Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvis du liker grøt, hva er favoritten?

#1

Anne C sa for siden:

Jeg er på jakt etter oppskrifter på den gode grøten. Den du lager i en fei på morgenen, eller koser deg med til lunch. Den kan godt være passe sunn, men det viktigste er at den er god og ikke tar en evighet å lage.


#2

Charlie sa for siden:

Lager byggrynsgrøt, som i og for seg tar lang tid (først bløtes over natta, og så kokes litt som med risgrøt - 1 t med jevnlig røring), men lager stor porsjon og porsjonerer i (syltetøys-)-glass, slik at om morgenen er det superraskt. Tar et glass kaldt, eller varmer ett min i mikro (på en tallerken). Enten med kanel/sukker/smørøye eller med litt syltetøy - gjerne mørke bær - evt friske bær eller frukt.

Kan også ta med et glass på jobb.


#3

frukt sa for siden:

Jeg liker risgrøt kokt på kokosmelk, og grøt av bokhveteflak.


#4

Teflona sa for siden:

Hva slags kokosmelk bruker du?


#5

Hyacinth sa for siden:

Åh! Jeg elsker grøt!

Spiser byggrynsgrøt hver morgen. Bruker Gullbygg, valsede gryn. Ligner på havregryn, men har bedre konsistens og smak. Lager i mikro. Jeg liker lunken og kald grøt bedre enn varm, så jeg koker litt gryn med litt melk, blander med masse cottage cheese, som jeg også elsker, og topper med Hervik appelsinmarmelade eller et godt solbærsyltetøy (der er ikke Hervik best).

Jeg liker også kjøleskapsgrøt, men foretrekker at grynene er littegrann kokt, så jeg lager gjerne litt ekstra som settes kaldt. Trenger ikke koke lenge. Gryn må ha konsistens. Men jeg synes ikke ukokte gryn sveller ordentlig over natten.


#6

Muskat sa for siden:

Jeg spiser grøt hver dag og lager stort sett denne som er kjapp, enkel og god:

35 g lettkokte havregryn
5 g chiafrø
200 gram melk

Kokes opp, lar det koke bittelitt til passe konsistens. Jeg liker ikke at grøten blir for tykk. I mens har jeg ca 40 gram frosne blåbær eller skogsbærblanding i en skål, heller så over den varme grøten og blander godt. Bærene gir grøten superfin farge og passe spisetemperatur. På toppen har jeg litt fibersirup (sukrin sirup gold).


#7

Lavender sa for siden:

Steel Cut havregryn i vann legges i kjøleskap over natta og blandes med en syrlig yoghurt og litt frø og tørre aprikoser. Jeg tar hva vi har.


#8

Niobe sa for siden:

Jeg spiser ofte havregrøt. Veldig konservativ: Havregryn, 50:50 vann og lettmelk. Og et dryss sukrin på.


#9

Blå sa for siden:

Jeg er glad i havregrøt av kuttede gryn. Krever litt lengre koketid enn vanlig havregryn, men får en bedre konsistens og smak. Jeg spiser den med litt brunt sukker og enten friske bær eller rosiner.


#10

Blondie sa for siden:

Jeg lager havregrøt med vann hver morgen. De glutenfrie havregrynene er litt større enn jeg foretrekker, men det funker. Friske bær eller litt syltetøy som søtning.


#11

Madicken sa for siden:

Jeg skulle inn og lovprise rømmegrøten, men da får det bli i en annen tråd.


#12

GinaK sa for siden:

Skjønte ikke helt hvordan du gjør? Koker du gryn og melk først, setter det i kjøleskap for oppbevaring og så putter du det i mikroen når det skal spises? :confused:
Sorry, har aldri prøvd sånn hurtiggrøt men har bestemt meg for at jeg skal prøve dette til frokost for å se om jeg da går noe ned i vekt... :o



#14

frukt sa for siden:

Jeg bruker kokosmelk på boks, og i tillegg kokosmelk på literskartong fra Rema om jeg skal lage store mengder.


#15

Hyacinth sa for siden:

Nei, jeg setter rester av grøt som er kokt i kjøleskapet og spiser det kaldt. I stedet for å å lage vanlig kjøleskapsgrøt. Jeg liker uansett best kald grøt. Fortrinnsvis blandet med cottage cheese. Men det gjør jeg kun hvis jeg har rester. Til vanlig koker jeg bare grøten littegrann i mikro og spiser den som den er (men cottage cheesen kjøler den jo ned en del.)

Hva mener du forresten med hurtiggrøt? :undrer:


#16

Gerbera sa for siden:

Jeg lager havregrøt med havregryn og vann i mikroen. Rører inn en stor skje proteinpudding med vanilje. Strør over godt med kanel, og har på blåbær og hakkede valnøtter.


#17

GinaK sa for siden:

Åja, skjønte det nå. Du mener koking i mikroen. :) trodde du gjorde det i flere prosesser.



#19

apan sa for siden:

Du vet det finnes lettkokte gf havregryn også, de er mindre?

Jeg foretrekker forøvrig kjøleskapsgrøt av havregryn; like deler havregryn, naturell yoghurt og melk i kjøleskapet over natten, ta i litt kardemomme og kanel også. Klar neste morgen.
Man kan ha i frosne bær kvelden før, barna foretrekker det. Jeg liker den naturell, men topper gjerne med blåbær.


#20

Hyacinth sa for siden:

Hehe. Neida.

Men det er i grunnen bare grøt jeg har kokt i gryte jeg sparer på og setter kaldt. Da blir det lett litt rester hvis jeg lager mye. Men det er ikke så ofte.


#21

zinatara sa for siden:

Jeg lager ofte kjøleskapsgrøt med havregryn, litt yoghurt, melk, chiafrø og mango.


#22

isola sa for siden:

Jeg lager kjøleskapsgrøt i glass av den typen Jools Olivier viser i videoen. Et beger yoghurt (jeg foretrekker kokos), en spiseskje chiafrø, havregryn og skummet melk til det dekker grynene. Rører, setter på lokk og putter i kjøleskapet til neste dag. Blåbær er godt som topping.


#23

Hyacinth sa for siden:

Omg, hun snakket utydelig. Jamie er lettere å forstå enn kona, til og med ungen var lettere å skjønne. :lol:


#24

Hyacinth sa for siden:

Forresten. Jeg er litt opptatt av næringsinnhold. Jeg bruker som sagt mye byggryn, og ungene mine spiser mengder av havregryn. Men er det flere kornslag som egner seg for kjapp matlaging? Altså korn som ikke må kokes eller bløtlegges lenge, men som likevel er fulle av gode næringsstoffer? Enlighten me.


#25

Hyacinth sa for siden:

Og så har jeg konstant dårlig samvittighet fordi jeg er lat og koker opp gryn og melk samtidig. Egentlig skal visst væsken kokes opp først, og deretter skal man tilsette gryn, for å bevare betaglukanet. Men forsvinner alt med min metode? Har lurt på dette i flere år, men ikke klart å finne ut noe.


#26

Anne C sa for siden:

Jeg testet ut en sånn kjøleskapsgrøt i går kveld. Puttet oppi ting jeg liker. Det funket bedre enn forventet, men jeg er egentlig ikke noe glad i melk, så jeg lurer på om jeg må bruke noe annet. Dessuten brukte jeg for mye melk, så det ble litt mer suppe. Men jeg skal helt klart teste ut mer.


#27

kamp sa for siden:

Hirse?
Quinoa
Amarant?


#28

Hyacinth sa for siden:

Hm. Jeg kjenner til disse kornslagene/frøene, har brukt det tidligere. Men ikke i grøt. Hvordan oppfører det seg i grøt?


#29

frukt sa for siden:

Grøt av Quinoa og Amaranth blir ikke helt som havregrøt. Frøene holder seg hele, men det smaker ok. Hirse synes jeg ikke er så godt på egenhånd, men ok blandet med bokhvete.


#30

Palmen sa for siden:

Vi spiser havregrøt hver morgen. Hun som skal opp i velt lager den med lettmelk og en skje Vita Hjertegod og en klype salt. Jeg lager den med vann og en klype salt. På toppen har vi enten eplebiter, kanel og rosiner, eller blåbær og kiwi i småbiter.


#31

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes havregrøt er kjempegodt med melk og nesten uspiselig med vann... Men har lettmelka virkelig noe særlig å si for kaloriinnholdet? Nå bruker jeg nok ikke mer enn en dl, da, det gir vel neppe mer enn 40 kalorier. Jeg har hatt veldig undervektige unger, som forøvrig elsker havregrøt, og jeg husker jeg brukte helmelk i perioder. Og smør/olje, ja.


#32

amo sa for siden:

Rømmegrøt, med smør, sukker, rosiner og Gjendekjeks, ikke kanel.
Dere skjønte at jeg bare leste overskriften.....:knegg:


#33

GinaK sa for siden:

Hva er egentlig poenget med Chiafrø? Jeg så på det i butikken men tenkte at det ikke er noe jeg trenger i grøten. :o

Jeg har laget havregrøt i mikroen endel ganger nå og det skal jeg begynne å lage til frokost når jeg begynner å jobbe igjen fra mandag. Deilig med varm litt tynn grøt. Har strødd blåbær oppå.

Synes kjøleskapgrøt blir litt kvalmende. Mye bedre med varm havregrøt.
Takk for tipset til det. :)


#34

Hyacinth sa for siden:

Gina, jeg ser heller ikke helt poenget med chiafrø. Jeg brukte det litt tidligere fordi jeg innbilte meg at det er fullt av omega 3, men er det egentlig det, og i tilfelle: hvor mye tas egentlig opp når frøet ikke knuses og antakelig ikke fordøyes? :undrer:

Men det funker jo til ting som skal stå og stivne/tykne, da.


#35

Shun sa for siden:

Du kan bruke eple- eller appelsinjuice. Eller, forsåvidt; all slags type juice.


#36

apan sa for siden:

Jeg har hørt at noen bruker Biola i kjøleskapsgrøt også. Det blir litt råflott for meg, men det kan være en mulighet.


#37

Fintdethei! sa for siden:

Jeg bruker Biola med bringebær, syns det blir godt. Drikker ikke Biola til vanlig, bare av og til i sånn grøt.


#38

GinaK sa for siden:

Jeg har også kun prøvd kjøleskapsgrøt med Biola med bringebær og med havregryn men synes det ble kvalmende. Kan prøve med melk en dag.

Har ikke peiling jeg altså, har bare lest i tråden og har aldri prøvd sånt før. Herlighet, jeg er så treg, as. :p Men mine gutter etterlyser liksom ikke sånt og jeg har holdt meg til bananen og knekkebrød til frokost. Jeg er sabla ensformig i matveien så jeg trenger jo en dytt. Selv om jeg aldri kommer til å lage noe med blåskjell eller hummer. :cool:


#39

Niobe sa for siden:

Jeg bruker 1 dl lett melk 0.5% fett, i min havregrøt. Det er 37 kcal, men utgjør et hav av forskjell på smak... Jeg fikk forresten beriket havregrøt på intensiven på Rikshospitalet. Jeg brekker meg bare jeg tenker på den. Den var antagelig kokt på fløte. Min pårørende prøvde å overbevise dem om at jeg ville få i meg mer næring hvis jeg fikk vanlig havregrøt, for hva hjelper det at den er beriket om man spiser én skje? :rolleyes:


#40

Hyacinth sa for siden:

Mine unger har alltid elsket grøt, og jeg husker at jeg én gang hadde tran i den. Det smakte jævlig, og det verste er at ungen spiste som om ingenting hadde skjedd. :knegg:



#42

ullmor sa for siden:

Havregrøt kokt med bær.
Havregryn med solsikkekjerner, sesamfrø, tørka aprikos og rosiner, kokos og knust linfrø.

Begge varianter er smakfulle, både varmt og kaldt.

Grøt kan for øvrig lages av hva som helst av mel, trur eg..

Hirsegrøt var poppis for noen år siden.

Er det ikke Berit Nordstrand som ga ut en grøtbok for noen år siden? Eller nei, hun fra Trondheim som har program på Matkanalen, hva heter hun, tro?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.