Til tider samme problem, uten at jeg har løsningen. Har egentlig ikke helt fast oppskrift, men tar forskjellig mel på slump etter å ha bakt brød i nærmere 25 år.
Burde kanskje gå systematisk til verks og notere hva jeg gjør, men vet ikke hva jeg skal begynne med, og har det litt for travelt til å gidde å gjøre det slik.
De smaker godt men tåler dårlig å fraktes rundt omkring.
Har du forsøkt med kaldere væske? Det kan hjelpe. For rask heving kan gi smuldrete brød. Jeg baker som regel med kald væske, og lar deigen bruke tid på å heve.
Jeg pleier å ha i noen håndfuller med havregryn, men sjeldent salt. Mine brød kan bli smuldrete hvis jeg slurver med siste elting før de heves til steking. Jeg håndelter brødene en god stund og tilsetter mer mel litt om gangen.
Kan du si litt mer om hvilken oppskrift du har brukt og fremgangsmåte? Du kan ha hatt uflaks.
Jeg pleier bake eltefritt: lage deig på kvelden, slå den sammen/brette/røre i den, tømme over i brødform, etterheve til den når kanten-ish på brødformen (ca 1 time?) og så steke.
Hvis jeg baker i steingryte så gjør jeg det litt annerledes, da etterhever den i bakebollen en liten stund (30 min?).
Jeg pleier også bake eltefrie rundstykker og de blir helt kanon! Typisk på lørdagsmorgen.
Kanskje ikke glutenet har fått utvikle seg nok? Veldig ofte har brødoppskrifter for mye gjær og for lite elting. Da kan det enten bli tungt og bløtt, eller smulete. Siden det er et eltefritt brød går jeg ut i fra at det er ganske lite gjær, og at det har fått stå over natten for å heve?
Hjelper å få se oppskriften. Det er ganske mange dårlige brødopskrifter der ute, syns jeg. Da hjelper det ikke å ha fulgt den. Også er jo baking kjemi, så om forholdene er litt annerledes hos den som har laget oppskriften til den som mislykkes med den, så må noe endres. Ovner er for eksempel ikke like, og varmer opp ulikt, og ofte ikke til helt riktig temp. Litt som strikkefasthet. :nemlig:
Her er oppskriften! Jeg håper på en måte at det er den, og ikke meg, samtidig håper jeg på en måte at det er meg, og ikke den, siden det er en skikkelig praktisk oppskrift. :knegg:
Det kan jo selvfølgelig godt tenkes at jeg ikke har avkjølt lenge nok også.
OK, første øyekast: jeg syns det er for mye gjær, for lite elting og for varmt vann.
Mye gjær gjør at det hever fort, men utvikler ikke glutenet i melet.
Varmt vann "tvangsutvikler" gjæret, men gir det ikke tid.
Lite elting og kort hevetid utvikler ikke glutenet.
Oljen tilsatt så tidlig hindrer glutenet å utvikle seg.
Heh, ja, de burde jo kunne greiene sine. :knegg: Men min erfaring er at veldig mange oppskrifter (særlig de gamle) har alt for mye gjær, og kutter derfor ned på eltetid og hevetid.
Det står bare "mel". For mye grovt mel kan også gjøre det tørrere, fordi det trekker fuktighet ut av brødet.
Det står på siden at man må bruke minimum 1/3-del siktet hvetemel. :jupp: Sist brukte jeg, hm, 1,2 liter siktet hvetemel, 0,8 liter siktet rugmel og 1 liter grovt rugmel tror jeg.
Hmja. Jeg lagde sånn "heve over natten"-eltefritt for en stund siden som ikke oppførte seg sånn. Det bare fordrer at man husker å blande sammen så veldig lenge før man trenger brød. :knegg:
Jeg bruker stort sett alltid mindre mel enn det som står i oppskriften, og elter deigen i Kenwood'en helt den slipper bollen. Da blir det bra. :ja:
Men jeg lurer på hvorfor melmengden aldri stemmer? Sist lagde jeg noen proteinrundstykker, og brukte 500 g mindre mel, eller noe sånt. Men deigen ble litt vel fast så jeg burde ha brukt mindre.
Du må bruke krem.no oppskrifter. krem.no/hjem/grovbrod-med-helkorn/ for eksempel. (og bygg-rundstykkene som hun la ut oppskrift på i sommer er de beste jeg noen gang har bakt)
Jeg er enig. For mye gjær, for varmt vann, dropp oljen. Denne oppskriften hadde jeg aldri giddet å bruke. Uten elting må hvert fall vannet være kaldt, så deigen ikke hever for fort.
Jeg tror heller ikke det hjelper å bruke såpass mye rug som du gjorde. Jeg bruker en lignende oppskrift, også mer gjær enn jeg vanligvis baker med. Det er muslibrød fra flying culinary circus. Det er det beste grovbrødet jeg får til. Har prøvd mange avanserte oppskrifter, men mye mer smuler. Men litt smuler blir det jo.
Ellers gå på matpåbordet sin blogg. Masse eltefritt. Anbefaler rundstykker. Utrolig lettvint og veldig godt hver gang.
Jeg liker eltefritt brød! Og nå skal jeg gå tilbake til denne oppskriften for den funker. jeg har brukt den lenge, men laget den grovere og grovere. Nå må jeg nok lese litt på den igjen for siste ble altså laget på slump (på husk) fra denne.
Dropp olje, bruk 1 Ts gjær og lag deigen ved å bare røre den sammen. Bruk kaldt vann. Sett den på benken i ca 12-20 timer. Lag brød. Eller sett deigen i kjøleskapet og der kan den stå inntil 4 dager før du baker.