Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sy munnbind-tråd

#1

zinatara sa for siden:

Tenkte jeg skulle få sydd noen munnbind i tilfelle det trengs. Har prøvd å se litt på nett og youtube og har kommet frem til at jeg vil starte med dette mønsteret media.rainpos.com/220/jessemask.pdf
www.youtube.com/watch?v=pbqkLcPHhcQ

Prøvde å finne polypropylene stoff til filter i Norge, men har ikke funnet det. Så nå har jeg bestilt fra etsy. www.etsy.com/no-en/listing/775251294/75cm-spun-bond-non-woven-polypropylene?ref=yr_purchases Håper det kommer snart, ellers får jeg bare teste om jeg finner et alternativ.

Så er det noen andre som har eller planlegger å sy? Noen erfaringer eller tanker rundt dette?


#2

Heilo sa for siden:

Jeg har prøvesydd et munnbind i bommull/linstoff. Foreløpig lærdom av det var at det føltes veldig varmt, og at blomstertråd el.l. metalltråd oppe i maska for å klemme inntil nese er et must, så det må jeg skaffe før neste forsøk. Til sporadisk bruk er min konklusjon egentlig at engangs er best, men dersom det blir et generelt påbud vil jeg nok prøve å sy flere.


#3

Fløyel sa for siden:

Jeg har sydd til mamma og Frøkna, skal sy til resten av storfamilien også. Syr i bomullsstoff, de er vasket flere ganger. Disse har jeg sydd og begge er fornøyde med dem:

youtu.be/4kwFaRFHKhY

Men i neste omgang skal jeg sy slike:
youtu.be/lwFHklUfVvU

Denne er veldig bra på do and don't:

youtu.be/N4r8nwFdUxY


#4

zinatara sa for siden:

Første forsøk med lillesøster sine mål for å teste ut. Funket fint å måle fra nese til øre og nese til hake og så ta den masken med nærmeste mål.

Syns masken satt godt rundt kantene, uten at den sitter tett på nese og munn. Men de sa at man skulle sy inn metall til nese ca. 1 tomme ned og det syns jeg ble for langt nede på nesa. Så må prøve å gjøre om på det neste gang. Og knyttestropper var vanskelig for henne å ta på selv, så tror jeg prøver med strikk neste gang. Det var ikke komplisert og var fort gjort å få sydd en maske.


#5

Serena sa for siden:

Jeg har laget med stoff og stil sitt gratismønster (jeg har laget det som er formsydd) www.stoffogstil.no/gratis-moenster/munnbind

Jeg har brukt en bit piperenser over nesepartiet, men det mønsteret synes jeg også fungerer fint uten.


#6

gullet sa for siden:

Kjell Nordstrøm syr munnbind.
De synes jeg er de beste.


#7

m^2 sa for siden:

Ikke for å være partypooper her, men... (skulle gjerne sydd noe fargerikt og fint selv!)

"De munnbindene vi vet har effekt er ferdigproduserte. Og vi vil anbefale munnbind som er sertifisert, sier Vold"
og
"Direktoratet: Private munnbind må oppfylle lovkrav hvis de skal selges."


#8

Adrienne sa for siden:

Men det er jo bare fordi man ikke kan garantere at hjemmesydde munnbind er gode nok og dermed kan selges videre. Det stårogså ganske tydelig at de kan redusere dråpesmitte.

Jeg tenker at så lenge man syr selv og vet hvilket materiale man bruker (to lag stoff som er tettvevd nok, men ikke for tettvevd), har lomme til filter og bøyle til å feste godt over nesen er man innafor. Jeg har jo ikke tenkt å selge til andre.

Jeg må ta tog til og fra jobb, flere dager i uken, og det kan bli dyre togturer om jeg skal ha nytt engangsmunnbind hver gang.

(Jeg frykter også at siden prisen på engangs er blitt så stiv så vil folk begynne å tulle med å bruke dem, og tenke at "er det så nøye om jeg bruker det flere ganger", og da er man relativt ute å kjøre.)


#9

zinatara sa for siden:

Jeg har ingen planer om å sy for salg, kun til eget bruk. Så lenge prisene er som de er på munnbind til engangs bruk, så tror jeg det er urealistisk å kreve bruk av disse og de vil jo ikke være tryggere dersom folk bruker dem mange ganger fordi de ikke har råd til å bruke et nytt hver gang.


#10

m^2 sa for siden:

Si det til aftenposten og helsedirektoratet ;)
Jeg bare siterte det som ble skrevet der.


#11

Malama sa for siden:

Senest for et par timer siden observert en mann med munnbind, trukket ned under haka der han sto, under en meter fra, og snakket med en annen. Vi kjørte bare forbi, men det så jo relativt innlysende ut som feilbruk.

Jeg vet enda ikke om vi skal kjøpe engangs, tøy eller sy. Jeg er ikke veldig erfaren med å sy, og må kjøpe inn alt stoff og prøve og feile litt så å kjøpe ferdige er enklere og trolig billigere, men da er det den detaljen med å vite hva de er laget av og sånn da.


#12

Einhyrningur sa for siden:

Dette gjelder jo salg. Hun anbefaler jo engangs, men sier ikke at hjemmesydde ikke kan benyttes.


#13

Malama sa for siden:

Men de mange av oss som ikke ser at det er hensiktsmessig å prøve å sy selv vil jo gjerne kjøpe følergangs, enten det er fra zalado eller etsy eller noen vi kjenner.... og da er problemet der.


#14

Tjorven sa for siden:

Jeg skal i gang med å sy munnbind nå. Knerten må ta t-bane og buss til skolen hver dag, og med de prisene som er på engangsmunnbind, så går jeg for noen egenproduserte. Jeg har lastet opp mønsteret til stoff og stil sine, og forsøker meg på det først.

Prisene bidrar nok ganske sikkert til at også engangsmunnbind blir brukt flere ganger. Det er vel en avveining som de foretar før det eventuelt kommer et påbud.


#15

Adrienne sa for siden:

Jeg synes ikke stoff og stil sitt var helt hensiktsmessig verken størrelsesmessig eller passform, men det kan oppleves annerledes for et barn. (Jeg la inn link til en annen type i den andre tråden, du kan teste det om du ikke er fornøyd med Stoff og stil.)


#16

Wix sa for siden:

Jeg tror prisene kommer til å gå ned, bare alt kommer på plass. Jeg tror det er derfor Høie og co ikke allerede har anbefalt munnbind, men hintet kraftig om at det kommer. Så kan leverandørene få ting på plass osv.


#17

Serena sa for siden:

Hvis stoff og stil sitt ikke fungerer så er denne oppskriften veldig lett - og faktisk så sitter det bra: www.youtube.com/watch?v=CRBJ4JSVYpo&t=122s

(Jeg har litt andre mål på stoffbiten 9" X 7,5" - måler 5,5 cm opp sånn som filmen viser. Jeg vrangsyr og lager ikke lomme til filter. Strikk på 16,5 cm som sys i når jeg vrangsyr. Syr en stikning rundt hele når jeg har vrengt )



#19

zinatara sa for siden:

Ja, høyest mulig trådtetthet og gjerne en kombinasjon av stoff.

Leste i går i Washington post at buff i et lag faktisk kunne være værre enn ingen maske. Fordi dråpene da gikk igjennom, men ble gjort om til mindre dråper som lettere kunne spres i luften. www.washingtonpost.com/lifestyle/wellness/mask-test-duke-covid/2020/08/10/4f2bb888-db18-11ea-b205-ff838e15a9a6_story.html


#20

zinatara sa for siden:

Jeg brukte piperensere på de to jeg sydde, men så i en video der de anbefalte å bruke sånne tykke klips de har på kaffeposer. Har testet og de holder formen mye bedre. Jeg har et par jeg har tatt av noen kaffeposer fra Starbucks, men noen som aner om de kan kjøpes løst i Norge? Som disse fra Amazon www.amazon.com/AwePackage-Peel-Stick-Tin-Tie/dp/B01NAO56KH


#21

Lhi-My sa for siden:

Høie sa for noen dager siden at det kom retningslinjer for munnbindbruk 14. august, inkl retningslinjer for hvilke type som skal brukes når. Han snakket også om hjemmesydde og jeg tolket det slik at det kom til å komme anbefalinger. Jeg har tenkt å forholde meg helt i ro til etter 14. iallfall. Hvis ungene må ha på skolebussene, får jeg sy i løpet av helgen eller kjøpe engangs, alt etter hva som anbefales.


#22

Éowyn sa for siden:

Hobbybutikker selger metalltråd. Tåler disse vann?


#23

Serena sa for siden:

Det går an å bruke piperensere, jeg har prøvd i vask flere gange rog det går fint. Ellers har jeg brukt rustfri metalltråd, tror den er kjøpt på Biltema. Blomstertråd går også fint.


#24

Éowyn sa for siden:

Tar du vekk det rundt eller bruker du den som den er?


#25

Serena sa for siden:

Jeg bruker bare piperenseren som den er!


#26

Pøblis sa for siden:

Pøbelprinsessen har sydd munnbind. :hjerter:


#27

Bloppy sa for siden:

Jeg testet oppskriften som Serena linket til. Veldig enkelt! Jeg modifiserte den litt da. Lagde en brett i hver kortside da jeg sydde. For at den ikke skulle sprike i sidene. Og i mangel av noe annet, så brettet jeg sølvpapir som jeg sydde inn øverst. Ble veldig god passform.

I morgen må jeg ut og kjøpe mer strikk, helst en tykk og rund en. Ser for meg at vanlig tynn buksestrikk blir sårt bak ørene etter hvert. Også må jeg finne på noe for å stive av over neserota. Noe som ikke gnager seg gjennom stoffet i endene. Noen som har tips?

Kjentes ut som to lag med ganske tettvevd bomull var greit. Hadde ikke sjans til å klare å blåse ut et lys i hvert fall.


#28

LaBanga sa for siden:

De sa på pressekonferansen i dag at de anbefalte tøy munnbind sydd etter norsk standard, så jeg googlet og fant denne standarden: www.standard.no/fagomrader/helse-og-omsorg/helse/munnbind-og-standarder/


#29

Malama sa for siden:

Jeg lette lenge og vel etter den standarden ja.

Men, den er grei, relativt grei kjøring, men det er jo en del modeller som har e vertikal søm midt på? de som ikke er firantet?

Men uansett, jeg er rett og slett tøy-novise så å finne egnet stoff, sørlig for meg som trolig må netthandle, er ikke rett frem. Det haster heldigvis ikke siden vi bor i vest, men jeg tenkte prøve litt for å ha prøvd. Sånn for å høste litt erfaring. JEg har jo ikke metervare liggende i særlig grad


#30

LaBanga sa for siden:

Jeg har masse stoffer liggende, men sønnen har kjørt i stykker symaskina, så jeg får vel levere den inn til reparasjon slik at jeg kan sy om jeg trenger det. Vi bor heller ikke i disse områdene, men plutselig kan det jo komme. Var jo også andre situasjoner hvor det var anbefalt. Dersom en må bryte selvisolasjon eller karantene for å reise et viktig sted, hjem fra flyplass, hvis pårørende er smittet og ansatte som jobber med tett ansikt-til-ansikt kontakt.


#31

Bloppy sa for siden:

Ja, de som er formsydde vil jo ha den vertikale sømmen. Fæbric har også lagt ut et gratis mønster i dag. Med fin videoforklaring. Det så veldig fint ut. Med legg i sidene så de tetter bedre der også. Jeg tenkte å teste ut det også. For å se hvilket jeg liker best.

Jeg har forresten fått kjøpt rund strikk i dag. Innbiller meg at det er mer komfortabelt bak ørene. Også kjøpte jeg et fint sengesett på KID som var på tilbud. I myk, tettvevd bomull. Litt sånn satengaktig følelse på det. Men det er ikke sateng. Den er bare vevd på en spesiell måte. Det kjentes deilig ut. Tenkte å bruke det til munnbind. :jupp: Det ligger i vaskemaskinen nå.


#32

Malama sa for siden:

Jeg har jo gamle sengesett. Har et gammelt men ikke brukt også tror jeg. Noe mannen brakte inn i forholdet, fortsatt uvasket. Om ikke jeg har tatt det i bruk til en av ungene kan jeg vurder å vaske det på høy temp for å teste. Har buksestrikk men tenker det er greit å få tak i noe annet ja, også noe over nesen. Har piperensere men vet ikke hvor godt de takler vask?


#33

Tjorven sa for siden:

Satt meg ned for å sy nå, og så er jeg tom for strikk. :gaah:


#34

Inagh sa for siden:

Man får jo gjerne en vertikal søm på midten om man formsyr, da. Ellers er standarden grei å følge.


#35

zinatara sa for siden:

Hvor trådtetthet må man ha? Ser mange amerikanere prater om 600, men jeg kjenner det sitter langt inne å kjøpe sengesett i egyptisk bomull til over tusenlappen for å sy. Men jeg er fant laken på tilbud på Jysk med 300 i trådtetthet som kostet 125 kroner.


#36

Maverick sa for siden:

Den oppskriften som ligger på NRK ser veldig grei ut, da bør det være mulig å masseprodusere litt tror jeg. Bortsett fra at det ikke var noe konsept for å forme den etter neseroten, men kanskje det bare er å stappe inn piperenser?


#37

veobra sa for siden:

Ikke alle oppgir trådtetthet, det er muligens et tegn på at den er lav. Jeg vet fra før at ikea gjør det. Jeg fant laken der med trådtetthet på 400.



#39

Éowyn sa for siden:

Hva bruker dere som filter hvis man syr munnbind med lomme?



#41

mammaugla sa for siden:

Jeg bruker mønsteret til Tine Solheim. Men har et ekstra legg nederst, slik at jeg får 3 i stedet for 2 legg. Pyntekant driter jeg i, sikksakk holder lenge. Det blir ikke spesielt pent sydd, men her er 1m regelen fin. Ser du hvor stygt det er du for nært :-)
Har brukt 2 tråder blomstertråd for å forme den over nesen.

Med 4 i familien blir det mer enn nok å sy, spesielt siden eldste må ha 4 stk for å dekke opp kollektivt til skole og trening.


#42

m^2 sa for siden:

Det er jo vertikal søm på den? :gruble:
Jeg ogsåskalprøvesy noe greier i dag - nå som det er kommet en standard å forholde seg til :jupp:


#43

Lhi-My sa for siden:

Jeg sydde nærmere 100 stk i påsken til en lokal institusjon. Jeg brukte Tone Solheims mønster og ett som en veterinærklinikk hadde lagt ut. Sistnevnte var enklest da det er et rektangel som man legger tre legg på, men tilbakemeldingene fra de som brukte disse munnbindene var at Tine Solheims satt best og var mest behagelig. Jeg lager noen slike til oss også etterhvert, men må få kjøpt noe tettvevd stoff først. Jeg gruer meg også en smule, det er utrolig kjedelig og ganske pirkete arbeid, iallfall hvis man skal sy det fint i tillegg til trygt. Jeg anbefaler forresten å bruke messingtråd over nesen som man surrer til vlieselin rundt og stryker fast. Blomstertråd og piperensere ruster fort i vask. Messingtråd brukes blant annet til bildeoppheng. Jeg kjøpte på Jernia.

Alle stoffer må vaskes på kokvask, helst 2-3 runder før klipping. Dette er både for at stoffet skal krympe seg tett nok og for at det ikke skal krympe ut av form eller bli for lite etter kokvask.


#44

Bloppy sa for siden:

Javisst! :eek:

Denne skal det være. m.youtube.com/watch?v=U3nwb9ZTyyU

Samme stoff, så det gikk nok bare litt fort. Jeg testet denne ut i går, enkel å sy. Men den sitter fortsatt ikke godt over nesen. Og jeg klarer ikke å finne et godt alternativ til det. Jeg har blomstertråd. Men man må jo «forsegle» endene på noe vis. Ellers kommer de jo bare til å gnage seg gjennom stoffet i vask.


#45

zinatara sa for siden:

Jeg syns de kaffeposeklemmene er det beste jeg har funnet til nå. De er lette å klemme på plass, samtidig som de holder formen godt. Mye bedre enn piperenserne jeg prøvde først.


#46

Bloppy sa for siden:

Kaffeposeklemmer? Jeg bruker sånne klips i hardplast, og ser ikke for meg at de vil funke så godt. :knegg:



#48

Bloppy sa for siden:

Jaha. Sånne har jeg ikke, og skulle helst hatt en løsning for det i dag allerede. Jeg gidder ikke bestille fra Amazone tror jeg. Det vil jo ta votter og vintre før de dukker opp.


#49

zinatara sa for siden:

Jeg har ikke bestilt fra Amazon altså, bare tatt fra posene jeg allerede hadde. Dersom man vet om en kaffebar eller tebutikk som bruker slike kan man jo kanskje spørre der om å få kjøpe noen.


#50

Malama sa for siden:

Messingtrås, surre vliselin og stryke fast. Surre med den siden som strykes fast ut da? Og stryke fast i stoffet?


#51

Lille meg sa for siden:

Da har jeg forsøkt å sy munnbind jeg også. Det har gått sånn passe bra. Jeg tenkte å prøve meg på en maske fra Ida Victoria (gratis mønster på maske og vaskepose), men jeg kapitulerte da jeg ikke fant strykeinnlegg i polypropylen (og så ble jeg litt bekymret for eventuelle avgasser?). Dessuten så det mønsteret mer kompleks ut enn jeg planla ut fra min egen svært begrensede sykunnskap.

Jeg testet ut et helt annet mønster man finner på denne siden. Ganske enkel maske hvor "alt" sys i ett, man vrenger masken og syr deretter noen legg for bedre passform. Men jeg syns ikke den masken gav bra nok passform. Det hele ble litt klumpete og masken satt ikke godt rundt ansiktet. Hvis du vil sy den masken, så finner du en video her: [noparse]http://www.youtube.com/watch?v=4FB--BOyTiU[/noparse]

Derimot har jeg begynt å masseprodusere denne masken - video finner du her: [noparse]https://www.youtube.com/watch?v=4lwlFJAcrq8[/noparse].

Det kan framstå som litt komplisert, men etter å ha sydd et par stykker, så går det overraskende greit. Jeg bruker tre lag med stoff, men følger ellers oppskriften ganske så slavisk. Jeg sliter med å få til leggene, men utenom disse har det gått veldig bra. To symaskinsnåler har hittil måttet legge inn årene, og det er jo litt i overkant. Sannsynligvis har symaskin-novise meg feil nålstørrelse, for det blir til slutt ganske mange lag som nålen skal gjennom.

Forslag til hvilken nålstørrelse/nåltype jeg bør ha til tre lag med bomullsstoff? :blafre:



#53

Lille meg sa for siden:

De så fine ut, og ganske enkle å sy om jeg ikke tar feil.

Men jeg lurer - er det trygt å bruke vlieseline i en ansiktsmaske, mon tro? Og hva med det at masken er sydd sammen i munn-området - vil det gjøre masken mindre trygg?


#54

Floksa sa for siden:

Jeg har overlatt hele den vurderingen til Fredrikssons fabrikk. De har stor egeninteresse av at min familie har det bra :knegg: så jeg stoler på at det funker.


#55

Adrienne sa for siden:

Jeg har også sydd disse, og de blir ganske fine. Du bør ha nål i minst størrelse 90 for å komme igjennom alle lagene, spesielt med tre lag. Det lærte jeg da jeg knerta en i størrelse 80. :p

Et triks for å få leggene til å bli bra er å legge mønsteret over stoffet etter at du har sydd oppe og nede, og klippe små hakk i stoffet der de største merkene er, et par mm inn på stoffet. Da er det mye lettere å se hvor du skal brette. Knappenålene må også festes sånn de gjør på videoen, utenfra og inn, da er det lettest når man skal sy.

Jeg stryker over foldene etter at jeg har sydd i sidene, og det blir jevnt nok.


#56

Bloppy sa for siden:

De har jo gått ut og sagt at hjemmesydd masker ikke skal ha den sømmen midt på. Mulig de er redd for lekkasje akkurat i sømmen?


#57

Pøblis sa for siden:

Hvis man har innlegg og flere lag, er midtsøm uproblematisk.


#58

Lille meg sa for siden:

Jeg føler jeg får litt blandede signaler her. :knegg:

Hvem er "de", Bloppy? Lenke? Og hva mener du med "innlegg og flere lag", Pøblis? Hvilken type "innlegg" er OK, og vil et lag med vanlig bomull i så henseende være like bra som "innlegg"?



#60

Tjorven sa for siden:

Jeg har sydd en hel haug etter oppskriften til Stoff & Stil. Jeg forsøkte flere forskjellige design, men det var den vi syntes satt best. Det ser ut til å være to vertikale sømmer, men dette er bare innstikk slik at den skal sitte bedre. Det er dessuten stoff på begge sider.

Det som er bra er at det svært sjelden er behov for dem. Selv knerten som tar både t-bane og buss til skolen sier at han svært sjelden er nærmere folk enn 1 meter og må ta det på (men det har skjedd). Jeg har bare tatt t-bane om ettermiddagen og da er det godt med plass nå. Mer plass enn for noen uker siden.


#61

m^2 sa for siden:

Takk for tips! Det ble et skikkelig velpassende munnbind - når man bare skjønte hva hun mente man skulle gjøre :humre:


#62

Darth sa for siden:

Sydde du med eller uten bøyle over nesa?


#63

m^2 sa for siden:

jeg satte inn bøyle men den satt helt fint inntil uten også


#64

Lille meg sa for siden:

:knegg: Som nevnt tidligere: Jeg gikk for noe som framstod som enklere. Men jeg vurderer å sy vaskeposen fra Ida fremdeles.

Jeg ble inspirert og satte igang med masseproduksjon av masker, jeg. Hadde klippet og strøket ferdig ti masker. Sydd sammen i topp og bunn var de også. :flex: Begynte å presse sømmen (noe jeg forøvrig ikke har helt forstått hvordan man gjør).

Men så! De aller fleste av maskene var sydd sammen i sidene, ikke i topp og bunn. :herregud: Så jeg har lært meg den edle kunsten å sprette opp sømmer i det siste.

Jeg klarte heldigvis å sprette opp alle sømmene uten å fullstendig miste vettet. Men det vettet, det hang tydeligvis i en litt tynn tråd, for jeg klarte utrolig nok å sy feil to ganger til. :herregud: * 2

Jeg forstår plutselig hvorfor jeg ikke driver med denne typen håndarbeid til vanlig.

Men det ble nå ganske bra, eller hva? Til slutt, altså:

[img]http://www.foreldreportalen.no/forum/attachment.php?attachmentid=64998&amp;stc=1&amp;d=1598504838[/img]


#65

Frøydis sa for siden:

Jeg har sett på utallige videoer og oppskrifter, og endte opp med å lage min egen variant.

Enkel å sy, med neseklemme, bånd for å knyte i nakke og bakhode.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.