Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Klesvask til besvær

#1

Carrera sa for siden:

Vi har en vaskemaskin fra Bosch. Øko et eller annet. Husker ikke helt når den ble kjøpt, men ca 6-7 år tror jeg.

Hele tiden etter den kom i hus, så har jeg hatt en følelse an at den ikke vasker rent. Den tar flekker og alt slikt, men det lukter ikke rent, og klær blir sure veldig fort etter vask. Dette merkes mest på håndklær og tykke gensere/jskker. Type hettegenser/jakke. Dette da når ting blir hengt opp eller tromlet rett etter vask. Blir en maskin stående med vått tøy over natten, så er det bare å vaske det på nytt, for da stinker det.

Alt teknisk ser ut til å fungere som det skal. Den fullfører programmer uten fusk, og den tømmer som den skal,så det ligger nok ikke der.

-Jeg rengjør belg og glass jevnlig, og tømmer filter.
-Vasker både på 40 og 60 grader, og kjører håndklær på 90 en gang i blant. I tillegg kjører jeg rensemiddel på tom maskin sånn nå og da.
-jeg bruker flytende vaskemiddel som helles i beholderen på maskina, og ca etter anbefalt dose. Har forsøkt forskjellige typer vaskemiddel, uten at det har endret noe.
-veldig sjelden at det er veldig skitne klær. Helt normalt hushold, hvor ingen har jobber eller hobbyer som fører til mye skit.

Så hva er galt? Vi er drittlei av å ta en dusj og kjenne sur lukt tvert håndduken blir fuktig, og ungene er lei sure gensere, så vi vurderer å skifte maskin, men det er for galt det å, på ei relativt ny maskin.

Tips?


#2

Carrera sa for siden:

To Tilleggsopplysninger: maskina er faktisk 10 års gammel...
Og, jeg vasker det aller meste på halvorogram, uten forvask. Ikke typisk kortprogram, men økoprogram som er ca halve tiden an ordinært. (en time på 40 grader, 1 time 15 min på 60)


#3

millact sa for siden:

Du må kjøre maskinen på 90 innimellom. Da renses den.


#4

Carrera sa for siden:

Det gjøres jevnlig. Da gjerne med håndklær i maskinen.

I dag nå så kjørte jeg først et fullprogram på 90 grader med rensemiddel. Tom maskin.

Deretter en halvfull maskin med håndklær på 90 grader.

Kjørt to maskiner på halv tid og 40 grader nå i kveld, og en hettegenser lukter like surt som før...


#5

annemede sa for siden:

Vi renset vår. Demonterte den og gravde bort såperester fra flytende såpe.


#6

Teflona sa for siden:

Kjør en vask med en flaske eddik, putt noen håndklær i, 90 grader. Vask en gang til, da med vaskemiddel på 90.


#7

Carrera sa for siden:

Ei hel flaske? Og hvilken prosent?


#8

Isbjørn sa for siden:

Slutt med flytende vaskemiddel, og begynn med pulver med ezymer og for hvitvask. Snille vaskemiddel tar mindre, og kan legge igjen ting som lager lukt.


#9

Isbjørn sa for siden:

Ja, og la døra stå åpen,- når den ikke vasker da:lol:


#10

Timar sa for siden:

Hva skjer hvis du vasker håndklær på fullt program? Jeg ville startet der. Jeg vil tro det er en grunn til at de har både hele og halve program, uten at jeg vet hva det er.


#11

IzziCreo sa for siden:

Slik er det med en type håndklær hos oss (har 2 store og 4 håndstørrelse) så jeg har tenkt at det er noe med de og ikke maskinen for de andre er ikke slik.


#12

Schnuppa sa for siden:

Jeg har sluttet å vaske på halvprogrammer eller kortprogrammer. Syntes det ofte lager mindre fresh lukt i klærne. Bruker kun pulver pg har her gått over til omo White og ikke om kulør pga lukt.
Jrg kjører klær på det varmeste de kan, det bedrer lukt. Bruker alltid finvask i tillegg til hovedsak, og gjerne en ekstra skylling.
Ikke veldig øko- og tidsbesparende valg, men dette har gjort underverker for lukt i klærne. Vi har kun hvite og lyse håndklær og sengetøy. Dette kjøres alltid på 95 grader. Mao jeg kokebøker så ofte jrg kan for å bevare trommel og maskin ren.


#13

Avatar sa for siden:

Har klær først ligget en gang over natten blir det sur lukt er min erfaring. Jeg kjører min innimellom på 90 grader, vasker jevnlig over med klut og lar ALLTID døra stå helt åpen etter vask. Vi henger også konsekvent klærne opp med en gang.


#14

Malama sa for siden:

Jeg hadde absolutt vasket på full program før jeg kjøpte ny maskin altså. Sånn hurtigprogram bruker jeg bare unntaksvis.

Vi har også en rundt 10 år gammel vaskemaskin, jeg anser den som risikabelt gammel i forhold til å kunne finne på å stoppe, byttet noe på motoren for noen år siden så den går enda. Men den vasker helt fint og rent. Så den blir, til den står. Klær som ligger over natten, eller noen timer i ferdig maskin skal vaskes om igjen pga bakterievekst, som helt rett gir lukt. Men det gjelder alle maskiner.

Vi vasker alt med blenda sensitive, flytende for hvitt og farget i en og samme flaske (utenom ull, og mannen bruker sportsvask på treningstøyet)
Vaskemiddel lukter faktisk ganske mye.


#15

Fintdethei! sa for siden:

Jeg hadde også samme problem for noen år siden. Jeg syntes det hjalp veldig som nevnt over, å bytte fra flytende til pulvervaskemiddel. Kanskje eddik som skyllevann kan hjelpe på klær som har fått sur lukt?


#16

Strå sa for siden:

Jeg bruker bare pulver, unntatt for ulltøy. Skyllemiddel har jeg ikke brukt siden forrige vaskemaskin, men Eldste har brukt det et par ganger, og sluttet pga lukta. Handkler, underbukser og kluter vaskes på 60 vanligvis, klær på 30 eller 40. Hurtigprogrammene har jeg brukt 3-4 ganger siden maskinen kom i hus for fem år siden cirka. Døra står åpen når maskinen ikke brukes, noe annet ville fått restfuktigheten til å tøyse vil jeg tro. Jeg har ikke merket noe til luktproblemer.


#17

Lavender sa for siden:

Den forrige maskinen vår hadde samme problem og forstod hvorfor da vi bar den ut, full av såperester.

Nå vasker jeg 90 jevnlig med en skvett edikk. Mest pulver, aldri skyllemiddel. Alltid langt program for å få alle skyllingene, og ekstra skylling etter ull og finvask såpe. Fungerer så langt.


#18

Tallulah sa for siden:

Interessant, pulver er best altså? Jeg har alltid tenkt at flytende går lettere gjennom systemet, men syns det har vært vanskelig å finne et godt, luktfritt flytende vaskemiddel.


#19

Røverdatter sa for siden:

Alt som lukter surt går på 60 eller 90 her. Blir det ødelagt av høyere temp kastes det. Gjelder også treningstøy og hettegensere. Det funker her.


#20

Robyn sa for siden:

Ja, det var min tanke også. Så også en test for litt tilbake som viste at flytende vasket renere enn pulver, derfor byttet jeg fra pulver til flytende.
Men er det kanskje bedre å bruke vaskeball enn kammeret?
Når jeg brukte pulver ble det alltid rester i kammeret, og fjerner man ikke det regelmessig blir det ekkelt.


#21

allium sa for siden:

Samme her. I tillegg hjelper det godt å tørke ute i solen nå om sommeren.


#22

Gaia sa for siden:

Vi kjører hele programmer med jevne mellomrom, kokvasker alt av kluter, håndklær og sengetøy og vasker ofte svett treningstøy med en dæsj vanish i kammeret sammen med pulvervaskemiddel. Bare ull og «finvask» vaskes med Milo, og vi har så og si sluttet med tøymykner. Dessuten tromler vi en del tøy og tørker ute når det er mulig. Her er det så og si aldri sure klær, og etter at vi begynte med vanish har også guttas treningstøy sluttet å lukte «høgg».


#23

GinaK sa for siden:

Gjør som Strå. Døren står åpen mellom vask og har aldri merket vond lukt. Bruker pulver. Omo color og blenda hvitt. Flytende på ullvask.
Maskinen er fra 2008.


#24

Ine sa for siden:

Vaskeball anbefales ikke lenger, fikk vi høre for ihvertfall 5 år siden, da vi skrev til noen som tidligere lagde det.


#25

Carrera sa for siden:

Takk for mange tips og råd! Skal forsøke pulver nå, sant kjøre fullvask på utsatte ting. Gjerne forvask også tenker jeg.

Døra på maskinen er aldri lukket når den ikke er i bruk.


#26

star sa for siden:

Jeg sliter med det samme så du er ikke alene.


#27

Bokormen sa for siden:

En gang jeg hadde kjøpt nytt vaskemiddel slet vi med det samme. Jeg husker dessverre ikke hvilket merke det var, og det tok en stund før jeg så koblingen. Det høres jo unektelig rart ut, men problemet forsvant da byttet vaskemiddel igjen. :vetikke:


#28

Lhi-My sa for siden:

Det kan også bli sur lukt hvis klærne tørker sent. Fulle stativer i tett rom innendørs, feks. Det er viktig å ikke fylle stativene fulle, har jeg erfart. God lufting hjelper også. Hos oss var det iallfall tørkeprosessen med tre stativer stappfulle av klær i en litt tett kjellerstue som ga lukt. Det hjalp med mindre klær på hvert stativ, samt litt «vind» fra varmepumpa. Det trenger ikke være så varmt bare det er litt luftig.


#29

meisje sa for siden:

Jeg tror også at det er viktig å få tørket relativt raskt. Vi har en avfukter på vaskerommet som gjør at sportstøy blir tørre etter noen timer og hettegensere over natten. Stor forskjell på tørketid med og uten avfukter.


#30

Carrera sa for siden:

Det er jeg kjent med, og spesielt hettegensere blir tatt med opp og hengt på henger eller over en stolrygg. Tynnere plagg tørker raskt på stativet på vaskerommet.

Har kjøpt vaskepulver i dag, og kjørt 2 maskiber med sengetøy på fullvask. Det lukter bedre synes jeg, men om det er pga at maskinen er renset, eller om det er fullvask, det vet jeg jo ikke.


#31

Malama sa for siden:

Ja, den tørking, særlig mørke klær, blir fort surt. Jeg henger bare på annenhver oppheng, annet enn om jeg henter i tørkeskapet og slår det på.


#32

Røverdatter sa for siden:

Det kan jo være at sentrifugering er dårlig når tøyet ikke tørker? Jeg har fulle stativer i en liten gang, og etter jeg byttet vaskemaskinen for ca 5 år siden så tørker det over natten. Med den gamle maskinen vår tok det to dager før samme mengden tøy var tørt.


#33

Bluen sa for siden:

Vi har også hatt samme problem. Da vi så kjørte en 90-gradersvask med eddik i kammeret, tør det ut svart guffe i gummiringen rundt åpningen. :skremt: Det var sikkert gammelt slagg og avfallsstoffer som hadde samlet seg opp i maskina. Etterpå har det blitt bedre.


#34

Strutsen sa for siden:

Vi hadde samme problem, men det ser ut til at vi har løst det ved å slutte med skyllemiddel. Mener det var her inne jeg fikk tipset i en tråd. Jeg har prøvd alle tips nevnt i denne tråden, samt utallige varianter med skyllemiddel, men med samme sure resultat. Også parfymefritt. Men det ser altså ut til at det var skyllemiddelet som var skylden i den sure lukten, for jeg har ikke kjent noe sur lukt etter at jeg kuttet det ut.


#35

Carrera sa for siden:

Skyllemiddel sitter langt inne å slutte med, kjenner jeg :p:

Har nå vasket med fullprogram som sagt, og med forvask. Forvask kutter jeg nok etterhvert, men har valgt det nå på sengetøy og håndklær.

Prøver meg også på et annet programvalg. Har brukt et som faktisk bruker 3,5 timer på full med forvask, og det har jeg ikke tålmodighet til. Kjører nå på et som heter strykefritt, og den eneste forskjellen jeg ser er sentrifugehastigheten, pluss mangel av valg på 90 grader. Virker bra på det jeg har tatt hittil.


#36

meisje sa for siden:

Litt off topic, trodde det ikke lengre var vanlig å bruke skyllemiddel. Hvorfor trenger man det egentlig ?


#37

Bloppy sa for siden:

Min erfaring er at enkelte plagg som har blitt sure en gang, aldri blir kvitt lukta. Har måtte kaste noen singleter blandet annet. De ble liksom aldri kvitt den lett sure eimen.
Særlig bomull tilsatt noe syntetisk. Husker ikke hva de var laget av, men helt sikkert noe basic fra Cubus. Det er de jeg liker best.

Så rense maskinen godt, la dør og kammer stå åpent og bruk pulver.


#38

Blondie sa for siden:

Jeg har ikke brukt skyllemiddel på tjuefem år, tror jeg. Ser ikke behovet?


#39

Malama sa for siden:

Skyllemiddel bruker ikke jeg heller, har vel knapt gjort det siden jeg flyttet hjemmefra. Svigermor gjør, hun har ikke tørketrommel og mener håndklær blir så stive uten. Men de fungerer jo bedre uten i alle fall. Men jeg har trommel da. 0

Det meste tørkes i tørkeskapet og der henger det ca på annenhver plass når jeg ikke slår det på, for det henger ellers veldig tett og tørker sent, uten den sirkulerende varmluften er det ikke optimale forhold der. Men det står jo der så jeg bruker det. Og slår det på når jeg trenger tørt fortere. De fleste har ikke tørkeskap heller, det er jeg glad for at vi arvet, det er virkelig gull verd synes jeg.


#40

Engasjert sa for siden:

Pulver i stedet for flytende, den har jeg ikke hørt. Vi har brukt flytende siden den siste vaskemaskinen ble kjøpt, som har kammer som doserer selv. Det har vi sluttet å bruke, og om noen synes det høres smart ut - det var det ikke! Bedre å dosere selv (i vaskeball her hos oss, siden vi ikke har sånt kammer som vi kan legge det i), da har du kontroll på hvor mye som brukes.

Jeg synes spesielt mørk 40-grader har hatt færre sure klesplagg etter at jeg startet med å vaske treningstøy for seg selv, med Omo sport. Vet ikke hvorfor, men bare registrerer det.


#41

millact sa for siden:

Aldri brukt.


#42

Strutsen sa for siden:

Nå etter at vi sluttet å bruke skyllemiddel, kan jeg ikke skjønne hvorfor vi i det hele tatt brukte det.


#43

Fintdethei! sa for siden:

Jeg sluttet også helt med skyllemiddel for 10-15 år siden. Har aldri savnet det. Det mest unødvendige produktet som finnes.


#44

IzziCreo sa for siden:

Me too.


#45

Røverdatter sa for siden:

Har heller aldri brukt skyllemiddel. Syns lukten er ubehagelig.


#46

Lhi-My sa for siden:

Skyllemiddel er et slikt produkt man tenker man må ha helt til man dropper det. Den lukten skyllemiddel, uansett type, setter i klærne, er intens og ganske forferdelig. Jeg kjenner lukten bare jeg møter noen i butikken som har klær vasket med skyllemiddel og jeg plages av det. Søstera mi bruker det og jeg sliter med å overnatte der fordi sengetøyet lukter skyllemiddel. Det er virkelig et unødvendig og miljøskadelig middel.


#47

jolie sa for siden:

Jeg har ikke tørketrommel, så jeg bruker litt skyllemiddel. Neutral - liker verken lukta eller følelsen av de med lukt. Håndklær blir pappskiver uten skyllemiddel/tørketrommel, men jeg innser at jeg nok kan droppe det på mye annet: undertøysvasken, vanlig 40, sengetøy. I ullvasken må jeg ha litt, ellers blir vi så innmari statiske.

Når det kommer til sure klær må jeg innimellom kjøre enkeltplagg på 60 - med eddik i skyllevannet. Det pleier å ta knekken på lukta. Vi har veldig få syntetplagg, da. Det er mest bomull og ull det går i her.


#48

Strutsen sa for siden:

Vi bruker tørketrommel kun til håndklær, truser og sokker. Vi brukte også Neutral, men lukten kom okke som.


#49

Blondie sa for siden:

Jeg har heller ikke tørketrommel, savner det like lite som skyllemiddel. :knegg:


#50

Minty sa for siden:

Sikker på at ikke termostaten har røket på den slik at den bare vasker med kaldt vann? Det oppdaget vi på vår gamle maskin :o Falt meg ikke inn at tøyet var kaldt når jeg tok det over i trommelen...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.