Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Temaer fra Game of Thrones i en norsk roman fra 1800-tallet?

#1

Pebbles sa for siden:

Eldstemann i vg3 har fått en fin vri på den litterære fordypningsarbeidet i norsk. Læreren har gitt dem i oppgave å sammenligne en moderne bok med en bok skrevet av en forfatter på 1800-tallet.

Han vil gjerne velge den første GoT-boka som den moderne romanen (han har lest den på nytt nå i sommer), men da gjenstår det å finne en bok å sammenligne den med. Jeg vil gjerne bidra med idéer og har grei oversikt over norsk litteratur fra 1800-tallet, men jeg har verken sett eller lest GoT, så jeg vet ikke hvilke temaer derfra en vil kunne finne i en eldre bok. Noen temaer er jo både universelle og tidløse, så det må kunne la seg gjøre å finne noe. Er det noen som har innspill?


#2

Karamell sa for siden:

Spennede. Og siden jeg ikke har lest GOT og heller ikke har stor kjennskap til littereatur fra 1800-tallet skriver jeg likevel. :knegg: Har sett serien, altså.

Min første tanke var noe som kommer fra middelalderen og føydalismen. Småkonger i krig med hverandre og vasaller og ufrie bønder.

Og så er det kampen mellom det gode og det onde, men er det onde det virkelige onde eller finnes ondskapen også blant de borgelige?


#3

Teflona sa for siden:

Catilina av Ibsen?

Må boka være norsk?


#4

Pebbles sa for siden:

Den må være nordisk.

Hvilke temaer i Catilina kan linkes opp til GoT?



#6

Heilo sa for siden:

Jeg tenker at tema som å vokse opp som barn født utenfor ekteskap (Jon Snow) og det å være jente som ønsker noe annet i livet enn å bli godt gift (Arya Stark), samt det å leve i et fornuftsekteskap (kong Robert og Cersei) er temaer som ogdå er å finne i en bok fra 1800-tallet?


#7

Teflona sa for siden:

Kjærlighet og pliktfølelse, men det er lenge siden jeg har lest den, altså.


#8

him sa for siden:

Snorre, tenker jeg. Jeg ville tatt: Hvilket handlingsrom har kvinnene


#9

Pebbles sa for siden:

Snorre?


#10

Stompa sa for siden:

Amtmannens døtre og Et dukkehjem kan knyttes opp mot ekteskapsproblematikken, er tilgjengelige og lesbare for en Vg3-elev. Jeg har ikke lest eller sett GoT, så vet ikke hvor godt de treffer.

Snorre er fra middelalderen, ikke 1800-tallet.


#11

GeekyGirrrl sa for siden:

Noe av Ibsen? Et dukkehjem? Livsløgn som tema kanskje?


#12

Charlie sa for siden:

Amalie Skram har vel mye i den retningen.

Amalie Skram var naturalist og opptatt av klasseskiller, kvinneundertrykkelse og dobbeltmoral. Hun har også skrevet om barn, hvor avhengige de er av de voksne rundt seg og hvordan forskjeller i gutte- og jenteoppdragelsen fører til ulike kjønnsroller.

Så tenker jeg Amalie Skram er et uvanlig valg for en gutt, og at det i seg selv er et valg som både vil være nyttig og gi kred. Men man bør nok uansett velge ut noen elementer man vil undersøke.

Du finner synopsis til første GoT-bok bl.a. her:

www.enotes.com/topics/a-game-of-thrones-song-ice-fire

En lignende oppgave ble gitt til eksamen i norsk hovedmål for to år siden:

www.studienett.no/oppgave-1-norsk-hovedmaal-hoest-2018


#13

Noba sa for siden:

Det var den første forfatteren som slo meg også. Vi leste mange av 1800-talls forfatterne da jeg i min tid gikk VG3, hun var den av alle som «satte seg» best hos meg.

Fin oppgave!


#14

Toffskij sa for siden:

Jeg synes arrangerte ekteskap er en god forbindelse – hva med Camilla Colletts Amtmandens døtre eller Jonas Lies Familien på Gilje?


#15

Input sa for siden:

Må det være en roman, eller kan Kongsemnene av Ibsen funke?


#16

Pebbles sa for siden:

Det må jeg sjekke. En skulle tro at et skuespill er innafor. Det er jo mange av Ibsenklassikerne.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.