Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er dette å være misunnelig?

Er dette misunnelse?

  • Ja
    3 stemmer
  • Nei
    14 stemmer
  • Annet - definerer i tråden
    4 stemmer
#1

him sa for siden:

Hadde vært spennende å høre hva dere tenker om denne definisjonen. Selv satt jeg igjen som et spørsmålstegn.

Jeg leser om et forskningseksperiment:
Forskere har gitt aper agurk som belønning for "jobber". Apene er fornøyde og utfører jobbene. Deretter starter forskerene å gi noen av apene druer (som de liker mye bedre enn agurk), og de resterende agurk. Etter en kort stund "streiker" de som "bare" får agurk.

Dette tolkes som at apene blir misunnelig på de som får druer. Jeg er enig i at apene reagerte på det urettferdige i at de fikk "forskjellig lønn, for samme jobb", og at agurk-apene (


#2

Wix sa for siden:

Jeg vet ikke om det er en følelse av misunnelighet heller, men apene er i stand til å sammenligne, og vurdere verdien av belønningen de får i et sosialt perspektiv, tenker jeg.


#3

Gaia sa for siden:

De streikende apene er åpenbart kandidater for fagorganisering. Lik lønn for likt arbeid er jo ikke følelse av misunnelse, men av rettferdighet, tenker jeg.


#4

him sa for siden:

Ja, jeg også tenker det. Men det å måle følelser, tenker jeg er veldig vanskelig slik sett. Slik er det jo med mennesker også. Hvis man blir urettferdig behandlet kan man (i alle fall noen få, ikke jeg! :humre: ) a) heve seg over det b) bli sint på den som blir favorittisert c) vende sinne innover: "er jeg dårligere enn den som blir favorittisert"? d) bli sint på den favorittiserer e) Eller alt på en gang!!

#5

him sa for siden:

Ah, vi tenker likt! (Nå er jeg spent på å lese videre i boken, kanskje jeg får mer utfyllende forklaring senere)

#6

Inagh sa for siden:

Aner ikke om det kan defineres som misunnelse, men steike så kult! :hyper:


#7

Pøblis sa for siden:

Dette! :ja:


#8

My sa for siden:

Eksempel 1: Jeg og en kollega gjør samme arbeid, og min kollega får høyere lønn. Jeg er misfornøyd med dette. Jeg er ikke misunnelig, skjevheten er urettferdig.

Eksempel 2: En bekjent har gjort suksess i arbeidslivet, gjennom hardt arbeid og dristige valg, og på grunn av dette tjent store penger. Jeg har kjørt safe, valgt letteste utvei, og endt opp med mye lavere inntekt. Jeg er misfornøyd med dette. Jeg er misunnelig, skjevheten er ikke urettferdig.

Apenes situasjon kan sammenlignes med Eksempel 1. Jeg mener at det ikke er misunnelse.


#9

Isbjørn sa for siden:

Kanskje apene som la ned arbeidet, ikke gadd fordi det ikke var verdt det for en agurk? Vet ikke om det handler om misunnelse? Heller om det er verdt strevet?


#10

Maverick sa for siden:

Å være misunnelig og å reagere på urettferdighet er jo ikke det samme. Regner med LO kommer på banen snart.


#11

Strå sa for siden:

Hvis noen belønnes ulikt for samme jobb er det selvsagt ikke misunnelse å reagere på det. Som andre (mer enn) antyder, dette er fagforeningsmat.


#12

Teflona sa for siden:

Druer smaker bedre enn agurk, men misunnelse? Nei, mer et ønske om bedre mat for jobben.



#14

Strå sa for siden:

Og der slo hukommelsen til. Jeg har lest om dette eksperimentet før. Det forskerne i den artikkelen jeg leste da snakket om var fairness, dvs. rettferdighet, og ikke misunnelse. Det er da ikke det samme.


#15

Strå sa for siden:

Det virker som om det er gjort mange dyreforsøk. Jeg klarte ikke se at noen av dem skriver om misunnelse, men at det reageres på urettferdighet, noen ganger også fra de som får mest. Det er en del referanser her:

en.m.wikipedia.org/wiki/Inequity_aversion_in_animals


#16

liefje sa for siden:

De burde vært urettferdighet, ikke misunnelse, men tviler på om aper skal skille mellom de to. ;-)


#17

him sa for siden:

Håper ikke det er en ape som har skrevet boken i alle fall! :lol:

#18

Carrera sa for siden:

Ikke misunnelse, men urettferdighet. Hvorfor skal de andre få noe bedre enn meg, for samme utført jobb... Hadde reagert selv, uten å være misunnelig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.