:

Bua, frivillighetssentralen, utlån via biblioteket, det er ulike ordninger ulike steder og bør absolutt undersøkes om det ikke skal bli en vane.


#12

-ea- sa for siden:

Jeg har brukt et telt fra Europris, tilsvarende dette:
www.europris.no/p-telt-nordlys-4-personer-165725

Det funker helt greit; to sovetelt og ståplass i midten. Plass til to (tette) i hvert sovetelt. Tar plass som en liten bag og veier 7-8 kilo.


#13

frukt sa for siden:

Jeg ville ha gjort litt research og funnet aktuelle teltplasser på forhånd. Litt kjedelig om man må kjøre rundt og lete i timesvis.


#14

Java sa for siden:

Jeg ville kjøpt to mindre telt. Da er det mye lettere å finne egnet teltplass, dere kan bære med dere teltene ved behov og de kan brukes til andre type turer senere.


#15

Robyn sa for siden:

Takk for svar. Vi har kjøpt telt og luftmadrasser, og kommer nok til å hovedsaklig telte på campingplasser. Det å svinge av veien på måfå og finne egnet plass til å sette opp telt er nok ikke helt vår greie.
Første natt blir på Storsand camping, men kom gjerne med tips til campingplasser videre nordover.


#16

Malama sa for siden:

Campingplasser har den fine fordelen at der er flate fine plasser o fort det meste, og dessuten tilgang på dusj og do. Min familie .er ikke skapt for å campe i naturen, ikke teltet vårt heller, men vi likte oss på campingplass.

Hvilket telt endte dere med? Obs at lufta i luftmadrasser kan bli kalde om natta, ulltepper som laken er faktisk ikke dumt. (det har vi på våre oppblåsbare liggeunderlag også, selv om de isolerer bedre mot kulde enn luftmadrasser gjør)


#17

Robyn sa for siden:

Vi endte med Topcamp teltet. :jupp:
Har to liggeunderlag til hver ekstra og tenker ta med ulltepper.
I utgangspunktet kunne jeg tenkt meg reinskinn, men nå tror jeg mannen er i ferd med å sette ned foten her. :knegg:


#18

apan sa for siden:

Husk pute.

Forøvrig anbefaler jeg en stor plastkasse til tørrmat. Og om dere skal på campingplasser; mange slike har nå strømtilgang. Har dere kjølebag? Kjølebag på strøm samt vannkoker var bare helt topp for oss nettopp.


#19

Robyn sa for siden:

Plastkasser er allerede kjøpt inn og vi har kjøleboks som går både på 24 og 230 V :jupp:

Vi har både stormkjøkken og bærbar grill (o-grill) som vi tar med oss, begge går på gass. Vi er glad i grillmat, og siden vi har med hunden er det greit å kunne spise en del måltider ved teltet.


#20

apan sa for siden:

Så bra. Bord? Stoler?


#21

Malama sa for siden:

Strøm på camping fordrer lang, godkjent for utebruk, skjøteledning. Og noen ganger en liten overgang til sånn blå trepolet stikkkontakt. Sistnevnte får du på biltema, thansen og sånne steder for en hundrelapp.

Vi har et bord som brettes i to, og inni ligger fire krakker.


#22

Robyn sa for siden:

Utendørs skjøteledning har vi. Kjøpte 5 m, er den lang nok?
Vi har ikke bord og stoler, men har stol-kit til liggeunderlagene og tenkte vi kan bruke plastkassene som bord.
Selv om det er grei bagasjeplass i bilen tror jeg kanskje ikke vi får plass til så mye mer...
Har også to piknikktepper som vi kan ha som teppe/underlag både i teltet og ute. De er vanntette.

Lurer på å ta med sofaputer i stedet for vanlige hodeputer siden de tar så mye plass. Får se når vi har pakket bilen hvor fullt det blir.

Det vi lurer litt på er om vi burde hatt en liten vifteovn el. Hvor kaldt blir det om kvelden? (Tenker ikke på når bi skal sove, vi har varme og gode soveposer. Men greit å slippe å sitte i soveposen hele kvelden.)


#23

Malama sa for siden:

Liten vifteovn er lurt. Biltema har en som stopper om den velter til en hundrelapp. Kaldt når sola går ned, og tidvis ellers også i dette landet.

Om 5 meter holder avhenger av hvor nært strømuttak dere får plass. Der vi lå nå sist hadde det kanskje holdt, i alle fall om vi trakk teltet lenger bak, der vi lå sist gikk den derimot under vogna ved siden av oss og bak den der igjen (under var kortere og det var reisefølget vårt derfor var det greit, ellers selvsagt bak/rundt)

Vi har vel 20 meter eller noe sånn.

5 meter er ikke langt.

Bord er ikke nødvendig. En kan spise på piknikkteppe. Vi valgte det, og har også et par større stoler, men har ikke stol-kit til underlag da. Piknikkteppe ønsker jeg meg.

(mye av det vi drar med oss ville jeg ikke kjøpt for en engangs greie, men jeg håper å gjenta dette hver sommer)


#24

Robyn sa for siden:

Vi bytter kabelen, dumt om den er for kort, takk.
Og så kjøper vi den vifteovnen..

Jeg ser for meg 2 uker med regn og vind, så det meste annet vil være en positiv overraskelse. :knegg:


#25

Fluke sa for siden:

Anbefaler 25 meter kabel. Gjerne rød, for da ser du den i gresset. Vi sover på saueskinn oppå luftmadrassene. Vurderte reinskinn, men det ryr visst noe voldsomt så droppet det av den grunn.


#26

Robyn sa for siden:

Har et saueskinn jeg kan ta med, godt tips.

Vi byttet til 25 meter, dumt å bli strømløs fordi vi tok med for kort kabel.


#27

apan sa for siden:

Den strømovergangen Malama nevner ville jeg også vurdert. Vi fikk leie den der vi var.


#28

Malama sa for siden:

De hadde en til salgs der vi var, men jeg hadde med en kjøpt hjemme.

De hadde ikke fyrstikker. Bare lighter. Som ikke er det helt beste for å tenne et gassbluss, men jeg tok med en tre-teskje, også kjøpte vi lange fyrstikker dagen etter. Vi har stormkjøkken/primus med gassbluss og i motsetning til gassgrill som jeg er veldig vant med, har jo ikke det en tenne-knapp... Fyrstikker er nå pakket sammen med kokekarene til neste gang.


#29

Robyn sa for siden:

Fyrstikker ja, det må jeg kjøpe.
Jeg er litt spent på hvor full bilen blir... :knegg:


#30

Serafin sa for siden:

Anbefaler ikke reinsskinn, de ryr noe sinnsvakt.


#31

Malama sa for siden:

Erfaringen min tilsier at hvor full bilen er når du drar, og tror at der ikke er plass til så mye som en fyrstikkeske ekstra.... Så står du der og skal stappe inn 2-3 handleposer med ting i tillegg til det du hadde da du dro...

I vårt tilfelle, mannen hadde ikke med seg bukse, det skyldtes revent sømmer på upassende sted og åpenbart ikke prioritet med hjemmekontor siden mars, så han endte med å kjøpe ny bukse på tur. Mellomste arver vanligvis to søppelsekker med klær hver sommer, jeg da at det får vi sende i posten i år. Det er ikke plass. Vel, vi får det senere, men hun endte med en liten pose klær ekstra likevel. Det gikk jo ikke i bagen hennes...

Vi fikk med oss 4 bursdagsgaver.

Vi hadde glemt varmeovn og mannen ombestemte seg ang vannkoker. Vi fant ikke overgangen til 230v fra 12 v på kjølebagen så vi trodde den lå igjen og kjøpte ny. Fant den da vi pakket ut hjemme, rett nok. Ungene fikk ikke lov å handle for feriepenger, men det ble da hvert sitt blad, noe godteri og et par solbriller.

En del av dette skyldes jo familieferien i forkant av campingen. Og campingen ble altfor kort. Menmen.

Jeg aner ikke hvordan vi skal få plass neste år. Vi må bare pakke enda mer kompakt.?


#32

Fluke sa for siden:

Malama. :fnis:

Vi kjøpte sykkelstativ som vi festet alle campingstolene på bak på bilen, så fikk vi plass til enda litt mer inni bilen/takboksen.
Jeg har også et excelark der jeg har kategorisert hva som skal ligge hvor i bilen, så det er relativt lett å pakke. Alle i familien får med seg maks et handlenett med klær hver, så det er bra at det er mulig å vaske klær på de fleste campingplasser vi besøker. :D


#33

Malama sa for siden:

Vi begrenset til en 30 l bag hver. Men da for altså lang ferie, men med mulighet for klesvask. Men vi skulle ha ulvang og regnbukse og vanntett jakke, genser og tskjorte og badetøy, bukse og shorts. Og bagen skulle inneholde toalettsaker. Og vi hadde sandaler, sko og vanntett skotøy. Bl.a hadde vi jo bestilt biletter til hunderfossen på forhånd. Dagen før vi var der pøsregner det, men den dagen vi var der var det fint vær. Det kunne vi ikke vite før vi dro. (i fjor vasset vi i dyreparken i regnvær i 3 dager, det påvirket nok årets pakkeliste)

Vi har også sykkelstativ bakpå men der har vi 4 sykler. Så vi hadde en pose hjelmer også. Neste år skal de pakkes i den enkeltes bag, der tar de mye mindre plass siden de kan fylles med klær, ikke masse tomrom.


#34

apan sa for siden:

Vi pakker ytterklær og sko i Ikeaposer, bortsett fra det får hvert familiemedlem 30 liter.
Vi endte selvsagt med takboks.

Jeg synes bord er et must, men vi spiller blant annet spill som krever det, hadde feks med oss Scotland Yard, noe sikkert ikke alle prioriterer på ferie.


#35

Fluke sa for siden:

Jeg syns også bord er noe men må ha, for denne kroppen liker ikke godt å sitte på bakken over lengre tid, spill eller ikke. Men man finner jo greie (f.eks. sammenrullbare) bord som ikke tar mer plass enn en liten campingstol, så det trenger jo ikke ta så stor plass.

(Selv syns jeg jo at bord, stoler, kjøleskap, kjøkkenskap, gitar, taklampe, avlastningsbord og puff er noe man må ha på camping, så jeg tror ikke man skal gå for mine må-ha greier :knegg:)


#36

Malama sa for siden:

Takboks måtte vi også ha, den rommet tre liggeunderlag og tre soveposer og to bagger. Teltet vårt tar svær plass. Derved trangt om plassen så brettspill utgikk, vi hadde med en kortstokk. Som ikke ble brukt, ungene var ute til det var leggetid og da var det mørkt og snart leggetid for oss også. Lampen tok kvelden så vi må ha en bedre enste runde. Vi dro ikke mot midtnattsola da.


#37

Blånn sa for siden:

3 av 3 Blånnbarn vil ikke se den. :knegg: I fjor på utendørs håndballturnering hadde de markert 6-meter med rustrød spray. Så da treneren ropte oppgitt til mellomste: Ser du ikke streken? Så svarte han sannferdig: Nei...


#38

Robyn sa for siden:

Nå er bilen pakket, og den er sprengfull. Og da er ikke toalettsaker tatt med enda.

I ren desperasjon begynte vi å Google utleie av takboks, men å få tak i det en lørdag i fellesferien er jo selvsagt dødfødt så vi må klare oss uten. Vi har leiebil mens vi venter på mannens nye bil så det er ikke noen vits i å kjøpe.

Men det går nok. Vi får stappe koffertene ( :flau: ) enda fullere så vi får komprimert enda mer.
I morgen bærer det nordover. :D


#39

Isprinsessen sa for siden:

Vi vurderer å kjøpe en liten tilhenger.


#40

Robyn sa for siden:

Vi kjører innom Biltema i morgen tidlig og ser om vi får tak i en takboks som passer. Greit å få lagt alt av soveposer, pledd, liggeunderlag etc i den. Ser at det koster like mye å leie, og da har vi. Takboksen ser ut til å være universal så da er det evt bare lasteholder vi må bytte ut på ny bil.


#41

Timar sa for siden:

Vi dro også på årets sommerferie med takboks!

Vi hadde med fullt campingutstyr i tillegg til ferieklær dornalr fra tropesommer til vanlig sommer til fjellturer i minusgrader, så det var mye bagasje i den bilen!

God tur!


#42

Malama sa for siden:

Takboks har vi vel alltid brukt på ferie, om ikke annet så nettopp for å ta høyde for de to sekkene med arveklær...


#43

Robyn sa for siden:

Nå er vi endelig på vei nordover langs E6 med takboks på taket, 2,5 time etter planen. Fortsatt ikke mye plass til overs. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.