Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kotyme i kassakø

#1

Apple sa for siden:

Jeg bruker alltid hurtig/ selvbetjeningskasser når jeg kan det. Men innimellom blir det jo stor handlekurv og jeg må i vanlig kø. Den siste tiden har det nesten uten unntak kommer folk bak meg med 3-4-5 varer. Slipper de foran innimellom, men så er det så ofte at jeg blir litt irritert når selvbetjeningskassene er ledige. Det er jo de kassene som er ment for sånn handling.

Så hva mener FP er kotyme her? Slippe folk forbi eller la dem vente når de er så dumme å ikke bruke de andre kassene? Ikke alle skal ha snus eller tobakk.


#2

Bloppy sa for siden:

Hvis det er ledige selvbetjeningskasser så lar jeg de stå i kø. På den butikken jeg handler mest på finnes ikke det. Da pleier jeg å slippe de foran.


#3

Syrinx sa for siden:

Jeg slipper forbi hvis jeg har tid, ork til å stå i kø, lyst til å være grei eller det bare faller seg slik. Andre ganger holder jeg plassen min uten å bruke en kalori på å ha dårlig samvittighet for det.


#4

Elise sa for siden:

Her har vi ikke selvbetjeningskasser, og jeg slipper bare forbi hvis jeg er både i godt humør og har god tid, eller hvis det er helt obvious at en annen har skikkelig dårlig tid og bare har en vare eller to. Ikke mer enn det.


#5

frukt sa for siden:

Det har jeg ikke tenkt så mye på. Jeg slipper andre forbi om jeg er observant nok til å få med meg at de har lite ting (jeg er ofte i min egen verden), og jeg orker å snakke med fremmede akkurat da (ikke alltid jeg er der).


#6

Teofelia sa for siden:

Jeg går i selvbetjeningskasse uansett om jeg skal handle for 200 eller 2000, så jeg slipper forholde meg til problemstillingen. :knegg:


#7

Teofelia sa for siden:

Jeg tenker ikke på selvbetjeningskasse som «den kassen man går i hvis man har få varer». Jeg tenker på det som «den kassen man bruker hvis man ikke vil snakke med folk, og/eller har nok teknisk kompetanse til å betjene den.»

Jeg ville ikke drømt om å klandre for eksempel en eldre mann for å gå i vanlig kasse, selv om han bare skulle ha to liter melk og et brød.


#8

Trulte sa for siden:

Slipper dem forbi om de ber om det. Om ikke så er det min plass :).


#9

Anne C sa for siden:

Er de selvbetjeningskassene ment for de som handler lite? Jeg vet at det er sånn på IKEA, men jeg har ikke tenkt at det er sånn på Meny.


#10

Bloppy sa for siden:

Nei. De er bare ment til selvbetjening. Jeg har ikke sett noen skilt med max antall varer i hvert fall. IKEA på Furuset har vel omtrent bare selvbetjeningskasser nå tror jeg. Det står en ansatt i hver «bås» med kasser for å kunne hjelpe til.

Jeg bruker selvbetjeningskassene på matbutikken selv om jeg har kurven full jeg. Jeg klarer fint å betjene den selv. Også varer som må veies.


#11

Røverdatter sa for siden:

Har sett max 15 varer i mange selvbetjeningskasser.


#12

Candy Darling sa for siden:

Poenget er vel at man ikke har noen moralsk «plikt» til å slippe dem forbi hvis det er andre ledige kasser - inkl selvbetjeningskasser. Og det mener jeg vel egentlig, selv om jeg ikke har tenkt på det før. Hvis de velger å ikke ta en ledig kasse, så har de per def valgt kø.

Selv kan jeg ikke fordra selvbetjeningskasse, og velger kø hvis jeg ikke har veldig lite og alt med strekkode.


#13

Input sa for siden:

Jeg har ei venninne som ser ut som en ung, frisk jente og som har så sterk dysleksi at hun ikke kan bruke hurtigkassene med mindre alt hun skal handle har strekkode. Og hun unngår det uansett, for å slippe å bli stressa og ikke klare å lese beskjeder. Jeg kjenner også en hel haug med folk som pga. politiske holdninger ikke bruker hurtigkassene. Da jeg selv jobbet i en Meny-butikk hadde jeg flere kunder som jeg skjønte at ikke snakket med noen andre ansikt til ansikt enn meg, så de kom hver dag og kjøpte bittelitt. Én av dem sa det til og med en gang, at da fikk han i det minste et smil og anerkjennelse for sin eksistens en gang i løpet av dagen. Han var en ung og tilsynelatende helt normal fyr.

Folk kan ha veldig mange grunner til å ikke bruke hurtigkassene. Å slippe folk forbi er jo ikke noe du er forpliktet til, men om du vanligvis gjør det, men dropper det fordi du mener de burde bruke hurtigkassene, synes jeg du er litt teit.


#14

mkj sa for siden:

Jeg slipper fram hvis det passer seg sånn. Jeg står sjelden i kø det hvor de har selvbetjente kasser, da bruker jeg dem. Hvis det sto en gammel dame bak meg med en melk og jeg hadde sett det da hadde jeg sluppet henne forbi. Ungdommer og voksne bør greie selvbetjent kasse og må nok vente da,


#15

Apple sa for siden:

Tror det er vektbegrensning på den kontrollvekta man skal legge varene på. Derav få varer. Pluss at det er litt pes med mange varer.

Selv slipper jeg av og til forbi, men har droppet det i det siste. Fordi det har vært noen hver gang. Det er sikkert noen som har gode grunner, men jeg orker ikke gjette meg til alt. Og de får jo lov å bruke kassene, men de må stå bak meg.


#16

Tallulah sa for siden:

Jeg er med Input på denne. Du kan ikke bli sur på folk som ikke bruker selvbetjeningskassene bare fordi du har laget deg et eget regelsett for hvordan de skal brukes. :knegg: Men selvsagt trenger du ikke slippe folk forbi deg.


#17

Nextlife sa for siden:

Jeg slipper frem alle som spør eller dersom jeg ser meg bak og oppdager at de har mye mindre varer enn meg. Det er ytterst, ytterst sjelden at jeg har det så travelt at jeg ikke kan slippe et par stk forbi. Og ikke vet jeg hvorfor de ikke bruker hurtigkasse, men de har sikkert sin gode grunn.
Jeg bruker hurtigkassa mer og mer, men innrømmer glatt at dersom jeg har mye veie,- og automatvarer tar jeg latmannsversjonen og går i god gammeldags kasse.


#18

Input sa for siden:

Dersom det er det må det jo opplyses om og det har jeg aldri sett noe sted. Vi handler kun i hurtigkasse, også når vi tar hele ukeshandelen eller helgehandel på vei til hytta. Det har gått helt fint hver gang, selv om det på hyttehandlingen er store mengder brus, godteri og mat nok til 5-10 personer.


#19

Apple sa for siden:

Jeg blir irritert fordi jeg føler de står der og forventer noe. :knegg:


#20

Apple sa for siden:

Ja, er ganske sikker på at det står Max 15 kg på Vekta på Meny.


#21

Tallulah sa for siden:

:latter: Jeg tror du kommer lengre med å jobbe litt med hva du føler andre tenker og hva du føler de burde tenke, enn å prøve å mindcontrole dem til å ta selvbetjeningskassene med lite varer. Det har aldri slått meg at folk med lite varer forventer å bli sluppet forbi, og det tror jeg ikke er normen heller.


#22

Apple sa for siden:

Ja, jobber med det. :humre:


#23

Røverdatter sa for siden:

Jeg slipper aldri noen forbi med mindre de spør, og handler stort sett vogna full. Folk må jo se at jeg har mye i vogna og vurdere selv om de vil stå bak meg. :knegg:


#24

IzziCreo sa for siden:

Jeg også :knegg:


#25

Niobe sa for siden:

Her tror jeg kanskje det handler mest om hva man lar seg irritere over. :sparke:


#26

Tjorven sa for siden:

Hæ? Kontrollvekt? Ofte putter jeg jo bare varene rett i nettet mitt og de er aldri innom platen på den andre siden. Det hår jo helt fint.

Til spm i HI: dette har jeg aldri tenkt over. Jeg har ingen regler verken for meg selv eller andre på bruk av hurtigkasse/vanlig kasse og har aldri tenkt over at jeg har noen plikt til å slippe folk med få varer forbi meg. Det hender jo at det skjer, men det er ikke noe jeg tenker over.


#27

Tallulah sa for siden:

I noen butikker (Meny, i hovedsak) så må man legge varen på brettet ved siden av etter at man har blippet den. Det brettet er en vekt som kontrollerer at klippet vare er det samme som man så legger ned. Meny Oslo City har det.


#28

nokon sa for siden:

Eg har bare sett det på Kiwi på Ullevål sykehus. Men sist eg var der, var det kobla ut, fordi det ikkje funka.


#29

Apple sa for siden:

Jeg tror jeg henger meg opp i det fordi der jeg handler (Meny) er det en slik vekt og det er klart at jeg ikke kan bruke de kassene fordi jeg har for mange varer. Det er gjerne bare 1 eller 2 ekspeditørkasser åpne og det er 6 selvbetjeningskasser det aldri er kø på. Har sluppet forbi én for å være grei, men så kommer neste. Og så har det skjedd hver eneste gang de siste ukene og mange selvbetjeningskasser er Ledige, så da lurte jeg på hva andres praksis var. Men ser nå at butikkene er såpass ulikt utformet at det kanskje ikke blir like relevant. Men på mine butikker blir det så tydelig. Masse ledige kasser, men de står bak meg og jeg føler de mener de skal komme før meg.


#30

Input sa for siden:

Hvorfor føler du det egentlig?


#31

Apple sa for siden:

Tja, si det. Er vel fordi jeg tror det forventes. Jeg slipper vanligvis forbi om det er køer over alt og jeg har tid. Synes det er hyggelig. Men jeg velger jo selv, selvsagt.


#32

Elise sa for siden:

Jeg forventer sjelden/aldri at noen skal slippe meg forbi. Du kan egentlig bare slutte å tenke at noen forventer det, og så heller slippe forbi hvis/når noen spør.


#33

Bloppy sa for siden:

Jeg har gjort ukeshandel i hurtigkasse på Meny med kontrollvekt. Jeg putta det rett i poser på vekta. Når posen var full putta jeg den i vogna og begynte på neste pose. Null stress. Mulig det er max 15 kg om gangen. Men null problem å bytte ut varene på vekta. De må bare kjapt innom liksom.


#34

løve70 sa for siden:

:nemlig:


#35

Pasta sa for siden:

Jeg handler stort sett med shop express, og slipper problemet.
Hvis jeg står i vanlig kø, slipper jeg kun forbi de som spør.
Forventer aldri at noen skal slippe meg forbi, men det er jo hyggelig når jeg har to varer og personen foran meg har 200.


#36

Milfrid sa for siden:

Jeg slipper folk forbi om de har en ting eller to og jeg har vogna full. Og det ikke er fem andre som også har en ting og forventer å komme forbi.

Men om vi er to på vei til kassen samtidig, denne ene har tre ting og jeg ser jeg ligger an til å komme først, så tror jeg at jeg i minst ni av ti tilfeller slipper folk foran meg.

Og egentlig er jeg mot hurtigkasser fordi det stjeler jobber. Jeg liker at remaen jeg handler mest på ikke har det.


#37

Neket sa for siden:

Her har de ikke kontrollvekt, verken på Coop eller meny tror jeg. :gruble: Håper det fortsetter sånn, så vi ikke får engelske tilstander, der gidder jeg aldri prøve hurtigkasser engang. “Unexpected item in the bagging area” :gal:

Jeg slipper som regel forbi hvis det bare er en person. Ikke hvis det er mange. Syns heller man kan diskutere regler for når de åpner en ekstra kasse, da er det jo wild west med en gang.


#38

Tjorven sa for siden:

Dette har de ikke på den Meny-butikken hvor jeg handler minst en gang om dagen.


#39

Teofelia sa for siden:

Jeg forventer aldri at folk slipper meg forbi i dagligvarekøen. Det er selvsagt hyggelig om de gjør det hvis de har varer for 2000 kr og jeg bare skal ha en pose druer, men jeg forventer det virkelig ikke.

Det hender jeg spør pent selv da, hvis jeg har det litt travelt, og det har jeg aldri fått negativ tilbakemelding på.


#40

Timar sa for siden:

Jeg prøver å være grei og slippe foran meg folk med få varer, så sant jeg selv har mange varer, god tid og faktisk kommer på å sjekke de bak meg i køen.

Jeg setter selv veldig pris på å få slippe foran folk med haug på vogna. Det er jo typisk de gangene man må innom butikken etter et par varer at man har dårlig tid. Tar man først helgehandelen, så har man gjerne satt av tid til det.

Det sagt: Jeg forventer ikke at andre skal slippe meg fram, og jeg slipper andre foran meg for å være hyggelig, ikke fordi jeg føler jeg må eller burde.


#41

liefje sa for siden:

Jeg pleier å slippe folk forbi meg hvis de bare har 1-3 småting, men det skjer ytterst sjelden på de tidspunktene/stedene der jeg handler. Der kommer de fleste med full vogn synes jeg. Det hender jeg spør hvis jeg er på Kiwi med en liten ting jeg hadde glemt og det står en med full vogn foran meg, men som oftest har jeg ikke så dårlig tid at det er nødvendig.


#42

-ea- sa for siden:

Er det virkelig sånn at selvbetjeningskassene er hurtigkasser? Jeg går der det er ledig, eller ser ut til å bli først ledig, uansett hvor lite eller mye jeg handler. På "min" butikk pleier det å vake en eller to ansatte i selvbetjeningsområdet for å hjelpe folk, man trenger bare å se rundt med "hjelp meg"-blikk så er de der.


#43

meisje sa for siden:

Jeg tenker at du bør slutte med å slippe folk forbi med mindre de spør. Selv kan jeg la noen slippe forbi om vi kommer samtidig til køen og har mindre varer. Det er mindre ofte jeg har det veldig travelt fordi jeg ukehandler, og derfor har satt av 1 time til handelen. Dersom jeg småhandler (uhyre sjelden) forventer jeg ikke å få komme først. Tar alltid selvbetjening eller finner den kassen med raskest kø. Ofte er det slik at de åpner en ny kasse om det hoper seg opp.


#44

veobra sa for siden:

Jeg slipper forbi hvis det kommer en med et par ting i hånda akkurat når jeg svinger inn i køen. Det skjer ganske sjelden, kanskje en gang eller to i året. Som regel er jeg godt i gang med å legge på båndet før jeg ser at de bak har lite. Jeg tror ikke jeg følger så nøye med på de som står bak meg.


#45

Tallulah sa for siden:

Nei, som du ser i tråden er det ingen (bortsett fra en :humre: ) som tror det.

De er jo satt inn som en måte å effektivisere på. Færre ansatte på jobb, som allikevel får unna flere kunder.


#46

Charlie sa for siden:

Du har ikke noen forpliktelse til å slippe folk forbi enten de spør eller ei, og i hvert fall undertegnede har ingen forventning om det om jeg stiller meg bak deg i køen. Tvert i mot- det skjenker jeg ikke en tanke, en gang. Særlig ikke om det er ledige selvbetjeningskasser.

Er det jeg som står der med full kurv, er jeg såpass opptatt av meg selv, kurven min og forestående oppgaver med å få varer opp på båndet ,betale og i pose, at jeg ikke er veldig oppmerksom på køen bak meg, heller. Min forventning til meg selv og andre er at vi passer på oss selv og turen vår i køen, ikke skumper borti hverandre og ellers lar det gå sin gang.

Om jeg velger å la noen gå forbi, det er oftest fordi jeg tilbyr det, i så fall - ikke at de spør - er det større sjans om jeg synes de trenger det, pga alder (barn/ eldre), en som ser ut som hen trenger en vennlig handling eller ellers random blaff av vennlighet. En del av de som spør er de som er utstyrt med spisse albuer, generelt synes verden skal tilpasse seg deres travle liv og viktige oppgaver, da kunne jeg vært tilbøyelig til å si at det går dessverre ikke i dag. :knegg: Men det har ikke skjedd, da. Jeg velger korteste kø uansett kasse eller selvbetjening, er ikke noe kontrollvekt, her.


#47

Polyanna sa for siden:

Jeg mener at det i noen butikker er merket at det er for "få varer", men før jeg ble gjort oppmerksom på det, så har jeg heller aldri tenkt på det sånn.

Jeg slipper alltid forbi småunger som har EN is og neven full i mynter, eller gamle damer med ett brød og sånn, men ellers er det ikke alltid jeg kommer på det, nei. Og forventer ikke å bli sluppet frem heller. Hyggelig når det skjer, altså.

Nå er det ytterst sjelden kø der jeg går. Det kan hende man må vente på EN person som kanskje har båndet fullt, og det tåler man jo som oftest.


#48

Niobe sa for siden:

Uavhengig av antall varer, så bruker jeg alltid selvskanning eller selvbetjeningskasse. Man slipper jo at noen andre tar på varene og det går veldig mye raskere.


#49

Apple sa for siden:

Jeg har trodd det, men det er som sagt fordi jeg aldri ser folk med fulle handlekurver som handler der, pluss at kontrollvekt sier maks 15 kg. Jeg har opplevd en gang et varsel om at kontrollvekt ikke matchet med varer. På Meny TROR jeg det er meninga at man skal sette kurven på den ene vekta, scanne og så legge på kontrollvekt. Da skal de to matche. Men det må jeg jo sjekke nå!


#50

Tallulah sa for siden:

Det står ikke noe sånt de stedene jeg handler. Men siden vi bor midt i byen tror jeg ingen handler 15 kilo om gangen uansett. :knegg:

Kontrollvekta (som de muligens har kvittet seg med) på Meny Oslo City handlet ikke om vekt før og etter. Før setter man jo gjerne også kurv, om man har det. Men at vekt er registrert i strekkoden. Så det ble f.eks. krøll om bakerne var litt off på ingrediensene på butikkbakt brød (evt. at det ikke var lagt inn nok slingringsmonn på vekt i registreringen). Dette forklarte de for meg en gang det skjedde. Det er vel for å unngå at man tar med seg en billig ting, blipper den og legger noe annet på vekta. Eller blipper én ting og tar med seg tre.


#51

Polyanna sa for siden:

Før var de vektene supersensitive. Bare en bærepose var nok til å gjøre at det ble feil. :gal: Irriterende, fordi man ikke kunne pakke rett i posen. Det er bedre nå, mindre sensitivt. Men tror fortsatt det er en kontrollmekanisme i vekta?


#52

millact sa for siden:

Kontrollvekt har jeg ikke hørt om.

Jeg slipper folk forbi om det passer seg sånn og jeg har tid.


#53

Teofelia sa for siden:

Jeg har bare vært borti kontrollvekt i England. Og der var de supersensitive, og ødela hele poenget med selvbetjeningseffektivitet.

Har ikke møtt kontrollvekter i Trondheim, men handler mest på Coop, ikke Meny her.


#54

Sweetie sa for siden:

Ja, det er jo også en greie! Jeg ønsker at alle skal tenke som meg der: Nr 1 i køen har førsterett på nyåpnet kasse, hvis det er praktisk. Den har jo stått lengst i kø!

Noen ganger er det ikke praktisk da, hvis nr 1 allerede har begynt å legge varer på båndet, eller har stor handlekurv og det er smalt og man må rygge ut for å smette over i en kasse ved siden av... men som hovedregel i alle fall.


#55

Magica sa for siden:

Syns dette var mer problem før, nå er butikkene her utrolig kjappe å finne flere medarbeidere i kassa hvis det er bittelitt kø. Det er ikke så mange som har selvbetjeningskasser heller, men noen fins.


#56

Input sa for siden:

Før var jo hurtigkassene på IKEA for de som hadde maks 10 varer, mens nå er det nesten bare hurtigkasser og én eneste betjent kasse (på Furuset i hvert fall), så det har jo skjedd en endring.

Personlig skjønner jeg ikke helt hvorfor man tenker så mye på køståing, selv ikke når det åpnes en ny kasse. Men det er kanskje fordi jeg nesten aldri handler, her kommer Kolonial med maten én gang i uka, også stikker jeg innom den lokale frukt og grønt-butikken for frukt og grønt, og innom Meny for brød.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.